De redactie heet u welkom op de Crespoblog. Ons credo: het bewaren van de goeie smaak! We geven onze commentaar, met een serieuze korrel zout en zijn behoorlijk maatschappij -en mediakritisch. Alles komt aan bod... Humor, epicurisme, een bourgondische aanpak en visie, fait-divers, nieuws zowel lokaal als (inter)nationaal,...
11-02-2010
Inedit
Tijdens een zondags familiebezoek bestaat er blijkbaar nog zoiets als een aangename verrassing. Zo kreeg ik afgelopen zondag, zonder dat de schenker van dienst (de oma van mijn ega) er erg in had, een exclusief biertje voorgeschoteld. In de schoonfamilie zit namelijk een ganse tak die zich specialiseert in de drankenhandel. En laat dat nu net mijn dada zijn.
Het was niet zomaar een biertje dat zijn weg naar mijn keelholte vond. Trouwe lezers van de blog weten dat ik ijver voor een intrede van gerstenat ter begeleiding van lekker eten. Nationale én internationale topchefs zien stilaan in dat wijn uiteraard goed te combineren valt met exquise gerechten, maar dat bier zich van deze taak evengoed kan kwijten.
Op de afbeelding en in het bijgaand filmpje zie je over welk bier het gaat: 'Inedit' van de Catalaanse onafhankelijke brouwerij 'Estrella Damm' is samengesteld door niemand minder dan Ferran Adria. De chef van het beste restaurant ter wereld 'elBulli' riep hiervoor de hulp in van Juli Soler, de sommelier van het sterrenrestaurant en de brouwerij, wiens naam vertaald eveneens en geheel toepasselijk 'ster' is.
De fles is erg stijlvol en lijkt zelfs op een wijnfles. Op het sobere etiket vinden we een grote gouden ster terug, net als op de kroonkurk. De fles dient in een ijsemmer bewaard te worden, tijdens het nuttigen van de maaltijd of de bijhorende (bij voorkeur scherpe) tapas. Als glas verkiest Adria een hoog wijnglas, dat zeker niet meer dan de helft mag gevuld worden om alle aroma's en smaken ten volle tot hun recht te laten komen.
Qua uitzicht lijkt 'Inedit' (letterlijk vertaald uit het Spaans: 'onuitgegeven') op een Belgisch witbier. Nogal wiedes als je de ingrediënten even doorneemt: mout, tarwe, koriander en curaçao. Op het bijgaande leaflet lezen we de voedseltips die de topchef er zelf bijvoegde: vis, vette kaas, schaaldieren en slaatjes. Het alcoholpercentage is slechts 4,8%, waardoor het makkelijk wegdrinkt. De smaak deed me erg aan Hoegaerden denken, maar dit bier leent zich door de iets lichtere citrustoetsen beter tot beer-and-food-pairing.
De invoerder in België is brouwerij Corsendonk via de Nederlandse exportmanager van Estrella Damm, FlorisVan Neerrijnen. Een fles zou bovendien slechts negen Euro kosten. Nu nog wachten op de Belgische chefs, die zich laten verleiden tot het invoeren van dit nieuwe genot.