GEORGES ALS VINAMI FREE LANCE JOURNALIST
MEER WETEN OVER WIJN?
Inhoud blog
 • Zal ARTIFICIELE INTELLIGENTIE (AI) in de toekomst onze wijnindustrie vormgeven of zelfs bepalen?
 • ARMAGNAC: terug van wegegeweest én in de mode!
 • INVLOED VAN DE BODEM OP ONS PALET
 • Waarde van de medaille op een wijnfles?
 • OVERSTAPPEN NAAR EEN ANDERE VERPAKKINGSVORM ?
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  25-05-2022
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHINA: EEN CONSTANT EVOLUERENDE WIJNMARKT
  CHINA: EEN CONSTANT EVOLUERENDE WIJNMARKT

  AANKOOP VAN BUITENLANDSE WIJNEN IN CHINA

  De stijging van de consumptie, de steeds meer aankopen op internet en de snelle verwestering in levenswijze zijn de voornaamste oorzaken van de snelle evolutie op de wijnmarkt in China. Zij drinken steeds meer wijn, vooral rood. Dit geeft nieuwe perspectieven voor exporteurs terwijl lokale producenten zich vooral zorgen maken. Dit gegeven leert ons dat China een grootmacht in wording is in wijnconsumptie. We stellen ons dan ook de vraag of China zelf niet genoeg wijn produceert en waarom de import van buitenlandse wijn zo hippe is.
  China heeft een gigantische oppervlakte van 9.571.300 vierkante kilometer. Het bevindt zich tussen de 20ste en de 50ste breedtegraad. De belangrijkste wijngebieden zijn Xinjiang (in het noordwesten), Dongbei (noordoosten), Shaangaan (centraal), Singjintong (ten oosten van Beijing) en Huangbehei (ten noordoosten van de provincie Shandong). Door zij grootte bevat China verschillende klimatologische verschillen. Van zeer warme subtropische temperaturen in het zuiden tot hele korte zomers en barre winters in het noorden. De vochtigheidsgraad die enorm hoog is het hele jaar door vormt dan ook de ideale voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. Een huzarenwerk om dus druiven te telen. China is dus nooit een erg populair wijnland geweest maar door de moderne technologieën (klonen, DNA-onderzoek enz.)  kan daar wel eens vlug verandering in komen. Tegenwoordig houden Chinese wijngaarden rekening met Europese smaken en kiezen dan ook voor meer droge wijnen. Bekende rode druivensoorten die in China worden gebruikt zijn merlot, pinot noir, cabernet franc en cabernet sauvignon. Enkele witte druivensoorten zijn chardonnay, sauvignon blanc en riesling. Ook enkele autochtone druiven doen het goed zoals beichum en longyan. 

