 |
Gezonde duik in de zwemvijver. Een zwembad in de achtertuin: helemaal voorbijgestreefd. Wie écht hip wil zijn, pakt uit met een zwemvijver. Benoit en Luc Delaey bezitten het patent op ecologische zwemvijvers en plaatsen de gegeerde waterpoelen als enigen in Antwerpen, West- en Oost -Vlaanderen.
Het Izegemse Vijverteam van Benoit en Luc Delaey pakt alles aan wat met water te maken heeft: fonteinen, voorraad bekkens, zelfs een occasioneel zwembad is een kolfje naar hun hand. Maar hét paradepaardje is hun ecologische zwemvijver. Onze zwemvijvers werken via het regeneratieprincipe, net als natuurlijke vijvers. Het water wordt op een volledig natuurlijke manier gezuiverd, zonder dat er-chemicaliën of uv-lampen aan te pas komen. In een zwembad zijn die procédés onontbeerlijk om het water helder te houden, ik hoef je dus niet te vertellen dat een zwemvijver stukken gezonder is dan een zwembad." Het zwemvijver-concept is relatief nieuw in België. Maar in Zwitserland, Frankrijk en Oostenrijk wint het idee al langer en nog altijd aan populariteit. Het Vijverteam verkreeg het patent via het Zwitsers bedrijf Bioteich. Weg met chloor Een klassieke zwemvijver bestaat uit drie compartimenten: een zwemgedeelte, een zuiveringsgedeelte en een regeneratiegedeelte. Het water wordt via de wet van de communicerende vaten door de compartimenten geloodst en ondertussen op natuurlijke wijze gezuiverd. In een zwembad worden grote hoeveelheden chloor gekieperd om het sop helder te houden, maar dat is in een zwemvijver helemaal niet nodig. Hier wordt het water gezuiverd door lavakeien en zuurstofplantjes.
"Een zwem vijver is veel gezonder dan een zwembad" Ik ga trouwens nooit in een publiek zwembad zwemmen. Neen, voor mij geen chloorwater meer. Een flink pak klanten zijn overigens actief in de medische sector en die weten maar al te goed welke schadelijke bijwerkingen chloor kan hebben: huid en oogirritatiesademhalingsproblemen . Maar een ecologische zwemvijver heeft nog andere voordelen. Een zwemvijver kan je ook mooier in de tuin integreren. Wij plaatsen geen logge kuipen, maar netjes overlopende vijvers. Een zwemvijver komt nooit over als een storend element in de tuin. Het oogt altijd mooi, zelfs in de winter. En zeg nu zelf, wat is er leuker dan op een zwoele zomeravond aan de rand van je zwemvijver van je glaasje pastis nippen? Goedkoop alternatief Volgens Benoit is een zwemvijver tenslotte ook goedkoper dan een zwembad. Reken voor de aanleg van een zwemvijver op 500 tot 600 euro per vierkante meter. Bovendien moet je aan het zwembadwater voortdurend reinigingsproducten toevoegen, terwijl een zwemvijver voor zichzelf zorgt. Ik beweer niet dat je je vijver nooit hoeft te reinigen, maar toch ... Toch is er ook een nádeel veerbonden aan een zwemvijver : die neemt immers veel meer plaats in beslag. Al zou ik dat dan weer niet echt een nadeel noemen, countert Benoit. Je kan een zwem vijver optimaal benutten en het esthetische aspect spreekt voor zich. De hele installatie van een gemiddelde zwemvijver beslaat zo'n 85 m2 en daarvan is er 30 m2 zwemgedeelte. En wie rond een zwemvijver slentert, waant zich meteen in de Provence", knipoogt hij.
|