Wacho's proefkotje
Andere smaken dan de mijne zijn louter toeval en met de groenselkes van den wacho

Foto


Inhoud blog
  • Pinard de Bruwelles - 8%
  • Sonic Free Fall (vrije val) - 6.3%
  • Go West Red Sally - 7%
  • Biere des Amis Redden - 5%
  • Aikikai - 6%
  • Publitasting Geuze Druif & Rabarber - 6%
  • Apfelkopf - 4,2%
  • Sour Pirate - 10%
  • Buddys Blond - 8%
  • Saison Dupont Bio - 5.%
  • Malheur Brut Reserve - 11%
  • Lustrum (20 years) Vicaris - 10%
  • Martha Guilty Pleasure - 8%
  • Martha Brown Eyes - 12%
  • Martha Sexy Blond
  • Tante Nonneke - 0.5% (blik)
  • Tipsy Gold - 7.5%
  • Angele Van Ballaer - 6.5%
  • Onze Louis
  • Midnight Driver - 1%
  • Guiness Draught 0,0%
  • Patatje - 6.5%
  • Zuurpiet (Moerrasspiria) - 7%
  • LemonDe - 5.5%
  • Patat - 9,5%
  • Verboden Vrucht - 8.5%
  • Valentijn donker - 8.2%
  • Gigant (Beach Tripel) - 7,7%
  • Schoppenboer Maxima - 14.9%
  • Hete Klinke - 6.9%
  • Meestereske - 9,5%
  • Dark Master - 12%
  • Adriaan Brouwer - 9%
  • Ename tripel - 8,5%
  • Sint Bernardus Pater 6 -
  • Lupulus Neipa - 7%
  • Jupiler 0,0%
  • Blanche de Neiges - 4,8%
  • Sint Bernardus Christmas ale - 10%
  • Petrus Infinitum - 8%
  • Lupulus Blanche
  • Rodenbach Saint Georges 2024
  • Gruut - 5,5%
  • De Poes Bruin (8,5%)
  • Stella Artois - 5,2 %
  • Tarot Noir
  • Bruxelless - 6,5%
  • C(h)razy IPA - 5,%
  • Flavas (De Feniks) - 5,7% -
  • quadrum - 11,3%
  • Kasteel Donker - 11%
  • Lievegems Trio - 6,3%
  • Force Majeure 0,4%
  • PMPRNI - 8%
  • Anarkriek - 8,5%
  • Flavas Boury - 6%
  • Super 8 Rouge - 0.0%
  • Kasteel Cuvee - 11%
  • Alpaca Painties - 7,5%
  • WUK Oaket 6 - 8,6%
  • Triporteur Cherry Moon 10 - 8,5%
  • WUK Oltegoare ipa - 6,5%
  • Pauwel Kwak Rouge - 8%
  • Lupulus Hopera - 6%
  • Mok Coconut - 12%
  • Bourgogne des Flandres - 5%
  • Chouffe Lite - 4%
  • filou - 8;5% - Bierkasteek Izegem
  • Brewmaster D' Oude Maalderij - Lupulus
  • RSRV - 10% - Jessenhofke
  • Brewmash D'Oude Maalderij - Het Anker 8%
  • WNTR - 10%
  • Gulden Draak Brewmaster - 10,5%
  • MAYA - 6% - Jessenhofke Kuringen
  • 200 - 10%- D'Oude Maalderij Izegem
  • Rodenbach Vintage 2007 - 7% - Rodenbach Roeselare
  • Ross Triple 9%- Straete Brouwerie
  • Mash of the Classics - DOM - de la Senne
  • Belgique Tropique - 6% - StraeteBrouwerie
  • RGLR - 3,5% - Jessenhofke Kuringen (Hasselt)
  • Rangpur White - 6% - StraeteBrouwerie Desselgem
  • Bush Noêl - 12% - Dubuisson Pipaix
  • Poker Face Sherry - 6,5% - Het Nest -Oud-Turnhout
  • Stille Nacht - 12% - De Dolle Brouwers Esen
  • Sour 5,8% - Inter-Pol Mont (Houffalize
  • Stanneman Extra Dubbel (Ocean Aged)
  • 3 Fonteinen Oude Kriek - 5,7%
  • Le Fort 8,8% - Vander Ghinste Belleegem
  • Kwak Rouge - 8%
  • Artevelde 5,7%
  • Artevelde Grand-Cru - 7,2%
  • La Trappe Nillis - 0%
  • Punaise Boosy Blond - 9,5%
  • Blanche de Mont - 5,2
  • Rodenbach Vintage 2021 - 7%
  • St Feuillien grand Cru - 9,5%
  • Fourchette Grand-Cru - 7,5%
  • Ypra - 6%
  • Abbaye d'Aulne Premier Cru - 9%
  • Monk's Café -5,5%
  • Retrorik (Red wine barrel aged) - 12%
  • Tarot d'or
  • Chouffe Alcoholvrij
  • Gruut inferno - 9%
  • Bux Tripel - 8,5%
  • Zwoantje Blond - 6,5%
  • Mox Pearl - 4,6