  Te vermelden is dat reeds in 1892 een Chinese diplomaat een wijnhuis opstartte in Yantai. Eerst produceerde hij wijn uit eigen inheemse druivenrassen maar al vlug bleek dat de wijnen niet echt in het smaakprofiel van de consument lagen en dus importeerde hij 500.000 wijnstokken uit vooral de Verenigde Staten en Europa. Het is dan ook van die tijd dat beroemde Franse druivenrassen hun intrede deden in China. Zijn wijnhuis ChangyU Pioneer Wine bestaat nog steeds en is bij benadering het negende grootste wijnhuis in de wereld. Hoe het nu komt dat we zo weinig Chinese wijn in onze contreien aantreffen heeft vooral te maken met het feit dat de Chinezen zelf hun wijn consumeren en dat er dus weinig wijn overblijft voor export.
  De meeste Chinese wijnen zijn echter erg zoet en aromatisch. De rode zijn tanninerijk en krachtig en zijn geïnspireerd op Bordeaux wijnen. Het beste is om ze te belichten voordat ze worden geconsumeerd, dit om hun smaak beter te waarderen. 
  En nu terug naar onze titel ! Wist je dat ? China is het 5e wijn consumerend land in de wereld, verrassend maar waar. Het is de 4e wereldimporteur en er wordt aangekondigd dat het land sterk zal bijdragen aan de groei van de wereldimporteurs. In de afgelopen jaren is het aantal consumenten van geïmporteerde wijnen verdubbeld wat blijkt uit een onderzoek in 2020. De wereld drinkt steeds meer wijn, behalve in Frankrijk.
  Een bloeiende markt
  De wijnmarkt in China is in volle expansie en vooral in volle evolutie. Terry Xu (*1), Chinese consultant en wereldwijde blogger vertelde onlangs: ´ vergeet alles wat je weet over de Chinese markt !¡ Als in het begin wijn in China werd beschouwd als geschenk voor een verjaardag of een feestdag dan is er nu de mentaliteit geëvolueerd en kopen de Chinezen wijn voor zichzelf, dit om plezier te hebben alleen of met vrienden na het werk om zich te ontspannen. Mensen kopen dus wijn om zelf te drinken bevestigde onlangs Grégory Perret (*2), marketing directeur van Paradox (*3) French Wine en Frans importeur gevestigd te Shanghai en gespecialiseerd in massadistributie.
  Wie drinkt de meeste wijn in China?
  Veel studies hebben aangetoond dat jongeren uit de hogere middenklasse meerdere keren per week wijn consumeren. Hun consumptie verandert de markt! Dit door de vele reizen naar het buitenland naar regioÿs die wijn produceren, zoals voornamelijk Frankrijk en Italië. Dank zij sociale netwerken volgen de Chinezen de reizen van diegenen die de wijngaarden van de wereld gaan bezoeken, wat hen reisideeën geeft enzovoort ! Daarom diversifieert de markt snel, zowel qua herkomst als prijs van flessen en wijnsoorten.
  Wat zijn nu de favoriete wijnen in China?
  In China drinken ze graag rode wijn. Ze houden ook van de witte Italiaanse muscat (*4), erg zoet en bij hen succesvol. Stilaan is dus ook droge witte wijn in trek bij de jongeren. Volgens Aline Bao (*5), inkoopdirecteur van de agrovoedingsgigant COFCO (*6) is er een groeiende vraag naar klinkende witte wijnnamen.
  Consumenten, altijd meer gespecialiseerd
  Vanaf nu is het in China goed om iets te weten over wijn om een maatschappelijke discussie te voeren. Het is voor de Chinezen beter om het onderwerp te kennen voordat men aan een proeverij begint, want de gesprekspartner zal ongetwijfeld vragen naar de fles die men drinkt. Vroeger kochten ze goedkopere wijnen of grote merken maar sedert enkele jaren is de consumptie verschoven naar mid-range producten. De Chinees is nu specialist die informatie inwint op internet of op sociale media.
  Op internet exploderen de bestellingen
  Als het gebruikelijk is om een fles in de winkel te kopen, heeft volgens Wine Intelligence (*7) in het afgelopen jaar 48% van de Chinese consumenten die wijn uit het buitenland dronken hun fles op internet gekocht. Er zijn talrijke gespecialiseerde sites op internet om kopers advies te geven. Èen jaar terug ging men naar Google om alles uit te vissen, vandaag kan je naar Tmall (*8) voor wijnadvies en recensies. 
  Concurrentie met lokale productie?
  De invoer van buitenlandse wijnen is zorgwekkend voor China omdat  er steeds meer concurrentie is met de lokale productie. De meeste geïmporteerde wijnen komen uit Europa, meer bepaald uit Frankrijk vanwege hun prestigieuze luxe imago aanbeden door de Chinezen. Ik kan je meegeven dat in 2010 de geïmporteerde wijnen goed voor 20% van de consumptie waren. In 2020 is er sprake van een verdubbeling. Frankrijk is in deze marktleider met 2,3 miljoen hectoliter. Ook zijn Chileense en Australische wijnen zeer succesvol omdat hun toegang wordt vergemakkelijkt door zeer lage douanerechten en door de voordelige handelsovereenkomsten met deze landen.

