kanaries Belgische bultjes
het wel en wee van mijn bultjes
Inhoud blog
  • TEN HUIZE VAN……WERNER VAN DESSEL
  • POSTUURKANARIES WASSEN
  • DE VOEDING VAN ONZE KANARIES.
  • TEN HUIZE VAN DIRK PELGRIMS
  • De achilleshiel van de bloedluis.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • site WOUT VAN GILS alles over de kanarie
  • vogel links
  • Link beginpagina
  • blog van Marc De Rechter
  • brabantse speciaalclub kleur postuur kanarie
  • FIORINO
  • Belgische bulten groep Oost Vlaanderen
  • Borders
  • 11-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TEN HUIZE VAN……WERNER VAN DESSEL
    Nu de zomer op zijn laatste benen loopt en de herfst straks zijn opwachting maakt staat ook het nakende show seizoen in de startblokken. Voor al dat gekwetter en gezang van onze gevederde vrienden weer her en der in de parochiezalen van ons Belgen land los barst en er om de beste in show gestreden word, ga ik op bezoek bij de kannibaal van Ramsel . Hij wist vorig jaar telkens hij deelnam met zijn super Fife Fancy kanaries met de eer van de beste Fife in show te gaan lopen, ik wilde wel eens zien of hij dit jaar aan dit huzarenstukje een vervolg kon borduren. Wel ik kan de organisatoren maar beter waarschuwen, als er vorige jaren al geklaag te horen was dat het altijd dezelfde was die met de eer ging lopen, en ze dit allerminst leuk vonden. Er zal maar één manier zijn om dit te voorkomen, en deze bestaat er in van hem als keurmeester uit te nodigen dan maken de anderen ook eens kans om een prijs te winnen.

    WERNER IN 10 VRAGEN 1 Wie is Werner? Werner is 47 jaar en professioneel aan de slag bij bussenbouwer Van Hool, hijzelf en zijn vogels resideren op het ouderlijk erf te Ramsel. Hij houd het bij huisvesting en verzorging vrij basic, grote theorieën verkondigt hij niet, maar ik ken er niet veel die zo veel inzicht bezitten als het over kweken en koppelen gaat als Werner. Over lijn inteelt heeft hij een afwijkende mening wie veel op goede lijnen inzet en deze over enkele goede vogels uit zijn bestand laat lopen bv één goede man tegen meerdere popjes komt al snel aan het einde van deze lijn volgens Werner. Bij hem geen lijnen elke vogel moet de kwaliteit bezitten om voor goede nakomelingen te zorgen dit is volgens Werner een van zijn sterkste punten en de grondslag waarom hij zich langere tijd aan de top kan handhaven.