  • Zwoantje Tripel - 9%
  • Collab de la Senne/D' Oude Maalderij - 4,%
  • Liefmans Oud Bruin - 5%
  • Maredsous 8%
  • Goudenband 2013
  • Hapkin - 8,5%
  • Choucke - 6,6%
  • Tervuro 6,5%
  • Zatte Bie - 9%
  • De Bie Velo 8%
  • Rodenbach Classic 1989 en 1991 -5,2%
  • Wilde Leeuw Brett Sauternes Millesime 2021
  • Rodenbach Caractère Rouge - 7,2%
  • Lindemans Cassis 3,5%
  • Jan Van Ryck Tripel - 8%
  • Tsjeeses Reserva Port Barrel Aged - 10 %
  • Guinesse Hop House 13 lager - 4,1 %
  • Stoffoesje 8,5% - D'Oude Maalderij Izegem
  • Abbaye des Rocs 9%
  • Bird of Prey (5,8%) - Uitlje Brewery Haarlem (NL)
  • Carlsberg 0% -
  • Rodenbach FruitAge
  • Hop Marijke
  • Wijze Willem 2021 - 7,5%
  • Grimbergen Blond 0.0
  • Cornet Oaked Alcoholarm (0,3%)
  • Rodenbach Alexander 5,6%
  • Piedboeuf Bruin 1,1%
  • Retrorik Rouge (Red Wine Barrel Aged)
  • Rodenbach Vintage 2020
  • Desperados 5,9%
  • waterloo - 8%
  • La Chouffee 40 (geel) - 8%
  • Victoria - 8,5%
  • Chouffe 40 (blauw) - 5,6%
  • Flurk Hopper - 6%
  • Dangerousse (6,5%)
  • Demi des Meléés (5,9%)
  • Kasteel Xtra - Van Honsebrouck, Izegem
  • Bavik Super Wit - De Brabandere Bavikhove
  • Oude Kriek Jart-elle, Lambiekfabriek, Sint Pieters Leeuw
  • Santé Blanc/Wit bier - Santé Beer Brugge
  • Cuvée Mam'zelle ) De Leite Ruddervoorde
  • Julia Sonny Joy - Belgin Brew Brothers, Zwevegem
  • Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
  • Jupiler 0/0% - Piedboeuf (Jupiler) Jupille-sur-Meuse
  • Ferre Quad (10%) - Maenhout Pittem
  • Oehoe Donker (7,5%) - Heidebrouwerij Ede (Nl)
  • Mox Ruby (6%) - D' Oude Maalderij Izegem
  • La Chatte - Angèle (7%) - Brasserie des Tchèts
  • Obsquur (10%) - Ruimtegist Kortrijk
  • Ganz Geit - Mortselarij, Mortsel
  • Fly Away - De Feniks Gullegem/Heule
  • Wilderen Goud 6,2%- Brouwerij & Distilleerderij Wilderen.
  • Voske - Brew4Nature, Mol -Het Nest Oud-Thunhout
  • Godisvremd - De Graal Brakel / Vissenberg Nijlen
  • IRA, De Zevende Zonde - Hugel Kortrijk
  • Clémentine - Atrium, Marche-en-Famenne
  • Gigant Blonde Kveik IPA - Gigant De Panne
  • Gigant Session Sour IPA - Gigant De Panne
  • La Cambre IPA (4,5%) - Het Anker Mechelen
  • La Cambre Blond 5,6% - Het Anker Mechelen
  • Ferre White/Blanche - 5,5% - Maenhout Pittem
  • Curse of the Cristal Coconut (11%) - BramBrass Heestert
  • Maître Tripel Bourbon Barrel Aged (9%)- De Meester Lendelede
  • Curse of the Cristal Coconut - BramBrass Heestert
  • Boer Bloem - De proefbrouwerij Lochristi
  • Goose 312 - Goose Island Beer Company (USA) - AB InBev
  • Oude Geuze Boon - Boon Lembeek
  • Bavik Super Pils - Brouwerij De Brabandere Bavikhove
  • Vaccin 1.0 Alvinne Moen
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Martha Guilty Pleasure
  • Farang
  • Rodenbach Alexander
  • Cimay Groen
  • Ringmaster
  • Maitre Brut
  • Nogne Ø Dark Horison 7 Barrel Aged,
  • Royal Blood 10,5 %
  • Ferre Rosé 4,5%
  • Cou Cou Kriek Royal
  • Cou Cou Pilsener
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Vaccin 1.0 - Brouwerij Alvinne Moen
  • Horny Hornet
  • Dul Meesterke Red Wine BA
  • Lichtenhainer
  • Vulpuloid
  • Bavo
  • Maes 0.0 %
  • Ferre IPA
  • Brewmanche 't Hofbrouwerijke

