De wereldwijde kindersterfte is vorig jaar gedaald tot 9,7 miljoen.
Dat blijkt uit een rapport van Unicef dat donderdag werd gepubliceerd. In 1990 bedroeg dat aantal nog 13 miljoen. Vooral Marokko, Madagascar, Sao Tomé en Principe, Vietnam en de Dominicaanse Republiek wisten het sterftecijfer bij kinderen jonger dan vijf jaar fors terug te dringen.
Milleniumdoelstelling "Dit is een historisch moment", aldus Ann Veneman, directrice van Unicef. "Vandaag overleven meer kinderen dan ooit. We moeten nu voortbouwen op dit succes om de Millenniumdoelstellingen te halen".
Een van die acht Millenniumdoelstellingen die in 2000 door de internationale gemeenschap werden aangenomen, wil het sterftecijfer bij kinderen jonger dan vijf tegen 2015 met tweederde terugbrengen in vergelijking met 1990.
Basisregels Volgens Unicef is de vooruitgang vooral te danken aan een betere verspreiding van algemene basisregels inzake gezondheid (borstvoeding, vaccinaties, muskietennetten...).
Toch blijft het 'onaanvaardbaar' dat er jaarlijks nog altijd 9,7 miljoen jonge mensen sterven, meent het VN-kinderfonds. Het merendeel van deze overlijdens kan immers vermeden worden. De kindersterfte is met name nog steeds bijzonder hoog in Zwart-Afrika (4,8 miljoen) en in Zuid-Azië (3,1 miljoen).
Goed presterende landen Toch zijn er ook daar enkele landen die het wel goed doen: zo daalde het sterftecijfer bij kinderen jonger dan vijf jaar in Malawi met 29 procent en in Ethiopië, Mozambique, Namibië, Niger, Rwanda en Tanzania met meer dan 20 procent.
In de landen van Centraal- en West-Afrika ligt het sterftecijfer wel nog hoog. In Zuid-Afrika is er winst geboekt, maar die wordt veelal teniet gedaan door de verspreiding van het aidsvirus.afp
|