Ik ben altijd dol geweest op kippenpastei, het bladerdeeg geeft een heerlijk vlokkig, krokant bovenlaagje waar ik nooit genoeg van krijg.
Nodig: voor 4 personen 2 klontjes boter, olijfolie, 1 kg kipfilets, in stukjes, 2 middelgrote preien in stukjes van 1 cm, 2 wortelen, grof gehakt, 3 stengels bleekselderij, handje tijm, 2 eetlepels bloem, 1 wijnglas witte wijn, 2,85 dl melk, zeezout en zwarte peper uit de molen, 250 g varkensworstjes 500 g bladerdeeg met roomboter, 1 ei. Bereiding: Verwarm de oven voor op 220°C. Neem een grote braadpan en doe er een klontje boter en een scheut olijfolie in. Doe er de kip, prei, wortelen, selderij en tijm bij en laat die 15 minuten op laag vuur bakken.
Zet nu het vuur hoog, doe de bloem erbij, blijf even roeren en giet dan de wijn, een wijnglas water en de melk erbij. Strooi er wat zout en peper bij. Leg het deksel erop en laat alles op heel laag vuur 30 tot 40 minuten pruttelen. Roer regelmatig. Als de saus te dun is, haal je het deksel van de pan en laat je ze inkoken tot de juiste dikte.
Schep het mengsel in een pasteivorm. Knijp het vlees uit de worstjes, rol er balletjes van, bak die even aan in olie en strooi ze over het stoofsel. Rol het deeg uit tot een lap van 1/2 cm dik. Borstel de rand van de vorm in met losgeklopt ei, leg het deeg erover, snij het teveel weg.
Borstel het deeg in met ei, zodat de taart goudbruin kan worden, en knijp de randen in plooitjes. Ik snij het deeg kruiselings in met de achterkant van een mes - zo wordt het lekker krokant en vlokkig. Bak de pastei 30 tot 40 minuten in het midden van de oven, tot de bovenkant mooi goudbruin is. Smakelijk.
|