    Archief
  • Alle berichten

    Wie proeft...die vindt
    PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
    18-05-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cross Continent Road Trip
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekregen als herstelpakket van mijn biermoatjes Kurt Decoene/Angela Wang waarvoor oprechte dank. Deze zurige aflevering in het rijke gamma komt uit het brein van brouwmeester Gino Vantieghem en vakantie reisgezel Bokkereyder Raf Soef. De ''Sour Grape' versie kwam er door de samenwerking met het Deense Mikkeler bedrijf en hun rijdend koelschip waarin de spontane gisting werd opgestart. Met toevoeging van de champagnedruif (40%) om daarna een zestal maanden in gevangenschap te rijpen in eikenhouten vaten onder controle van barrelmeester Decoene.

    Wacho's Proefkotje: Wazig licht blonde kleur met een dunner worden straaltje witte schuimkraag en een sprankelende carbonatatie. Fruitig citrusaroma waarin de reeds aanwezige brettanomyces om aandacht vragen (de bekende lambiekgegevens). Eer pittig citroenachtig brett-zurig  mondgevoel waarin de aangekondigde druiven in een zacht moutigheid de weg volgen naar een melkzurige met tannine doorweven afdronk die  je nog een tijdje laat genieten en verlangen naar een volgende zure slok. Prettig abieritief of begeleider bij visgerechten.

    Brouwerij De Feniks, Heulestraat 170, Gullegem - info@brouwerijdefeniks.be - 0498/15 38 60 - https://www.brouwerijdefeniks.be


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duvel 666
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het Duvelhartje van Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) klopte in BierBrief 583 voor de nieuwste creatie van brouwicoon Hedwig Neven. Deze nieuwe variant van het wereldmerk Duvel kreeg een percentage van 6,66% en werd geboren naar aanleiding van 150 jaar Duvel Moortgat. Een bier dat de perfecte balans biedt tussen het rijke Belgische brouwerfgoed en hedendaagse innovatie... kortom, een Duvel die niets minder is dan pure verleiding. Voor Duvel 6,66% werden maar liefst zes verschillende hopsoorten gebruikt: de nobele en exclusieve hopsoorten Saaz en Styrian Golding liggen net als bij de klassieke Duvel aan de basis en worden, onder meer,door dry-hopping gebalanceerd met vier vakkundig geselecteerde hopvariëteiten.

    Wacho's Proefkotje: Wazig geel/blond met mooie rotsachtig witte schuimkraag en zeer pittige carbonatatie. Een Typisch Duvel citrusachtig gistaroma met een sterke moutige inslag n hopuitstraling. Een tamelijk licht mondgevoel (is dan ook een dorstlesser en doordrinker)  die zich zoetig en fris laat wegglijden tot aan een droge, mild bittere afdronk en die je meteen laat starten met een nieuwe slok of glas.

    Brouwerij Duvel Moortgat, Breendorpdorp 58, Puurs - 03/860 94 00 - info@duvel.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bolleke Hop
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze crowler (1-liter blik) werd hopgestuurd via de Antwerpe stadsbrouwerij met dank aan Jay Strubbe van Duvel Moortgat waarvoor hoprechte dank. De 'smaak van 't stad' (Bolleke) gepimt met een stevig gehopt tintje. Een variatie van brouwmeester Sven Dekleermaeker om met een 'hopgun' extra hoparoma toe te voegen (na de gisting). Het Antwerps icoon wordt nog altijd gebrouwen met zuivere mouten en even zuivere Saaz Saaz hop. Deze crowler is exclusief te  verkrijgen in de bar en shop van de brouwerij en in de bar zeker te genieten..

