PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
29-06-2019
Gula 2019 (Bio)
Volgens de marketing is deze zonde gulzigheid en de link naar dit bier dat voor de gelegeheid in een bio-versie werd gebrouwen. Brouwmeester Koen Hugelier herdacht het in de ketels van The Brew Society Heule met gebruik van biologische hop geleverd door bio-hop keizer Joris Cambie. Deze creatie is amper de kinderziekjes ontgroeid en heeft dus nog heel veel progressie en kan dus een de grootheden worden in het gamma 'De Zeven Zonden'. De berekende volmondigheid is hier al zeer overtuigend maar werd de heerlijkheid van vorig recept zeker behouden waarbij een paar goed gekozen mouten en kruiden het geheel voltooien.
PROEFKOTJE: Robijnrode kleur met een mooi bellende schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een zoet gevoelig aroma vol moutigheid en ook de gebruikte kruiden vragen om herkenning naast de hop bevindingen. Een verfijnt mondgevoel breng de moutbitterheid en het kruidig boeket met een zachte alcoholwarmte (wegens iets te jong) naar een droge, aangenaam hopbigttere tamelijk lange aanhoudende afdronk. Een leuk zetelbier en zeker een voltreffer als begeleider in of na een stevige maaltijd
In het verleden al door gecharmeerd en nu de nieuwe batch aangeboden door de lieftallige Elly Ensinck, uitbaatster van het Izegemse volkscafé 'Het Damberd'. Deze aflevering werd eveneens gebrouwen in de ketels van Deca Woesten door Adam Verstraete (Papegaei) onder de noemer Huisbier van het Bierhuis. Speciaal brouwsel met gerstemout en Golding hopextracten. Zeer aangenaam gezelschapsbier.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met romige witte schuimkraag en vrolijke carbonatatie. Een moutig geinspireerd aroma waar toch de plaatselijke gist en de gekozen hop om aandacht vraagt. Een mild en bloemig mondgevoel krijgt zijnbelangrijke bitterheid met een fruitig (banaan, perzik) tintje. door zijn hop inval en dit alles leidt tot een droge, licht bittere afdronk. Een leukerd om gezellig te bierbrabbelen.
Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck koos voor 'De Keuze van Mel' in BierBrief 517 voor een unieke meesterwerkje van brouwmeester. Jorre Vanhrmmeren, voorheen bij Brij. Alvinne Moen maar momenteel aan de slag bij Brij De Feniks Gullegem (Gulden Spoor). Als huisbrouwer bij zijn eigen De Mederie werkte hij aan de voorbereiding van een hopvolle saison waarbij de hopsoorten Cascade, Magnum en Mosaïc van deze dorstlesser een prachtige en frisse creatie maakten. Het etiket werd ontworpen door de talentvolle Edsnor.
PROEFKOTJE: Wazig blond gekleurd met mooie romige schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een complex aroma verhuist je door de hop en mout in een evenwichtig geheel. De volle, licht zurige smaak laat echter dit hopvol seizoensbier een fruitige (pompelmoes, groene appel) meevoeren doorheen een milde moutbitterheid en eindigt met een droge hopbittere, licht gekruide en nog lang nazinderende afdronk. Ook heerlijk als abieritief.
Huisbrouwerij De Mederie, Jorre Vanhemmens - 0476/897 252 - demederie@gmail.com
Aangeboden door Patrick Hazelaars, uitbater van het bekende gelijknamige Bier- en Brouwcafé te Koersel. als aanbeveling bij hun deelname aan de Oostendse Bierjutterij 2019 aan de stand van Vital Claes en Mary-Roze Kelchtermans. Voor deze aflevering werd gezocht naar selectieve donkere mouten en even donkere kadijsuikers om het geheel zijn donkere, warme kleur te schenken en de smaak vooral het perfectie en typerende koffie- en carameltoets te verzekeren. Leuk bier tijdens een stevige maaltijd.