  Wat management in de sector economie ons allemaal kan leren !


  Bronnen:
  (*1) Terry Xu (diploma WSET)-Wine&Spirit Education Trust-medeoprichter van wijnadvies- en marketingsbureau AROMA. Hij is een van de meest invloedrijke wijnbloggers in China.
  (*2) Grégory Perret-directeur marketing PARADOX ASIA
  (*3) Paradox: Franse company dat import van Spirits en Wines verricht in Azië met standplaats in Shanghai
  (*4) Italiaanse muscat: druif die over het algemeen gebruikt wordt voor het maken van zoete dessertwijnen, maar ook voor mousserende wijnen zoals de Italiaanse Moscato dÿAsti
  (*5)(*6) Aline Bao – COFCO Wine&Wine- COFCO is een Chinese staatsholding voor voedselverwerking (Beijing)-Agro Voedingsgigant
  (*7) Wine Itelligence (opgericht in 2002)-wereldleider in onderzoek en inzichten over wijnconsumenten
  (*8) Tmall: Internationale online marktplaats van het Chinese Alibaba (Chinese e-commercereus). Biedt westerse merken de kans om zich online te presenteren aan miljoenen Chinese shoppers. Grootste retail website in China
  Periodieken Passion Vin en La Revue du Vin de France


  Georges De Smaele, wijnrecensent.
  Juni 2022.   


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  25-05-2022, 09:00 geschreven door Georges De Smaele  
  Reacties (0)
  21-03-2022
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krijgen we een zomer 2022 in het teken van rosé champagnes ?

  Krijgen we een zomer 2022 in het teken van rosé champagnes ?

   

  Om het met een cliché te benoemen: ‘langzaam komen lente en zomer terug’ . Dit klimatologisch verschijnsel doet ons verlangen naar het mooie rosé gekleurde bruisende druivensap. Chique en verfrissende rosé-champagnes zijn al een paar jaar in opgang en daarom selecteerde ik een aantal gourmetflessen rosé-champagnes voor bij het aperitief en wat meer gestructureerde rosé champagnes voor op tafel. Deze trend wordt al jaren niet meer ontkend: rosé champagnes blijven in opgang. Kenners hebben een oogje op cuvées die heel verschillende kleuren en weergavestijlen kunnen aannemen die soms radicaal tegengesteld zijn. Onthoud dat er in champagne – in tegenstelling tot andere regio’s – twee methodes zijn om rosé champagnes te maken. De meest voorkomende is blenden, wat bestaat uit het mengen van witte wijn met een kleine hoeveelheid rode wijn om tenslotte over te gaan tot het maken van de ‘prise de mousse’. Het gebruikte aandeel rode wijn geeft zijn kleur aan de wijn en beïnvloedt het smaakprofiel. Van de kleur van een licht rozenblad tot het sterkere gekleurde karmijnrood wordt bepaald door het champagnehuis. Een hele reeks blended rosés zijn afhankelijk van de stijl van het champagnehuis.

  De tweede methode, bloeden (saignée methode), komt minder voor doordat het veel moeilijker is voor de wijnbouwer voor vinificatie van grote volumes. Net als bij klassieke rosé wijn blijft het sap in contact met de schil die er een tint zal aan geven. Deze maceratie (schilinweking) kan enkele uren duren met als gevolg dat naast de kleur ook de tannine extraheert. Deze maceratie geeft krachtige en gestructureerde rosé champagnewijnen.

  De Oosterse keuken en zijn kruiden passen bijvoorbeeld perfect bij de meest elegante champagne rosé wijnen en bepaalde rode vleessoorten, alsook eend en duif zijn niet bang voor meer gespierde champagne rosé wijnen op basis van een overwicht van  de druivensoort pinot in blend.