    Wacho's Proefkotje: Wazig (iets donkerder dan de gewone) amberkleurig en voldoende pittige carbonatatie.  Een mengelmoes van mout- en gistgegevens in het aroma gevolgd door een hopsensatie veroorzaakt door de 'hopgun'.  Ook de licht gevoelig karamelmout brengt in het mondgevoel de hoppige aanwezigheid in een fris gekruide bitterheid en enige alcoholwarmte met zich mee. Het brengt je zeer aangenaam naar een droge, hopgevoelige bittere afdronk. Eel lekker zetelbier om van te genieten.

    Brouwerij De Koninck; Mechelsesteenweg 291, Antwerpen - info@dekoninck.be - 03/866 96 90 - www.dekoninck.be

    Reageer (0)

    15-05-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reninge Oud Bruin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegebracht uit het grote aantal leuke bieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Gebrouwen door de Diksmuidse stadsarchivaris en meesterbrouwer Chris Vandewalle waarin hij een zelf gebrouwen bruin bier een jaar liet rijpen in eikenhouten vaten om daarna te versnijden met een jong bruin bier. Deze traditionele methode werd reeds voor WO I gebruikt door de vroegere, reeds verdwenen plaatselijke brouwerijen Criem en Croigny. De gemengde hergisting leverde een  intense zuurheid op wat het Vlaams Oud Bruin zo uniek maakt.
    De specifieke bruine kleur en zijn unieke karamel zurige smaak wordt grotendeels bepaalt door het gebruik van het Reningse brouwwater (ijzer- en kalkhoudend) die samen met de donker gebrande mout en de kandijsuiker voor het typische kleur zorgt.

    Wacho's Proefkotje: Donker bruin kleur met mooie, romige beige schuimkraag en pittige carbonatatie. Een caramelmoutig aroma brengt zijn befaamde fruitige lichtzurigheid als bewijs van het verblijf in de houten vaten. Een niet al te heftig mondgevoel, lichtzurig met een fruitige (rozijnen) smaak waarin wat balsamico merkbaar is en de melkzurigheid je aangenaam verrast terwijl in de moutbitterheid ook de tannine door het vatenverblijf ontdekt Het eindigt op een zoet aanvoelende, moutbittere afdronk die je een zeer goed gevoel meeheeft. Prachtig als zetelbier of in en bij maaltijden met wild.

    Seizoenbrouwerij Vandewalle, Zwartestraat43, Lo-Reninge - info@seizoenbrouwerij.be - 0497/54 95 85 - www.seizoenbrouwerij.be 

    Reageer (0)

    11-05-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WUK Oaked Bo2 en Bo1
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bij WUK hebben ze nu ook meegedaan aan de nieuwste trend bij vele brouwerijen om een van hun bieren op te sluiten in vaten. Tijdens het proeven en beschrijven van de tweede batch kwam het idee de vergelijking te maken met hun eerste werkstuk. In de zomer 2019 wordt WUK blond een viertal maanden gerijpt in witte eik barrels waar eerder de whisky 'Wild Turkey en Haeven Hill' werden gekweekt. Op 29 november 2019 werden dan een 200 flessen op de echte bierliefhebber losgelaten en in mum van tijd uitverkocht. Een volgende batch met WUK Blond kreeg  zijn bestemming in eikenhouten foeders van een Schotse Whisky 'Speyside' en een mengsel van Admore en Glenrottes. Hiervan kwamen 666 flessen de richting van de bierliefhebber uit. Beiden heel verschillend en daarom ook voor andere smaaklustigen.

    Wacho's Proefkotje: Mooi amberkleurig waarbij B2 een klein beetje donkerder uitvalt. beiden mooie licht beige schuimkraag en pittige carbonatatie. Batch 2 had bij openen een klein beetje gushing. bij B2 was er vooral de nadruk op een stevige turfinbreng. Zijn fruitige (perzik) achtergrond komt door de gerookte aanvoeling bij B2 minder tot uitvoering. Beiden zoeken dan ook nog naar wat moutigheid.
    De moutbitterheid wordt in B1 iets beter aanvaard dan zijn broer waarbij vooral de get gerookte turf aandacht vraagt en bij B2 is er dan ook een lichte voorsprong betreffende alcoholwarmte. In beiden is de gevangenschap en rijping door de tannine goed te merken. Ook een stevig verschil tussen beiden bij de moutbittere afdrong met vooral bij B2 het turfgehalte de dader. Beiden verschillend en  zullen dan ook door de meesten verschillend worden aangenomen. Batch 1 iets zachter maar beiden zeer goed als degustatie na een vermoeide dagtaak.

