De redactie heet u welkom op de Crespoblog. Ons credo: het bewaren van de goeie smaak! We geven onze commentaar, met een serieuze korrel zout en zijn behoorlijk maatschappij -en mediakritisch. Alles komt aan bod... Humor, epicurisme, een bourgondische aanpak en visie, fait-divers, nieuws zowel lokaal als (inter)nationaal,...
20-08-2009
Schampers
Vlaams televisie monument Pieken Paultje zorgde in de jaren negentig voor nooit eerder geziene reportages. Hij zocht extremen op en haalde die voor de lens.
VTM gaat mee in de stroom van nostalgie die ons de laatste tijd overspoelt met 'de Meesterwerken van Jambers'. Elke woensdag kunnen we voortaan om tien uur 's avonds weer genieten van de interviews en dikwijls bizar aandoende diepterepo's van onze vriend Jambers.
De meest marginale figuren passeren de revue. Vlaanderen stikt(e) van de randgevallen en Polleke bracht die verhalen rechtstreeks bij ons in de woonkamer.
Wat echt ontbreekt is een nieuwe reeks, die de hoofdrolspelers van toen nu weer gaat opzoeken.
Wat zou er zoal gekomen zijn van:
- de dakloze Steven, die agressief werd wanneer hij tevergeefs bedelde. - de heroïne hoertjes in Antwerpen, die in ruil voor sex geld kregen en dat dan onmiddellijk verkwanselden aan een pakske bruin én een pakske wit. - oud-lector Jella Di Perna, die zeer trots haar glazen huis voor gans Vlaanderen openzette. (gisteren trouwens weer in vol ornaat te aanschouwen op de commerciële) - buitenwipper Rudy, die met kogelvrij vest aan de deur stond van de legendarische bollendiscotheek Club X. - zatte René, die zijn moeder lik op stuk gaf zonder reden, maar met een eeuwig stuk in zijn kraag. - transgender icoon van Sint-Truiden Joery. De redactie had indertijd lucht gekregen dat Jambers' crew zou komen draaien in het plaatselijke stationsbuffet. Zodoende zijn ook wij op pellicule vastgelegd, ware het al hangend en grappend aan de toog. Zatte René zou er jaloers op geweest zijn.
Waarschijnlijk hebben vele sujetten reeds het hoofd erbij neergelegd, waardoor Jambers een nieuwe reeks drastisch zou kunnen inkorten.
Extra: deze zou bij Jambers niet misstaan hebben. We zien een rasechte oerhollander aan het werk over zijn favoriete onderwerp, op het Zwarte Cross festival. Classic!!
Zangeres Lady Gaga zou maar voor vijftig procent effectief lady zijn.
Het gerucht doet de ronde dat de electro-schok-brok beschikt over beide geslachten. Stefanie Germanotta, want dat is Gaga's echte naam, ontkent zelf haar hermafrodisme in alle toonaarden en noemt het zelfs belachelijk. Ook de manager gebaart van krommenaas, maar hoopt stiekem op een verkoopcijferexplosie van zijn protégé.
Deze 'lady' gaf eerder wel toe biseksueel, maar toch smoorverliefd te zijn op haar huidige vriendje Speedy. Nee, haar betere helft was niet Danny Boffin, maar wel één of andere danser die blijkbaar niet vies is van wat freakiness...
De serieuze en minder serieuze media springen op het 'nieuws' als Herwig Vanhove op een verse beenham. De geruchten ontstonden er na het zien van concertbeelden. Daarop zagen veel mensen niet enkel een pokerface, maar ook een bult ter hoogte van het kruis van de zanger(es).
Op de bijstaande foto kon ze het onding alleszins goed verbergen.
Onze sympathieke Hbvl correspondent Jef Croughs laat ons bij deze weten dat Restaurant Durondeaux (in een niet zo ver verleden ook wel Bigarreaux) vrijdag de deuren opent...