    2 Het Begin.
    In 1991 kwamen door toedoen van moeder de eerste kanaries het erf vervoegen het werden Norwich en Yorkshire kanaries, zeker niet de makkelijkste om mee te starten desondanks behaalde hij in 1996 al een 4de plaats op het WK met Norwich. Anders dan van vader op zoon was het Werner die vader Frans wist te begeesteren om het ook met kanaries en op de plaatselijke tentoonstellingen eens te proberen. Zijn eerste club waar Werner een lidkaart aanvroeg was bij “ De Heikneuter” te Pijpelheide. 
    3 Vandaag.
    Werner heeft als liefhebber al heel wat watertjes doorzwommen bijna alle rassen passeerden bij hem de revue , een nieuw ras dat zijn opkomst maakt intrigeert hem steeds maar even snel kan hij hier afstand van nemen. Hij bezat in het verleden van bij de beste Fiorinos die er te vinden waren maar eens het ras gesetteld was gingen de beste exemplaren naar vader Frans en hijzelf stopte er mee. Vandaag kweekt hij Irish fancy en japan Hoso , maar iedereen kent Werner als de superman met Fife fancy ook zijn grote broer de Border heeft Werner zijn interesse gewekt we zijn benieuwd. Werner is lid van verschillende verenigingen binnen de vogelwereld maar als mede stichter van de erg succesvolle “ Vlaamse Border & Fife Fancy club” draagt deze zijn voorkeur weg. 
    4 De Kweek.
    Voor Werner begint de kweek bij het vertrek van zijn vogels naar het WK, het licht gaat dan onmiddellijk naar 15uur. Hij zet einde december zijn kweek- koppels reeds samen in de kweekbak zodat ze rustig aan elkaar kunnen wennen. Bij Borders en Fife Fancy durft hij al eens wisselkweek toepassen de andere rassen zitten per vast koppel. Als eivoer kiest hij steevast voor VAN OBBERGEN en dit reeds jaren met groot succes, verder gaat er nog couscous , broccoli en erwten uit de diepvries door het eivoer, pellets worden naar believen ter beschikking gesteld
    5 Algemene verzorging.
    Gedurende gans het jaar beschikken de vogels over de zaadmengeling suprème van het huismerk Hoebregts uit Heers, verder kunnen ze vrij over pellets beschikken. De kweekvogels verblijven buiten de kweek in ruime volières waar ze vrij kunnen uit vliegen.
    6 Deelname aan de show.
    Zijn voorkeur gaat uit naar de 1 dag shows van de B.P.C federatie, maar ook de plaatselijke shows her en der kunnen vaak op Werner zijn aanwezigheid rekenen. Hij is dan ook de uitgelezen man om zijn mennig te geven en de onderlinge verschillen voor wat betreft de keuring, en deze eens toe te lichten. Op de 1 dag show zijn het gewoonlijk specialisten van één ras die een oordeel gaan vellen over de vogels, dit hoeven daarom niet altijd erkende keurmeesters te zijn als ze maar top zijn in de rassen die ze gaan beoordelen. Op de plaatselijke show komt er soms een heel andere beoordeling aan de orde, hij kan er best mee leven en begrijpt ook de moeilijke opgave voor de keurmeesters die alle rassen moeten keuren en dat dit niet makkelijk moet zijn.
    7. Zijn Voorkeur
    Ik stelde hem de vraag dat als hij nog slechts één ras zou mogen over houden welk dit dan wel kon zijn? Tot mijn verbazing was zijn antwoord “geen één dan stop ik er mee” ik had veel geld durven inzetten dat hij Fife fancy zou antwoorden. Een stuk van zijn hobby is vooral met meerdere rassen aan de top te kunnen komen, en dit zonder met grote sommen geld te zwaaien, nee veel van zijn vogels werden gewoon bij de opkoper aangekocht. Wat verwacht hij van een goede Fife ? De normale kwaliteiten zoals goede rondingen goede bevedering en een goede nekinval enz. Het stokpaardje van Werner is een goede breedte en dit op de juiste plaats, namelijk aan de schouders, ook de voldoende hoogte van de poten moet er zijn. Maar wat vooral opvalt als een uitzonderlijk kenmerk aan zijn vogels is dat ze een uitzonderlijk kort staartje bezitten. Bij men bezoek verbleven de vogels nog in de vluchten en scharrelden ze wat rond op de grondt wat me een goed beeld gaf van het model. Ik zag vogeltjes die van boven gezien bijna zo breed waren als ze lang waren met onmogelijke korte staartjes en dit niet bij enkele maar bijna bij allemaal.
    8 De toekomst van de hobby
    Volgens Werner ziet de toekomst er niet rooskleurig uit, de kosten voor een beginnende liefhebber en dagelijks onderhoud swingen de pan uit. De reglementeringen op alle gebieden bedreigen de toekomst en het verder bestaan van veel rassen en dit vooral binnen de postuurvogels .
    9 Belangrijkste show van het jaar?
    De allerbelangrijkste show voor Werner is deelname aan het WK elk jaar, maar ook de 1 dag show van Antwerpen kan zijn hart beroeren, daar hij er al twee jaar na elkaar op de tweede plaats eindigde. En dan ook zeker de show van de club waar hij bij het ontstaan ervan mee aan de wieg heeft gestaan de “Vlaamse Border & Fife Fancy club” deze ook dankzij Werner met +- 800 vogels welke jaarlijks aanwezig zijn voor de twee rassen kon uitgroeien tot een van de grootste van het land en ver daar buiten.
    10 Goede raad van Werner voor de beginnende liefhebber.
    Goed informeren over het ras dat men gaat aanschaffen – in het begin een niet te moeilijk te kweken ras kiezen – niet met te veel vogels starten – goede kwaliteit aanschaffen – voorzichtig beginnen zonder dure investeringen te doen naar materiaal toe – veel shows bezoeken en u niet laten afschrikken om vragen te stellen aan de gevestigde waarden van een ras – in het begin best vogels aanschaffen bij één bepaalde liefhebber – niet te snel hoge verwachtingen koesteren bij aanvang – en vooral niet vergeten dat men top vogels niet kan kopen maar ze zelf moet proberen te kweken.