    Brouwfirma De Brouwmoaten, Schaapstraat 10 Roeselare - wukbier@gmail.com - 0479/19 33 32


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chimay Tripel (wit)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Toegestuurd van uit de brouwerij met dank. Nen trappist gebrouwen in de ketels van abdij Notre Dame de Scourmont. Veel te weinig gekend in Vlaanderen. Sedert 1986  ook in 75 cl onder de noemer 'Cinq Cent' met link naar het 500 jarig bestaan van het Prinsdom Chimay. 
     
    Wacho's Proefkotje:  Wazig oranje kleur met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Citrusachtig gistaroma met mengelmoes van mout en hopaanwezigheid. In een lekker fris aanvoelende smaak komt naast de gistbitterheid hier en daar wat gekruide hoppigheid doorsijpelen die wordt afgewerkt met een zeer aangename alcoholwarmte in een droge, bittere afdronk. Goed als zetelbier.

    Cimay, Route Charlemagne 8, Baileux (Chimay) - info@chimay.com ) 060/21 03 11 - www.chimay.com 


    Reageer (0)

    10-05-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alpaca Panties
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekozen uit het enorme aantal bieren van de buren uit Anzegem bij Bierhalle Deconinck Vichte. In 2017 een eerste maal gebrouwen voor de Zweedse Importeurs naar aanleiding van de rondreis in Scandinavië en aanwezigheid op het Göteburg Beer & Whisky Festival met de vereniging Belgokluben. In 2020 nogmaals gebrouwen voor onze markt met gebruik van een redelijk aantal Pacific Gem hop en specifiek gekruid.

    Wacho's Proefkotje:  Wazig  donkergouden kleur en romige witte schuimkraag. Stevige carbonatatie.  Zoet en fruitig moutaroma waarin de beloofde den- en bessengeur aanwezig zijn. Een tamelijk droog moutbitter mondgevoel, zacht zoetjes met aandacht voor het fruitige en de gebruikte kruiden.  Het eindigt op een droge, zeer aangename moutbittere afdronk waarin ook hier de kruiding lekker aanvoelt.

    Brouwerij 't Verzet, Grote Leiestraat 197, Anzegem - info@brouwerijtverzet.be - 0470/78 27 65 - www.brouwerijtverzet.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hops & Roses
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Opgestuurd van it Mont met dank aan Pol en Tine. Het recept is een beetje een inspiratie op het heerlijk genieten van een Golden Ale, het befaamde bier van de Captain Laurence Brewery te New York. Geen Brettanoùyces gefermenteerd maar als bloemenbier met rozenbottel Hibicus, Vlierbloesem en gedryhopt met Amarello. Een uniek smaakpallet voor de echte bierliefhebber. De fles (met oranje kroontje) kreeg een leuke tekening door vriend Herr Seele en is een een unieke belevenis voor de bierkenners.

    Wacho's Proefkotje: Wazig amberkleurig met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Zoet aanvoelend en licht gekruide invloed deze rozenblaadjes met goede fruitige (pompelmoes) aanwezigheid van de hop.in het subliem aroma.  In een droge mild gekruid smaakpallet waarin er mooie aandacht is voor de frisse hopbitterheid met in de achtergrond een tikje moutbitterheid. Het eindigt met een sprankelende hopbitterheid in de afdronk waarin alle gebruikte ingrediënten aanwezig blijken. prachtig te genieten zetelbier

    Brouwerij Inter-Pol/ B&b La Vieille Forge, Mont 33, Mont Houffalize - 0476/36 96 39 - lavieilleforge@skynet.be

    Reageer (0)

    09-05-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Retrorik Rouge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) koos voor BierBrief 578 voor een van de succesvolle bieren van brouwmeester Dirk De Meester. Een Stout/Porter  die  een zestal maanden gevangen zat in rode wijn vaten waardoor hij mooie invloed kreeg van de tanine en in samenspel met de krieken en de zachte patersmaak een lichte zuurheid opleverde.

    Wacho's Proefkotje: Zwarte kleur met donker beige schuimkraag en stevige carbonatatie.  Het aroma van een zachte porter herkend de bloemige inwerking van de bordeauxvaten. Een verbazend  lekker, iets zurige kriekensmaak in combinatie met met een matig geroosterde mout een evenwichtige bitterheid veroorzaakt en je laat genieten tot een zure kriekgevoelige wijnattentie in de licht zurige afdronk. Prachtig zetelbier echt om van te genieten.

    Brouwerij De Meester, Steenbrugstraat187, Stasegem (Harelbeke) - info@brouwerij-demeester.com - 056/90 38 03 - 0468/ 143 686 - www.brouwerij-demeester<;com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hommelbier 2021
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze Limited Edition werd bij mij huis afgeleverd door vertegenwoordiger Sandrino Desender.  Deze intussen beroemd geworden Golden Ale werd in 1981  speciaal gebrouwen voor de hoppefeesten met een viertal vers geplukte Poperingse hopsoorten en twee verschillende mouten. Dit is een zeer mooi en edel eerbetoon van Karel Leroy en aan de streek van herkomst.

    Wacho's Proefkotje:  Blond goudkleurig met romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. In een herkenbaar licht moutaroma waarin vooral frisse hop te herkennen valt samen met een notie plaatselijke gist. Een bloemig, fruitig aanvoelende smaak met een leuke aanbieding van de mouten maar vooral een leuke hopbitterheid  een aangenaam gevoel brengt naar een droge, citrusachtige en hopbittere afdronk.

    Leroy Breweries, Diksmuidsesteenweg 404, Boezinge - info@leroybreweries.be - 057/422 005 - Sandrino Desender: 0476/24 80 68 - www.leroybreweries.be

    Reageer (0)

    08-05-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nonkel Pater
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekozen uit de vele craftbieren van Bierhalle Deconinck Vichte, Een karaktervolle quadrupel samengebracht met een naturelle Dubbel tot een een uniek geheel. Gebrouwen met een aantal rijke gebrande mouten en enkele aroma hopsoorten en na een onderkomen van 6 maand in eikenhouten vaten komt een rijk boeket aan smaak en geuren naar boven.

    Wacho's Proefkotje: Donkerbruine kleur met romige licht beige schuimkraag en lage carbonatatie. (lichte gushing). Fruitig (banaan) koffiemout aroma met een aangename kruiding. Een pittig en stevig mondgevoel met een zacht gebrande moutbitterheid die met een 
    zoete inval zijn houttoetsen verwerkt in een behaaglijke alcoholwarmte en eindigt op een gekruide (zoethout), droge moutbittere afdronk. Lekker zetelbier.

    Antwerp Brouw Compagny, Indiëstraat 81, Antwerpen - info@seefbeer.be - 03/293 91 84 - https://www.seefbeer.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bière des amis 0,0%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegebracht van Bierhalle Deconinck Vichte. Gebrouwen bij Brasseries des Legendes met benodigdheden van onder meer de plaatselijke familieboerderij Beaudegard.  Met een speciale dealcoholeseringsmethode  wordt  het bier vacuüm  gebracht en lichtjes onder druk gezet zodat se alcohol op lage temperatuur (max 30%)  verdampt. Daardoor gaan de vluchtige aroma's niet verloren en behouden ze de organoleptische  eigenschappen van grote broer 'Bière des amis' en blijven de essentiële  smaken en geuren intact.

    Wacho's Proefkotje: Wazig licht goudkleurig met mooie witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie.  Fruitige mout overheersing in het aroma. Een zeer licht mondgevoel waarin vooral een frisse zoet aanvoelende moutbitterheid zich opdringt en je aangenaam brengt naar een  droge zacht bittere afdronk waarbij plots een zweem hoppigheid zich aanmeld. Lekker frisse dorstlesser.

    Neobulles NV, Centre 5, Thimister - info@neobulles.be - 087 36 10 60 - www.neobulles.be - info@bieredesamis.be

    Brasserie des Legendes, Rue du Castel 19n Irchonwelz, info@brasseriedeslegendes.be - 068 28 79 30 - www.brasseriedeslegendes.be



    Reageer (0)

    06-05-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cuvée De Villé
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor het eerst voorgesteld tijdens Zythos Bierfestival te Leuven in 2014  Genaamd naar Halewijn Devillé, leraar aan de St. Victorschool van Alsemberg. In het brouwcafé (restaurant)  waarin Bart Devillé en Ann  Heremans achteren zelf enkele ketels ineen knutselden om er een paar schitterende bieren te brouwen. Deze  gemengde gisting is alvast een goed voorbeeld van brouwkunde en past in de biersymphony van de streek.

    Wacho's Proefkotje:  Licht wazig amberkleurig met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie  Een stevige overheersend moutaroma, licht zurig en fruitig (perzik).  De fruitige moutbitterheid smaak je ook in het zacht zurig mondgevoel door de aanwezigheid van de broodnodige brettanomyces die een droge hoppigheid meedragen en je heerlijk overbrengt naar een droge bittere afdronk met een zacht zuurtje en idd ook wat aan een orval doet denken. Het verhaal blijft nog een tijdje op je tong nazinderen.

    Brouwcafé (restaurant) Den Herberg, Oct de Kerckhove d' Exaerdestraat 16, Hall - 02/308 36 56 - http://www.denherberg.be

    Reageer (0)

    03-05-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kapittel Gluten Free
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Door vertegenwoordiger Sandrino Desender persoonlijk en coronavrij aan de deur gebracht, waarvoor hartelijke dank. De opkomende hype van het glutenvrij bier bracht Leroy Breweries op het idee om in het labo te Boezinge, bij Kapittel Blond, op microbiologische wijze de gluten uit de gerst te halen Net zoals de blonde versie werd ook hier naast de plaatselijke gist 3 hopsoorten en 3 mouten gebruikt wat een fris en lekker gezelschapsbier opleverde.
    Wacho's proefkotje:  Bijna helder goudblond van kleur met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een aroma met belangrijke moutigheid en waar toch de hopaanwezigheid zijn plaatsje hopeist.  In het zoetig mondgevoel valt vooral de aanwezigheid van  (karamelachtige) moutbitterheid op tussen een aangenaam fruitig citrus- en sinaasgezelschap waarschijnlijk veroorzaakt door de plaatselijk gist. Het eindigt op een milde moutbittere droge afdronk waar plots de hopbitterheid opduikt en je een beetje langer laat genieten tot de volgende slok komt. 
    Leroy Breweries, Diksmuidsesteenweg 404, Boezinge -  info@leroybreweries.be - Sandrino: 0476 24 80 58 - www.leroybreweries.be 

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Patience for Eylenbosch
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na dertig jaar winterslaap besliste de vroegere baas Erik De Keersmaeker het icoonbier weer in de actualiteit te storten. Samen met brouwingenieur Klaas Vanderpoorten en studiemoat Jeroen Lettens werden de oude recepturen naar het hedendaagse vertolkt. In afwachting werd bij de bevriende geuzemakerij De Troch een frisse sainson gebrouwen met ondermeer gerst- en tarwemout.  

    Wacho's Proefkotje: Wazig licht oranje met fijn witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Het fruitig (abrikoos) moutaroma heeft ook nog wat citrusgegevens bloot waarin het hout van de foeders haar herkenning heeft. De smaak is zeer aangenaam, licht zurig citrusgevoelige moutbitterheid met een kruidige toets brengt je naar een lichtbittere, zacht kruidige afdronk. Goede dorstlesser.

    Brouwerij Eylenbosch, Lierput 1, Kobbegem - info@eylenbosch.beer - 0476 80 04 38 - https://www.eylenbosch.beer

    Brouwerij De Troch, Langestraat 2, Wambeek - info@detroch.be - 025 82 10 27 - htpps://www.detroch.be

    Reageer (0)

    02-05-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slaapmutske Floss Kriek glutenvrij
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Door brouwer Dany De Smet voor mij geleverd bij Bierhalle Deconinck Vichte. Onder de noemer 'Flemish Old Style  Sour' (FLOSS) werd deze ongezoete en glutenvrije kriek gebrouwen in de Proefbrouwerij te Lochristi op basis van Slaapmutske oud bruin en met inbreng van kriekensap waarna smaak- en rustperiode in eikenhouten vaten.
    In de lagering werden de gluten uit het bier gehaald. Echt een bier voor goedgemutsten. 

    Wacho's Proefkotje: Robijnrode kleur met licht roze schuimkraag en matige carbonatatie. In het aroma heeft vooral het fruitige, melkzurig kriekensap een belangrijke rol. Daarnaast is de plaatselijke gist ook niet onbelangrijk. Een halfzoete, licht zurige moutsmaak waarin enige hopkruidigheid en het zure kersensap voor een mooi evenwicht zorgen. Het eindigt met een lang aanhoudende, droge licht zurige afdronk.
    Zeer geschikt als gezelschapsbier of rustige TV avond.

    Brouwerij Slaapmutske, Oefenplein 15, Melle - info@slaapmutske.be - 0476 280 823 - https://www.slaapmutske.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kuul blond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Els Verheyen, Yannick Foubed en Kenneth Lauwers, de overgebleven moaten-brouwers van het bier. De eerste aflevering in 2020 onder de noemer 'knots erop' werd Kuul, met een knipoog naar hun cultuurcafé en uit de overlevering was er een blonde griet Kuul genaamd. De smaak viel meteen goed in de regio en keek men voor grotere omzet bij de Gentse huurbrouwerij BeerSelect.

