Midden in de winter droomt iedereen wel eens van wat zonnestralen. En natuurlijk van een gezond -- of liever getint -- kleurtje. Dat de zonnebank geen veilig alternatief is, weten we intussen wel. Maar is het nu écht zo schadelijk? En is bruinen-zonder-zon dan de enige juiste keuze?
Dermatoloog Thomas Maselis bevestigt volmondig waar we al voor vreesden: de zonnebank is schadelijk voor onze huid omdat ze ons blootstelt aan een te grote dosis uv-straling. En dan vooral aan uv A-licht, waarvan men vroeger nochtans dacht dat het veilig was. Maar dat blijkt niet zo te zijn, legt dr. Maselis uit. 'Wie gewoon in de zon loopt, krijgt zowel uv A- als uv B-straling over zich heen. Door uv B-licht wordt je huid na verloop van tijd dikker, wat je beschermt tegen zonlicht.
Maar trop is altijd te veel, want uv B is ook de belangrijkste oorzaak voor zonnebrand. En mensen die heel vaak in de volle zon staan -landbouwers bij-voorbeeld, of bouwvakkers - kunnen er zelfs huidkanker door krijgen. Maar toch heb je die uv B-straling nodig, want ze zorgt ervoor dat je vitamine D aanmaakt, die nodig is voor een stevig beendergestel én die beschermt tegen bepaalde vormen van kanker. Vandaar dat ik iedereen adviseer om elke dag een dik kwartier buiten te lopen, zonder zonnecrème. En om 's winters geen dagcrème met zonnefilter te gebruiken, want die houdt het schaarse uv B-licht tegen:
Maar hoe zit het nu met die uv A-straling, is die dan zo gevaarlijk? 'Op het eerste gezicht lijkt die onschadelijk, omdat je er praktisch niet door verbrandt - tenzij bij een heel zware dosis. Maar uv A-stralen zijn wel kankerverwekkend. Bij intensieve blootstelling kunnen ze de kans verhogen op mela-noom, een zeer gevaarlijke huidkanker.
En een zonnebank geeft op korte tijd net heel veel van die uv A-straling vrij. Gelukkig is de intensiteit van de zon-nebanken de laatste jaren al aan banden gelegd door Europese regels. Maar het blijft vergelijkbaar met de tropenzon op het middaguur. Dat is dus ongezond, maar je voelt het niet omdat je niet verbrandt. Bij de échte zon kan je vertrouwen op het natuurlijke alarmsysteem van je lichaam: als je rood wordt, moet je dringend uit de zon. Maar onder de zonnebank werkt dat systeem niet, omdat daar amper uv B-stralen zijn:
Zonnebankbabes Als kanker niet voldoende afschrikt, weet dr. Maselis nog een goede reden om de zonnebank te vermijden: huid-veroudering. 'Je ziet nu heel veel vrouwen van rond de vijftig die in hun jonge jaren furore maakten als zonnebank-babe, maar die nu helemaal verrimpeld zijn. Brigitte Bardot is daar een perfect voorbeeld van. De oorzaak ligt alweer bij de uv A-straling, die de elastine in onze huid sneller doet afbreken: Dr. Maselis is dus duidelijk: blijf het liefst onder die zonnebank vandaan. Maar voor wie het toch niet kan laten, heeft hij maar één advies: blijf er zo kort mogelijk onder. 'Al verschilt dat natuurlijk sterk per huidtype. Iemand met een donkere huid en zwart haar kan wel wat meer uv A-licht verdragen. Bleke types met rode haren zijn veel kwetsbaarder. Helaas zijn het net die laatsten die meestal het hardst verlangen naar een bruin kleurtje:
Volkomen veilig Maar voor de bleekhuiden - en voor al de rest die een veilig kleurtje wil - is er natuurlijk nog een mogelijkheid: bruinen-zonder-zon. En dat is volkomen veilig, benadrukt dr. Maselis. 'Die producten bevatten dihydroxyaceton, een stof die in combinatie met zuurstof een bruine kleur geeft. Je kunt het ver-gelijken met een appel: als je die schilt, wordt het vruchtvlees na een tijdje bruin. Door deze stof wordt alleen de bovenste laag van de opperhuid bruin, dus die kleur schilfert er na verloop van tijd vanzelf weer af. Het enige nadeel is dus dat er wat schilfers - en eventueel bruine vlekken - op je kledij kunnen komen. En ook de geur is niet altijd aan-genaam. Maar verder is het prima. Let wel, bruinen-zonder-zon beschermt helemaal niet tegen de echte zon! Je moet je dus nog altijd beschermen, ook al heb je zo'n artificieel tintje: Naast de vele sprays, crèmes en poeders zijn er ook pilletjes om te bruinen, op basis van bètacaroteen. 'Die zijn iets minder veilig omdat ze zich opstapelen in vet. Als je dan ziek wordt en je vet breekt snel af, dan kunnen ze ineens allemaal vrijkomen. Bovendien bezorgen ze je vaak een oranje kleur, net zoals bij een kind dat te veel wortelpap voorgeschoteld krijgt: (blad Magazine Stefanie Van den broeck)
|