    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:KWEEKHOK
    11-09-2017, 23:30 geschreven door avdeynde  
    Reacties (0)
    05-01-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.POSTUURKANARIES WASSEN

    ++++++++++++++++++++++++++++AVDEYNDE++++++++++++++++++++++++

    Postuurkanaries wassen

    Als we naar de show trekken met onze kanaries willen we dat ze er op hun paasbest uitzien en dus gaan we de vogels gaan wassen. Men kan de vogels een badgelegenheid aanbieden en dan gaan ze er zelf voor zorgen dat hun veren er weer zuiver uitzien door veelvuldig te plonsen in het water. Een andere manier is dat we de vogels handmatig gaan wassen, vraag het maar eens aan liefhebbers van witte kleurkanaries wat voor een werk dit is. Ook kan men er voor kiezen om de vogels  nat te spuiten bv. met een plantenspuit, welke methode men ook gaat gebruiken als de vogel zijn veren maar zuiver zijn als ze naar de show vertrekken.

    Net als bij eivoer maken is ook het wassen of baden van de vogels vaak onderwerp van een individuele werkwijze(ritueel) gekoppeld aan de meest uiteenlopende producten die men aan het water gaat toevoegen. Als we de definitie van wassen eens van dichterbij gaan bekijken dan gaat het over “ iets veelvuldig spoelen met water met als opzet het vuil weg te spoelen”.

    Simpel als pompwater was het niet dat er bij onze vogels een addertje onder het gras zit, namelijk dat bij het verzorgen van zijn verenkleed hij deze veren gaat bedekken met een dun laagje vetachtige  substantie die word afgescheiden door de stuitklier. Hij doet dit in de eerste plaats om ze waterafstotend te maken zodat hij bij regen niet nat zou worden tot op zijn lichaam, wat bij koude  tot zijn dood zou lijden door onderkoeling.

    Zoals iedereen weet kan men in normale omstandigheden  vet niet oplossen in water, herinner u de les chemie uit het middelbaar welke handelde over polaire en apolaire stoffen. In ons verhaal zijn de veren apolair dus niet wateroplosbaar. Men kan nu via allerhande toevoegingen deze twee proberen te verzoenen, de meest gekende is de gewone zeep  en al zijn afgeleiden. Zeep gaat er bij het wassen van uw handen namelijk voor zorgen dat een dun laagje huidsmeer gaat oplossen en alzo het daarin opgestapeld vuil kan worden weggespoeld met water. Ook bij onze vogels gaat zeep en al zijn afgeleiden het vet oplossen dat de vogel op zijn veren aanbracht en samen met dit vet het aanwezige vuil wegspoelen met water.

