PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
11-05-2021
Chimay Tripel (wit)
Toegestuurd van uit de brouwerij met dank. Nen trappist gebrouwen in de ketels van abdij Notre Dame de Scourmont. Veel te weinig gekend in Vlaanderen. Sedert 1986 ook in 75 cl onder de noemer 'Cinq Cent' met link naar het 500 jarig bestaan van het Prinsdom Chimay.
Wacho's Proefkotje: Wazig oranje kleur met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Citrusachtig gistaroma met mengelmoes van mout en hopaanwezigheid. In een lekker fris aanvoelende smaak komt naast de gistbitterheid hier en daar wat gekruide hoppigheid doorsijpelen die wordt afgewerkt met een zeer aangename alcoholwarmte in een droge, bittere afdronk. Goed als zetelbier.
Gekozen uit het enorme aantal bieren van de buren uit Anzegem bij Bierhalle Deconinck Vichte. In 2017 een eerste maal gebrouwen voor de Zweedse Importeurs naar aanleiding van de rondreis in Scandinavië en aanwezigheid op het Göteburg Beer & Whisky Festival met de vereniging Belgokluben. In 2020 nogmaals gebrouwen voor onze markt met gebruik van een redelijk aantal Pacific Gem hop en specifiek gekruid.
Wacho's Proefkotje: Wazig donkergouden kleur en romige witte schuimkraag. Stevige carbonatatie. Zoet en fruitig moutaroma waarin de beloofde den- en bessengeur aanwezig zijn. Een tamelijk droog moutbitter mondgevoel, zacht zoetjes met aandacht voor het fruitige en de gebruikte kruiden. Het eindigt op een droge, zeer aangename moutbittere afdronk waarin ook hier de kruiding lekker aanvoelt.
Opgestuurd van it Mont met dank aan Pol en Tine. Het recept is een beetje een inspiratie op het heerlijk genieten van een Golden Ale, het befaamde bier van de Captain Laurence Brewery te New York. Geen Brettanoùyces gefermenteerd maar als bloemenbier met rozenbottel Hibicus, Vlierbloesem en gedryhopt met Amarello. Een uniek smaakpallet voor de echte bierliefhebber. De fles (met oranje kroontje) kreeg een leuke tekening door vriend Herr Seele en is een een unieke belevenis voor de bierkenners.
Wacho's Proefkotje: Wazig amberkleurig met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Zoet aanvoelend en licht gekruide invloed deze rozenblaadjes met goede fruitige (pompelmoes) aanwezigheid van de hop.in het subliem aroma. In een droge mild gekruid smaakpallet waarin er mooie aandacht is voor de frisse hopbitterheid met in de achtergrond een tikje moutbitterheid. Het eindigt met een sprankelende hopbitterheid in de afdronk waarin alle gebruikte ingrediënten aanwezig blijken. prachtig te genieten zetelbier
Brouwerij Inter-Pol/ B&b La Vieille Forge, Mont 33, Mont Houffalize - 0476/36 96 39 - lavieilleforge@skynet.be
Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) koos voor BierBrief 578 voor een van de succesvolle bieren van brouwmeester Dirk De Meester. Een Stout/Porter die een zestal maanden gevangen zat in rode wijn vaten waardoor hij mooie invloed kreeg van de tanine en in samenspel met de krieken en de zachte patersmaak een lichte zuurheid opleverde.
Wacho's Proefkotje: Zwarte kleur met donker beige schuimkraag en stevige carbonatatie. Het aroma van een zachte porter herkend de bloemige inwerking van de bordeauxvaten. Een verbazend lekker, iets zurige kriekensmaak in combinatie met met een matig geroosterde mout een evenwichtige bitterheid veroorzaakt en je laat genieten tot een zure kriekgevoelige wijnattentie in de licht zurige afdronk. Prachtig zetelbier echt om van te genieten.
