PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
31-07-2019
True & False
Deze barrel-Aged Blonde Imperial Stout meegebracht bij bezoek aan Bierhalle Deconinck Vichte. Volgens hun marketing is het een 'Jedi Mind Trick' gebrouwen door de kleinschalige brouwerij Brussels Beer Project in samenwerking met de Nederlandse stout- en portermeesters Brouwerij De Molen. Deze heeft 18 maanden gerijpt in vaten waarin voorheen al Night Drift Imperial Stout werd ondergebracht en de rook, chocolade en koffie meer intenser werd.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met mooie maar snel verdwijnende witte schuimkraag en voortreffelijke carbonatatie. Fris maar iets rokerig moutaroma waarin de koffie- en chocolade elkaar waarderen. In het mondgevoel wordt eveneens een zoet aanvoelende rooksmaak vermengt met een koffie- en chocolade bitterheid. Een matige alcoholwarmte brengt je verder naar een stevige moutbittere droge afdronk die zelfs nog een tijdje blijft rondzweven. Prachtie keuze als degustief na een flinke maaltijd.
Geproefd tijdens Zythos Bierfestival 2019 en meegenomen uit het grote gamma lambiekachtigen na bezoek aan Bierhalle Deconinck Vichte. Jozef Van Bosstraeten en Jo Panneels (Stijn Ecker eruit gestapt en vervangen door Jo Van Aert) waren al een tijd onder invloed van de wilde gisting toen ze besloten om in de kelder van voormalig compaan Jeroen 'Peloese' Van Lier oude geuze en oude kriek te maken Deze wordt met eigen lambiek's gegist om verder te ontwikkelen in houten wijnvaten van Domaine de la Douaix van de Dworpenaar Mark Moustie . Na veel geleuter en getest en de zoektocht naar de juiste wort kwamen de foeders terecht bij Jo Van Aert (Belgoo) waardoor ze in de Fabriekstraat te Ruisbroek een 75-tal foeders mochten opslaan (vandaar de naam LambiekFabriek).
PROEFKOTJE: Helder goudkleurig met weinig of geen schuimkraag en milde carbonatatie. Het aroma is dan ook uitgesproken brettanomyces met een lichte invloed van de frisse, fruitige citrustoets en een gedachte aan de houten foeders. Een zacht bitter mondgevoel waarin het zurig karakter zich langzaam ontplooid en naar het einde toe de melkzurige maar snel verdwijnende afdronk getuigt van een voorbeeldige instapgeuze.
Lambiekfabriek, George Wittouckstraat 61, Sint Pieters Leeuw - info@lambiekfabriek.be
Geproefd tijdens voorstelling bij Bierhalle Deconinck Vichte en in BB 519 in de Keuze van Mel gestoken op vraag van Melissa Dhooge. Onder de noemer 'lekker abieritief met de zon in je glas' hebben de broertjes Mathieu en Thibault Lateur hun versie van de overal opduikend low-alcool hype laten brouwen in de ketels van Huurbrouwerij Eutropius Menen waarin er toevoeging is van de hopsoorten Simcoe en Citra als smaakmakers voor deze milde dorstlesser.
PROEFKOTJE: Wazig blondje met niet al te groot maar klevende en romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Het fruitige (pompelmoes, ananas) aroma veroorzaakt door het volle gebruik van de hopsoorten overheersen de lichte moutaanwezigheid. Een fris licht mondgevoel waarbij een lichte moutbitterheid om aandacht vraagt tussen de mindere aanwezige hoppigheid. De koele afdronk laat dan ook bij de aanwezigheid van een lichte kruidigheid en fruitige, lekker droge hopbittere afdronk de vraag naar meer opeisen.
Zat in de reeks bieren die we aangeboden kregen bij bezoek van BPC 't Plakkertje Roeselare aan de nieuwe brouwerij. Dit typisch Belgisch saisonbier, eveneens uit het brein van het bierduo Alain Senechal en Lode Dehu. Het wordt oals de meesten in grote aflevering gebrouwen in de ketels van buur brouwerij Contreras met drie moutsoorten (gerst, tarwe en rogge) De afdeling hop kreeg bezoek van Amarillo en Ctra en tussendoor werd er nog wat komijn en een fris toetsje sinaasappelzeste toegevoegd waardoor een leuke doordrinker en dorstlesser werd gecreëerd.
PROEFKOTJE: Donker amber van kleur met stabiele licht beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een stevige moutbitterheid siert een zacht kruidig aroma waarin de aanwezige hop zich wel een tikje aanbiedt. Een aangenaam moutbitter (wat roast door de rogge) mondgevoel waarbij de inbreng van de hopsoorten om enige aandacht vraagt. Het fruitige pompelmoes en de frisse kruidige inbreng laat een heerlijke doordrinker en/of dorstlesser vermoeden. Eigenaardig is ook het wonderbaarlijk gevoel van enige alcoholwarmte dat eindigt met een zoete en fruitvolle hopbitterheid in de heerlijke afdronk.
Opnieuw een leuke creatie van het brouwduo Alain Senechal en Lode Dehu en dit in samenwerking met de plaatselijk vrienden van Brouwerij Contreras. Deze 'Barrel Aged' waarbij het beroemde 'Valeir Extra' van Brij. Contreras een rust- en rijpingsperiode in speciale gekozen whiskyvaten ongeveer 15 maanden heeft doorgebracht (bij OostEke Brouwers) waardoor een royaal pallet van karamel en whisky aroma's een smaaksensatie wordt veroorzaakt.
PROEFKOTJE: Wazig amber met weinig of geen schuimkraag en een zeer matige carbonatatie. Een stevig karamelmout aroma waarbij vooral het verblijf in de whiskybarrels zijn bedoeling loslaat. Een sterk mondgevoel waarin de bitterheid van de karamelmout het smaakpallet moet delen met een milde hoppigheid. Naar het einde toe ontwikkeld zich een leuke alcoholwarmte die met een lichte moutbitterheid de zachte en droge afdronk afsluit en zich dan ook nog een tijdje laat beinvloeden. Zeer goede degustatie of afsluiter van een lekkere en stevige maaltijd.
Geproefd en genoten tijdens bezoek door KBC 't Plakkertje Roeselare aan de nieuwe brouwerij. Deze Sesion IPA heeft zijn naam te danken aan de pittige SM legende Hot Marijke. In grotere mate gebrouwen bij plaatselijke Brouwerij Contreras met gebruik van een grote inbreng (4 giften) van de hopsoorten Cascade en Mosaïc. Een heerlijke verfrissing als abieritief maar zeker als begeleider in of bij een lekker visgerecht. Voor wie van stevige hoppigheid houd is dit een voltreffer.
PROEFKOTJE; Wazig blond met romige witte schuimkraag en een perfecte carbonatatie. Een vooral gehopt aroma overvalt je samen met een iets fruitige (pompelmoes) indruk waarbij ook wat citrus om aandacht vraagt. Het mondgevoel brengt een fris hopbitterheid (ook hier pompelmoes) in matige wijze vermengd met een zachte kruidigheid. Het milde hopgeweld brengt vooral in de lange droge afdronk zijn waarde.
Regelmatig geniet ik bij bier- en eetkaffee The Mash Izegem van dit zeer uniek bier. Huisvriendin Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck koos het dan ook in BierBrief 518. Brouwtovenaar Jef Pirens slaagde in zijn moeilijk opdracht om van een soort Stoffaesje een donkerkleurige dorstlesser of gezelschapsbier te maken. Deze mindfucking opdracht kwam van de plaatselijke firma Bulik Standbouw (Sam en Sofie zijn inmiddels goede klanten bij The Mash). Met zijn 6,66% is het een leuke aanbieder bij eender welke maaltijd en vooral bij stoemp zeggen in en rond Izegem.
PROEFKOTJE: Zwarte kleur met kleine maar stevige beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Zacht moutaroma doet je over de hele lijn genieten en je zelfs mijmeren naar een blondje. In een fris mondgevoel streelt een milde moutbitterheid je smaakpapillen over de hele tocht naar een sublieme, droge licht bittere afdronk die je meteen een heerlijk biergevoel heeft en naar een vervolg doet verlangen.
Ook hobbybrouwers krijgen de kans om hun creatie te laten tasten door de smaakpapillen van den Wacho en er een oordeelkundige bespreking over te brengen. Bij deze. De beruchte Belinda Eelbode (Beer to Taste en andere gidsende bierigheden) heeft verschillende tastcases van een zelf gezochte receptuur in eigen keuken omgebrouwd tot een unieke lekkernij. Deze blonde quadrupel is redelijk gehopt waarbij gebruik werd gemaakt van een nog unieker geheim verschijnsel die de de ware toedracht nog wat meer uitstraling bezorgd.