Ex-Souschef Kim Allegria wist zich hoofdzakelijk te omringen met ex-Bigarreaux werknemers, hetgeen voor hem reden genoeg is om te zeggen dat het geheel weer op hetzelfde niveau zal staan als bij de runner-up van chef ClauClau in Kortrijk.
Wij zijn natuurlijk uiterst benieuwd naar Kim's culinaire kunnen, en zullen Durondeaux dan ook spoedig met een reservatie vereren!
Ondertussen blijft het wel bijzonder geheimzinnig stil rond de vorige bewoners van de école moyenne, An & Tom. Een tijdje geleden kondigden zij nog met veel branie aan dat hun toekomstplannen weldra uit de doeken zouden worden gedaan, maar enkele weken later lijken zij nog steeds van de aardbol verdwenen...
Misschien kan onze collega cybernostradamus Raf V. nog eens in zijn glazen bol kijken?
Onze bij wijlen correspondent ter plaatse, inside info man, STVV-loyalist, mede-Bourgondiër en manusje van alles Koenie heeft een eigen blog.
Op Koenie.be kan je zijn mening terugvinden over de dingen die hem (en dikwijls ook ons) interessant lijken. De bedoeling van de blog is te zorgen voor een uitlaatklep, maar ook als aanvulling op zijn portfolio die later zal volgen.
Hopelijk krijgen we van zijn zijde nog steeds live feeds over vanalles en nog wat...
Afgelopen vrijdag mochten we het huwelijk van mijn nicht meemaken.
Alles verliep van een leien dakje. Zowel de kerkdienst als het avondfeest waren tip top... en gelukkig ontstonden er geen 'akkefietjes' tussen de verschillende families.
Collega Crespo berichtte al eerder over het fenomeen, maar gereputeerde Bourgondiërs als we zijn kan mijn recensie van het ultieme zomergerecht niet langer uitblijven
Persoonlijk maak ik er al jaren een traditie van om de eerste portie van het seizoen te nuttigen met zicht op zee.Een mossel smaakt eigenlijk pas écht goed als de zilte zeelucht ter aanvulling van de smaaksensatie live je neusgaten wordt ingeblazen
Het terras dat mij de eerste mosselpot van 2009 mocht aanbieden werd Le Phare, op de hoek van het recent vernieuwde lichttorenplein en de mondaine zeedijk van Knokke.Deze brasserie verschafte ons eerder reeds bijzonder veel culinair genot met onderandere een verrassend smaakvolle Fetucini Maison (gandaham + scampi in balsamicoroom) en een succulente filet pure Rossini
Jammer maar helaas: de mosseltjes (inderdaad tjes) waren van een bedenkelijk allooi Klein, bruin en daarenboven vaak nogal behaard en slecht gewassen (eigenschappen die bij een mossel nooit op prijs te stellen zijn!).De sporadisch opduikende dikke witte jumbomossel kon het tij niet doen keren, en de eerste pot van het jaar viel een klein beetje in het (zee-)water
MAAR: 2 dagen later werd er op de thuisreis halt gehouden bij Foodcafé Spork.Deze oase van smaak in de schaduw van het circuit van Zolder staat reeds jaar en dag geboekstaafd als hét adres voor al wie eens lekker wil door-eten.Rijkelijke porties, vlotte bediening, prachtige wijnkaart en heerlijk schuimend bier Het stoofvlees werd vorig jaar zelfs uitgeroepen tot het beste van het land en is tevens verkrijgbaar in elk Delhaize filiaal.
De spijskaart werd blijkbaar aan een grondige update onderworpen, en mijn lodderig oog viel haast meteen op de Mosselen Snob.Hoewel het ditmaal zaterdagavond was, besloot ik de weekdiertjes toch nog een 2e kans te geven en ging resoluut voor 1,2kg lekkers uit de zee
En of het gesmaakt heeft: De Spork serveert zijn mosselen in iets lagere pot dan dat we op meeste plaatsen gewend zijn, maar met een grotere doorsnede.Dit biedt een bijzonder smakelijk zicht op de inhoud.En die inhoud kon tellen: een volledige school vlezige witte, onbehaarde en frisgewassen mosseltjes, heerlijk van smaak en badend in een (jawel) kreeftenbisque (vandaar de benaming Snob).De begeleidende uiterst koele witte maakte het feestje in onze monden compleet
Geen zicht op zee deze keer, maar de verzamelde Ferraris, Porschettes en het volledige gamma van Mercedes AMG op de parking waren evenzeer een lust voor het oog!
