Gastland Turkije kleurt dit jaar het programma van de week van de smaak, een alfabet van de turkse keuken: deel twee.
Helva misschien wel Turkije's oudste dessert. Bestaat in verschillende varianten, de meest bekende versie wordt gemaakt van bloem, suiker, water en boter. Het gerecht is verbonden met feesten en tradities en komt op tafel bij een geboorte, besnijdenis, huwelijk of begrafenis.
Imam Bayildi letterlijk vertaald: de imam viel flauw. Heel wat Turkse gerechten hebben ronkende poëtische namen, zoals deze heerlijke aubergines gevuld met gehakt en rijst, uitgegroeid tot een topper op alle Turkse menukaarten.
Kaymak onze favoriete Turkse dessertendressing, dikke slagroom met echte raathoning. Om baklava of ander zoets nog zoeter te maken ...
Lokum is afgeleid van het Arabische 'rahat ul-hulküm', wat 'rust voor de keel' betekent. Bij ons beter bekend als Turks Fruit ofTurkish Delight. De zachte snoep bestaat uit suiker, fruit, kokos, gelei, rozenwater en soms wat nootjes. Meze Naam voor de vele kleine hapjes die in Turkije vaak aan het hoofdgerecht vooraf gaan of als deel van een lunch geserveerd worden. Zowel vlees en vis, als groenten en fruit komen als meze op tafel. In Turkije onlosmakelijk verbonden met raki, zie onder R.
Nar Turks voor granaatappel, vrucht afkomstig uit Perzië en Afganistan, maar tegenwoordig te vinden in'alle landen met een subtropisch klimaat. Nar ek~isi, granaatappelsap, is een onmisbaar ingrediënt in de keuken van Zuid-WestTurkije.
Pilav gerecht dat bestaat uit fijngemalen tarwe, bulgur, of rijst, en met olie en bouillon bereid wordt. Wordt o.a. met witte bonen of kikkererwten geserveerd bij scha penvlees.
Raki (uitspreken als Rakke) alcoholische drank (45% alcohol!) met anijssmaak, mag zich volksdrank. van Turkije noemen. Onmisbaar bij het eten van meze (zie onder 'm'). Aangelengd met water krijgt het heldere drankje een troebele, witte kleur, vandaar zijn naam, letterlijk vertaald 'leeuwenmelk'.
Salep warme drank die in Turkije enkel in de winter wordt verkocht. Salep is de wortel van een orchideeënsoort die wordt gemalen, gekookt in melk en op smaak gebracht met suiker en kaneel.
Tarhana mengsel fijn gekruide, zongedroogde bulgur met yogh u rt. Vroeger meestal thuis bereid, maar vandaag kant-en-klaar te verkrijgen in de Turkse winkel. Basisingrediënt van een van de bekendste Turkse soepen, de tarhanasoep ...
Zeytin (olijf) en zeytinya,gl (olijfolie). Turkije is goed voor 7% van de olijventeelt in het Middellands Zeegebied. Het grootste deel van de olijfolie wordt geleverd door de westkusten. In het Turkse binnenland wordt meer met boter gekookt.
En tot slot Zoet, zacht en zalig zijn de Turkse desserten. Baklava, melkpudding met elfjeszijde, 'kippenborstpudding' (jawel, met echte kip .. ), haremnavels: gerechten die even mooi en spannend klinken als ze lekker zijn.
 Deel één van de duizend smaken uit Turkije.
|