De redactie heet u welkom op de Crespoblog. Ons credo: het bewaren van de goeie smaak! We geven onze commentaar, met een serieuze korrel zout en zijn behoorlijk maatschappij -en mediakritisch. Alles komt aan bod... Humor, epicurisme, een bourgondische aanpak en visie, fait-divers, nieuws zowel lokaal als (inter)nationaal,...
31-07-2009
Spelleke Speile?
Ok, in de klas was ik geen krak in de exacte wetenschapsvakken. Fysica, chemie, biologie,... allemaal geen spek voor deze blogger zijn bek.
Maar op het net kan je echt wel plezante spelletjes vinden die gebaseerd zijn op de simpele wetten van de zwaartekracht.
Van onze correspondent Koenie mochten we gisteren reeds vernemen dat er in Sint-Truiden een speciale auto rondtoert op het moment.
Het gaat om de Google Street View Car, die blijkbaar alle Truiense straten tot in detail vastlegt met speciale camera's. Google Street View is een dienst van Google.inc die gebruikers gratis in staat stelt gedetailleerde foto's vanop straatniveau te bekijken.
Ga gewoon naar Google Maps en zoom zo sterk mogelijk in. In Sint-Truiden lukt dat voorlopig nog niet, maar ze werken er duidelijk aan. Probeer het trucje eens in New York of Londen en je zal verbaasd zijn van hoe handig én accuraat zo'n cyberwandeling wel kan zijn.
Ik reed daarnet in de Stationsstraat en ook daar reed het vehikel aan me voorbij. Sint-Truiden wordt blijkbaar ook in kaart gebracht, net als de rest van Limburg. Meldingen vanuit Houthalen en Hasselt deden ook al de ronde. Ter hoogte van de nachtwinkels zou je binnenkort bij het inzoomen, bijgevolg een grijze VW Golf moeten kunnen spotten.
Extra: Niet iedereen ziet de Google wagen graag langskomen in hun buurt.
Tijdens mijn gastronomische zoektocht op het net kwam ik de volgende website tegen. Les Disciples Escoffier Benelux is een vereniging zonder winstoogmerk die naar eigen zeggen bestaat uit jonge zelfstandige en leidinggevende meesterkoks en sympathisanten.
In de inleiding van de webstek kunnen we lezen dat het doel van dit clubje erin bestaat, de principes en de methodes van de Franse topchef Auguste Escoffier (1846 - 1935) te respecteren en toe te passen.
Escoffier stond open voor vernieuwing binnen de keuken. De chefkok legde de fundamenten voor de klassieke Franse keuken, maar wou het nogal logge en pompeuze karakter uit de weg ruimen. Daarvoor deed hij dienst op verschillende invloeden uit andere landen. Een beetje fusion avant la lettre dus.
De Fransman stond ervoor bekend erg sociaal van aanleg te zijn. Zo organiseerde hij in België, Frankrijk en Engeland feestmalen, waarvan de opbrengst naar een fonds ter ondersteuning van de minderbedeelden ging. Laat me even advocaat van de duivel spelen en opmerken hoe de Discipelen dit interpreteren. De vereniging verdedigt de belangen van de restaurateurs tegenover de invloeden van taksen en lasten. Of hoe een rode gedachte donkerblauw worden kan...
Tussen de leden merken we enkele opvallende namen op:
- Peter Goossens (Hof Van Cleve). Goossens is niet enkel notoir lid, maar tevens bestuurslid en voorzitter van de wedstrijd 'Jong Talent'. Waar hebben we dit nog gehoord of gezien?
- Jeroen Meus & Koen Tossijn (restaurant Luzine in Wilsele). Meus kennen we van televisie's 'Met Meus en Vork', 'Wie komt er eten?', 'Aan Tafel' en vooral 'Plat Préféré'. In die reeks is de aflevering met het favoriete gerecht van Hitler afgevoerd geweest. Meus en Canvas boden hun excuses aan en schrapten de forel met botersaus. De nazileider zou volgens sommigen te menselijk afgebeeld worden, wanneer er een kookprogramma met diens favoriete kostje zou vertoond worden.