    In de natuur gaan de vogels zich wassen met regenwater als dit beschikbaar is, ze zoeken plassen op en nemen een uitgebreid bad. In normale omstandigheden zijn ze in verhouding tot onze kanaries dan ook nooit vuil, op een vuil schaal van 10 is een vogel levend in de vrije natuur bedeeld met 1 en onze kanarie in een gesloten volières met 10. Hoe dat dan wel komt dat onze kanaries zo vuil zijn? De grootste boosdoener is het stof dat in dichte wolken rond dwarrelt in de vogelkamer en alles met een laagje vuiligheid bedekt, zo ook onze vogels. Op de ietwat vettige dekveren en pennen gaat dit vuil dan ook kleven als een vlieg op een vliegenvanger en bij elke poetsbeurt gaat de kanarie dit nog dieper in zijn verenkleed drijven. Men kan hier op anticiperen door een goede luchtcirculatie naar buiten te voorzien  een natuurlijke met verluchtingsroosters is niet slecht maar een geforceerde met een ventilator is efficiënter aangezien men hier een actieve verwijdering krijgt van ronddwarrelend stof. Men kan ook allerhande en soms erg dure toestellen plaatsen met een ioniserende werking, men kan er van uitgaan dat deze toestellen geladen ionen in de lucht brengen. Maar of deze ionen de vooropgestelde voordelen gaan bieden die men deze toedient is wat anders. Wat men er niet bij verteld  maar wel in de kleine lettertjes staat vermeld is dat deze toestellen ozon produceren één niet zo onschuldig iets en reeds schadelijk bij lage concentraties. De wereld gezondheid organisatie adviseert deze toestellen enkel te gebruiken in plaatsen waar geen mensen aanwezig zijn tijdens hun werking. Een handige Harry kan zelf een goedkoop en goed werkende luchtzuivering installatie maken, al wat men nodig heeft is een ventilator wat meubelplaat en wat luchtfilter doek voor de dampkap hoe het er uit ziet staat op de foto’s.     

    Hoe kan men dit vuil en vet dan best verwijderen uit de bevedering? Nog eens terug naar de les chemie waar we leerden dat water alles kan oplossen wat van polaire oorsprong is maar moeilijk of  niet als iets van apolaire oorsprong is. De sleutel tot de verzoening van deze twee tegengestelde zit hem in een emulgator dit is een raar beestje met een kopje dat graag in een waterige(polair) omgeving verblijft  en een vettig staartje (apolair) dat graag in een vettige omgeving verblijft.  

    Bijna alle middelen om onze vogels mee te wassen werken volgens deze methode en zijn dus emulgatoren op de ene of andere manier. Ons leven en voeding  zit vol met emulgatoren een mooi   voorbeeld is mayonaise, er al eens bij stil gestaan hoe het komt dat de eidooier die voor 1/3 vol met vetten zit er in slaagt van op te lossen in water? Wel een eidooier bevat veel lecithine en laat dit nu juist ook een emulgator zijn, dit lecithine zal er voor zorgen dat het vet van de dooier kan oplossen in water en dat  het waterige gedeelte zijnde 2/3 van het ei in de olie kan oplossen die men toevoegt om mayonaise te bekomen. Verder zijn er nog enkele methoden om vet gemakkelijker te laten oplossen in water. Nog een voorbeeld uit de keuken is hoe het komt dat een goede kippensoep in koude toestand aan de oppervlakte vol met vetogen zal liggen, en eens  ze is opgewarmde deze  gaan oplossen? Wel ja ook warmte wat eigenlijk niets anders is dan energie die men toevoegt aan de kippensoep zal er voor zorgen dat vet beter gaat oplossen in water. Dat warmte een extra hulpmiddel is bij het verwijderen van vetten verklaard ook dat men de vaat  makkelijker kan doen met warm water dan met koud water

    Genoeg chemie nu de directe toepassing van dit alles bij het wassen of baden van postuurvogels, ik spreek hier bewust van postuurvogels, veel is vergelijkbaar met kleurkanaries of andere vogelsoorten maar niet alles. Een aantal postuurrassen bezitten een ietwat andere veder structuur, denken we maar aan de frisé kanaries, deze ietwat afwijkende veder structuur gaan we later nog eens wat nader onder de loep nemen.

    We weten nu dat warm water beter gaat toelaten dat onze vogels er netjes uitzien na een bad wel opletten dat het nooit te warm is zodat ze zich verbranden. De beste temperatuur licht ergens tussen 36°C tot 38°C met een absolute 40°C als bovengrens nooit warmer.

    Als we de vogels gaan benevelen met een plantenspuit mag de temperatuur van het water wel hoger zijn zelfs tot 60° C, door de nevel vorming zal de temperatuur dalen voor hij de vogel bereikt. Hoe komt het nu dat als men de vogels herhaald gaat benevelen ze strakker in het pak komen en hoe vaker men dit doet hoe strakker? Wel het antwoord zit hem in het gedrag van de vogel, steeds als men hem beneveld zal hij zijn veren gaan oppoetsen en let maar eens op hij zal hierbij regelmatig eens gaan rommelen in de veren van zijn stuit juist ja hij gaat de stuitklier activeren om voor meer afscheiding te zorgen wat de bevedering ten goede komt.

    Met zuiver regenwater kan een kanarie zich nooit te vaak wassen al is dit meerdere keren per dag dat hij een plonsje neemt. Als men te vaak van wat dan ook gaat toevoegen aan het badwater om de beschermende vetlaag en het vuil dat er zich in bevind op te lossen en weg te spoelen uit zijn veren komt men al snel met een te losse bevedering thuis.

    Een vogel in blakende conditie zal zich bij het wassen zelden nat maken tot in zijn donsveren hij zal enkel dekveren en slag-  staartpennen nat maken. Ook zal hij zijn donsveren niet gaan beschermen met afscheiding uit de stuitklier. Donsveren dienen als isolatie voor de vogel en net als veel isolatiemateriaal is de werking te verklaren door het vast houden van lucht. Donsveren die vettig  zijn gaan hun werking verliezen aangezien ze geen lucht meer kunnen vasthouden zelfs bij watervogels is deze werking nodig om op temperatuur te kunnen blijven. Hoe die deze donsveren dan wel beschermen en waterafstotend maken? Ooit al gehoord van poederdonsveren? Juist ja dit zijn donsveren die continu groeien en niet worden gewisseld tijdens de rui de uiteinden hiervan degenereren tot een talkachtig poeder dat er gaat voor zorgen dat ook zijn donsveren in goede conditie blijven en hun taak van isolatielaag kunnen vervullen. Wie ooit een duif in zijn handen heeft genomen kan van dit poeder meespreken uw handen voelen vettig aan en op donkere kleding ziet men dit poeder direct aftekenen, ook als  een vogel tegen een glasoppervlakte vliegt tekent zijn silhouet zich af met dit poeder.

    Wie wenst dat zijn vogels bij het baden tot in hun dons bevedering gaan nat worden, of met andere woorden tot op zijn naakt lichaam moet er voor zorgen dat hij een middel gaat toevoegen dat tot de oppervlakte-actieve stoffen behoord. Nu behoren bijna alle middelen om toe te voegen aan badwater voor vogels tot deze groep net als zeep, detergent waspoeders of ontvetters . Er zijn er echter een aantal (TCP anticeptic liquid, F10 SC  Veterinary Disinfectant) met een erg sterk penetrerende werking die onmiddellijk gaan doordringen tot de dons bevedering. Aangezien de vogel maar relatief kort zal verblijven in het badwater zijn het deze die men zal moeten toepassen om een kletsnatte vogel te bekomen bij het wassen. De vraag die men zich kan stellen is of het noodzakelijk is dat men de dons bevedering mee gaat wassen en uitspoelen om zuivere vogels te bekomen?

    Wat kunnen we nu best toevoegen aan ons badwater? Badzout, Birdyl of Plumspray of nog wat anders? Buiten het TT- seizoen maakt het niet zo veel uit elk product heeft zijn voor of nadelen wel niet alles geloven wat men belooft op de verpakking. Zo bestaat badzout voor 99% uit gewoon zout wat men ook mag beloven, buiten de kleur en het lekker geurtje is er weinig verschil met keukenzout. Ook de belofte van een sterke en glanzende bevedering moet men met een korrel zout nemen  de sterkte van de bevedering zal bepaald worden door de bouwstenen tijdens de ontwikkeling van de veer. De glans op de bevedering heeft te maken met de conditionele gesteldheid van de vogel en is een gevolg van het oppoetsen van zijn veren en het beschermen met afscheiding uit de stuitklier.

    Nog enkele zaken die deze middelen beloven doet mij de wenkbrauwen fronsen even een opsomming van voordelen die bij toevoeging van deze middelen te verwachten zijn.

    Het wisselen van veren zou versneld worden en een snelle en probleemloze rui is te verwachten?

