Een middagslaapje kan echt geen kwaad. De overtuiging dat een middagslaapje moet vermeden worden indien men 's nachts goed wil slapen, schijnt wetenschappelijk onjuist te zijn. Integendeel, een kleine siësta in de loop van de namiddag verhoogt het aantal uren slaap en verbetert daarbij ook nog de intellectuele prestaties.
Middagslaapje en nachtslaap vullen elkaar aan. Naarmate men ouder wordt, vermindert bij heel wat mensen de kwaliteit van de slaap. Volgens sommige onderzoeken, zou bijna de helft van de 65+'ers slecht slapen: moeilijkheden om in slaap te vallen, slechte slaapkwaliteit, dikwijls wakker worden...Het gebeurt dikwijls dat mensen die slaapproblemen hebben, eraan denken om hun middagslaapje af te schaffen en dus aan de slaap proberen te weerstaan. Zij zijn ervan overtuigd dat hun siësta een negatieve impact zal hebben op de kwaliteit van hun nachtslaap en op de tijd die zij nodig zullen hebben om in slap te vallen. Men zou inderdaad kunnen denken dat men na een siësta minder zin zal hebben om 's avonds te gaan slapen.
Een middagslaapje is heilzaam. De theorie die beweert dat een middagslaapje slecht zou zijn voor de nachtslaap schijnt onjuist te zijn. Integendeel, een dutje na het middagmaal zou zelfs bevorderlijk zijn voor de gezondheid.
Geen nadelige gevolgen. De resultaten van denkoefeningen blijken ook beter te zijn na een middagslaapje en dat niveau houdt zelfs aan tot 's anderendaags. Overdag een dutje doen, heeft dus geen nadelige gevolgen voor de nachtslaap. Als je weet dat het lichaam een 'biologische neiging' heeft om in het midden van de dag in te dommelen, is er dus geen enkele reden om daartegen in te gaan. Integendeel, indien u aanvoelt dat u die rustperiode nodig hebt, probeer u niet te verzetten: uw middagslaapje zal geen gevolgen hebben voor de kwaliteit van uw nachtslaap en kan zelfs bevorderlijk zijn voor uw intellectuele prestaties.
|