GEORGES ALS VINAMI FREE LANCE JOURNALIST
MEER WETEN OVER WIJN?
Inhoud blog
  • Kan men zich terugvinden in de wijnwetgeving wat betreft de Herkomstbenaming ?
  • EEN HANDIGE WIJNFICHE
  • EEN WIJNFLES OPMAKEN, OP DRONK EN BEWAREN OF AFBLIJVEN ?
  • DE FEE VAN LIMOUX
  • Het hoeft niet altijd Champagne te zijn !!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    31-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WIJN UIT ANDERE VRUCHTEN DAN DRUIVEN - EEN NIEUWE TREND
    WIJN UIT ANDERE VRUCHTEN DAN DRUIVEN

    EEN NIEUWE TREND ?

    Uit mijn vinologenopleiding herinner ik mij nog een van de examenvragen ‘ wat is wijn ‘?
    Het antwoord was maar juist indien men verwees naar het Franse decreet van 1907. Volgens dit decreet moet wijn uit het sap van verse of gedroogde druiven worden bereid.
    Bijhorende lezingen leren ons dat maar alleen wijndruiven zoveel suiker bevatten, en dus potentiële alcohol, die leiden tot de magische drank die wij wijn noemen. Alcohol is immers een versterker van geuren en smaken. Vandaar dat men in druivenwijn aroma’s van allerhande vruchten, en van nog veel meer, ontdekt. Denk maar aan het organoleptisch onderzoek dat wordt gebruikt bij ‘blinde proeverijen’. Ons oog, onze neus en onze smaak ervaren dan precies het fijne, subtiele, complexe van allerlei aroma’s in druivenwijn. Zou wijn gemaakt van andere vruchten bij het proeven dan simpeler en monotoner zijn? In de meeste gevallen wel maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.

    Vermits alle vruchten suiker bevatten kan er dus van alle vruchten wijn worden gemaakt. Volgens WikipediA omschrijft men deze wijnen als vruchtenwijn, een alcoholische drank die wordt verkregen na het vergisten van andere vruchten dan druiven. Denk maar aan appelwijn (cider), perenwijn (perry) of bessenwijnen zoals aardbeienwijn, aalbessenwijn…enz.
    Denken wij ook aan wijnen gemaakt uit rijst  (sake) en honing (mede) en wijn gemaakt uit rabarber.

    Recent proefde ik een schuimwijn met name ‘Sparkling Rhubarb Wine – Rabarberu Brut ABAVAS uit het Letse Sabile. De proefnotitie spreekt van een lichte strogele kleur met fijne bubbels. Men herkent hier niet direct dat het hier gaat om een ‘brut’ gemaakt zonder druiven. Verder organoleptisch onderzoek laat ons kennis maken met een uniek fruitig en kruidig bouquet met aantrekkelijke rabarber accenten (100% rabarber), florale nuances, groene appel en een behoorlijke aciditeit. In de mond domineert natuurlijk de rabarber aangevuld met een zoetheid en afgerond met florale en romige kenmerken. Een cool aperitief met ongekend drinkplezier!
    Op vlak van vinificatiemethode gebruikt men hier rijpe rabarber die gewassen wordt, ingevroren, ontdooid en zorgvuldig geperst. Aan het geëxtraheerde sap wordt suiker bijgevoegd. Het gechaptaliseerde sap wordt vervolgens met een speciale gist ongeveer 30 dagen gefermenteerd. Tot slot rijpte de wijn 6 maanden in roestvrije tanks. Voor de botteling wordt koolzuur aan de rabarberwijn toegevoegd. 
    Een uitdaging voor de hobbyist-wijnmaker is geboren en een nieuwe trend voor de wijnliefhebber is een feit ! 


    Georges De Smaele, wijnrecensent.
    April 2020.
       
     







    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 28/12-03/01 2021
  • 30/11-06/12 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 10/12-16/12 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 11/09-17/09 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 14/11-20/11 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 10/08-16/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 08/12-14/12 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!
    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!
    Startpagina !

    Klik hier
    om dit blog als uw startpagina in te stellen!
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    willibrord
    www.bloggen.be/willibr
    Over mijzelf
    Ik ben De SMAELE GEORGES
    Ik ben een man en woon in Lovendegem-BELGIE () en mijn beroep is op rust .
    Ik ben geboren op 13/12/1946 en ben nu dus 74 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Wijn en alles wat het culinaire aangaat.
    Vinoloog, Meester-Vinoloog, houder van WSET-level3 Advanced Certificate in Wines and Spirits, Certificaat Bordeaux-SOPEX
    Een interessant adres?

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!