    Ik dacht dat de rui een hormonaal gestuurd proces was onder invloed van de beschikbare daglengte, en dat veren worden opgebouwd uit keratine een eiwit dat de vogel opneemt via de voeding?  

    Huidschilfers en stof worden snel en veilig verwijderd bij toevoeging van deze middelen.

      Daarom is het dat vogels in de vrije natuur vol huidschilfers en stof zitten omdat ze deze middelen niet gebruiken, net als kippen die nooit een bad nemen?

    Mijten allerhande worden voorkomen bij toevoegen van deze middelen aan het badwater?

    Spijtig dat  we daar niet eerder van op de hoogte werden gesteld !! maar nu we het weten is het laatste uur van alle bloed of zwarte luizen geslagen? De werkelijkheid is dat zelfs de bij duiven vaak voorkomende lange luizen en de schachtmijt welke zich ophouden in de slagpennen en dus telkens mee in het badwater gaan zich van al die middelen geen jota aantrekken.

    Gewoon  product  X toevoegen aan het badwater  en de veren zullen weer gaan glanzen?

    De veren gaan weer glanzen van de wasachtige afscheiding uit de stuitklier die de vogel na een bad zal aanbrengen. Bij het lichtjes herhaald  benevelen van de vogels soms dagen na elkaar met de plantenspuit met als doel de bevedering beter te laten aansluiten hoeft men zelfs niets toe te voegen wanneer men regenwater gebruikt. Het is zelfs uit den boze om welk middel dan ook dat de wasachtige beschermlaag gaat aantasten toe te voegen . Het bekomen effect is niet het gevolg van het middel dat men toevoegde aan de plantenspuit maar het gevolg dat de vogel daar gaat poetsen waar hij beneveld word en daar de wasachtige substantie herhaald gaat aanbrengen.

    Wat een lang verhaal ik zal maar stoppen, de moraal van het verhaal? Wel net als bij het maken van eivoer als je er een goed gevoel bij hebt en de vogels doen het goed niets van dit alles aantrekken en rustig uw ding doen.

    Postscriptum.

    Ik zal nog even toelichten hoe ik het dan wel doe bij men bultjes, eerst nog even vermelden dat de huidige bult in zijn voorvaderen ergens over zuiderse frisé is gekomen en dat vinden we nog altijd terug in de structuur van zijn veren.

    Drie dagen voor ze op de show voor de keurmeesters hun opwachting dienen te maken krijgen al men bultjes een bad, de voorbereiding van dit bad begint de dag er voor door het benodigde regenwater te koken.

    Het batwater dat ik ze aanbied bestaat uit gekookt regenwater, op twee liter water voeg ik ½ koffielepel glycerine  en ½ koffielepel TCP toe en twee soeplepels Serinol, mengen en klaar is hun badwater. Wie zich niet zelf gaat wassen ga ik  goed nat spuiten en de TCP gaat er voor zorgen dat ze nat worden tot op hun bloot velletje

    De dag er na ga ik ze benevelen met de plantenspuit het water hierin is opgewarmd en  gekookt regenwater met een toevoeging van ½ koffielepel Serinol op 1 liter en zonder TCP. De bedoeling van dit lichtjes  benevelen is dat ze hun veren extra gaan poetsen en wat extra wasachtige substantie gaan aanbrengen uit de stuitklier.

    Zitten na deze werkwijze de bultjes op de dag van de inkorving nog te los wat zelden voorkomt dan ga ik ze in de morgen nogmaals plaatselijk benevelen daar waar ze te los zitten, en weer gaan ze daar extra poetsen. Als ze blijven los zitten zijn ze  niet meer  in conditie,  wat kan na veelvuldig showen of zijn ze plat gewassen en is alle fut uit de veren.

    Nog een opmerking hoe raar het ook mag voorkomen maar bij mij zitten de kweekvogels bijna gans het jaar in een buitenvlucht, en raar maar waar hier kan men nooit eentje vinden met een losse bevedering hoe slecht ze ook van kwaliteit mag zijn. Wassen doen ze zich buiten de keren dat ik hen een bad aanbied op het ritme van de regenbuien die overkomen en soms zie ik dezelfde vogel op één dag tot drie maal toe een regen douche nemen. Plaats ik een bultje met een wat losse slecht sluitende bevedering 14 dagen in deze vlucht dan kent ge hem niet meer terug zo strak in het pak. Hoe dit dan wel komt? Wel ze zitten bijna gans de dag buiten, weg van al dat stof dat binnen in de kweekkamer aanwezig is, en tijdens de nacht  als ze binnen slapen vliegt er geen stof rond simpel en zo zuiver als pompwater.         