Deze Limited Edition werd bij mij huis afgeleverd door vertegenwoordiger Sandrino Desender. Deze intussen beroemd geworden Golden Ale werd in 1981 speciaal gebrouwen voor de hoppefeesten met een viertal vers geplukte Poperingse hopsoorten en twee verschillende mouten. Dit is een zeer mooi en edel eerbetoon van Karel Leroy en aan de streek van herkomst.
Wacho's Proefkotje: Blond goudkleurig met romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. In een herkenbaar licht moutaroma waarin vooral frisse hop te herkennen valt samen met een notie plaatselijke gist. Een bloemig, fruitig aanvoelende smaak met een leuke aanbieding van de mouten maar vooral een leuke hopbitterheid een aangenaam gevoel brengt naar een droge, citrusachtige en hopbittere afdronk.
Gekozen uit de vele craftbieren van Bierhalle Deconinck Vichte, Een karaktervolle quadrupel samengebracht met een naturelle Dubbel tot een een uniek geheel. Gebrouwen met een aantal rijke gebrande mouten en enkele aroma hopsoorten en na een onderkomen van 6 maand in eikenhouten vaten komt een rijk boeket aan smaak en geuren naar boven.
Wacho's Proefkotje: Donkerbruine kleur met romige licht beige schuimkraag en lage carbonatatie. (lichte gushing). Fruitig (banaan) koffiemout aroma met een aangename kruiding. Een pittig en stevig mondgevoel met een zacht gebrande moutbitterheid die met een
zoete inval zijn houttoetsen verwerkt in een behaaglijke alcoholwarmte en eindigt op een gekruide (zoethout), droge moutbittere afdronk. Lekker zetelbier.
Meegebracht van Bierhalle Deconinck Vichte. Gebrouwen bij Brasseries des Legendes met benodigdheden van onder meer de plaatselijke familieboerderij Beaudegard. Met een speciale dealcoholeseringsmethode wordt het bier vacuüm gebracht en lichtjes onder druk gezet zodat se alcohol op lage temperatuur (max 30%) verdampt. Daardoor gaan de vluchtige aroma's niet verloren en behouden ze de organoleptische eigenschappen van grote broer 'Bière des amis' en blijven de essentiële smaken en geuren intact.
Wacho's Proefkotje: Wazig licht goudkleurig met mooie witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. Fruitige mout overheersing in het aroma. Een zeer licht mondgevoel waarin vooral een frisse zoet aanvoelende moutbitterheid zich opdringt en je aangenaam brengt naar een droge zacht bittere afdronk waarbij plots een zweem hoppigheid zich aanmeld. Lekker frisse dorstlesser.
Voor het eerst voorgesteld tijdens Zythos Bierfestival te Leuven in 2014 Genaamd naar Halewijn Devillé, leraar aan de St. Victorschool van Alsemberg. In het brouwcafé (restaurant) waarin Bart Devillé en Ann Heremans achteren zelf enkele ketels ineen knutselden om er een paar schitterende bieren te brouwen. Deze gemengde gisting is alvast een goed voorbeeld van brouwkunde en past in de biersymphony van de streek.
Wacho's Proefkotje: Licht wazig amberkleurig met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie Een stevige overheersend moutaroma, licht zurig en fruitig (perzik). De fruitige moutbitterheid smaak je ook in het zacht zurig mondgevoel door de aanwezigheid van de broodnodige brettanomyces die een droge hoppigheid meedragen en je heerlijk overbrengt naar een droge bittere afdronk met een zacht zuurtje en idd ook wat aan een orval doet denken. Het verhaal blijft nog een tijdje op je tong nazinderen.
Brouwcafé (restaurant) Den Herberg, Oct de Kerckhove d' Exaerdestraat 16, Hall - 02/308 36 56 - http://www.denherberg.be
Door vertegenwoordiger Sandrino Desender persoonlijk en coronavrij aan de deur gebracht, waarvoor hartelijke dank. De opkomende hype van het glutenvrij bier bracht Leroy Breweries op het idee om in het labo te Boezinge, bij Kapittel Blond, op microbiologische wijze de gluten uit de gerst te halen Net zoals de blonde versie werd ook hier naast de plaatselijke gist 3 hopsoorten en 3 mouten gebruikt wat een fris en lekker gezelschapsbier opleverde.