PROEFKOTJE: Tamelijk helder donkerbruine kleur maat toch een robijnrood tintje. Een romige beige schuimktaag en pittige carbonatatie. De licht geroosterde karamelmout wordt gestuurd door een gevoel van kandijsuiket waarin een kruidige werking het geheel versiert (kruidnagel?). De zoet aanvoelende smaak waarbij het moutige haar bitterheid wegschenkt en er een milde alcoholwarmte optreed. Het fruitige deel (banaan, perzik) dwarelt naar een zacht geroosterde moutbiitterheid in een smakelijke afdronk.
Thuis afgeleverd door Geert Vandekerckhove, de sympathieke vertegenwoordiger bij Brouwerij De Feniks. Deze frisse tripel gebrouwen als begeleider bij de festiviteiten van de Meulebeeks Freinetschool (enkel daar verkoop). De naam werd gelinkt naar 'De Koorddanser' die de school in haar logo draagt met een korte kwinkslag naar de kinderen (kadé's). De uitvinder is brouwtovenaar Gasper 'Jazz' Candaele die koos voor de hopsoorten Magnum (bitterheid) en het unieke Waasten 7784 (aroma) met aanvulling van pils-rogge en havermout. Als kruidigheid werd sinaasappelzeste en koriander toegevoegd. De gebruikt abdijgist maakt er een stevig en fris gezelschapsbier die tevens als begeleiding in/of naast een goede maaltijd kan worden aangeboden.
PROEFKOTJE: Licht wazige donkerblonde kleur met fijne witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een zoet aanvoelend moutaroma waarbij de gebruikte koriander zich laat merken. Tussendoor is er ook de abdijgist. Een fruit gevoelige hopbitterheid doorkruist de volmondige smaak van de mouten en hier is de inbreng van de sinaasappelzeste een aangenaam citrusgevoel. De vlotte drinkbaarheid eindigt met een milde bitterheid met frisse kriebel in de afdronk waarvan je nog een heel eind kan verder genieten.
Toegezonden door uitvinder Didier Ghevaert als voorbereiding bij de aanwezigheid van zijn bierfirma Huisbier op de Oostendse Bierjutterij 2019. Gebrouwen in de ketels van Brouwerij De Graal Brakel onder de slogan 'Proef de Zee' met gebruik van de hopsoorten Tomahawk en Cascade met als marketingprodukt de kleine inbreng van zeezout. Aan de tasters uit te zoeken waar het aanwezig is. Het bier was nog pas uit het rijpingsproces getreden toen ik het proefde en heeft nog heel meer te bieden voor de toekomst. Alvast een fris zomer-terrasbier dat eventueel kan worden aangeboden in of bij allerhande visgerechten.
PROEFKOTJE: Deze wazig lichte blondine met een mousserende witte schuimkraag kreeg ook voldoende carbonatatie. Een bloemig moutaroma verguld een kruidige aanwezigheid (sinaasappelzeste, peper ?) met aandacht voor de plaatselijk gist. Een fris en licht mondgevoel van pilsmout (gerst) die een zachte, lichte bitterheid veroorzaakt die zich vlot laat verder smaken. De tasting eindigt met een smaakvolle licht bittere afdronk die naar een vervolg hunkert.
Gekregen van bieruitvinder Etienne Flerick van de 'Sosseteit Gentsche Mannekes Pies Twielink'. Dit Gents kwaliteitsvol witteke gebrouwen met de hulp van brouwmeester Danny De Smet (Slaapmutske) bij De Proefbrouwerij Lochristi en waarbij smaak wordt toegediend door gerst- en tarwemout en de gebruikelijke sinaasappelzeste en koriander die meteen een lekkere dorstlesser waarborgt.
PROEFKOTJE: Helder blondje met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Vooral een moutig aroma met een kruidige (vooral koriander) aanbeveling. Het mondgevoel heeft een, nochtans aangename, maar lichte wrange smaak waarbij de moutbitterheid en de aanwezigheid van koriander sterke invloed heeft en met een citrusgegeven, waarschijnlijk veroorzaakt door de sinaaszeste, eindigt op een zoetbittere frisse afdronk.
