Bij WUK hebben ze nu ook meegedaan aan de nieuwste trend bij vele brouwerijen om een van hun bieren op te sluiten in vaten. Tijdens het proeven en beschrijven van de tweede batch kwam het idee de vergelijking te maken met hun eerste werkstuk. In de zomer 2019 wordt WUK blond een viertal maanden gerijpt in witte eik barrels waar eerder de whisky 'Wild Turkey en Haeven Hill' werden gekweekt. Op 29 november 2019 werden dan een 200 flessen op de echte bierliefhebber losgelaten en in mum van tijd uitverkocht. Een volgende batch met WUK Blond kreeg zijn bestemming in eikenhouten foeders van een Schotse Whisky 'Speyside' en een mengsel van Admore en Glenrottes. Hiervan kwamen 666 flessen de richting van de bierliefhebber uit. Beiden heel verschillend en daarom ook voor andere smaaklustigen.
Wacho's Proefkotje: Mooi amberkleurig waarbij B2 een klein beetje donkerder uitvalt. beiden mooie licht beige schuimkraag en pittige carbonatatie. Batch 2 had bij openen een klein beetje gushing. bij B2 was er vooral de nadruk op een stevige turfinbreng. Zijn fruitige (perzik) achtergrond komt door de gerookte aanvoeling bij B2 minder tot uitvoering. Beiden zoeken dan ook nog naar wat moutigheid.
De moutbitterheid wordt in B1 iets beter aanvaard dan zijn broer waarbij vooral de get gerookte turf aandacht vraagt en bij B2 is er dan ook een lichte voorsprong betreffende alcoholwarmte. In beiden is de gevangenschap en rijping door de tannine goed te merken. Ook een stevig verschil tussen beiden bij de moutbittere afdrong met vooral bij B2 het turfgehalte de dader. Beiden verschillend en zullen dan ook door de meesten verschillend worden aangenomen. Batch 1 iets zachter maar beiden zeer goed als degustatie na een vermoeide dagtaak.
Brouwfirma De Brouwmoaten, Schaapstraat 10 Roeselare - wukbier@gmail.com - 0479/19 33 32
|