Wacho's proefkotje: Bijna helder goudblond van kleur met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een aroma met belangrijke moutigheid en waar toch de hopaanwezigheid zijn plaatsje hopeist. In het zoetig mondgevoel valt vooral de aanwezigheid van (karamelachtige) moutbitterheid op tussen een aangenaam fruitig citrus- en sinaasgezelschap waarschijnlijk veroorzaakt door de plaatselijk gist. Het eindigt op een milde moutbittere droge afdronk waar plots de hopbitterheid opduikt en je een beetje langer laat genieten tot de volgende slok komt.
Na dertig jaar winterslaap besliste de vroegere baas Erik De Keersmaeker het icoonbier weer in de actualiteit te storten. Samen met brouwingenieur Klaas Vanderpoorten en studiemoat Jeroen Lettens werden de oude recepturen naar het hedendaagse vertolkt. In afwachting werd bij de bevriende geuzemakerij De Troch een frisse sainson gebrouwen met ondermeer gerst- en tarwemout.
Wacho's Proefkotje: Wazig licht oranje met fijn witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Het fruitig (abrikoos) moutaroma heeft ook nog wat citrusgegevens bloot waarin het hout van de foeders haar herkenning heeft. De smaak is zeer aangenaam, licht zurig citrusgevoelige moutbitterheid met een kruidige toets brengt je naar een lichtbittere, zacht kruidige afdronk. Goede dorstlesser.
Door brouwer Dany De Smet voor mij geleverd bij Bierhalle Deconinck Vichte. Onder de noemer 'Flemish Old Style Sour' (FLOSS) werd deze ongezoete en glutenvrije kriek gebrouwen in de Proefbrouwerij te Lochristi op basis van Slaapmutske oud bruin en met inbreng van kriekensap waarna smaak- en rustperiode in eikenhouten vaten.
In de lagering werden de gluten uit het bier gehaald. Echt een bier voor goedgemutsten.
Wacho's Proefkotje: Robijnrode kleur met licht roze schuimkraag en matige carbonatatie. In het aroma heeft vooral het fruitige, melkzurig kriekensap een belangrijke rol. Daarnaast is de plaatselijke gist ook niet onbelangrijk. Een halfzoete, licht zurige moutsmaak waarin enige hopkruidigheid en het zure kersensap voor een mooi evenwicht zorgen. Het eindigt met een lang aanhoudende, droge licht zurige afdronk.
Zeer geschikt als gezelschapsbier of rustige TV avond.
Els Verheyen, Yannick Foubed en Kenneth Lauwers, de overgebleven moaten-brouwers van het bier. De eerste aflevering in 2020 onder de noemer 'knots erop' werd Kuul, met een knipoog naar hun cultuurcafé en uit de overlevering was er een blonde griet Kuul genaamd. De smaak viel meteen goed in de regio en keek men voor grotere omzet bij de Gentse huurbrouwerij BeerSelect.
Wacho"s Proefkotje: Wazig goudblond met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Zoetig moutaroma met aandacht voor de plaatselijke gist en zacht gekruid. Aangenaam zoetig mondgevoel waarin een milde hoppigheid zich aanbiedt met een toets sinaasappelzeste. Het eindigt met een licht gekruide moutprikkel in een frisse afdronk. Meer geschikt als gezelschaps
Mellisa koos voor BierBrief 575 voor de natte droom van brouwer Jef Pirens. In 2018 besloot brouwer Pirens een van zijn dromen te verwezenlijken en een traditionele tripel te brouwen en zijn eerste tripel toch een persoonlijke stempel te geven. Niet de zoveelste tripel in de lange rij maar een prachtig stukje vakwerk. Stoffaesje is dan ook het Westvlams voor 'product'. Hij wilde teruggaan naar het authentieke product zonder al die synthetische producten die het brouwproces beïnvloeden. Het werd een lekker bier volledig uit de fantasie van de brouwmeester.
Wacho's Proefkotje: Wazig licht amber met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Moutig aroma, fruitig (banaan) met aanwezigheid van de plaatselijke gist en een subtiele kruidigheid. Een zoet aanvoelende moutbitterheid betoverd de smaak met tevens de aanwezige kruidigheid bij een droge alcoholwarmte die je smaakvol brengt naar naar een moutbittere afdronk waar op het einde een lichte gewaarwording van het weinige koriander. Smaakvol gezelschapsbier.
Een lekker, speciaal lente/zomerbier dat reeds in 1850 werd gebrouwen in de hoeve door oprichter Marcellin Meynbrughen voor de harde labeurwerkers op en rond de boerderij tijdens de warme zomerdagen. Vandaag wordt deze bruine saison nog steeds gebrouwen volgens het origineel recept, aangepast aan de moderne mogelijkheden van de brouwerij.
Wacho's Proefkotje: Helder donkerbruin van kleur met mooie beige schuimkraag en stevige carbonatatie. Subtiel gekruid moutaroma, wat gist doorvloeiend. De moutbittere smaak met kruidige aandoening en een mild citrusachtig zuurtje veroorzaakt door onder meer de plaatselijke gist die aanhoudt tot een leuke moutbittere afdronk die verlangd naar een volgende slok Zeer dorstlessend
Brasserie de Silly, Rue Ville Basse , Silly - 068 25 04 80 - silly@silly-beer.com - https://silly-beer.com
Onder de noemer 'Durf proeven, leer genieten' bracht ridder-brouwer Jef Pirens in opdracht van het gewezen Thais restaurant 'Kai Fa' te Emelgem een uniek stukje receptuur tot leven. Een kruidige, zacht pikante tripel (8 %) met gebruik van Galanga (Laos), een Thaise gember als belangrijkste ingrediënt. Galanga betekend in Thais dialect 'blanke buitenlander' wat meteen verwijst naar deze lekkere, gezonde tripel met Thaise twist. Door de vele vraag werd Farang opgenomen tot het algemeen gamma in proefestaminet The Mash.
Wacho's Proefkotje: Wazig licht oranje van kleur met mooie witte schuimkraag en sprankelende carbonatie. Een aroma van fruitig (abrikoos) en peperachtig (gember) moutigheid waarin de plaatselijke gist zijn aandeel opeist. Een stevig mondgevoel, zoetig aanvoelende moutbitterheid met vooral een subtiel aanvoelde kruidige galanga en een zachte alcoholwarmte en uitvloeit op een korte, licht bittere milde afdronk.
Een van de drie trappisten van brouwer pater Pierre in de abdijbrouwerij en met een productie van 60% een der meest verkochte bieren van de firma. Voor het eerst gebrouwen in1955 ter gelegenheid van de eindejaarfeesten, toen onder de titel 'Special'. Het bier werd geserveerd aan mensen die uitzonderlijk de zeer mooie brouwerij mochten bezoeken.
Wacho's Proefkotje: Roodbruin van kleur met romige licht beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Gekruid en fruitig moutaroma met een zachte aanwezigheid van alcoholwarmte. Een licht zoetig mondgevoel waarin fruitigheid (rozijnen) en een beetje alcoholwarmte de kruidige moutbitterheid mooi in evenwicht houden en eindigt met een droge, aangenaam gekruide en zacht fruitige afdronk en je naar een volgende slok doet verlangen. Prachtig degustief.
Onder de noemer 'Proef de stilte' een belangrijke bijdrage dat onlosmakelijk verbonden is aan de monniken op en rond Koningshoeven. Hun aandacht, passie en traditioneel vakmanschap, biologisch gebrouwen onder ambassadeurschap van 'Buy World', een natuurbeschermende vereniging wat leidde tot een fris, wervelend bier.
