Het gaat hier om meerdere, vroegere spoorwegbeddingen, die door de provincie als wandel- en fietspad werden aangelegd. Op termijn moeten ze deel uitmaken van een recreatief en functioneel fietsroutenetwerk voor de hele provincie. De abdijroute mag als eerste de spits afbijten.
Deze groene as is een onderdeel van de spoorlijn 58, die Brugge met Eeklo verbond. Vanaf de Baron Ruzettelaan doorkruist het West-Vlaamse deel van deze fietsas diverse landschappen, die als natuur- of als bosgebied belangrijk zijn. Vertrekkend in Steenbrugge ontmoet u eerst de Steenbrugse bosjes en vervolgens de Assebroekse Meersen.
Beide zones zijn landschappelijk mooi en van de Assebroekse Meersen werd reeds een deel door het Vlaamse Gewest aangekocht. Wat verder rijdt u door Assebroek met diverse oude en nieuwe wijken. Al vlug echter brengt een open en bosrijk landschap soelaas. Rechts vindt u het heidereservaat van de Schobbejaks-hoogte, beheerd door de vzw natuurpunt en daarachter de bossen van Ryckevelde.
Links ligt het meer open landschap van de Doolhof. Wat verder geniet u van de stilte van het Ryckeveldebos. Immers, hier op voldoende afstand van de Malesteenweg ligt een van de laatste geluidsarme gebieden rond Brugge. Positief is dat het Ryckeveldebos de laatste jaren dankzij het Vlaamse Gewest beduidend is uitgebreid met nieuwe bebossingen.
Bij het naderen van de Malesteenweg verdwijnt de stilte en met bekwame spoed dwarst u deze steenweg en de woonstraten van Sijsele. Eenmaal er voorbij wordt u beloond met een open landschap dat wat verderop bosrijker wordt. Na 11 km fietsen loopt de Abdijenroute tegenaan de Maldegemse deelgemeente Donk ten einde. Om terug te keren kunt u vanuit het centrum van Donk de Antwerpse Heirweg nemen die u terugbrengt tot aan het kasteel van Male. Of u kunt ook vanaf Donk verder de polders inrijden en dan naar links de Brieversweg nemen die u tot in het centrum van Sint-Kruis voert. Langs de Abdijenroute zijn ook nog enkele bezienswaardigheden bewaard gebleven: het stationsgebouw van Sijsele en dat van Donk. Ook enkele bareelhuizen herinneren aan de vroegere spoorlijn.
Het stationsgebouw van Sijsele is eigendom van de stad Damme en wordt door de plaatselijke jeugdverenigingen gebruikt. Dat van Donk ligt langs de Steenweg en is in privaat bezit. De modernistische architectuur ervan is merkwaardig voor een stationsgebouw. Gelukkig is de eigenaar zich hiervan bewust en doet hij het nodige om het zo authentiek mogelijk te behouden. J.M
|