  Ik wou hier een selectie aanbieden van de meest betaalbare klasse rosé-champagnes in termen van prijs (rond de 50 Euro) en stijl die de recepties en tafels zullen bekoren deze zomer, waarbij ik opzettelijk grote cuvées of jaargangen uitsluit.

   

  Les rosés gourments (gastronomische )

   

  Joseph Perrier – Cuvée Royale-Marne

   

  Klein familiaal huis, gesticht in 1825 door Joseph Perrier. De eigenaars verbouwen 21 hectare wijngaarden die ideaal zijn gelegen aan de oevers van de Marne. De samenstelling van deze rosé champagne bestaat uit 25% chardonnay, 75% pinot noir en pinot meunier met ongeveer 12% rode wijn uit Cumières. Rijping: 3 tot 4 jaar.

  Deze zalmroze champagne met goede concentratie geeft in onze neus kleine rode vruchten zoals frambozen, rode bessen en bosaardbeien samen met een toetje vanille en peper. Deze cuvée is klassiek en harmonieus met een verteerbare afdronk. Past uitstekend bij aardbeien of bij een kaas uit Langres.

   

  Moët & Chandon – Rosé Imperial – ÉPERNAY

   

  Moët was de eerste die met het idee kwam voor een champagne te ontwikkelen die met fruit en ijs gedronken moet worden.

  Schitterende roze kleur met oplichtende gouden reflecties. Het levendige, fruitige bouquet opent met aromatische rode bessen ( Morello zure kersen, lingon bosbessen , cranberry-veenbes) met nuances van sappige zomervruchten (vijg, nectarine) en een smaakvolle noot van grenadine;

   

  Les rosés structurés (gestructureerde)

   

  Benoit Lahaye (Bouzy)-biologische teelt-100% pinot noir – Rosé de maceration

   

  Dit huis is één van de snelst rijzende sterren in de Champagne en geldt als de beste champagnemaker van Bouzy en omstreken.

  Een rosé champagne met een sterke persoonlijkheid en een uniek karakter. Zeer opwindend om te proeven. Ontvouwt zich in de mond met tonen van bloemen en fruit. Buitengewone complexiteit met een perfecte integratie van de bubbels.

   

  Fleury (RS*) Aube--biodynamisch )100% pinot noir – un rosé saignée issu (bloeding).

   

  Jean-Pierre Fleury is gevestigd in Courteron, een gemeente in de Aube (meest zuidelijke regio van Champagne). Fleury beschikt over 15 ha wijngaard en de productie bedraagt ca. 200.000 flessen per jaar.

  Kenmerken van rood zomerfruit (aardbei, framboos). Deze niet gedoseerde rosé champagne beschikt over volume, breedte en kracht. Het is ongetwijfeld gemaakt voor op tafel. Een zeebarbeel of bij gevogelte haalt deze kanjer het beste uit zichzelf.

  (*) récoltant-manipulant

   

  Het viel mij op dat…..

   

  Bij het proeven van deze rosé champagnes  maar weer eens bewezen werd dat de bediening van deze wijnen bepalend is om van al hun kwaliteiten te kunnen genieten. De temperatuur mag om te beginnen niet te koud zijn omdat het de aroma’s zou blokkeren. Ze mag ook niet te hoog zijn want het zou de wijn ‘ te soft’ maken. De ideale temperatuur ligt dus tussen de 9 en 11° C wetende dat champagne ongeveer twee graden wint wanneer het in het glas wordt gegoten. Decanteren is vaak gunstig voor champagne dat aan complexiteit wint wat het verliest aan bruis. Het decanteren moet gebeuren bij het serveren. Tenslotte is een geschikt glas essentieel om van de aroma’s te kunnen genieten. Ik kies voor een wit wijnglas met een heel dunne rand en niet voor een coupe of flut glas.

  Uittesten maar !

   

   

   

  Georges De Smaele, wijnproever.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  21-03-2022, 10:40 geschreven door Georges De Smaele  
  Reacties (0)
  09-02-2021
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EEN BIERGEUR IN MIJN WIJN ?
  RUIK IK NU BIER IN DEZE WIJN ?

