GEORGES ALS VINAMI FREE LANCE JOURNALIST
MEER WETEN OVER WIJN?
Inhoud blog
  • Belgische Wijnbouw - discussiepunten
  • LIEFDE EN GENOT
  • SPAANS-BASKENLAND VOOR WINE LOVERS EN FOODIES Onbekend en onbemind?
  • JE HOEFT ECHT GEEN HISPANOFIEL TE ZIJN OM VAN DE RIOJA- EN NAVARRAWIJNEN TE HOUDEN! SPAANSE REGIO’S IN BEWEGING!
  • Highlights voor Winelovers De drie koplopers in ‘de oude wereld’ Ook een weetje over Belgiëland
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    01-08-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garçon...veur mai ne Kirr veur ne Kier!!

    Garçon…veur mai ne Kirr veur ne Kier!!

    De meeste bezoekers van de Franse Bourgogne streek zijn bij hun thuiskomst vol lof over de bezochte pittoreske dorpjes, hun culinaire ervaringen alsook over de grote wijnen welke ze mochten degusteren in de château’s, de clos en op de plaatselijke wijnboerderijen.

    Niet alleen de druivelaar maar ook het soms vergeten zwarte fruitbesje cassis verdient onze aandacht in deze goddelijke wijnstreek. Ik kan dan ook reisleiders en bezoekers van de Bourgogne aanraden een stop te nemen in Nuits- Saint- Georges voor een bezoek aan het Cassissium met zijn vernieuwd museum en likeurstokerij (Avenue du Jura 8-passage Mongolfier-Nuits-Saint-Georges).

     

    De groep Védrenne, gesticht door Joseph Védrenne in 1923, zijn professionele distillateurs die reeds in 1933 het merk Supercassis deponeerden. Na drie generaties binnen dezelfde familie Védrenne behoort deze groep sedert 1997 tot de familiale groep Renaud Cointreau.  

    De site Cassissium is geheel gewijd aan dit kleine fruitbesje, geapprecieerd maar toch onbekend door velen en nochtans een embleem van de streek. Dit gastronomisch museum opende zijn deuren in 2001 en ontvangt jaarlijks zo’n 40.000 bezoekers. De cassis tentoonstelling zelf gaat over de historische en agrarische aspecten, het gebruik ervan in de geneeskunde, parfumerie en gastronomie. Door een complete renovatie in 2013 met een investeringsbedrag van 400.000 euro geniet groot en klein op een speelse educatieve wijze de groei en verwerking van dit heerlijk besje. De bezoekers worden immers verzocht om een vergelijk te maken tussen de teelt van deze zwarte bes met de druivelaar. De twee teelten worden met elkaar verweven. Vergeten we niet dat het niet zolang geleden is dat afwisselend een rij cassis en een rij wijnstokken werd aangeplant. Economische redenen brachten daar verandering in. Een aansluitend bezoek aan de daar naastliggende

     likeurstokerij is een must voor diegenen die meer willen weten over het maken van de créme de cassis en marc de Bourgogne…

    De verschillende vinificatie technieken komen uitgebreid aan bod zoals maceratie, vatopslag, filtratie én toevoeging van suikers.

     

    Het bedrijf ontwikkeld 3 soorten producten:

    -      de likeuren, crémes de fruits en aperitieven (gealcoholiseerde dranken met toevoeging van suikers)

    -      siropen (dranken zonder alcohol)

    -      de eaux-de-vie – Marc et Fines de Bourgogne (gealcoholiseerde dranken zonder suiker toevoeging)

     

    De begeleide rondleiding geeft de gelegenheid om de geschiedenis van het huis te kennen en er de atmosfeer die er heerst op te snuiven in de grootste kelder van ‘ veroudering van geesten ‘ in Bourgogne. Alles wordt afgerond met een gezellige likeurdegustatie.

     

    Met het oog op komende festiviteiten geef ik jullie nog een ‘wistjedatje’ mee:

    -     Cardinal: cassis+rode wijn

    -     Kirr: Cassis+Bourgogne Aligoté

    -     Kirr Royal: Cassis+Crémant of Champagne

    -     Fond de culotte: Suze+Cassis

    -     Marcassin: Marc de Bourgogne+Cassis.

     

    Om de crème de fruits te maken worden de rode vruchten gemacereerd in neutrale alcohol tot 96°. Het productieproces is hetzelfde voor alle rode vruchten: zwarte bessen maar ook kersen, frambozen, bosbessen, bramen, aardbeien, perziken, abrikozen…enz.

    Maceratie: de cassisvruchten worden verpletterd om vervolgens in neutrale alcohol te worden gedempt. Dit alles (jus+fruit) gaat in inox roterende cuves waar men 5 à 7 weken laat macereren ver uit de buurt van te hoge warmte en lucht, dit om oxidatie te voorkomen. De volgende stap is het aftappen van de jus die passeert voorbij een raster die de zuivere jus scheidt van de onzuivere deeltjes (jus d’egouttage). De overgebleven pulp wordt overgebracht naar een pers. Na persen bekomt men een tweede jus (jus de pressurage). De twee bekomen jus worden dan gemengd (l’infusion genoemd). Na dit proces wordt de jus in een verticale cuve geplaatst gedurende twee weken om dan terug te worden gedecanteerd (laatste verwijdering van de vaste deeltjes). De resterende geklaarde jus wordt dan gefilterd. De toevoeging van gekristalliseerd suiker gebeurt in elektronisch gestuurde mixers alvorens men tot de botteling overgaat. Kortom: er komt geen water bij deze formule te pas. Enkel twee ingrediënten: l’ infusion en het suiker.

     

    Les Marcs et les Fines de Bourgogne: opgevoed in de grootste kelder bestemd voor veroudering van geestrijke dranken van Bourgogne (300.000 liter per jaar op te voeden geestrijke drank).

    Verschil tussen Marc en Fine?

    Marc: distillatie van de vaste delen van de druif (pitten+huid).

    Fine: men maakt gebruik van de droesem van de wijn (het ‘dépôt’ in de ton). La Fine is van dezelfde familie als Cognac en Armagnac wat het bereidingsproces betreft. 

     

     

    IN DE BUURT, CASSISSIUM AANDOEN!!

     

     

     

     

    Georges De Smaele,

    Wijnrecensent.

     

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    01-08-2014, 00:00 geschreven door Georges De Smaele  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 05/05-11/05 2025
  • 14/04-20/04 2025
  • 20/01-26/01 2025
  • 28/10-03/11 2024
  • 12/08-18/08 2024
  • 05/08-11/08 2024
  • 06/05-12/05 2024
  • 25/03-31/03 2024
  • 06/11-12/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 05/12-11/12 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 08/02-14/02 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 30/11-06/12 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 10/12-16/12 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 11/09-17/09 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 14/11-20/11 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 10/08-16/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 08/12-14/12 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Blog als favoriet !
    Startpagina !
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    frankloopt
    www.bloggen.be/franklo
    Over mijzelf
    Ik ben De SMAELE GEORGES
    Ik ben een man en woon in Lovendegem-BELGIE () en mijn beroep is op rust .
    Ik ben geboren op 13/12/1946 en ben nu dus 78 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Wijn en alles wat het culinaire aangaat.
    Vinoloog, Meester-Vinoloog, houder van WSET-level3 Advanced Certificate in Wines and Spirits, Certificaat Bordeaux-SOPEX
    Een interessant adres?

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs