PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
18-05-2021
Cross Continent Road Trip
Gekregen als herstelpakket van mijn biermoatjes Kurt Decoene/Angela Wang waarvoor oprechte dank. Deze zurige aflevering in het rijke gamma komt uit het brein van brouwmeester Gino Vantieghem en vakantie reisgezel Bokkereyder Raf Soef. De ''Sour Grape' versie kwam er door de samenwerking met het Deense Mikkeler bedrijf en hun rijdend koelschip waarin de spontane gisting werd opgestart. Met toevoeging van de champagnedruif (40%) om daarna een zestal maanden in gevangenschap te rijpen in eikenhouten vaten onder controle van barrelmeester Decoene.
Wacho's Proefkotje: Wazig licht blonde kleur met een dunner worden straaltje witte schuimkraag en een sprankelende carbonatatie. Fruitig citrusaroma waarin de reeds aanwezige brettanomyces om aandacht vragen (de bekende lambiekgegevens). Eer pittig citroenachtig brett-zurig mondgevoel waarin de aangekondigde druiven in een zacht moutigheid de weg volgen naar een melkzurige met tannine doorweven afdronk die je nog een tijdje laat genieten en verlangen naar een volgende zure slok. Prettig abieritief of begeleider bij visgerechten.
Het Duvelhartje van Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) klopte in BierBrief 583 voor de nieuwste creatie van brouwicoon Hedwig Neven. Deze nieuwe variant van het wereldmerk Duvel kreeg een percentage van 6,66% en werd geboren naar aanleiding van 150 jaar Duvel Moortgat. Een bier dat de perfecte balans biedt tussen het rijke Belgische brouwerfgoed en hedendaagse innovatie... kortom, een Duvel die niets minder is dan pure verleiding. Voor Duvel 6,66% werden maar liefst zes verschillende hopsoorten gebruikt: de nobele en exclusieve hopsoorten Saaz en Styrian Golding liggen net als bij de klassieke Duvel aan de basis en worden, onder meer,door dry-hopping gebalanceerd met vier vakkundig geselecteerde hopvariëteiten.
Wacho's Proefkotje: Wazig geel/blond met mooie rotsachtig witte schuimkraag en zeer pittige carbonatatie. Een Typisch Duvel citrusachtig gistaroma met een sterke moutige inslag n hopuitstraling. Een tamelijk licht mondgevoel (is dan ook een dorstlesser en doordrinker) die zich zoetig en fris laat wegglijden tot aan een droge, mild bittere afdronk en die je meteen laat starten met een nieuwe slok of glas.
Deze crowler (1-liter blik) werd hopgestuurd via de Antwerpe stadsbrouwerij met dank aan Jay Strubbe van Duvel Moortgat waarvoor hoprechte dank. De 'smaak van 't stad' (Bolleke) gepimt met een stevig gehopt tintje. Een variatie van brouwmeester Sven Dekleermaeker om met een 'hopgun' extra hoparoma toe te voegen (na de gisting). Het Antwerps icoon wordt nog altijd gebrouwen met zuivere mouten en even zuivere Saaz Saaz hop. Deze crowler is exclusief te verkrijgen in de bar en shop van de brouwerij en in de bar zeker te genieten..
Wacho's Proefkotje: Wazig (iets donkerder dan de gewone) amberkleurig en voldoende pittige carbonatatie. Een mengelmoes van mout- en gistgegevens in het aroma gevolgd door een hopsensatie veroorzaakt door de 'hopgun'. Ook de licht gevoelig karamelmout brengt in het mondgevoel de hoppige aanwezigheid in een fris gekruide bitterheid en enige alcoholwarmte met zich mee. Het brengt je zeer aangenaam naar een droge, hopgevoelige bittere afdronk. Eel lekker zetelbier om van te genieten.
Meegebracht uit het grote aantal leuke bieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Gebrouwen door de Diksmuidse stadsarchivaris en meesterbrouwer Chris Vandewalle waarin hij een zelf gebrouwen bruin bier een jaar liet rijpen in eikenhouten vaten om daarna te versnijden met een jong bruin bier. Deze traditionele methode werd reeds voor WO I gebruikt door de vroegere, reeds verdwenen plaatselijke brouwerijen Criem en Croigny. De gemengde hergisting leverde een intense zuurheid op wat het Vlaams Oud Bruin zo uniek maakt.
De specifieke bruine kleur en zijn unieke karamel zurige smaak wordt grotendeels bepaalt door het gebruik van het Reningse brouwwater (ijzer- en kalkhoudend) die samen met de donker gebrande mout en de kandijsuiker voor het typische kleur zorgt.
Wacho's Proefkotje: Donker bruin kleur met mooie, romige beige schuimkraag en pittige carbonatatie. Een caramelmoutig aroma brengt zijn befaamde fruitige lichtzurigheid als bewijs van het verblijf in de houten vaten. Een niet al te heftig mondgevoel, lichtzurig met een fruitige (rozijnen) smaak waarin wat balsamico merkbaar is en de melkzurigheid je aangenaam verrast terwijl in de moutbitterheid ook de tannine door het vatenverblijf ontdekt Het eindigt op een zoet aanvoelende, moutbittere afdronk die je een zeer goed gevoel meeheeft. Prachtig als zetelbier of in en bij maaltijden met wild.
Bij WUK hebben ze nu ook meegedaan aan de nieuwste trend bij vele brouwerijen om een van hun bieren op te sluiten in vaten. Tijdens het proeven en beschrijven van de tweede batch kwam het idee de vergelijking te maken met hun eerste werkstuk. In de zomer 2019 wordt WUK blond een viertal maanden gerijpt in witte eik barrels waar eerder de whisky 'Wild Turkey en Haeven Hill' werden gekweekt. Op 29 november 2019 werden dan een 200 flessen op de echte bierliefhebber losgelaten en in mum van tijd uitverkocht. Een volgende batch met WUK Blond kreeg zijn bestemming in eikenhouten foeders van een Schotse Whisky 'Speyside' en een mengsel van Admore en Glenrottes. Hiervan kwamen 666 flessen de richting van de bierliefhebber uit. Beiden heel verschillend en daarom ook voor andere smaaklustigen.
Wacho's Proefkotje: Mooi amberkleurig waarbij B2 een klein beetje donkerder uitvalt. beiden mooie licht beige schuimkraag en pittige carbonatatie. Batch 2 had bij openen een klein beetje gushing. bij B2 was er vooral de nadruk op een stevige turfinbreng. Zijn fruitige (perzik) achtergrond komt door de gerookte aanvoeling bij B2 minder tot uitvoering. Beiden zoeken dan ook nog naar wat moutigheid.
De moutbitterheid wordt in B1 iets beter aanvaard dan zijn broer waarbij vooral de get gerookte turf aandacht vraagt en bij B2 is er dan ook een lichte voorsprong betreffende alcoholwarmte. In beiden is de gevangenschap en rijping door de tannine goed te merken. Ook een stevig verschil tussen beiden bij de moutbittere afdrong met vooral bij B2 het turfgehalte de dader. Beiden verschillend en zullen dan ook door de meesten verschillend worden aangenomen. Batch 1 iets zachter maar beiden zeer goed als degustatie na een vermoeide dagtaak.
Toegestuurd van uit de brouwerij met dank. Nen trappist gebrouwen in de ketels van abdij Notre Dame de Scourmont. Veel te weinig gekend in Vlaanderen. Sedert 1986 ook in 75 cl onder de noemer 'Cinq Cent' met link naar het 500 jarig bestaan van het Prinsdom Chimay.
Wacho's Proefkotje: Wazig oranje kleur met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Citrusachtig gistaroma met mengelmoes van mout en hopaanwezigheid. In een lekker fris aanvoelende smaak komt naast de gistbitterheid hier en daar wat gekruide hoppigheid doorsijpelen die wordt afgewerkt met een zeer aangename alcoholwarmte in een droge, bittere afdronk. Goed als zetelbier.
Gekozen uit het enorme aantal bieren van de buren uit Anzegem bij Bierhalle Deconinck Vichte. In 2017 een eerste maal gebrouwen voor de Zweedse Importeurs naar aanleiding van de rondreis in Scandinavië en aanwezigheid op het Göteburg Beer & Whisky Festival met de vereniging Belgokluben. In 2020 nogmaals gebrouwen voor onze markt met gebruik van een redelijk aantal Pacific Gem hop en specifiek gekruid.
Wacho's Proefkotje: Wazig donkergouden kleur en romige witte schuimkraag. Stevige carbonatatie. Zoet en fruitig moutaroma waarin de beloofde den- en bessengeur aanwezig zijn. Een tamelijk droog moutbitter mondgevoel, zacht zoetjes met aandacht voor het fruitige en de gebruikte kruiden. Het eindigt op een droge, zeer aangename moutbittere afdronk waarin ook hier de kruiding lekker aanvoelt.
Opgestuurd van it Mont met dank aan Pol en Tine. Het recept is een beetje een inspiratie op het heerlijk genieten van een Golden Ale, het befaamde bier van de Captain Laurence Brewery te New York. Geen Brettanoùyces gefermenteerd maar als bloemenbier met rozenbottel Hibicus, Vlierbloesem en gedryhopt met Amarello. Een uniek smaakpallet voor de echte bierliefhebber. De fles (met oranje kroontje) kreeg een leuke tekening door vriend Herr Seele en is een een unieke belevenis voor de bierkenners.
Wacho's Proefkotje: Wazig amberkleurig met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Zoet aanvoelend en licht gekruide invloed deze rozenblaadjes met goede fruitige (pompelmoes) aanwezigheid van de hop.in het subliem aroma. In een droge mild gekruid smaakpallet waarin er mooie aandacht is voor de frisse hopbitterheid met in de achtergrond een tikje moutbitterheid. Het eindigt met een sprankelende hopbitterheid in de afdronk waarin alle gebruikte ingrediënten aanwezig blijken. prachtig te genieten zetelbier
Brouwerij Inter-Pol/ B&b La Vieille Forge, Mont 33, Mont Houffalize - 0476/36 96 39 - lavieilleforge@skynet.be
Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) koos voor BierBrief 578 voor een van de succesvolle bieren van brouwmeester Dirk De Meester. Een Stout/Porter die een zestal maanden gevangen zat in rode wijn vaten waardoor hij mooie invloed kreeg van de tanine en in samenspel met de krieken en de zachte patersmaak een lichte zuurheid opleverde.
Wacho's Proefkotje: Zwarte kleur met donker beige schuimkraag en stevige carbonatatie. Het aroma van een zachte porter herkend de bloemige inwerking van de bordeauxvaten. Een verbazend lekker, iets zurige kriekensmaak in combinatie met met een matig geroosterde mout een evenwichtige bitterheid veroorzaakt en je laat genieten tot een zure kriekgevoelige wijnattentie in de licht zurige afdronk. Prachtig zetelbier echt om van te genieten.
Deze Limited Edition werd bij mij huis afgeleverd door vertegenwoordiger Sandrino Desender. Deze intussen beroemd geworden Golden Ale werd in 1981 speciaal gebrouwen voor de hoppefeesten met een viertal vers geplukte Poperingse hopsoorten en twee verschillende mouten. Dit is een zeer mooi en edel eerbetoon van Karel Leroy en aan de streek van herkomst.
Wacho's Proefkotje: Blond goudkleurig met romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. In een herkenbaar licht moutaroma waarin vooral frisse hop te herkennen valt samen met een notie plaatselijke gist. Een bloemig, fruitig aanvoelende smaak met een leuke aanbieding van de mouten maar vooral een leuke hopbitterheid een aangenaam gevoel brengt naar een droge, citrusachtige en hopbittere afdronk.
Gekozen uit de vele craftbieren van Bierhalle Deconinck Vichte, Een karaktervolle quadrupel samengebracht met een naturelle Dubbel tot een een uniek geheel. Gebrouwen met een aantal rijke gebrande mouten en enkele aroma hopsoorten en na een onderkomen van 6 maand in eikenhouten vaten komt een rijk boeket aan smaak en geuren naar boven.
Wacho's Proefkotje: Donkerbruine kleur met romige licht beige schuimkraag en lage carbonatatie. (lichte gushing). Fruitig (banaan) koffiemout aroma met een aangename kruiding. Een pittig en stevig mondgevoel met een zacht gebrande moutbitterheid die met een
zoete inval zijn houttoetsen verwerkt in een behaaglijke alcoholwarmte en eindigt op een gekruide (zoethout), droge moutbittere afdronk. Lekker zetelbier.
Meegebracht van Bierhalle Deconinck Vichte. Gebrouwen bij Brasseries des Legendes met benodigdheden van onder meer de plaatselijke familieboerderij Beaudegard. Met een speciale dealcoholeseringsmethode wordt het bier vacuüm gebracht en lichtjes onder druk gezet zodat se alcohol op lage temperatuur (max 30%) verdampt. Daardoor gaan de vluchtige aroma's niet verloren en behouden ze de organoleptische eigenschappen van grote broer 'Bière des amis' en blijven de essentiële smaken en geuren intact.
Wacho's Proefkotje: Wazig licht goudkleurig met mooie witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. Fruitige mout overheersing in het aroma. Een zeer licht mondgevoel waarin vooral een frisse zoet aanvoelende moutbitterheid zich opdringt en je aangenaam brengt naar een droge zacht bittere afdronk waarbij plots een zweem hoppigheid zich aanmeld. Lekker frisse dorstlesser.
Voor het eerst voorgesteld tijdens Zythos Bierfestival te Leuven in 2014 Genaamd naar Halewijn Devillé, leraar aan de St. Victorschool van Alsemberg. In het brouwcafé (restaurant) waarin Bart Devillé en Ann Heremans achteren zelf enkele ketels ineen knutselden om er een paar schitterende bieren te brouwen. Deze gemengde gisting is alvast een goed voorbeeld van brouwkunde en past in de biersymphony van de streek.
Wacho's Proefkotje: Licht wazig amberkleurig met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie Een stevige overheersend moutaroma, licht zurig en fruitig (perzik). De fruitige moutbitterheid smaak je ook in het zacht zurig mondgevoel door de aanwezigheid van de broodnodige brettanomyces die een droge hoppigheid meedragen en je heerlijk overbrengt naar een droge bittere afdronk met een zacht zuurtje en idd ook wat aan een orval doet denken. Het verhaal blijft nog een tijdje op je tong nazinderen.
Brouwcafé (restaurant) Den Herberg, Oct de Kerckhove d' Exaerdestraat 16, Hall - 02/308 36 56 - http://www.denherberg.be
Door vertegenwoordiger Sandrino Desender persoonlijk en coronavrij aan de deur gebracht, waarvoor hartelijke dank. De opkomende hype van het glutenvrij bier bracht Leroy Breweries op het idee om in het labo te Boezinge, bij Kapittel Blond, op microbiologische wijze de gluten uit de gerst te halen Net zoals de blonde versie werd ook hier naast de plaatselijke gist 3 hopsoorten en 3 mouten gebruikt wat een fris en lekker gezelschapsbier opleverde.
Wacho's proefkotje: Bijna helder goudblond van kleur met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een aroma met belangrijke moutigheid en waar toch de hopaanwezigheid zijn plaatsje hopeist. In het zoetig mondgevoel valt vooral de aanwezigheid van (karamelachtige) moutbitterheid op tussen een aangenaam fruitig citrus- en sinaasgezelschap waarschijnlijk veroorzaakt door de plaatselijk gist. Het eindigt op een milde moutbittere droge afdronk waar plots de hopbitterheid opduikt en je een beetje langer laat genieten tot de volgende slok komt.
Na dertig jaar winterslaap besliste de vroegere baas Erik De Keersmaeker het icoonbier weer in de actualiteit te storten. Samen met brouwingenieur Klaas Vanderpoorten en studiemoat Jeroen Lettens werden de oude recepturen naar het hedendaagse vertolkt. In afwachting werd bij de bevriende geuzemakerij De Troch een frisse sainson gebrouwen met ondermeer gerst- en tarwemout.
Wacho's Proefkotje: Wazig licht oranje met fijn witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Het fruitig (abrikoos) moutaroma heeft ook nog wat citrusgegevens bloot waarin het hout van de foeders haar herkenning heeft. De smaak is zeer aangenaam, licht zurig citrusgevoelige moutbitterheid met een kruidige toets brengt je naar een lichtbittere, zacht kruidige afdronk. Goede dorstlesser.
Door brouwer Dany De Smet voor mij geleverd bij Bierhalle Deconinck Vichte. Onder de noemer 'Flemish Old Style Sour' (FLOSS) werd deze ongezoete en glutenvrije kriek gebrouwen in de Proefbrouwerij te Lochristi op basis van Slaapmutske oud bruin en met inbreng van kriekensap waarna smaak- en rustperiode in eikenhouten vaten.
In de lagering werden de gluten uit het bier gehaald. Echt een bier voor goedgemutsten.
Wacho's Proefkotje: Robijnrode kleur met licht roze schuimkraag en matige carbonatatie. In het aroma heeft vooral het fruitige, melkzurig kriekensap een belangrijke rol. Daarnaast is de plaatselijke gist ook niet onbelangrijk. Een halfzoete, licht zurige moutsmaak waarin enige hopkruidigheid en het zure kersensap voor een mooi evenwicht zorgen. Het eindigt met een lang aanhoudende, droge licht zurige afdronk.
Zeer geschikt als gezelschapsbier of rustige TV avond.
Els Verheyen, Yannick Foubed en Kenneth Lauwers, de overgebleven moaten-brouwers van het bier. De eerste aflevering in 2020 onder de noemer 'knots erop' werd Kuul, met een knipoog naar hun cultuurcafé en uit de overlevering was er een blonde griet Kuul genaamd. De smaak viel meteen goed in de regio en keek men voor grotere omzet bij de Gentse huurbrouwerij BeerSelect.
Wacho"s Proefkotje: Wazig goudblond met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Zoetig moutaroma met aandacht voor de plaatselijke gist en zacht gekruid. Aangenaam zoetig mondgevoel waarin een milde hoppigheid zich aanbiedt met een toets sinaasappelzeste. Het eindigt met een licht gekruide moutprikkel in een frisse afdronk. Meer geschikt als gezelschaps
Mellisa koos voor BierBrief 575 voor de natte droom van brouwer Jef Pirens. In 2018 besloot brouwer Pirens een van zijn dromen te verwezenlijken en een traditionele tripel te brouwen en zijn eerste tripel toch een persoonlijke stempel te geven. Niet de zoveelste tripel in de lange rij maar een prachtig stukje vakwerk. Stoffaesje is dan ook het Westvlams voor 'product'. Hij wilde teruggaan naar het authentieke product zonder al die synthetische producten die het brouwproces beïnvloeden. Het werd een lekker bier volledig uit de fantasie van de brouwmeester.
Wacho's Proefkotje: Wazig licht amber met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Moutig aroma, fruitig (banaan) met aanwezigheid van de plaatselijke gist en een subtiele kruidigheid. Een zoet aanvoelende moutbitterheid betoverd de smaak met tevens de aanwezige kruidigheid bij een droge alcoholwarmte die je smaakvol brengt naar naar een moutbittere afdronk waar op het einde een lichte gewaarwording van het weinige koriander. Smaakvol gezelschapsbier.
Een lekker, speciaal lente/zomerbier dat reeds in 1850 werd gebrouwen in de hoeve door oprichter Marcellin Meynbrughen voor de harde labeurwerkers op en rond de boerderij tijdens de warme zomerdagen. Vandaag wordt deze bruine saison nog steeds gebrouwen volgens het origineel recept, aangepast aan de moderne mogelijkheden van de brouwerij.
Wacho's Proefkotje: Helder donkerbruin van kleur met mooie beige schuimkraag en stevige carbonatatie. Subtiel gekruid moutaroma, wat gist doorvloeiend. De moutbittere smaak met kruidige aandoening en een mild citrusachtig zuurtje veroorzaakt door onder meer de plaatselijke gist die aanhoudt tot een leuke moutbittere afdronk die verlangd naar een volgende slok Zeer dorstlessend
Brasserie de Silly, Rue Ville Basse , Silly - 068 25 04 80 - silly@silly-beer.com - https://silly-beer.com
Onder de noemer 'Durf proeven, leer genieten' bracht ridder-brouwer Jef Pirens in opdracht van het gewezen Thais restaurant 'Kai Fa' te Emelgem een uniek stukje receptuur tot leven. Een kruidige, zacht pikante tripel (8 %) met gebruik van Galanga (Laos), een Thaise gember als belangrijkste ingrediënt. Galanga betekend in Thais dialect 'blanke buitenlander' wat meteen verwijst naar deze lekkere, gezonde tripel met Thaise twist. Door de vele vraag werd Farang opgenomen tot het algemeen gamma in proefestaminet The Mash.
Wacho's Proefkotje: Wazig licht oranje van kleur met mooie witte schuimkraag en sprankelende carbonatie. Een aroma van fruitig (abrikoos) en peperachtig (gember) moutigheid waarin de plaatselijke gist zijn aandeel opeist. Een stevig mondgevoel, zoetig aanvoelende moutbitterheid met vooral een subtiel aanvoelde kruidige galanga en een zachte alcoholwarmte en uitvloeit op een korte, licht bittere milde afdronk.