Meisjes van Afrikaanse origine die deze zomer op vakantie gaan naar hun land moeten uitkijken voor een besnijdenis. Zo waarschuwt GAMS België (Groupe pour l'Abolition des Mutilations Sexuelles féminines) in hun campagne Geen besnijdenis voor mijn zuster. Wanneer de familie in het land van herkomst ontdekt dat de jonge vrouwen niet besneden zijn, nemen ze vaak het recht in eigen handen.
Ongeveer 130 miljoen jonge meisjes en vrouwen in Afrika werden al het slachtoffer van seksuele verminkingen. Elk jaar ondergaan 3 miljoen kleine meisjes een besnijdenis. Dan wordt de clitoris verwijderd. In sommige gevallen worden de kleine schaamlippen afgesneden en worden de grote schaamlippen aan mekaar genaaid. Die genitale verminkingen zorgen voor pijn en verhogen het risico op sterfte door bloedingen. Op lange termijn zijn er vaak terugkerende infecties, verwikkelingen bij de bevalling, pijn bij het vrijen en depressie.
In België en andere Westerse landen is vrouwen besnijden verboden. Maar dat neemt niet weg dat kleine meisjes nog steeds het slachtoffer zijn van seksuele verminkingen. De families doen een beroep op een buitenlandse besnijdster of sturen hun dochter met vakantie naar hun vaderland om daar de besnijdenis te ondergaan. GAMS wil nu zowel ouders, jongeren als gezinscentra inlichten via flyers, affices en een website. Je vindt er alle informatie wat je moet doen als je vermoedt dat iemand in je omgeving het risico loopt.
(In Egypte is vrouwenbesnijdenis ondertussen verboden, tenzij het medisch nodig is. Met ruimte voor interpretatie dus, maar alvast een goed begin)
|