Wat weet men over deze groente? Met daarbij een prei-parmezaansoepje.
Deze groente is zowat de uitzondering op de regel en is in de winter wat smaak betreft zelfs op zijn best. Het heeft wat vorst nodig om ten volle zijn kwaliteiten te ontplooien. Oorspronkelijk komt de prei uit Centraal Azië en de Romeinen hebben het over heel Europa verspreid. Keizer Nero werd wel eens Porrophagus, de preivreter genoemd. Hij was verzot op de pittige smaak die prei aan de aanwe¬zige mosterdolie te danken heeft.
Prei is verwant aan de ui. In de vegetatieve fase worden enkel bladeren gevormd. Het is pas dankzij de koude van de winter dat er ondergronds een stengel wordt gevormd en het is uiteraard net dat witte gedeelte dat we zo lekker vinden. Nu zijn er verschillende soorten, waardoor er het jaar door prei verkrijgbaar is. Maar oorspronkelijk was het dus een echte winter roente. Prei bevat veel vitami¬ne B en is rijk aan mineralen en vezels. Bovendien bevat het weinig calorieën en dus verdient deze 'groente voor alle werk' zeker zijn plaats aan onze tafel.
Prei-parmezaansoepje Nodig voor 6 personen: 150 g grof geraspte Parmezaanse kaas - 4 witten van prei in stukjes gesneden - 5 dl room - 5 dl melk - olijfolie - grof gesneden dragon - zout en zwarte peper. Werkwijze: verwarm wat olijfolie in een kookpan en stoof de prei 5 minuten op een zacht vuurtje. Giet er de room en de melk bij en laat 20 minuten koken. Neem de pan van het vuur en voeg de kaas toe. Mix de soep zo'n 5 minuten met een staafmixer voor een extra glad resultaat en breng op smaak met zout en peper.
Schep de soep uit, bestrooi met dragon en druppel er nog wat olijfolie in.
|