We hebben er enkele Franse geschiedenisboeken op na gekeken: 11 juli 1302 wordt nergens vermeld! Blijkt maar eens te meer dat geschiedenis gewoon datgene is dat men wenst te onthouden. Tant pis voor alle familiekronieken, autobiografieën, en dies meer. Zouden dagboeken minder vergeetachtig zijn? Dit dagboek heeft alvast niet die pretentie. We selecteren en poetsen sommige feiten op of maken andere wat dramatischer. Vergeet niet dat ik (Lu) kinderboeken schreef, niet voor "de gazette". Dat het "lekker leest" primeert toch. 14 juli dus. Met speechen en vuurwerk. Omdat op die dag in 1789 het Franse volk de Bastille ingenomen heeft? Omdat deze bloedige gebeurtenis het einde van een regime van Absolutisme betekent? Omdat de revolutie, de vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid begon?
Niet helemaal. Anders had men "bloederigheid" aan de leuze moeten toevoegen. In 1790, dag op dag een jaar later, vierde Parijs feest omdat de toenmalige koning de vereniging van "fédérations locale" erkent. Wat zoveel betekende als: op lokaal niveau een zekere vrijheid van bestuur.Het is deze heuglijke dag die vanaf 1881 als Fête Nationale verkozen wordt.
En sindsdien - enkel onderbroken wegens de bezetting tijdens W.O. II - worden in Frankrijk défilés gehouden, concerten gegeven, vuurwerk afgestoken en spreekt de burgemeester zijn volk toe.
Wegens de crisis wordt er dit jaar in Parijs geen garden party gegeven in de tuinen van het optrekje van de president. Hij vergat er wel bij te zeggen dat alle catering al besteld was, dus dat er contractueel toch betaald moet worden.
Quel pays!
13-07-2010, 00:00 geschreven door Lucrèce L'Ecluse
|