PROEFKOTJE: Donkerblonde met witte romige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het complexe aroma waarin de gebruikte hopsoorten een belangrijke rol spelen en ook de mouten belangrijk worden en elkaar bekampen in een evenwichtig gevecht naar aandacht. Een heerlijke hopbitterheid streelt je mondgevoel waarna een milde alcoholwarmte optreed en het geheim wapen haar intrede doet die zich vooral uit in de droge hopbittere afdronk die zich nog een tijdje laat meeslepen. Heerlijk abieritief maar als zetelbier een prachtige uitstraling.
Volgens de marketing is deze zonde gulzigheid en de link naar dit bier dat voor de gelegeheid in een bio-versie werd gebrouwen. Brouwmeester Koen Hugelier herdacht het in de ketels van The Brew Society Heule met gebruik van biologische hop geleverd door bio-hop keizer Joris Cambie. Deze creatie is amper de kinderziekjes ontgroeid en heeft dus nog heel veel progressie en kan dus een de grootheden worden in het gamma 'De Zeven Zonden'. De berekende volmondigheid is hier al zeer overtuigend maar werd de heerlijkheid van vorig recept zeker behouden waarbij een paar goed gekozen mouten en kruiden het geheel voltooien.
PROEFKOTJE: Robijnrode kleur met een mooi bellende schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een zoet gevoelig aroma vol moutigheid en ook de gebruikte kruiden vragen om herkenning naast de hop bevindingen. Een verfijnt mondgevoel breng de moutbitterheid en het kruidig boeket met een zachte alcoholwarmte (wegens iets te jong) naar een droge, aangenaam hopbigttere tamelijk lange aanhoudende afdronk. Een leuk zetelbier en zeker een voltreffer als begeleider in of na een stevige maaltijd
In het verleden al door gecharmeerd en nu de nieuwe batch aangeboden door de lieftallige Elly Ensinck, uitbaatster van het Izegemse volkscafé 'Het Damberd'. Deze aflevering werd eveneens gebrouwen in de ketels van Deca Woesten door Adam Verstraete (Papegaei) onder de noemer Huisbier van het Bierhuis. Speciaal brouwsel met gerstemout en Golding hopextracten. Zeer aangenaam gezelschapsbier.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met romige witte schuimkraag en vrolijke carbonatatie. Een moutig geinspireerd aroma waar toch de plaatselijke gist en de gekozen hop om aandacht vraagt. Een mild en bloemig mondgevoel krijgt zijnbelangrijke bitterheid met een fruitig (banaan, perzik) tintje. door zijn hop inval en dit alles leidt tot een droge, licht bittere afdronk. Een leukerd om gezellig te bierbrabbelen.
Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck koos voor 'De Keuze van Mel' in BierBrief 517 voor een unieke meesterwerkje van brouwmeester. Jorre Vanhrmmeren, voorheen bij Brij. Alvinne Moen maar momenteel aan de slag bij Brij De Feniks Gullegem (Gulden Spoor). Als huisbrouwer bij zijn eigen De Mederie werkte hij aan de voorbereiding van een hopvolle saison waarbij de hopsoorten Cascade, Magnum en Mosaïc van deze dorstlesser een prachtige en frisse creatie maakten. Het etiket werd ontworpen door de talentvolle Edsnor.
PROEFKOTJE: Wazig blond gekleurd met mooie romige schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een complex aroma verhuist je door de hop en mout in een evenwichtig geheel. De volle, licht zurige smaak laat echter dit hopvol seizoensbier een fruitige (pompelmoes, groene appel) meevoeren doorheen een milde moutbitterheid en eindigt met een droge hopbittere, licht gekruide en nog lang nazinderende afdronk. Ook heerlijk als abieritief.
Huisbrouwerij De Mederie, Jorre Vanhemmens - 0476/897 252 - demederie@gmail.com
Aangeboden door Patrick Hazelaars, uitbater van het bekende gelijknamige Bier- en Brouwcafé te Koersel. als aanbeveling bij hun deelname aan de Oostendse Bierjutterij 2019 aan de stand van Vital Claes en Mary-Roze Kelchtermans. Voor deze aflevering werd gezocht naar selectieve donkere mouten en even donkere kadijsuikers om het geheel zijn donkere, warme kleur te schenken en de smaak vooral het perfectie en typerende koffie- en carameltoets te verzekeren. Leuk bier tijdens een stevige maaltijd.