- Emanuel Verboven (Patisserie E. Verboven in de Luikerstraat 8, te Sint-Truiden)
- Frederic Cardinael (restaurant Le Sanglier des Ardennes, te Durbuy). Hier bracht ondergetekende reeds een uitstekend gastronomisch weekend door. Specialiteiten: uiteraard wild, maar ook slakjes en zelfs kreeft.
- Dick Middelweerdt (restaurant de Treeswijkhoeve in Waalre bij Sluis). Deze zaak staat met stip genoteerd in onze to-do-list en gaat op dit moment zwaar de concurrentie aan met Il Duce Piccolo Claudio.
Het genootschap lijkt me een beetje weg te hebben van een culinaire loge. Voor het voorwoord hebben ze de eerste minister van ons land, Herman Van Rompuy weten te strikken... niet meteen een smakelijk personage, maar wel gespeend van enige culinaire kennis, zo blijkt.
We geven wel toe: met de Crespoblog staan we volledig achter elke organisatie die de kwaliteit van de gastronomie naar ongekende hoogtes kan brengen, dus... à la bonheur! Want zoals de premier Escoffier weet te citeren: "La cuisine est la base du véritable bonheur."
Helaas is het voorlopig (nog steeds) geen nieuws van Ann&Tom, al doen Facebook berichten wel vermoeden dat er iets serieus op til is. Insiders melden tevens dat de zaak reeds beklonken is. Een pand kort bij de grote markt van Sint-Truiden zou de nieuwe locatie worden voor de twee inwijkelingen. De duur van het hele verhaal lijkt ons van de Crespoblog nogal langdradig, al staan we voor een goed nieuw restaurant graag wat langer te wachten. We houden u natuurlijk op de hoogte van verdere ontwikkelingen.
Adi Het echte nieuws komt van één van de Diestse girls.
Rebekka van het voormalige 'Fleur Délice' weet nog steeds niet waarom ze mee heeft gedaan met zulk een ambitieus project als 'Mijn Restaurant'. Peter Goossens en zijn jury verwachtten enkel het beste en wilden een heus toprestaurant als winnaar uit de bus zien komen. Daarvoor waren de twee Diestse kakelhennen niet in de wieg gelegd.
Rebekka ontdekte in plaats van een onvervalst eigen horecatalent, een nieuwe liefde in souschef Adi en gaat nu samen met hem een zaak openen. Van zus Deborah is er inmiddels geen sprake meer.
@ Home AGAIN Eerder wilden Rebekka en haar Adi munt slaan uit het televisie optreden door een zoveelste inspiratieloze cateringbedrijf uit de grond te stampen: 'Delicious at Home'. Maar de eerlijkheid gebiedt ons te vermelden dat de klanten niet meteen stonden te springen om de monotone zaagstem van Bekka te aanhoren, of om de uitgesmeerde aardappelpuree aan veel te dure prijzen in uw eigen huis op uw bord te laten plaatsen door 'chef' Adi.
Het verse koppel wil hun droom toch werkelijkheid maken. Ze wensen geen klassezaak te openen, maar wel te zorgen voor een "eerlijke keuken". Volgens ons kan dat wel eens een synoniem zijn voor een dertien-in-een-dozijn brasserie, zoals je op elke Vlaamse markt of plein kan vinden. Niet echt iets om naar uit te kijken.
Waar? Als locatie kozen de twee Brabanders Kasteel Biscchoppenhof te Antwerpen. Kwal van het jaar (wegens het dragen van een diadeem en het zo populair maken van de meest wansmakelijke metroseksuele trend van 2008-2009), Peter Van Asbroeck, had in dit pand zijn project FoodJ uit de assen doen oprijzen. Veertien onervaren en werkloze studenten zouden in een stoomcursus opgeleid worden tot koks en maîtres van een toprestaurant. Uiteraard was dit geestes(zieke)kind van de acteur geen lang leven beschoren, net zoals elke andere carière zet van Van Asbroeck.
Benieuwd of Rebekka en Adi het tij zullen doen keren... de Crespoblog staat alvast niet meteen als eerste op de reservatielijst. We denken er inmiddels wel stevig over na, chef Clau Clau een kritisch bezoekje te brengen.