Na een deugddoende maar veel te korte vakantieperiode vliegen we er deze week weer in!
De brandende Spaanse zon van Puerto Banùs, aangevuld met de Knokse waterzon hebben de batterijen danig opgeladen. Uw dienaar staat dan ook weer paraat voor een nieuw seizoen gruune, ziever, actualiteiten en intriges uit de eigen stad!
De liberalen hebben een nogal saai imago in ons land. Namen als Verhofstadt, De Gucht en Dirk Sterckx doen niet meteen de hormonen op hol slaan.
Het Lokerse gemeenteraadslid Barbara Steeman (links op de foto) wil hier verandering in brengen. Ze doet dat op een op zijn minst speelse manier, door poedelnaakt [NSFW] in het mannenblad Ché te poseren. De Ché lokt lezers met deze stunt en haalt de passende covertitel aan: Zo Open zag u de vld nog nooit!
Steeman werd ooit nog tweede eredame bij de Miss België-verkiezing. Ze koos later resoluut voor een carrière in de politiek... of toch niet...
Wij van de Crespoblog zijn opgelucht dat andere blauwe personen deze stunt niet in hun hoofd haalden. Zo zie ik niet meteen een centerfoldpositie weggelegd voor Annemie Turtelboom, Annemie Neyts of de plaatselijke Huguette Maes.
De Boerebloos heeft wel hetzelfde idee uitgevoerd en zelfs een heuse naaktkalender op de markt gebracht. Slechts 10 voor Benny De Smeidt, Ivan Reynders, Georgeske en Djat in hun bloot, doch smaakvol gebracht, bloot gat.
Van onze correspondent Koenie mochten we gisteren reeds vernemen dat er in Sint-Truiden een speciale auto rondtoert op het moment.
Het gaat om de Google Street View Car, die blijkbaar alle Truiense straten tot in detail vastlegt met speciale camera's. Google Street View is een dienst van Google.inc die gebruikers gratis in staat stelt gedetailleerde foto's vanop straatniveau te bekijken.
Ga gewoon naar Google Maps en zoom zo sterk mogelijk in. In Sint-Truiden lukt dat voorlopig nog niet, maar ze werken er duidelijk aan. Probeer het trucje eens in New York of Londen en je zal verbaasd zijn van hoe handig én accuraat zo'n cyberwandeling wel kan zijn.
Ik reed daarnet in de Stationsstraat en ook daar reed het vehikel aan me voorbij. Sint-Truiden wordt blijkbaar ook in kaart gebracht, net als de rest van Limburg. Meldingen vanuit Houthalen en Hasselt deden ook al de ronde. Ter hoogte van de nachtwinkels zou je binnenkort bij het inzoomen, bijgevolg een grijze VW Golf moeten kunnen spotten.
Extra: Niet iedereen ziet de Google wagen graag langskomen in hun buurt.
Tijdens mijn gastronomische zoektocht op het net kwam ik de volgende website tegen. Les Disciples Escoffier Benelux is een vereniging zonder winstoogmerk die naar eigen zeggen bestaat uit jonge zelfstandige en leidinggevende meesterkoks en sympathisanten.
In de inleiding van de webstek kunnen we lezen dat het doel van dit clubje erin bestaat, de principes en de methodes van de Franse topchef Auguste Escoffier (1846 - 1935) te respecteren en toe te passen.
