Tien tips:
 |
Voor ouders hun kinderen met de fiets op pad sturen, denken ze vooral na over de te volgen weg en de gevaren waar hun kinderen aan blootgesteld worden. Maar een goed uitgeruste fiets is minstens even belangrijk, zo niet belangrijker. Tien gouden regels!
1) Let op met supermarktfietsen. Zij vertonen meer gebreken en er gaat gemakkelijker iets stuk.
2) Koop geen te grote of hippe fiets. De fiets heeft de juiste afmeting als je kind met platte voeten op de grond kan staan zonder op de stang te 'zitten' en het zich niet moet rekken om aan het stuur te kunnen. Als je kind op het zadel zitten, moeten de voeten de grond nog kunnen raken.
Fietsen kunnen nog een stuk meegroeien met uw kind, pas dan ook regelmatig zadel- en eventueel stuurhoogte aan. Sommige fietsen kunnen ook een groter wiel aan.
3) Zorg voor extra verlichting en reflectoren. Zeker als de fietsverlichting met een dynamo aangedreven wordt zijn extra lichtjes een must. Bij regenweer kan de dynamo immers minder goed werken. Zorg voor witte en rode reflectoren achteraan en oranje op de pedalen en tussen de spaken. De meeste banden zijn voorzien van een reflecterende strook, maar zichtbaarheid is een niet te onderschatten issue.
4) Een goede bel hoor je op 20 meter afstand. Leer je kind het tijdig en correct te gebruiken.
5) Goed afgestelde remmen zijn een must. Liefst twee handremmen, of één in combinatie met een terugtraprem. Controleer regelmatig of de moeren van de remschroeven goed aangespannen zijn. De remschijven zouden de velgen enkel mogen raken tijdens het remmen. Controleer ook of de remhendels los zijn. Wanneer ze volledig ingedrukt zijn, zouden de hendels op minstens 2,5 cm van het stuur moeten komen.
6) De banden zijn bij voorkeur nieuw of hebben nog minstens duidelijke groeven. Let op scheuren of bobbels: zij kunnen platte of klapbanden veroorzaken. Pomp ze regelmatig op. Slappe banden zijn slecht voor de velgen van de fiets.
7) Een regelmatige smeerbeurt voor de ketting voorkomt dat ze afbreekt. Hou ongeveer een centimeter speling. Leer je kind ook hoe het een ketting terug op de fiets legt. Een kettingbeschermer voorkomt vetvlekken op de kleren.
8) Een fietshelm is misschien niet hip, maar wel een noodzakelijk accessoire. Bij de meeste fietsongevallen zijn hoofdletsels de zwaarste verwondingen.
9) Zorg voor aangepaste kledij. Te lange jassen, sjaals, broeken en veters kunnen tussen de spaken raken en een val veroorzaken. Broekklemmen, regenkledij en veiligheidsvestjes zijn eveneens een must.
10) Bind de boekentas bij voorkeur stevig vast op de bagagedrager. Uw kind kan beter het verkeer in het oog houden zonder zware last op de rug. Vermijd in alle geval tassen die aan het stuur hangen: ook zij kunnen tussen de spaken terecht komen.hln
|