Een eetpatroon rijk aan olijfolie, noten, vis, gevogelte en fruit en groenten zijn een krachtig middel om jezelf te beschermen tegen de slopende ziekte Alzheimer. Dat blijkt uit recent onderzoek.
40 procent minder De onderzoekers bestudeerden het eetpatroon 2.148 gezonde mensen ouder dan 65 jaar gedurende vier jaar. Elke 18 maanden werden ze gecontroleerd op Alzheimer. 253 van hen ontwikkelden deze ziekte. Uit de studie blijkt dat degenen die het minste kans op de ziekte liepen meer olijfolie, noten, vis, tomaten, gevogelte, broccoli, fruit, groene groenten en minder rood vlees of vetrijke zuivelproducten aten. "Mensen die dit gezonde eetpatroon volgden, beperkten hun kans op Alzheimer met 40 procent."
Preventie is essentieel " Je eetgewoonten veranderen is de makkelijkste manier om het risico op de ziekte te beperken. Omdat er momenteel geen behandelingen bestaan voor de ziekte, is preventie essentieel." Eerdere studies ontdekten al dat bepaalde voedingsmiddelen het risico op de ziekte beperken. Nu bestudeerde het team van Gu voor het eerst de combinatie van voedingsgroepen. De onderzoekers raden aan verzadigde vetten in rood vlees en boter te vermijden. Omega vetzuren, vitamine E, vitamine B12 en folium zijn wel goed voor de hersenen. (ep)
|