  Grasduinen in alles wat wijn aangaat was en is zoal mijn dagelijkse kost in deze ‘ blijf in uw kot ‘ periode. Onlangs ontdekte ik een site waarin men berichtte dat twee wijnvrienden uit de streek van Nantes (Fr) na drie jaar experimenteren een wijn hadden gemaakt die naar hop smaakt. Na de fermentatie van de cépage blend melon de Bourgogne en chardonnay wordt hop toegevoegd. Volgens mij geen nieuwe uitvinding daar wijnmakers elders in Frankrijk en zelfs in België al lang bezig zijn met bieraroma’s te fabriceren. Het nieuwe zit hem waarschijnlijk in de volgorde binnen het vinificatieproces. Echte wijnliefhebbers en radicale wijnprofessionelen vinden dit een inbreuk op de natuurlijke presentatie van het druivennat. Ik dacht daarbij terug aan een van mijn eerste wijnlessen waarbij de docent verwees naar het Franse decreet uit 1907 waarbij druivenwijn werd beschreven, namelijk dat wijn een product is dat uitsluitend tot stand komt door gehele of gedeeltelijke vergisting van druiven of van druivenmost. 
  Klopt deze stelling nog ? 
   Zoals er bij alle voedingsproducten een evolutie in de tijd is waar te nemen is dit ook te plaatsen bij deze twee  ‘Wine Hop gamma’ wijnmakers. 
  Wat is er verkeerd bij het toevoegen van hoorntjes of pellets aan de tank na fermentatie en deze jus enkele dagen te laten trekken ? 
  Om dit proces te vervolledigen worden deze gehopte wijnen op hun droesem gerijpt alvorens tot de botteling over te gaan.
  Als wijnproever wilde ik meer duiding. Reeds meer dan 40 jaar hou ik notities bij van wijnen die mijn tong en keel passeerden en ik herinner mij dat ik soms als aroma kenmerk witbier, geuze Lambiek of Stoutbier noteerde. Ik raad jullie aan om de hierna opgegeven wijntjes eens te proeven om te zien of de aroma beschrijving klopt. Natuurlijk zullen de bierdrinkers het hierbij een stuk gemakkelijker ervaren.
  Zonder toevoeging van hop na de fermentatie zoals hierboven beschreven analyseerde ik volgende wijnen op de aanwezigheid van aroma’s van bier:

  Henri Marie, vin jaune uit de Jura (Frankrijk):
  “ Deze witte wijn (Savagnin druif) heeft een ingetogen geur van appel, citrusvrucht, deeg, brood, geuze Lambiek, walnoten, hazelnoot en gedroogd fruit…..”

  Prosecco (Glera druif) uit Valdobbiadene (Italië)
  “ Deze bubbelwijn geeft mij de primaire aroma’s van meloen, perzik, peer, bloesem en witbier.....”.

  Bier- en wijnliefhebbers zullen bijvoorbeeld Stoutbier gemakkelijk terugvinden in cabernet sauvignon. CS is droog en zoetig en het stoutbier is terug te vinden in de geroosterde koffiesmaak.

  Witbier en chardonnay bevatten samen fruitige tonen. Chardonnay heeft dezelfde smaken die vaak als ‘bitter’ worden gevonden in witbier.

  Pils en riesling hebben beiden een fris zuurtje en een ongecompliceerde smaak. Wijnen van riesling passen dan ook perfect bij de echte pils drinker.

  Houdt u ook van Fruitige bieren, dan geniet pinot noir u voorkeur.