Escoffier stond open voor vernieuwing binnen de keuken. De chefkok legde de fundamenten voor de klassieke Franse keuken, maar wou het nogal logge en pompeuze karakter uit de weg ruimen. Daarvoor deed hij dienst op verschillende invloeden uit andere landen. Een beetje fusion avant la lettre dus.
De Fransman stond ervoor bekend erg sociaal van aanleg te zijn. Zo organiseerde hij in België, Frankrijk en Engeland feestmalen, waarvan de opbrengst naar een fonds ter ondersteuning van de minderbedeelden ging. Laat me even advocaat van de duivel spelen en opmerken hoe de Discipelen dit interpreteren. De vereniging verdedigt de belangen van de restaurateurs tegenover de invloeden van taksen en lasten. Of hoe een rode gedachte donkerblauw worden kan...
Tussen de leden merken we enkele opvallende namen op:
- Peter Goossens (Hof Van Cleve). Goossens is niet enkel notoir lid, maar tevens bestuurslid en voorzitter van de wedstrijd 'Jong Talent'. Waar hebben we dit nog gehoord of gezien?
- Jeroen Meus & Koen Tossijn (restaurant Luzine in Wilsele). Meus kennen we van televisie's 'Met Meus en Vork', 'Wie komt er eten?', 'Aan Tafel' en vooral 'Plat Préféré'. In die reeks is de aflevering met het favoriete gerecht van Hitler afgevoerd geweest. Meus en Canvas boden hun excuses aan en schrapten de forel met botersaus. De nazileider zou volgens sommigen te menselijk afgebeeld worden, wanneer er een kookprogramma met diens favoriete kostje zou vertoond worden.
- Emanuel Verboven (Patisserie E. Verboven in de Luikerstraat 8, te Sint-Truiden)
- Frederic Cardinael (restaurant Le Sanglier des Ardennes, te Durbuy). Hier bracht ondergetekende reeds een uitstekend gastronomisch weekend door. Specialiteiten: uiteraard wild, maar ook slakjes en zelfs kreeft.
- Dick Middelweerdt (restaurant de Treeswijkhoeve in Waalre bij Sluis). Deze zaak staat met stip genoteerd in onze to-do-list en gaat op dit moment zwaar de concurrentie aan met Il Duce Piccolo Claudio.
Het genootschap lijkt me een beetje weg te hebben van een culinaire loge. Voor het voorwoord hebben ze de eerste minister van ons land, Herman Van Rompuy weten te strikken... niet meteen een smakelijk personage, maar wel gespeend van enige culinaire kennis, zo blijkt.
We geven wel toe: met de Crespoblog staan we volledig achter elke organisatie die de kwaliteit van de gastronomie naar ongekende hoogtes kan brengen, dus... à la bonheur! Want zoals de premier Escoffier weet te citeren: "La cuisine est la base du véritable bonheur."
Helaas is het voorlopig (nog steeds) geen nieuws van Ann&Tom, al doen Facebook berichten wel vermoeden dat er iets serieus op til is. Insiders melden tevens dat de zaak reeds beklonken is. Een pand kort bij de grote markt van Sint-Truiden zou de nieuwe locatie worden voor de twee inwijkelingen. De duur van het hele verhaal lijkt ons van de Crespoblog nogal langdradig, al staan we voor een goed nieuw restaurant graag wat langer te wachten. We houden u natuurlijk op de hoogte van verdere ontwikkelingen.
Adi Het echte nieuws komt van één van de Diestse girls.
Rebekka van het voormalige 'Fleur Délice' weet nog steeds niet waarom ze mee heeft gedaan met zulk een ambitieus project als 'Mijn Restaurant'. Peter Goossens en zijn jury verwachtten enkel het beste en wilden een heus toprestaurant als winnaar uit de bus zien komen. Daarvoor waren de twee Diestse kakelhennen niet in de wieg gelegd.
Rebekka ontdekte in plaats van een onvervalst eigen horecatalent, een nieuwe liefde in souschef Adi en gaat nu samen met hem een zaak openen. Van zus Deborah is er inmiddels geen sprake meer.