    Wacho"s Proefkotje: Wazig goudblond met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Zoetig moutaroma met aandacht voor de plaatselijke gist en zacht gekruid.  Aangenaam zoetig mondgevoel waarin een milde hoppigheid zich aanbiedt met een toets sinaasappelzeste. Het eindigt met een licht gekruide moutprikkel in een frisse afdronk. Meer geschikt als gezelschaps
    bier.
    Bierfirma Kuul, Spoorweglaan 235 Melsele - info@kuul.be - 0472 52 31 21 - https://www.kuul.be

    BeerSelect, Poortakkerstraat 34D Gent - mielbonduelle@bierselect.be - 0478 27 17 4 - www.beerselect.be

    Reageer (0)

    01-05-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoffaesje 2020
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mellisa koos voor BierBrief 575 voor de natte droom van brouwer Jef Pirens. In 2018 besloot brouwer Pirens een van zijn dromen te verwezenlijken en een traditionele tripel te brouwen en zijn eerste tripel toch een persoonlijke stempel te geven. Niet de zoveelste tripel in de lange rij maar een prachtig stukje vakwerk. Stoffaesje is dan ook het Westvlams voor 'product'. Hij wilde teruggaan naar het authentieke product zonder al die synthetische producten die het brouwproces beïnvloeden. Het werd een lekker bier volledig  uit de fantasie van de brouwmeester.

    Wacho's Proefkotje: Wazig licht amber met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Moutig aroma, fruitig (banaan) met aanwezigheid van de plaatselijke gist en een subtiele kruidigheid. Een zoet aanvoelende moutbitterheid betoverd de smaak met tevens de aanwezige kruidigheid bij een droge alcoholwarmte die je smaakvol brengt naar naar een moutbittere afdronk waar op het einde een lichte gewaarwording van het weinige koriander. Smaakvol gezelschapsbier.

    Brouwerij D'Oude Maalderij/ The Mash, Ardooisestraat 10, Izegem (Emelgem) - 0486 69 30 34 - doudemaalderij@hotmail.com - https://doudemaalderij.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Silly Saison
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een lekker, speciaal lente/zomerbier dat reeds in 1850 werd gebrouwen in de hoeve door oprichter Marcellin Meynbrughen voor de harde labeurwerkers op en rond de boerderij tijdens de warme zomerdagen. Vandaag wordt deze bruine saison nog steeds gebrouwen volgens het origineel recept, aangepast aan de moderne mogelijkheden van de brouwerij.  

    Wacho's Proefkotje: Helder donkerbruin van kleur met mooie beige schuimkraag en stevige carbonatatie.  Subtiel gekruid moutaroma, wat gist doorvloeiend. De moutbittere smaak met kruidige aandoening en een mild citrusachtig zuurtje veroorzaakt door onder meer de plaatselijke gist die aanhoudt tot  een leuke moutbittere afdronk die verlangd naar een volgende slok Zeer dorstlessend

    Brasserie de Silly, Rue Ville Basse , Silly  -  068 25 04 80 - silly@silly-beer.com - https://silly-beer.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Farang 2020
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onder de noemer 'Durf proeven, leer genieten' bracht ridder-brouwer Jef Pirens in opdracht van het gewezen Thais restaurant 'Kai Fa' te Emelgem een uniek stukje receptuur tot leven. Een kruidige, zacht pikante tripel (8 %) met gebruik van  Galanga (Laos), een Thaise gember als belangrijkste ingrediënt.  Galanga betekend in Thais dialect 'blanke buitenlander'  wat meteen verwijst naar deze lekkere, gezonde tripel met Thaise twist. Door de vele vraag werd Farang opgenomen tot het algemeen gamma in proefestaminet The Mash. 

    Wacho's Proefkotje:  Wazig licht oranje van kleur met mooie witte schuimkraag en sprankelende carbonatie.  Een aroma van fruitig (abrikoos) en peperachtig (gember) moutigheid waarin de plaatselijke gist zijn aandeel opeist. Een stevig mondgevoel, zoetig aanvoelende moutbitterheid met vooral een subtiel aanvoelde kruidige galanga  en een zachte alcoholwarmte en uitvloeit op een korte, licht bittere milde afdronk.

    brouwerij D'Oude Maalderij/The Mash, Ardooisestraat 130 Izegem (Emelgem) - 0486 69 0 34 - doudemaalderij@hotmail.com - https://doudemaalderij.com


    Reageer (0)

    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs