De redactie heet u welkom op de Crespoblog. Ons credo: het bewaren van de goeie smaak! We geven onze commentaar, met een serieuze korrel zout en zijn behoorlijk maatschappij -en mediakritisch. Alles komt aan bod... Humor, epicurisme, een bourgondische aanpak en visie, fait-divers, nieuws zowel lokaal als (inter)nationaal,...
24-11-2009
De sterren... 2010
Tromgeroffel in de maagstreek voor het onthullen van de nieuwe Michelin-gids 2010. Wie zijn de winnaars die er een ster bijkrijgen? Welk restaurant kan zijn sterren behouden? Welke chef moet inboeten? We lezen het allemaal in dit overzichtje.
Michelingids
De bandenfabrikant Michelin bracht vanaf 1900 al gidsen op de markt. Het doel was vooral een service te bieden aan chauffeurs, zodat de heren konden stoppen op plaatsen waar het de moeite was om een hapje te eten. Inmiddels is de steeds anonieme jury van de gids uitgegroeid tot heuse éminences grises op culinair gebied. Alhoewel Michelin geen gastronomische gids pur sang is (zowel hotels als restaurants worden op de korrel genomen), wordt in de ganse wereld toch aangenomen dat het rode boekje het beter weet.
Culinair separatisme
Sinds 2007 is er voor België en Luxemburg een aparte gids. Daarvoor deelden we er eentje met Nederland. Spijtige zaak, want ook bij onze Zuiderburen kan lekker getafeld worden. Zo staat 'Oud Sluis' van onze vriend Sergio Herman nog steeds genoteerd met trois étoiles. In april wordt de redactie trouwens ter plaatse verwacht.
Overzicht sterrenindeling
De uitdrukkingen stammen nog steeds uit de 'trucker-tijd' van de gids.
*** : une des meilleures tables, vaut le voyage = een heuse reis waard. ** : table excellente, mérite un détour = je zou er een omweg voor kunnen maken. * : une très bonne table dans sa catégorie = uitzonderlijk goeie keuken in eigen categorie.
De sterren zijn erg gegeerd door alle restaurants, want het aantal bezette couverts stijgt recht evenredig met het aantal positieve kritieken van Bibendum en zijn vriendjes. Uiteraard komt er een erg hoge druk te liggen op de chefs die één of meerdere sterren aan dit firmament bereikt hebben. Dikwijls wordt dan ook gezegd dat het moeilijker zou zijn een ster te behouden dan er eentje te verkrijgen.
België
***De absolute Belgische toppers en autoritaire leiders zijn nog steeds 'Het Hof van Cleve' van Peter Goossens (Kruishoutem) en 'De Karmeliet' van Geert Van Hecke (Brugge). Ze behouden allebei hun drie sterren. Wat ons betreft verdient Goossens de hemellichamen, want ook wij vonden het een reisje (en wat voor één) waard.
**In 2010 zijn er 14 restaurants met twee sterren terug te vinden bij Michelin. Vier daarvan zijn nieuwkomers: 'De Slagmolen' (Opglabbeek), 'Hertog Jan' (Brugge) en hun Waalse collega's, 'Château du Mylord' (Ellezelles) en 'L'eau Vive' (Profondeville).
*Met veel trots mogen wij meedelen dat we op 19 november een sterrenervaring rijker geworden zijn. Want tot groot jolijt van de suffragettes te lande, de culinaire feministen maar vooral van ons Bourgondiërs, blijkt restaurant 'Li Cwerneu' in Huy een ster gekregen heeft. Female chef Meirlaen is één van de vijftien nieuwkomers en staat aan de zijde van 98 andere Belgische restaurants vermeld met één ster.
Dit jaar vallen er dus enkel maar winnaars te noteren. Heel wat gesternte zal door uw trouwe redactie uiteraard op de proef gesteld worden in het komende culinaire jaar 2010. Wij kijken er alvast naar uit, we hopen van u hetzelfde!