Bij bakkerij Andy vind je niet alleen elke dag 26 soorten brood, de Tieltse bakkerij in de Bedevaartstraat 38 is in de regio ook een bekend adres voor een suikervrij ontbijt. "Suikervrije producten worden vandaag de dag stilaan populairder", zegt bakker Andy De Bels. "Ook bij de bakker staan de mensen vaker stil bij hun gezondheid. Maar je moet ze als bakker zelf een beetje sensibiliseren. Over het suikervrije aanbod krijg ik op mijn website regelmatig vragen, die ik dan ook met plezier beantwoord."
Caloriekwesties Toch blijft het ingebakken vooroordeel over de zoete zonde volgens Andy moeilijk om te buigen. In onze veronderstelling is elk taartje een caloriebom. "Voor klanten met suikerziekte zijn er een aantal beperkingen zoals banaan, ananas en druiven. Maar verder kan je als bakker een heel wijd segment aansnijden van suikervrije alternatieven. Niet alleen taarten zijn mogelijk, maar onder andere ook pralines, confituur en choco."
Het suikervrij alternatief is volgens Andy alsnog net iets moeilijker te verkopen. "De mensen zijn blijkbaar moeilijker te overtuigen dat taart en gebak ook effectief minder calorieën bevatten. Maar je kunt voor elke klassieke taart wel degelijk een gezond alternatief maken, zonder daarbij aan smaak te moeten inleveren. Als je frambozenmousse zonder suiker gebruikt, dan is de smaak niet te onderscheiden van een taart met gewone suikers. Door minder room te gebruiken, wordt de patisserie ook lichter verteerbaar", aldus Andy.
Voor de prijs hoef je het alvast niet te laten. "Voor een suikervrij gebakje betaal je bij ons doorgaans minder dan je elders voor gewoon gebak betaalt, zelfs al bereiden we de producten hier in huis op ambachtelijke wijze", klinkt het. Gevoelige meerwaarde De meest frequente vraag die hij van zijn klanten krijgt, is de aard van de vervangsuikers die hij in zijn bakkerij gebruikt. "Wij werken enkel met maltitol, een kunstmatige zoetstof die minder calorieën bevat dan het gebruikelijke fructose. Veel diabetici verdragen geen fructose, maar tasten vaak in het duister over het fructosegehalte bij de producten die ze kopen in de supermarkt. Ze weten soms ook niet goed of ze zelf al dan niet gevoelig zijn voor de stof", vertelt Andy. Volgens recent onderzoek zou fructose, een zoetmiddel dat als goedkope suikervervanger voorkomt in heel wat voedingswaren en frisdrankjes, schadelijk kunnen zijn voor het metabolisme.
Andy sloeg van bij de start bewust de gekozen richting in. "Toen we zes jaar geleden begonnen, stond dat voor mij al vast. Ik had een zevende specialisatiejaar rond dieet- en suikervrij bakken gevolgd en die richting was blijven hangen. Datje de klanten ook suikervrije producten kunt aanbieden, vond ik een meerwaarde voor een bakkerij. Als je patisserie haalt voor je gasten, dan kan je bij ons meteen ook rekening houden met een suikerpatiënt. De mensen komen hier twee taarten kopen en een paar suikervrije gebakjes. Door dat totale aanbod trek je ook klanten aan die je anders niet zou zien. Er komen mensen over de vloer van Brugge en zelfs uit Sint-Niklaas. Er is allicht een reden voor dat ze van heinde en ver naar hier komen om suikervrij gebak te kopen", glimlacht de man fier. (Wim Kerkhof ).
(On)gezond snoepen Je koopt suikervrije voedingswaren omdat suiker ongezond heet te zijn, maar is suikervrij bijgevolg het tegenovergestelde? De term 'suikervrij' kan misleidend zijn. Ze duidt enkel op het feit dat het product geen extra sacharose bevat, de wetenschappelijke naam voor kristalsuiker. In suikervrije producten kanje dus nog steeds de calorierijke, van nature aanwezige suikers oftoegevoegde vervangingszoetstoffen aantreffen, zoals het omstreden aspartaam. Een alternatief: laat je niet inpakken door suikervrije slogans en kijk op het etiket of de zoete smaak van je product te danken is aan natuurlijke suikers of chemische vervangstoffen.
|