PROEFKOTJE: Tamelijk helder donkerbruine kleur maat toch een robijnrood tintje. Een romige beige schuimktaag en pittige carbonatatie. De licht geroosterde karamelmout wordt gestuurd door een gevoel van kandijsuiket waarin een kruidige werking het geheel versiert (kruidnagel?). De zoet aanvoelende smaak waarbij het moutige haar bitterheid wegschenkt en er een milde alcoholwarmte optreed. Het fruitige deel (banaan, perzik) dwarelt naar een zacht geroosterde moutbiitterheid in een smakelijke afdronk.
Thuis afgeleverd door Geert Vandekerckhove, de sympathieke vertegenwoordiger bij Brouwerij De Feniks. Deze frisse tripel gebrouwen als begeleider bij de festiviteiten van de Meulebeeks Freinetschool (enkel daar verkoop). De naam werd gelinkt naar 'De Koorddanser' die de school in haar logo draagt met een korte kwinkslag naar de kinderen (kadé's). De uitvinder is brouwtovenaar Gasper 'Jazz' Candaele die koos voor de hopsoorten Magnum (bitterheid) en het unieke Waasten 7784 (aroma) met aanvulling van pils-rogge en havermout. Als kruidigheid werd sinaasappelzeste en koriander toegevoegd. De gebruikt abdijgist maakt er een stevig en fris gezelschapsbier die tevens als begeleiding in/of naast een goede maaltijd kan worden aangeboden.
PROEFKOTJE: Licht wazige donkerblonde kleur met fijne witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een zoet aanvoelend moutaroma waarbij de gebruikte koriander zich laat merken. Tussendoor is er ook de abdijgist. Een fruit gevoelige hopbitterheid doorkruist de volmondige smaak van de mouten en hier is de inbreng van de sinaasappelzeste een aangenaam citrusgevoel. De vlotte drinkbaarheid eindigt met een milde bitterheid met frisse kriebel in de afdronk waarvan je nog een heel eind kan verder genieten.
Toegezonden door uitvinder Didier Ghevaert als voorbereiding bij de aanwezigheid van zijn bierfirma Huisbier op de Oostendse Bierjutterij 2019. Gebrouwen in de ketels van Brouwerij De Graal Brakel onder de slogan 'Proef de Zee' met gebruik van de hopsoorten Tomahawk en Cascade met als marketingprodukt de kleine inbreng van zeezout. Aan de tasters uit te zoeken waar het aanwezig is. Het bier was nog pas uit het rijpingsproces getreden toen ik het proefde en heeft nog heel meer te bieden voor de toekomst. Alvast een fris zomer-terrasbier dat eventueel kan worden aangeboden in of bij allerhande visgerechten.
PROEFKOTJE: Deze wazig lichte blondine met een mousserende witte schuimkraag kreeg ook voldoende carbonatatie. Een bloemig moutaroma verguld een kruidige aanwezigheid (sinaasappelzeste, peper ?) met aandacht voor de plaatselijk gist. Een fris en licht mondgevoel van pilsmout (gerst) die een zachte, lichte bitterheid veroorzaakt die zich vlot laat verder smaken. De tasting eindigt met een smaakvolle licht bittere afdronk die naar een vervolg hunkert.
Gekregen van bieruitvinder Etienne Flerick van de 'Sosseteit Gentsche Mannekes Pies Twielink'. Dit Gents kwaliteitsvol witteke gebrouwen met de hulp van brouwmeester Danny De Smet (Slaapmutske) bij De Proefbrouwerij Lochristi en waarbij smaak wordt toegediend door gerst- en tarwemout en de gebruikelijke sinaasappelzeste en koriander die meteen een lekkere dorstlesser waarborgt.
PROEFKOTJE: Helder blondje met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Vooral een moutig aroma met een kruidige (vooral koriander) aanbeveling. Het mondgevoel heeft een, nochtans aangename, maar lichte wrange smaak waarbij de moutbitterheid en de aanwezigheid van koriander sterke invloed heeft en met een citrusgegeven, waarschijnlijk veroorzaakt door de sinaaszeste, eindigt op een zoetbittere frisse afdronk.