Wacho's Proefkotje: Helder strokleurig met stevige witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. Een fruitig moutaroma verraad de plaatselijke gist. Het zoete mondgevoel brengt over de hele lijn aandacht voor de gebruikte gist en een karamel gevoelige moutigheid waarin toch iets hoppigs merkbaar is. en fris genietbaar wordt tot het einde waar ook nog een milde hoppigheid de mout overstemd.
De weg naar Halloween ligt bezaaid met pompoenen. Een ideaal voor brouwers om er mee te werken; Zo heeft brouwer Kevin Devos ze eerst in mootjes gehakt om deze in de warme oven te laten sudderen. De bedoeling was ermee een 'Pumpin Ale' te brouwen gebruik makend van een bijzondere kruidenlijst als kaneel, muskaat, gember, wat pepers en versiert met vanille. Na de verwerking verdween het brouwsel in eiken foeders waarin een eigen Bourbon-Rum was in geweest en een unieke smaakbeleving gaf.
Wacho's Proefkotje: Wazig donker bruine kleur met kleine beige schuimkraag en bijna geen carbonatatie. Het kruidig aroma wordt beheerst door kaneel. Ook in het mondgevoel blijven de gebruikte kruiden de bovenhand houden. De lichte bitterheid heeft een pittige smaak door de sinaasappelzeste en de naweeën van het verblijf in de barrels heeft ook zijn indruk nagelaten. De afdronk es dan ook mild bitter, nog steeds met kruidigheid en blijft lang nazweven.. Een uniek degustief voor deze spokende dagen.
Een feestbier toegezonden door Erwin Vermeulen, uitvinder van lekkere bieren. Erwin was op zoek naar een nieuwe uitdaging toen hij wijnhandelaar Tom Huijmans, de drijvende kracht achter de 'Gust' wijnen ontmoete. Samen maakten ze het plan om een eigen wijnbier te ontwikkelen. Als basisbier werd gekozen voor de 'Stanneman blond'. De wijnboer koos voor een Spaanse rosé. Een jaar experimenteren om de juiste blend te bemachtigen De zachte wijntaninie vermegd zich prachtig met de zachte fruitigheid door het gebruik van de hopsoorten Mosaic en Cascade. De naam werd gekozen omdat deze in verschillende talen gemakkelijk leest. Een zeer goed geslaagd welkomdrankje die het beste van de twee werelden in zich heeft.
Proefkotje: licht roze van kleur met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een fris, zacht zurig en fruitig (abrikoos, druiven) aroma waarin ergens een lichte hoppigheid een beetje aandacht hopeist. Een mild zurig en sprankelend mondgevoel waarin bier en wijn elkaar beminnen om met een aangenaam fruitige (vervolg je te brengen naar een aangename zurigheid in de fris aanvoelende afdronk.
Naar aanleiding van hun 40° jaardag heeft brouwer Kris Herteleer, die een der pioniers was van het craftbeer, een feestelijke Pale-Ale gebrouwen met ondermeer inbreng van hopbellen van 'Wheatbread Golding Varity' gehaald uit Poperinge die ook werd gebruikt ala dry-hopping. DDB brouwden het eerste brouwsel officieel 15 november 1980. Het etiket is een aquarel van de brouwerij door den brouwer.
PROEFKOTJE: Goudkleurig met romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een bloemig moutaroma met zachte kruiding en invloed van fruitigheid (perzik) in de aanwezigheid van de plaatselijke gist. Een karaktervolle smaak waarin een milde moutbitterheid wel de hoofdrol speelt maar toch een zacht hop gegeven met zich meedraagt. Een heerlijk fris gevoel dat zich naar een droge bittere afdronk brengt die nog je wel een beetje laat nagenieten tot de volgende slok.