  Persoonlijk heb ik geen bezwaar tegen deze wijnevolutie en het mengen van wijn met biergist. Biergist is trouwens gezond doordat het rijk is aan een verscheidenheid aan proteïnen, vitamines en mineralen. Laat ons bescheiden zijn in deze nieuwe evolutie in het wijndrinken. De nieuwe generatie wijnproevers zal zich moeten aanpassen en zal het zeker moeilijker hebben bij het detecteren van deze mengwijnen. Wat mij betreft huldig de leuze ‘blijf matig bij het drinken van alcoholische dranken’, zo kan je voluit genieten !
  ‘ Boire moins, mais mieu ‘ !

     
  Georges De Smaele, wijnjournalist.
  februari 2021.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  09-02-2021, 16:58 geschreven door Georges De Smaele  
  Reacties (0)
  29-12-2020
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kan men zich terugvinden in de wijnwetgeving wat betreft de Herkomstbenaming ?

  Kan men zich terugvinden in de wijnwetgeving wat betreft de Herkomstbenaming ? (*)

   

  De wijnwetgeving met zijn bijhorende regelgeving, alsook de soms verwarrende termen in de herkomstaanduidingen ( AOP is AOC, DOP is DOC, IGP is VDQS of VdP ), vragen ons soms enig gewen als consument. De oorsprong van dit alles zijn in eerste instantie ontwikkeld om vervalsing en fraude tegen te gaan. Ook de authenticiteit van een wijn speelt hier een belangrijke rol.

  Enerzijds is er de herkomstbenaming uitgaande van het land zelf en anderzijds kwam er sedert 2009 een Europese aanduiding. Geraken we er nog uit? (*)

  In Europa worden er voor alles wat wijn betreft afspraken gemaakt door het Europese Parlement. Een speciale EU-commissie controleert of de regels worden nageleefd. Alle lidstaten kunnen de regels zelf strenger maken. Buiten de EU is elk land vrij om zijn eigen regels te maken, maar zodra hun wijnen in de EU worden ingevoerd en verkocht, moeten ze wel voldoen aan de EU-regels. Naast Europese richtlijnen voor het behandelen en bewerken van wijn bestaat er ook een Europese bescherming welke tot uiting komt op het etiket. De producent mag van alles met zijn etiket doen en er allerlei teksten op vermelden, maar er zijn een aantal regels waaraan hij een verplichting heeft. Er zijn ook verboden regels. Het is bijvoorbeeld verboden om te vermelden dat het drinken van twee glazen wijn per dag goed zou zijn om hart- en vaatziekten te voorkomen. Geen gezondheidsclaims dus !

  Wat moet in België en de rest van de EU-landen verplicht op het wijnetiket staan?

  §  Alcoholgehalte

  §  Allergenen – of de wijn sulfiet, ei-en of melkbestanddelen bevat

  §  Inhoud van de fles

  §  Naam van de bottelaar

  §  Producent, importeur of verkoper

  §  Land van herkomst

  §  Lotnummer

  §  En verder bijvoorbeeld als het om een kwaliteitswijn gaat BOB* of BGA*, met daarbij het gebied van herkomst (voorbeeld voor België, Nederland)

  Dit mag op het etiket of op het tegenetiket van de fles staan en is dus facultatief:

  §  Naam van de wijn en/of wijnhuis

  §  Oogstjaar

  §  Extra kwaliteitsaanduidingen (mise en bouteille au chateau…)

  §  Extra smaakaanduidingen, bijvoorbeeld Barrique (lagering en opvoeding)

  §  Druivenras(sen)

  §  Eigenaar van het wijnhuis

  §  Logo’s van bijvoorbeeld sulfiet

  §  Zwangere buik, glasbak….enz.

   

  VOORDELEN BIJ EEN HOGERE KLASSIFICATIE

  ü De classificatie van wijn wordt beschreven in wetten en normen van individuele wijnlanden om hun wijn ten behoeve van de consument bepaalde garanties te bieden.

  ü Een geklasseerde wijn voldoet aan zekere wijnbouw-technische eigenschappen. Belangrijke criteria zijn o.a. de herkomstbenaming, gebruikte druivenrassen, opbrengst per hectare, alcoholgehalte, plantdichtheid, snoeiwijze, vinificatiemethode, …

  Daarbij stellen we ons vragen en brainstormen we over:

  ü Is een ‘grand cru ‘ altijd een betere wijn?

