In het naslagwerk geven Margit Sarbogardi en Robert Declerck een alfabetisch overzicht van snoepjes uit grootmoeders tijd. U komt meer te weten over de geschiedenis van al dat lekkers en er staan recepten in om zelf aan de slag te gaan. 'Het is een heerlijk nostalgisch boek dat je terugbrengt naar de tijd waarin je in het winkeltje om de hoek nog vier snoepjes voor één frank kreeg', omschrijven de auteurs het zelf.
Voor kustgangers

Babelutten

Uitgevonden door Moeder Babelutte die vanaf 1885 ‘babbeloare’ bereidde in Heist, voor de toen nog elitaire Franstalige badgasten. De belangrijkste ingrediënten waren suiker en boter van de boeren in de polders. Verder werden soms room, honing en kandijstroop toegevoegd. In Vlaanderen claimen zowel Blankenberge, Oostende als Veurne de echte babelutten in huis te hebben. In Brugge vervaardigt de familie Verheecke al meer dan vijftig jaar babelutten volgens een oud recept.

Cuberdons

Vooral in de streek rond Gent zijn de cuberdons of neuzekes, uitgevonden rond 1870, nog altijd zeer populair. Ze worden er zelfs in kraampjes op straat verkocht. Er bestaan heel veel namen voor het snoepje: naast cuberdons en neuzekes ook ‘tsoepkes, snuitjes, pastoorshoed’ en ‘zoete muilkes’. De jongste jaren beleven de cuberdons een ware revival. Graanstokerij Filliers uit Deinze bracht zelfs een jenever op de markt met de smaak van cuberdons.

Gentse sneeuwballen

Wellicht een van de weinige snoepjes ter wereld die alleen in de herfst en de winter te verkrijgen zijn. Dat heeft alles te maken met de samenstelling: luchtig geklopte margarine, omhuld met een flinterdunne laag chocolade en bestrooid met poedersuiker. Sneeuwballen smelten vanaf achttien graden. Oorspronkelijk kwamen ze op de markt als ‘de truffels van de armen’. De snoepjes zijn door de Vlaamse overheid erkend als streekproduct.

Hamertjes

De groene of zwarte snoepjes in de vorm van een hamer worden soms gebruikt tegen een verkoudheid. Aanvankelijk waren hamertjes immers vooral populair bij mijnwerkers. Door hun werk op grote diepte hadden zij vaak last van irritatie van de luchtwegen of keelpijn. De snoepjes hielpen om de luchtwegen open te houden. De vorm van het snoepje verwijst naar een van de belangrijkste werktuigen die mijnwerkers gebruiken.

Mokatine

De koffiesnoepjes worden al sinds 1934 gemaakt bij confiserie Roodthooft uit Antwerpen. Typisch is de aparte verpakkingswijze in wikkels met een Arabier op. Louis Roodthooft, de toenmalige eigenaar van de confiserie, kwam op het idee voor de verpakking tijdens een zakenreis in Italië. De figuur op het papiertje verwijst naar de Arabica-koffie, het belangrijkste smaakbepalende ingrediënt van de mokatine.

Toverballen

Als kind hebben we er allemaal vol verwondering naar gekeken: een snoep die van kleur verandert terwijl je hem in je mond hebt. Dat komt omdat ze samengesteld zijn uit verschillende gekleurde laagjes die een na een zichtbaar worden. Af en toe haal je hem uit je mond om de nieuwe kleur te zien. De mooie glans wordt veroorzaakt door een laagje plantaardige olie of bijenwas. Supertoverballen hebben een diameter van maar liefst drie centimeter.

Wippers

Een bolvormig snoepje met een kern van harde karamel en een laagje poedersuiker. De naam van het snoepje laat niets aan de verbeelding over. De knecht van een confiserie zou zich hebben laten afleiden door de meid. De karamel bleef te lang op het vuur staan en werd daardoor harder dan gepland. Volgens een meer gekuiste versie zouden medewerkers van een suikerbakkerij gewoon verstrooid geweest zijn bij de bereiding van zachte karamel.

Boerentenen

Vroeger vormde guimauve het hoofdbestanddeel (zoals in de lievevrouwtjes) vandaag lijkt de kern eerder op rekbare meringue. Het geheel is omgeven met een dun laagje chocolade. Zijn naam zou het snoepje te danken hebben aan de gelijkenissen met de gelijknamige plant, een soort witte en dikke pronkbonen. De verspreiding van de lekkernij is streekgebonden. In Antwerpen vind je het in de betere snoepwinkels, in Oost-Vlaanderen moet je goed zoeken om boerentenen te vinden. (nieuwsblad Dieter Herregodts, foto's Jan Crab)

lees ook: Neuzen herkend als streekproduct