Meerdere malen van genoten in eetkaffe The Mash een aanhangsel van Brouwerij d'Oude Maalderij. Voor BierBrief 516 werd dit heerlijk bier gekozen door Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte. De jarenlange vriendschap met brouwer Jef Pirens en nu ook met de Leuvense Liesbet Schoonvliet maakt van Stijn en Melissa regelmatige bezoeker van The Mash. Ter gelegenheid van de aangeboden heerlijke stoeps (met wissellend bijbehoren) werd naar een passend begeleidingsbier gezocht. Het artisanaal bier 'The Mash' werd de prachtige vervangen van de traditionele pils die zich uitstekend leent als gezelschapsbier en zeker lekker tijdens het nuttigen van de lekkere Vlamse aanbiedingen van Liesbetje.
PROEFKOTJE: Licht wazig, donker goud van kleur en pittige carbonatatie. Zachtaardig moutaroma met fruitige inslag (banaan). De zeer aangename moutbitterheid met fruitige inslag overspoeld je smaakpapillen en naar het einde toe komt een milde kruidigheid in de afdronk het geheel bijwonen. Ook als dorstlesser zeer voorbeeldig.
Meegegeven door Melissa Dhooge na voorstelling in Bierhalle Deconinck Vichte. Nu geproefd en besproken gezien de winter eindelijk voorbij is en de zomerbieren eraan komen. Zijn zachte bitterheid leent zich tot gezelschap bij de een lekkere maaltijd.
PROEFKOTJE: Donker goudblond van kleur met mooie witte schuimkraag en heel stevige carbonatatie. Het type is een beetje gebrouwen in de stijl van de traditionele abdijwinterbieren waarin een kruidig moutaroma zich lekker laat meeslepen in een zoet en kruidige (salie) sfeer. Eer verrassende zachte bitterheid met aangename alcoholwarmte en naar het einde zich nestelt een de mild bittere afdronk.
Aangeboden door Liesbet Schoonvliet, keukendeerna van The Mash tijdens aangenaam bezoekje. Deze 'allermachtige God' is een zwarte porter gebrouwen door brouwmeester Jef Pirens als onderdeel van de drieluik D.O.M (Deo, Optimo, Maximo) met link naar brouwerij D'Oude Maalderij Izegem.
PROEFKOTJE: Black-zwarte kleur met romige lichtbruine schuimkraag en weinig of geen carbonatatie. Een aroma van geroosterde gerstenmout waarbij de geur van koffie een lekker onderdeel is. Ook in het milde mondgevoel dringt iets van stevige koffie in de harde moutbitterheid zich op en laat een smakelijk gevoel na. Het eindigt met een aangenaam gevoel van moutbitterheid in de droge afdronk.
Een unieke afsluiter na een stevig Mash maaltijd maar vooral een (h)eerlijke degustatie.
Gekozen uit de fantastische reeks lambiekbieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Deze vernieuwde bewerking van hun traditionele 'Hanssens Experimental Raspberry' waarbij verse frambozen werden gemacereert in jonge plaatselijke lambiek en schattige aroma's van eik en fruit met zich meebrengt. Een heerlijk verfrissend abieritief.
PROEFKOTJE: Helder rood-amber gekleurd met kleine, zeer fijne witte schuimkraag. In het fruitig (framboos) aroma ook een opgemerkte eik aandoening met een zacht zurige opwelling. Een lekker melkzurig mondgevoel beheerst door de inbreng van verse frambozen die meteen een complexe moutbitterheid aankondigt en eindigt met een frisse en droge lichtzurige afdronk.
Deze alcoholvrije versie van de klassieke 'Special Belge' meegenomen uit de bierrekken bij Delhaize Izegem. Bij Pam Craft Breweries (of moet is familie Swinkels schrijven nu) gaat men in op de voortdurende vraag naar laag- of geen alcoholische inbreng. Dit zeer verfrissend bier met karaktervolle smaak is het gevolg van goed gekozen mouten en hopsoorten van eigen kweek.
PROEFKOTJE: Helder amberkleurig goud met niet al te stabiel maar mooie witte schuimkraag en redelijke carbonatatie. Een tamelijk moutig aroma waarin toch al enige aandacht voor de gebruikte hopsoort. Het mondgevoel is zeer licht, een beetje korrelige moutbitterheid (pinda) overvleugeld waarbij de gezochte hoppigheid wel aanwezig is maar in het waterachtig metalic wat verdwenen is. Toch is het een aangenaam zoetig gevoel en naar het einde toe komt de bitterheid wat meer vorm aannemen. Volgens mij een commerciële aanpak van het ooit zeer lekkere Palmke. De evolutie naar deze hype is aan mij aan het voorbijgaan. Toch een mooie dorstlesser voor wie er aandacht bij nodig heeft.