Meerdere malen van genoten in eetkaffe The Mash een aanhangsel van Brouwerij d'Oude Maalderij. Voor BierBrief 516 werd dit heerlijk bier gekozen door Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte. De jarenlange vriendschap met brouwer Jef Pirens en nu ook met de Leuvense Liesbet Schoonvliet maakt van Stijn en Melissa regelmatige bezoeker van The Mash. Ter gelegenheid van de aangeboden heerlijke stoeps (met wissellend bijbehoren) werd naar een passend begeleidingsbier gezocht. Het artisanaal bier 'The Mash' werd de prachtige vervangen van de traditionele pils die zich uitstekend leent als gezelschapsbier en zeker lekker tijdens het nuttigen van de lekkere Vlamse aanbiedingen van Liesbetje.
PROEFKOTJE: Licht wazig, donker goud van kleur en pittige carbonatatie. Zachtaardig moutaroma met fruitige inslag (banaan). De zeer aangename moutbitterheid met fruitige inslag overspoeld je smaakpapillen en naar het einde toe komt een milde kruidigheid in de afdronk het geheel bijwonen. Ook als dorstlesser zeer voorbeeldig.
Meegegeven door Melissa Dhooge na voorstelling in Bierhalle Deconinck Vichte. Nu geproefd en besproken gezien de winter eindelijk voorbij is en de zomerbieren eraan komen. Zijn zachte bitterheid leent zich tot gezelschap bij de een lekkere maaltijd.
PROEFKOTJE: Donker goudblond van kleur met mooie witte schuimkraag en heel stevige carbonatatie. Het type is een beetje gebrouwen in de stijl van de traditionele abdijwinterbieren waarin een kruidig moutaroma zich lekker laat meeslepen in een zoet en kruidige (salie) sfeer. Eer verrassende zachte bitterheid met aangename alcoholwarmte en naar het einde zich nestelt een de mild bittere afdronk.
Aangeboden door Liesbet Schoonvliet, keukendeerna van The Mash tijdens aangenaam bezoekje. Deze 'allermachtige God' is een zwarte porter gebrouwen door brouwmeester Jef Pirens als onderdeel van de drieluik D.O.M (Deo, Optimo, Maximo) met link naar brouwerij D'Oude Maalderij Izegem.
PROEFKOTJE: Black-zwarte kleur met romige lichtbruine schuimkraag en weinig of geen carbonatatie. Een aroma van geroosterde gerstenmout waarbij de geur van koffie een lekker onderdeel is. Ook in het milde mondgevoel dringt iets van stevige koffie in de harde moutbitterheid zich op en laat een smakelijk gevoel na. Het eindigt met een aangenaam gevoel van moutbitterheid in de droge afdronk.
Een unieke afsluiter na een stevig Mash maaltijd maar vooral een (h)eerlijke degustatie.
Gekozen uit de fantastische reeks lambiekbieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Deze vernieuwde bewerking van hun traditionele 'Hanssens Experimental Raspberry' waarbij verse frambozen werden gemacereert in jonge plaatselijke lambiek en schattige aroma's van eik en fruit met zich meebrengt. Een heerlijk verfrissend abieritief.
PROEFKOTJE: Helder rood-amber gekleurd met kleine, zeer fijne witte schuimkraag. In het fruitig (framboos) aroma ook een opgemerkte eik aandoening met een zacht zurige opwelling. Een lekker melkzurig mondgevoel beheerst door de inbreng van verse frambozen die meteen een complexe moutbitterheid aankondigt en eindigt met een frisse en droge lichtzurige afdronk.
Deze alcoholvrije versie van de klassieke 'Special Belge' meegenomen uit de bierrekken bij Delhaize Izegem. Bij Pam Craft Breweries (of moet is familie Swinkels schrijven nu) gaat men in op de voortdurende vraag naar laag- of geen alcoholische inbreng. Dit zeer verfrissend bier met karaktervolle smaak is het gevolg van goed gekozen mouten en hopsoorten van eigen kweek.
PROEFKOTJE: Helder amberkleurig goud met niet al te stabiel maar mooie witte schuimkraag en redelijke carbonatatie. Een tamelijk moutig aroma waarin toch al enige aandacht voor de gebruikte hopsoort. Het mondgevoel is zeer licht, een beetje korrelige moutbitterheid (pinda) overvleugeld waarbij de gezochte hoppigheid wel aanwezig is maar in het waterachtig metalic wat verdwenen is. Toch is het een aangenaam zoetig gevoel en naar het einde toe komt de bitterheid wat meer vorm aannemen. Volgens mij een commerciële aanpak van het ooit zeer lekkere Palmke. De evolutie naar deze hype is aan mij aan het voorbijgaan. Toch een mooie dorstlesser voor wie er aandacht bij nodig heeft.
