Zoeken in blog

"Allerlei linken"

Google maps

Google nieuws

Google vertalen

Den Bosrand


Routeplanner

fietsen in Oost-Vlaanderen

Vertalen met AltaVista

Vertalen met Google

Bureaublad achtergrond
Archiefkast

Recepten zoekmachine
 
Zandstorm creatief atelier


Verstuur één kaartje

Infolijn
schoolvakantie's

Millenniumschool

Take my hand

Lucky-Birds

ABC gezondheid

Tuinadvies

Kruiden

"Gastronomisch plezier"

 
Degustation

 Dôme

Het gebaar

 Eric Fernez

Kruidenmolen

 In de Wulf

"Kranten"

Nieuwsblad

Het laatste nieuws

Gazet van Antwerpen

De zondag

De standaard
"Vrouwenblad"

Libelle

Flair

Nina

Plusmagazine

Story

Lili
Archief per maand
  • 12-2024
  • 09-2019
  • 05-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 12-2018
  • 09-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 04-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 09-2005
  • 07-2005
  • 01-2005
  • 01-2004
  • 01-2003
    Betoverend veelzijdig

    12-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Turkije land van duizend smaken (deel twee)

    Gastland Turkije kleurt dit jaar het programma van de week van de  smaak, een alfabet van de turkse keuken: deel twee.

    Helva
    misschien wel Turkije's oudste dessert. Bestaat in verschillende varianten, de meest bekende versie wordt gemaakt van bloem, suiker, water en boter. Het gerecht is verbonden met feesten en tradities en komt op tafel bij een geboorte, besnijdenis, huwelijk of begrafenis.

    Imam Bayildi
    letterlijk vertaald: de imam viel flauw. Heel wat Turkse gerechten hebben ronkende poëtische namen, zoals deze heerlijke aubergines gevuld met gehakt en rijst, uitgegroeid tot een topper op alle Turkse menukaarten.

    Kaymak
    onze favoriete Turkse dessertendressing, dikke slagroom met echte raathoning. Om baklava of ander zoets nog zoeter te maken ...

    Lokum
    is afgeleid van het Arabische 'rahat ul-hulküm', wat 'rust voor de keel' betekent. Bij ons beter bekend als Turks Fruit ofTurkish Delight. De zachte snoep bestaat uit suiker, fruit, kokos, gelei, rozenwater en soms wat nootjes.
     
    Meze
    Naam  voor de vele kleine hapjes die in Turkije vaak aan het hoofdgerecht vooraf gaan of als deel van een lunch geserveerd worden. Zowel vlees en vis, als groenten en fruit komen als meze op tafel. In Turkije onlosmakelijk verbonden met raki, zie onder R.

    Nar
    Turks voor granaatappel, vrucht afkomstig uit Perzië en Afganistan, maar tegenwoordig te vinden in'alle landen met een subtropisch klimaat. Nar ek~isi, granaatappelsap, is een onmisbaar ingrediënt in de keuken van Zuid-WestTurkije.

    Pilav
    gerecht dat bestaat uit fijngemalen tarwe, bulgur, of rijst, en met olie en bouillon bereid wordt. Wordt o.a. met witte bonen of kikkererwten geserveerd bij scha penvlees.

    Raki
    (uitspreken als Rakke) alcoholische drank (45% alcohol!) met anijssmaak, mag zich volksdrank. van Turkije noemen. Onmisbaar bij het eten van meze (zie onder 'm'). Aangelengd met water krijgt het heldere drankje een troebele, witte kleur, vandaar zijn naam, letterlijk vertaald 'leeuwenmelk'.

    Salep
    warme drank die in Turkije enkel in de winter wordt verkocht. Salep is de wortel van een orchideeënsoort die wordt gemalen, gekookt in melk en op smaak gebracht met suiker en kaneel.

    Tarhana
    mengsel fijn gekruide, zongedroogde bulgur met yogh u rt. Vroeger meestal thuis bereid, maar vandaag kant-en-klaar te verkrijgen in de Turkse winkel. Basisingrediënt van een van de bekendste Turkse soepen, de tarhanasoep ...

    Zeytin
    (olijf) en zeytinya,gl (olijfolie). Turkije is goed voor 7% van de olijventeelt in het Middellands Zeegebied. Het grootste deel van de olijfolie wordt geleverd door de westkusten. In het Turkse binnenland wordt meer met boter gekookt.

    En tot slot
    Zoet, zacht en zalig zijn de Turkse desserten. Baklava, melkpudding met elfjeszijde, 'kippenborstpudding' (jawel, met echte kip .. ), haremnavels: gerechten die even mooi en spannend klinken als ze lekker zijn.


    Deel één van de duizend smaken uit Turkije.

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



     Eigen hoekje

    't Blogkrantje

    Place2beyvette

    Yvi magazine

    Yvi pagina

    Intro

    Medium 4 you


    "Uit Kuurne"

    Centrumschool

     

    Go santiago


    Mordekoi

    Marc van Roosje




    "Vrije tijd"

    Motel-Saint-Michel

    Le CLos domange
    (Igé)


    Het boerderijleven
    voor kinderen

    Warandehof

    Pieterkenshoeve

    Reutelhoeve

    't Klein Gerigt

    Wilgenhof

    Populierenhoeve

    Schraevenacker

    Klein Burkelhof

    Hof de Abeeleboom

    De Bouwhoeve

    Predikerhof
     
    Jos theys boerderij

    Hageland

    Wambashoeve


    Het Weidehof

    "Franse streken"

    Vakantiestreken in frankrijk

    1/Savoie mont blanc maurienne

    2/Aube en champagne

    3/Ardeche

    4/Aubergne

    5/ De Jura

    Archief per maand
  • 12-2024
  • 09-2019
  • 05-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 12-2018
  • 09-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 04-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 09-2005
  • 07-2005
  • 01-2005
  • 01-2004
  • 01-2003


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs