Salmonellakippen komen sowieso op ons bord.
Kippen die bij het verlaten van het landbouwbedrijf naar het slachthuis positief testen op salmonella, komen toch in de voedselketen terecht. Dat zegt dierenarts Erik Mijten van de Boerenbond. Die kippen worden wel degelijk geslacht, maar volgen een speciaal parcours. In 2006 was het resultaat van 3,6 procent van dergelijke testen, de uitgangscontrole, positief.
Goed bakken Toch gaat het niet om een bedreiging van de voedselveiligheid, zegt Mijten. Als het vlees goed gebakken is, is er geen risico voor de consument. Om "kruiscontaminatie" te vermijden, worden de besmette dieren bovendien "logistiek geslacht". Dat wil zeggen dat ze op het einde van de werkdag in het slachthuis geslacht worden. Zo verdwijnt na reiniging van het slachthuis het risico op besmetting. Daarna volgt een speciale verwerking.
Gradaties van besmetting Volgens Mijten is ook niet elke besmetting even erg en zijn er gradaties. Wanneer kippen bij de uitgangscontrole positief testen, dan moet de landbouwer de ruimte waar de kippen gehouden worden reinigen en blijft er opvolging.
Toekomst Volgens Mijten streeft Europa ernaar om tegen 2010 het percentage besmette kippen onder de 1 procent te houden. Bovendien is het mogelijk dat in de toekomst kippen voor de vleesconsumptie gevaccineerd worden, zoals nu al gebeurt bij leghennen. (belga/sam)
|