De prijzen van benzine en diesel verschillen in de Europese landen nog altijd aanzienlijk. Mits wat planning kan je tientallen euro's besparen tijdens je tocht naar je vakantiebestemming. Wij helpen je op weg.
Voor je op reis vertrekt, is het wellicht raadzaam na te gaan in welk land je het goedkoopst je tank vult. Een prijsoverzicht per brandstofsoort en per land kan je vinden op de website de VAB Opgepast: België is één van de weinige landen die met vaste prijzen werkt. Voor de andere landen werden meestal gemiddelden opgenomen.
Tanken langs de autosnelwegen is in regel duurder dan in een tankstation dat niet langs de snelweg ligt. In grensstreken kan je profiteren van de prijzenslag tussen de benzinestations in de verschillende landen. Tankstations weg van de snelweg zijn meestal vrij rustig, maar hebben dan als nadeel dat ze niet altijd 24 uur geopend zijn.
Luxemburg Tanken in Luxemburg is nog altijd goedkoper dan in de omringende landen, al wordt het verschil wel kleiner. De gemiddelde prijs voor een liter diesel bedraagt in het groothertogdom slechts 1,01 euro, tegenover 1,259 euro bij ons. En ook wie op benzine rijdt, gooit zijn wagen best nog eens vol in Luxemburg voor hij naar het zuiden vertrekt. Met een gemiddelde prijs van 1,207 euro per liter is ook deze brandstof daar een stuk goedkoper dan aan de Belgische benzinepompen (gemiddelde prijs 1,509 euro) en in de meeste andere landen van Europa.
Frankrijk Wat opvalt in Frankrijk, is dat de prijs van de loodvrije benzine bijna niet verschilt tussen stations langs de snelweg en deze buiten de snelwegen. Dit geldt echter niet voor de diesel waar wel degelijk een prijsonderscheid is. Vooral in tankstations verbonden aan grootwarenhuizen zoals Auchan en LeClerc ligt de prijs van de brandstoffen lager. Gemiddeld is de prijs in Frankrijk 15 tot 25 procent hoger dan in Luxemburg, maar als je gaat tanken bij een grootwarenhuisketen vervalt het grote prijsverschil.
Duitsland In Duitsland is het verschil van plaats tot plaats erg groot, niet alleen van snelweg t.o.v. de gewone weg, maar ook tussen tankstations van hetzelfde merk. Het prijsniveau op zich is ongeveer hetzelfde als in België. Verlaat je in Duitsland de Autobahn, dan vind je meestal op korte afstand een tankstation met veel goedkopere autobrandstof. Bij Clever Tanken kun je een Duitse postcode intikken, waarna je een overzicht krijgt van de prijzen bij de tankstations in de omgeving. Handig als je naar Duitsland op vakantie gaat. Een pdf-overzicht van goedkope tankstations bij de Autobahn vind je bij de De Duitse automobilistenvereniging ADAC.
Oostenrijk, Zwitserland, Scandinavië, Oost-Europa In Oostenrijk kunnen de prijzen per Bundesland dan weer erg uiteenlopend zijn, zelfs per regio zijn er verschillen. Zowel in Oostenrijk als Zwitserland is de benzine goedkoper. In Denemarken en Noorwegen liggen de brandstofprijzen een stuk hoger dan bij ons. In Oost-Europa is vooral benzine goedkoop in vergelijking met België.
Spanje, Portugal, Italië Ben je op reis naar Spanje, is het goed te weten dat benzine en diesel in dat land aanzienlijk goedkoper zijn dan in Frankrijk. Het verschil kan wel 30 cent per liter bedragen. Op de Canarische Eilanden is de benzine zelfs zeer goedkoop, dus als je daar een auto huurt, hoef je je over de brandstofrekening niet al te veel zorgen te maken. Tanken in Portugal is duurder dan in buurland Spanje, maar een liter diesel blijft er lichtjes goedkoper dan in ons land (1,148 euro). De Italiaanse pompen behoren dan weer tot de duurdere van Europa. Vooral diesel is daar erg duur (gemiddeld 1,314 euro per liter). (kve)
|