Krijgen we een zomer 2022 in het teken van rosé
champagnes ?
Om het met een cliché te benoemen: langzaam
komen lente en zomer terug . Dit klimatologisch verschijnsel doet ons verlangen
naar het mooie rosé gekleurde bruisende druivensap. Chique en verfrissende
rosé-champagnes zijn al een paar jaar in opgang en daarom selecteerde ik een
aantal gourmetflessen rosé-champagnes voor bij het aperitief en wat meer
gestructureerde rosé champagnes voor op tafel. Deze trend wordt al jaren niet
meer ontkend: rosé champagnes blijven in opgang. Kenners hebben een oogje op
cuvées die heel verschillende kleuren en weergavestijlen kunnen aannemen die
soms radicaal tegengesteld zijn. Onthoud
dat er in champagne in tegenstelling tot andere regios twee methodes zijn
om rosé champagnes te maken. De meest voorkomende is blenden, wat
bestaat uit het mengen van witte wijn met een kleine hoeveelheid rode wijn om
tenslotte over te gaan tot het maken van de prise de mousse. Het gebruikte
aandeel rode wijn geeft zijn kleur aan de wijn en beïnvloedt het smaakprofiel.
Van de kleur van een licht rozenblad tot het sterkere gekleurde karmijnrood
wordt bepaald door het champagnehuis. Een hele reeks blended rosés zijn
afhankelijk van de stijl van het champagnehuis.
De tweede methode, bloeden (saignée methode), komt minder voor
doordat het veel moeilijker is voor de wijnbouwer voor vinificatie van grote
volumes. Net als bij klassieke rosé wijn blijft het sap in contact met de schil
die er een tint zal aan geven. Deze maceratie (schilinweking) kan enkele uren
duren met als gevolg dat naast de kleur ook de tannine extraheert. Deze
maceratie geeft krachtige en gestructureerde rosé champagnewijnen.
De Oosterse keuken en zijn kruiden passen bijvoorbeeld perfect bij de
meest elegante champagne rosé wijnen en bepaalde rode vleessoorten, alsook eend
en duif zijn niet bang voor meer gespierde champagne rosé wijnen op basis van een
overwicht van de druivensoort pinot in
blend.
Ik wou hier een selectie aanbieden van de meest betaalbare klasse
rosé-champagnes in termen van prijs (rond de 50 Euro) en stijl die de recepties
en tafels zullen bekoren deze zomer, waarbij ik opzettelijk grote cuvées of
jaargangen uitsluit.
Les
rosés gourments (gastronomische )
Joseph Perrier Cuvée Royale-Marne
Klein familiaal huis, gesticht in 1825 door Joseph Perrier. De
eigenaars verbouwen 21 hectare wijngaarden die ideaal zijn gelegen aan de
oevers van de Marne. De samenstelling van deze rosé champagne bestaat uit 25%
chardonnay, 75% pinot noir en pinot meunier met ongeveer 12% rode wijn uit
Cumières. Rijping: 3 tot 4 jaar.
Deze zalmroze champagne met goede concentratie
geeft in onze neus kleine rode vruchten zoals frambozen, rode bessen en
bosaardbeien samen met een toetje vanille en peper. Deze cuvée is klassiek en
harmonieus met een verteerbare afdronk. Past uitstekend bij aardbeien of bij
een kaas uit Langres.
Moët & Chandon Rosé
Imperial ÉPERNAY
Moët was de eerste die met het idee kwam voor een champagne te
ontwikkelen die met fruit en ijs gedronken moet worden.
Schitterende roze kleur met oplichtende gouden reflecties. Het
levendige, fruitige bouquet opent met aromatische rode bessen ( Morello zure
kersen, lingon bosbessen , cranberry-veenbes) met nuances van sappige
zomervruchten (vijg, nectarine) en een smaakvolle noot van grenadine;
Les
rosés structurés (gestructureerde)
Benoit Lahaye
(Bouzy)-biologische teelt-100% pinot noir Rosé de maceration
Dit huis is één van de snelst rijzende sterren in de Champagne en geldt
als de beste champagnemaker van Bouzy en omstreken.
Een rosé champagne met een sterke persoonlijkheid en een uniek
karakter. Zeer opwindend om te proeven. Ontvouwt zich in de mond met tonen van
bloemen en fruit. Buitengewone complexiteit met een perfecte integratie van de bubbels.
Fleury
(RS*) Aube--biodynamisch )100% pinot noir un rosé saignée issu (bloeding).
Jean-Pierre Fleury is gevestigd in Courteron, een gemeente in de Aube
(meest zuidelijke regio van Champagne). Fleury beschikt over 15 ha wijngaard en
de productie bedraagt ca. 200.000 flessen per jaar.
Kenmerken van rood zomerfruit (aardbei, framboos). Deze niet gedoseerde
rosé champagne beschikt over volume, breedte en kracht. Het is ongetwijfeld
gemaakt voor op tafel. Een zeebarbeel of bij gevogelte haalt deze kanjer het
beste uit zichzelf.
(*) récoltant-manipulant
Het viel mij op dat
..
Bij het proeven van deze rosé champagnes maar weer eens bewezen werd dat de bediening
van deze wijnen bepalend is om van al hun kwaliteiten te kunnen genieten. De
temperatuur mag om te beginnen niet te koud zijn omdat het de aromas zou
blokkeren. Ze mag ook niet te hoog zijn want het zou de wijn te soft maken.
De ideale temperatuur ligt dus tussen de 9 en 11° C wetende dat champagne
ongeveer twee graden wint wanneer het in het glas wordt gegoten. Decanteren is
vaak gunstig voor champagne dat aan complexiteit wint wat het verliest aan
bruis. Het decanteren moet gebeuren bij het serveren. Tenslotte is een geschikt
glas essentieel om van de aromas te kunnen genieten. Ik kies voor een wit
wijnglas met een heel dunne rand en niet voor een coupe of flut glas.
Uittesten
maar !
Georges
De Smaele, wijnproever.
|