Opnieuw een biertje uitgekozen bij Delhaize Izegem. Deze karaktervolle kopman van amper 6,4% in de reeks SUPER 8 gebrouwen bij de onafhankelijke familiebrouwerij Haacht is omringt door kruidige koriander krachten en vooral Saazhop en waar goed gekozen mout een belangrijke plaats innemen. Een zeer frisse en lekker dorstlesser.
PROEFKOTJE: Blonde kleur met romige witte schuimkraag en zachte carbonatatie. Een kruidig (koriander) geanimeerd bier met een bloemig gevoel van de gebruikte hop met vanille als uitvalbasis. De aangename moutbitterheid vraagt eveneens om aandacht waarbij een fruitigheid (banaan) zich lichtjes opdringt en eindigt op een licht zurige droge bitterheid in de korte maar karaktervolle afdronk.
Meegebracht uit het mandje 'laatste kans' bij Bierhalle Deconinck Vichte. Deze crèmerige stout wordt gebrouwen door de bende van Dirk Nauts bij de Proefbrouwerij Lochristi op vraag van de beroemde recepturisten Mikkel Borg Bjergso en Kristian Keller uit het Deense Kopenhagen.
PROEFKOTJE: Zwarte kleur met romige beige schuimkraag en net voldoende carbonatatie. In het aangenaam aroma de gebruikelijke chocolade moutigheid waarbij ook de zachte koffie toets aanwezig is die zich daarna ook ontketend in een vol bitter mondgevoel. De lactose bied enig weerwerk maar de krachtige moutbitterheid laat zich vooral melden tijdens de droge afdronk. Prachtig degustief of als zetelbier
Een van die vele formidabele creaties uit het brein van brouwmeester Andy Dewilde. Een omgebouwde blonde klassieker van havermout met gebruik van Colombiaanse Supremo Weerkoffie die de hele tasting overheerst. Een, zoals William Roelens zo mooi beschrijft als het perfecte zetelbier.
PROEFKOTJE: Wazig goudblond met kleine witte schuimkraag en een zachte carbonatatie. Bloemig moutaroma, licht fruitig met een goede kruiden inbreng. Het mondgevoel heeft een kruidige invloed op de citrusachtige moutbittere smaak wat wijst naar de licht bittere ongebrande koffiebonen en eindigt op een zeer aangenaam licht gekruide bittere afdronk waar ook at fruitigheid wordt erkend.
Gekregen van mijn biermoatje Belinda Eelbode (Beer To Taste). Dit smaakvol experement uit zijn hersenspinsels en in zijn eigen ketels te Tielt heeft brouwmeester Stijn David een hoeveelheid noorderkrieken met pit en al een zestal maanden samen met De Poes Export in herbrande Franse (Tonnelerie Bassuet) cognacvaten laten doorbrengen waardoor een drietal verschillende brandings zijn ontstaan en deze (volgens mij) de lichte versie, een ietwat commerciële doch uiterst natuurlijke aflevering bij dit fris zomerbier.
PROEFKOTJE: Rode wijn kleur met mooie zeer licht rose schuimkraag en matige carbonatatie. Het verwachte fruitige kriekaroma verraad hier reeds het verblijf in de foeders. Een tamelijk licht mondgevoel waarbij de zacht zure invloed van de noorderkrieken en het verblijf in de cognacvaten zijn aandacht bij de moutbitterheid voorbereid en een zachte zurigheid de smaak beïnvloed. Het eindigt met een licht zurige droge afdronk die een frisse indruk nalaat en als zomerbier een mooie aantrekking zou kunnen leveren.
Deze unieke donkere IPA vond ik bij een bezoekje aan Bierhalle Deconinck Vichte tussen de vele creaties van de brouwers Yvan De Baets en Bernard Leboucq. Deze hoppige porter werd met graansoorten als gerst- rogge en tarwemout gebrouwen in collabaration met de Italiaanse biermakerij Birrificio Lambrate.