  Grand Cru (met of zonder toevoeging van ‘classé’) staat goed op het etiket van de wijnfles, maar is het zo’n vermelding waard? Om te beginnen verschilt de waarde van zulke eretitel van streek tot streek.

  ü Is een herkomstbenaming of een hogere kwalificatienorm een garantie voor een betere wijn ?

  Een hogere kwalificatienorm is niet altijd een garantie voor een ‘betere wijn’, dit weet men pas nadat elk jaar de nieuwe oogst wordt beoordeeld door middel van een wijnbeoordelingssysteem. In alle wijnlanden zijn er wijnboeren/wijnmakers die van eenvoudige druiven toch goede wijn kunnen maken.

   

  STIJGENDE TENDENS

  Meer Vrijheid en Groei voor IGP’s en lager.

  Meer vrijheid om druivenrassen te gebruiken die van oorsprong niet in het gebied thuishoren.

  Prijsbepaling ten opzichte van een hogere kwalificatie.

  Meer gelegenheid tot experimenteren.

  Verandering van de bestaande regelgeving vergt veel bureaucratie om in een hoger niveau te geraken.

  De reële reden dat het aantal IGP’s in Europa groeit (cf. Italië) is dat ze de wijnproducenten meer mogelijkheden bieden. Denk maar aan de aanplant van meerdere variëteiten of aan andere snoeiwijzen die soms beter passen bij de klimaatsverandering.

   

   

  Besluit: GOEDE WIJN BEHOEFT GEEN KRANS = iets wat goed is hoeft naar mijn persoonlijke mening niet geprezen  te worden. Zelf oordelen is de boodschap !  Georges De Smaele, wijnjournalist.

  januari 2021. 

   

   

  (*) ENKELE LANDEN MET HERKOMSTAANDUIDINGEN IN EUROPA

  Ik beperk mij hier tot de voornaamste drie namelijk Frankrijk, Italië, Spanje + België/Nederland, Duitsland en (Brexit) Engeland als ‘Cool Climate’ en opkomende wijnlanden ingevolge de klimaatsverandering.  BELGIE EN NEDERLAND

  FRANKRIJK

  ITALIË

  SPANJE

  DUITSLAND

  ENGELSE AANDUIDING

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  BOB = Beschermde Oorsprongs-

  benaming

   

  Traditionele termen die nog veel worden gebruikt en ook wettelijk zijn toegestaan

  AOP = Appellation d’Origine Protégée

   

  AOC = Appellation d’Origine Contrôlée

  DOP = Denomina-zione di Origine Protetta

  Ÿ DOC =

   Denomina- 

   zione di   

   Origine   

   Controllata

  Ÿ DOCG =

   Denomina-

   zione di  

   Origine

  Controllata e Garantita

  DOP +

  Denomina-

  ción de Origen Protegida

  Ÿ DO =

  Denomina-

   ción de

   Origen

  ŸDOCa =    

  Denomina-

   ción de

   Origen

   Calificada

   

  Geschützte

  Ursprungs-

  bezeichnung

   

   

  Ÿ QbA =

     Qualitäts-               

     wein     

    bestimmter

    Anbauge-

    biete

  Ÿ Prädikats-            

     wein

  PDO =

  Protected

  Designation of Origin

  BGA = Beschermde Geografische

  Aanduiding

  IGP = Indication Géographique Protégée

   

  IGP =

  Indicazione

  Geografica

  Protetta

  IGP =

  Indicación

  Geográfica

  Protegida

  Geschützte

  Geografische

  Angabe

  PGI = Protected Geographical Indication

  Traditionele

  aanduiding

  Vin de Pays

  IGT Indicazione

  Geografica

  Tipica

  Vino de la Tierra

  Landwein