De eerste lightproducten doken jaren geleden op tussen de frisdranken. Vandaag is een wereld zonder lightvarianten ondenkbaar geworden. Naast frisdranken bestaan er intussen heel wat andere lightproducten: van gebak, koekjes en ijs over hesp, kaas, boter en room tot chips en snacks.

30% minder

Een producent mag een product een lightlabel toekennen als het 30% minder kilocalorieën, vet of suikers bevat dan zijn standaardvariant. Light betekent dus niet noodzakelijk minder calorieën.

Een typisch voorbeeld zijn de lightchips. In lightchips zit 30% minder vet dan in gewone chips. Maar het vet wordt vervangen door koolhydraten zodat de lightvariant even veel calorieën bevat als gewone chips.

Meer calorieën

Meestal vermindert de producent van lightproducten de vetten of koolhydraten met 30%. Het verlaagde koolhydraten- of vetgehalte wordt gecompenseerd met andere ingrediënten om de smaak te behouden. Dit zorgt ervoor dat de totale caloriewaarde van de lightvariant weinig verschilt of soms zelfs hoger is dan het oorspronkelijke product.

Een hoger caloriegehalte komt vaak voor bij producten met een verlaagd suikergehalte zoals diabeteskoekjes. De hoeveelheid suiker (4kcal/g) wordt vervangen door vet (9kcal/g) en zorgt ervoor dat suikerarme koekjes vaak meer calorieën bevatten dan gewone koekjes.

Meer zin in eten

Omdat mensen ervan uitgaan dat lightproducten minder calorieën bevatten, eten ze er vaak meer van. Uit een onderzoek van Cornell University blijkt dat de lightconsument gemiddeld 28 procent meer calorieën binnenkrijgt dan wie voor het standaardproduct opteert.

Trage verzadiging

Wetenschappers hebben twijfels over het verband tussen ons metabolisme en lightproducten. Onze stofwisseling lijkt caloriearme voeding niet goed te verdragen.

Uit een studie met ratten aan de Universiteit van Purdue in de Verenigde Staten is gebleken dat ratten na een dieet met yoghurt met sacharine, een suikerarme zoetstof een grotere eetlust ontwikkelden dan ratten die yoghurt met gewone suiker aten.

Twee tips van onze voedingdeskundige:

1. Wees je bewust van je keuzes

Je mag niet denken dat je op dieet bent wanneer je lightproducten eet. Je moet steeds goed beseffen dat lightvarianten veel calorieën kunnen bevatten. Eet er dus zeker niet meer van omdat het een lightproduct is.

2. Vergelijk de calorieën

Wanneer je boodschappen doet vergelijk je best de caloriewaarde van de lightvariant met het gewone product. Dit helpt je om de juiste keuze te maken.

Lightfrisdranken hebben meestal een lagere caloriewaarde dan gewone frisdranken. Lightchocolade bevat meestal meer calorieën dan gewone chocolade.

Stel Amandine een vraag over voeding en gezondheid via health@nieuwsblad.be.