"Een eigen kruidentuin"
Eigenlijk is het kweken van kruiden niet eens zo moeilijk. Kruiden vragen geen extra zorg en vinden hun eigen weg in uw tuin. U moet ze wel onderhouden door eventueel steun te geven en uitgebloeide bloemen weg te knippen.
Let er wel op letten dat de grond niet te nat is en zeker geen vocht ophoudt. Daar houden kruiden echt niet van. Is uw grond te vochtig, voeg dan zand of grind toe om het water beter af te voeren . .Eventueel kunt u de kruiden planten op een verhoogd plantbed. Belangrijk is ook dat de kruiden beschut zijn tegen regen en wind, zoniet gaan ze breken.
Als je deze tien kruiden in huis haalt, is er geen enkel gerecht meer dat je zonder smaak zal serveren. Deze week krijg je telkens twee kruiden geserveerd op je bord. Vandaag serveren we Lavas en laurier.
Lavas | Lavas: Deze winterharde plant kan 2 meter hoog worden. Lavas zou libidoverhogend werken, bij ons heet lavas "manskracht", in Duitsland "Liebestöckel". De bladeren en stelen hebben een sterke, kruidige smaak en kunnen gebruikt worden in soepen en stamppottten. Jonge lavasblaadjes zijn heerlijk in sla. Oudere blaadjes worden gedroogd en gebruikt in kruidenmarinades.
Laurier | Laurier: Van deze altijd groene plant kan je het hele jaar door blaadjes plukken. Er is eetbare en niet-eetbare laurier. Een oleander is ook een laurier, maar de blaadjes ervan zijn uiterst giftig. In een bouquet garni ofte kruidentuiltje moet alltijd laurier zitten. Laurierblaadjes horen in soepen, marinades, stoof en ovenschotels. Aan rijstpudding geeft laurier een zoete smaak.
Smaken, geuren en kleuren. Basilicum & Citroenmelisse , Dragon & Munt Salie & Koriander
|