Energiefacturen zijn een ingewikkeld kluwen van allerlei tarieven en heffingen. We maken u wegwijs in de verschillende posten, en in de soorten tarieven die energieleveranciers hanteren.
1. De drie posten van uw energiefactuur
Het totaalbedrag van uw energiefactuur bestaat uit drie componenten: de energieprijs, de nettarieven (distributie- en transportkosten) en de heffingen (taksen en toeslagen). Deze drie posten staan ook zo apart vermeld op uw factuur.
Energieprijs
Dit is het bedrag dat U betaalt aan uw energieleverancier. Het wordt berekend op basis van de verbruikte energie. De energieprijs wordt vrij bepaald door elke leverancier. Deze post bedraagt ongeveer 50 % van het totaalbedrag van uw factuur.
Wat maakt hier deel van uit?
- Het jaarlijks abonnement
- De kWh-prijs
- Enkel voor elektriciteit: de kosten die de leverancier maakt om te voldoen aan de door de overheid opgelegde aankopen van 'groenestroomcertificaten'en 'warmtekrachtkoppelingcertificaten'. Dit bedrag wordt opgenomen onder de term 'Bijdrage voor hernieuwbare energie + WKK'.
Nettarieven
Dit is het bedrag dat U betaalt voor transport en distributie van de energie.
- Dit bedrag wordt bepaald door de netbeheerder en door de energieleverancier aan hem overgemaakt.
- De nettarieven van de betrokken netbeheerder worden goedgekeurd door de Commissie voor Elektriciteit en Gas (CREG) en zijn dezelfde voor elke energieleverancier in zijn gebied. In principe zijn deze nettarieven vast gelegd voor een volledig kalenderjaar.
- Het bedrag voor distributie- en transportkosten wordt berekend op basis van uw verbruik
Heffingen
Dit is een bedrag dat wordt vastgelegd door de overheid en dat door de energieleverancier moet worden teruggestort.
- Voor elektriciteit afkomstig van dezelfde bron (100% 'groene' energie, fossiele energie, ...) is dit bedrag gelijk voor alle leveranciers.
- Dit bedrag wordt berekend op basis van uw verbruik
Conclusie
Om offertes van elektriciteit en gas (van leveranciers, groepsaankopen,
) met elkaar te vergelijken moet u zich enkel op de 'energieprijs' baseren en niet op het totaalbedrag. De twee andere componenten worden immers niet door de energieleveranciers zelf bepaald; en het is mogelijk dat de offerte nog niet de meest recente opgelegde tarieven voor 'nettarieven' en 'heffingen' bevatten.
2. Welke tarieven bieden energieleveranciers aan?
Tot op heden bestaan er 3 soorten energietarieven: een variabele prijs ('Variabel' genoemd in onze vergelijkingstabel), een vaste energieprijs ('Semi-vast' in de vergelijkingstabel), en een vaste 'All-in' prijs ('Vast' in de vergelijkingstabel).
Variabele energieprijs
Bij een formule met een variabele prijs kunnen de 3 componenten van uw factuur wijzigen tijdens de duur van uw contract.
- De eerste component, de energieprijs, wordt bepaald aan de hand van een indexatieformule (prijsformule met indexatieparameters). Op het einde van de facturatieperiode berekent de leverancier de te factureren energieprijs op basis van de gemiddelde waarde van de indexatieparameters over de facturatieperiode. Uw energieprijs evolueert dus samen met de prijsschommelingen op de energiemarkt (o.a. brandstofprijzen).
- De twee andere posten - nettarieven en heffingen - kunnen gedurende de looptijd van uw contract en na goedkeuring van de overheid en/of de CREG wijzigen. In ieder geval factureert uw leverancier U altijd de goedgekeurde tarieven die gelden tijdens de facturatieperiode.
Vaste energieprijs
Heeft u een vaste prijs, dan kan de energieprijs niet gewijzigd worden tijdens de hele duur van uw contract. U bent dus beschermd tegen mogelijke toekomstige prijsschommelingen op de energiemarkt (o.a. brandstofprijzen). Het tarief wordt bepaald op het moment van het ondertekenen van uw nieuw contract of op het moment van de verlenging van uw lopende contract.
Opgelet: voor dit type prijs, en enkel voor elektriciteit (niet voor gas) wordt de 'Bijdrage voor hernieuwbare energie + WKK' per kalenderjaar vastgelegd, waardoor uw energieprijs toch enigszins wijzigt als uw factuur een volgend kalenderjaar ingaat.
De twee andere posten - nettarieven en heffingen - kunnen gedurende de looptijd van uw contract en na goedkeuring van de overheid en/of de CREG wel wijzigen. In ieder geval factureert uw leverancier U altijd de goedgekeurde tarieven die gelden tijdens de facturatieperiode.
Vaste 'All-in' prijs
In deze formule blijven de drie componenten van uw factuur vast tijdens de hele duur van uw contract. U bent dus beschermd tegen alle mogelijke toekomstige prijsveranderingen. Het 'All-in'-tarief is bepaald op het moment van het ondertekenen van uw nieuw contract of op het moment van de verlenging van uw huidig contract.
Opgelet: Dat u vaste voorschotbedragen betaalt, betekent niet noodzakelijk dat uw contract een vaste prijs heeft. Voorschotbedragen zijn slechts voorafbetalingen op uw eindafrekening, om te vermijden dat u in één keer het volledige bedrag moet betalen. (DS, Mijnenergie.be Bertrand Rochez nieuwsblad)
Morgen: domoticasnufjes voor uw huis
Volg het Batibouw-nieuws elke dag op www.standaard.biz/batibouw
|