@ Home AGAIN Eerder wilden Rebekka en haar Adi munt slaan uit het televisie optreden door een zoveelste inspiratieloze cateringbedrijf uit de grond te stampen: 'Delicious at Home'. Maar de eerlijkheid gebiedt ons te vermelden dat de klanten niet meteen stonden te springen om de monotone zaagstem van Bekka te aanhoren, of om de uitgesmeerde aardappelpuree aan veel te dure prijzen in uw eigen huis op uw bord te laten plaatsen door 'chef' Adi.
Het verse koppel wil hun droom toch werkelijkheid maken. Ze wensen geen klassezaak te openen, maar wel te zorgen voor een "eerlijke keuken". Volgens ons kan dat wel eens een synoniem zijn voor een dertien-in-een-dozijn brasserie, zoals je op elke Vlaamse markt of plein kan vinden. Niet echt iets om naar uit te kijken.
Waar? Als locatie kozen de twee Brabanders Kasteel Biscchoppenhof te Antwerpen. Kwal van het jaar (wegens het dragen van een diadeem en het zo populair maken van de meest wansmakelijke metroseksuele trend van 2008-2009), Peter Van Asbroeck, had in dit pand zijn project FoodJ uit de assen doen oprijzen. Veertien onervaren en werkloze studenten zouden in een stoomcursus opgeleid worden tot koks en maîtres van een toprestaurant. Uiteraard was dit geestes(zieke)kind van de acteur geen lang leven beschoren, net zoals elke andere carière zet van Van Asbroeck.
Benieuwd of Rebekka en Adi het tij zullen doen keren... de Crespoblog staat alvast niet meteen als eerste op de reservatielijst. We denken er inmiddels wel stevig over na, chef Clau Clau een kritisch bezoekje te brengen.
Divorcare De scheiding van Wendy en Chris doet menig roddelblad watertanden. Het koppel gaat middels een goeie ouwe vechtscheiding hun huwelijk stopzetten. Hij beticht haar van overspel met een oude schoolvriend, zij geeft een ander verhaal. Er zullen alleszins nog veel stinkende potjes opengetrokken worden, maar of wij dat nog allemaal willen ruiken,is nog maar de vraag.
Allegriare Het Boogaardenklooster waar Ann&Tom deelnamen als restaurant Bigarreaux heeft een nieuwe bestemming gevonden. Naar verluid tot groot ongenoegen van de twee voornoemde sujets, zou de voormalige sous-chef Kim Allegria vanaf 1 augustus de nieuwe huurder worden. Zijn zaak zou vernoemd worden naar een perensoort: 'Durondeaux'.
Opiniare De mening van de Crespoblog: Kim heeft dit niet slecht gezien. Hij heeft mee aan de basis gestaan van het succes van Bigarreaux. Dat hebben we met eigen ogen en smaakpapillen mogen ervaren.
Allegria ontsnapt hier wel degelijk aan het zwaard van Damocles, dat zonder genade neergedaald is op de nekjes van de Maaskanters. De naam doet enorm denken aan die van de vorige zaak en ook zeven werknemers zouden al meedoen met het nieuwe project. Er wordt momenteel nog onderhandeld of de inboedel mag behouden worden. VTM zou VTM niet zijn, moesten ze ook in deze geen kwelgeest spelen. Met de leverancier van de keukentoestellen is reeds een akkoord bereikt.
Wij als Crespoblog zijn allang blij dat er meer restaurants uit de grond schieten in Haspengouw. Dat spaart ons verre reizen naar de Vlaanders én we kunnen de ontwikkelingen op de voet volgen.
Guerrare? Het Belangske heeft dit nieuwtje gelekt, al had Kim gevraagd nog even te wachten. Den Truineer voelt zich op zijn beurt op snelheid gepakt.
Wie weet woedt er binnenkort een lokaal media-oorlogje in Sintruin tussen Jef Croughs en Raf Vanmechelen. Zo krijgen we een verhaal naast het verhaal. Smullen toch?