PROEFKOTJE: Donkerbruin van kleur met een stevige beige schuimkraag en de nodige carbonatatie. De nodige geroosterde mouten lijken samen met een floraal gegeven van de hopsoorten een leuk geheel te worden. Een exotisch getint gegeven vindt je terug in het mondgevoel met smaken als koffie, chocolade in aanbieding. Een aangename hopbitterheid voert je mee naar een droge, zwoelbittere afdronk die een lange tijd blijft nagalmen en voor een lekker gevoel zorgt.
Brasserie de la Senne, Gentsesteenweg 565 Brussel - 02/465 07 51 - info@brasseriedelasenne.be - http://www.brasseriedelasenne.be
Ik nam dit soort weizenbier mee na bezoek aan Bierhalle Deconinck Vichte. Het stond in de schaduw van het beruchte gamma Troubadours. die ze na De Proefbrouwerij eindelijk in eigen ketels brouwen. Het is de eerste van de leuke 'Buckettist Series, een zeer hoppig tarwebier waarbij de typische volmondigheid der tarwebieren met een combinatie van goed gekozen hopsoorten een uniek gegeven waarborgt.
PROEFKOTJE: Wazig stroblond met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een zacht gekruid tarwemout aroma waarbij de fruitige (pompelmoes) hoppigheid ergens verscholen zit. In de gezoete smaak komt vooral de hopbitterheid opdraven waarbij een licht gekruide en fruitige prikkeling het aanhoud tot een droge hopbittere afdronk waarvan je nog een hele tijd kan blijven nagenieten. Prachtige dorstlesser.
Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte heeft haar keuze bij BierBrief 513 laten vallen op een receptuur van gypsybrouwer Jerôme Eggen die zijn Imperial Porter liet vloeien uit de ketels van Brouwerij Broers Wachtebeke. Gebrouwen met cacao- en vanillemouten, geroosterde kardemon, Arabian Expresso en enkel exotische kruiden wat het geheel een complexiteit gaf die je niet vlug zal vergeten.
PROEFKOTJE: Zwart van kleur met mooie, snel tot ringetje vormende licht beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. De gebruikte, hierboven beschreven ingrediënten zijn in het complex aroma duidelijk aanwezig. Een fruitig aanvoelend, stevig mondgevoel met de gebrande of geroosterde mout (en kardemon) beinvloed duidelijk de smaak en een lekker gevoel van aangename bitterheid met zicht meebrengt. Een milde alcoholwarmte eindigt met een droge, licht gekruide bittere afdronk die voor de liefhebbers iets unieks nalaat. Een overheerlijk degustiefje.
Gypsybrouwerij De Laatste Drinker - jerôme@delaatstedrinker.be - ook op Facebook
Meegenomen tijdens bezoekje aan Bierhalle Deconinck Vichte. In het grote gamma bieren van 't Verzet koos ik uit de reeks Oud Bruin de met aardbeien bezaaide klassieker, een fris zuurtje die zijn verhaal kende via een brouwerij uit Zulte waarbij de te vroeg geboren aardbeien (wegens te warm weer) een oplossing vonden in de brouwerij te Anzegem.0 De 500 kg 'freezen' mochten samen met 'Oud Bruin' een jaar doorbrengen in de plaatselijke foeders waardoor er een mooie samenwerking ontstond tussen het bier en de vrucht (aardbei is geen fruit!).
Een ideale verfrissen tijdens de zomer of andere warme dagen (zelfs bij de kachel).
PROEFKOTJE: Wazig roodbruin met weinig of gen schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een rood fruitig (aardbei) moutig aroma waarin het verblijf in de foeders zijn vruchten heeft afgeworpen en een pittige zurigheid is ontstaan. Het mondgevoel is over de hele lijn lekker zurig en ook hier heeft de aardbei haar zegje en komt de bekende oud bruin zuurte de smaak beheersen maar tevens de aanraking van de houten vaten laat aanvoelen. Het eindigt op een droge zurige, lang aanslepende, heerlijke afdronk (voor wie er van houdt)