     










    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:KWEEKHOK
    05-01-2017, 22:06 geschreven door avdeynde  
    Reacties (0)
    03-01-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE VOEDING VAN ONZE KANARIES.

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++avdeynde++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    Op weg naar de basis

    Een goede voeding is één van de belangrijkste pijlers voor een goede gezondheid bij onze vogels.

    Een slechte voedingstoestand zal zich ook bij vogels uitten in ziekte en sterfte.

    Daarnaast heeft de voeding invloed op de groei en de ontwikkeling van de vogel.

    Tekorten of slechte voeding kunnen evenveel schaden als overdaad of te weelderige voeding.


    WAT IS EEN GOEDE VOEDING ?

    Een goede voeding bevat alle noodzakelijke voedingstoffen in de juiste verhouding die de vogel dagelijks nodig heeft voor:


    • Opbouw

    • Instandhouding

    • Herstel

    • Een goed verloop van alle lichaamsprocessen

    • Arbeidsvermogen en energie

    Afhankelijk van de functie die ze in het lichaam vervullen worden ze onderscheiden in:

    - Bouwstoffen

    - Brandstoffen

    - Beschermende stoffen

    DE BOUWSTOFFEN.

    Dit zijn stoffen die de vogel nodig heeft voor de opbouw van zijn lichaam, van bij de bevruchting tot de vogel volwassen is heeft er opbouw plaats. De vorming van skelet, spieren en alle andere weefsels gebeurt door deze bouwstoffen, ook voor de gedurende afbraak van cellen zijn ze voor heropbouw nodig. De noden aan sommige bouwstoffen kan variëren tijdens de verschillende levensfases waarin de vogel zich bevind, denken we maar aan kweek of ruiperiode bij de vogel.

    Deze bouwstoffen bestaan voornamelijk uit eiwitten, water en mineralen.

    DE BRANDSTOFFEN.

    Dit zijn stoffen die de nodige energie leveren voor te bewegen of vliegen van de vogel, ook de lichaamstemperatuur word er door op peil gehouden.

    Vetten, koolhydraten en eiwitten zijn de energiebronnen voor onze vogels wanneer deze stoffen in het vogellichaam worden verbrand ontstaat er energie en komt er warmte vrij.

    DE BESCHERMENDE STOFFEN

    In het vogellichaam vinden er voortdurend  allerhande prosessen plaats, denken we maar aan de vertering en verbranding van voedingstoffen de afbraak en opbouw van verschillende onderdelen in het lichaam.

    Om er voor te zorgen dat al deze processen goed verlopen heeft de vogel vitaminen en mineralen nodig aangezien deze een bijzondere rol spelen bij al deze lichaamsprocessen. Aangenomen word dat  de weerstand van de vogel afhangt van het correcte verloop van dit alles daarom worden de vitaminen en mineralen beschermende stoffen genoemd.    

    VOEDINGSSTOFFEN

    De zaadmengsels en krachtvoeders welke specifiek voor de vogels op de markt worden gebracht bevatten de meest noodzakelijke voedingsstoffen voor onze vogels het zijn:


    • Eiwitten: wat doet de vogel met de aangeboden eiwitten uit zijn voeding ?

      Hij zal de eiwitketens gaan afbreken tot op het niveau van de aminozuren deze opnemen en dan er lichaamseigen eiwitten mee aanmaken. We kunnen ons dit best voorstellen dat eiwitten een boek zijn en de aminozuren de letters van het alfabet en dat de vogel eerst alle letters van een woord gaat losbreken en er dan het op zijn eigen wijze er een nieuw woord mee gaat vormen dat hij kent. De vorming van zijn eigen lichaamseigen eiwitten zal pas plaats vinden als alle aminozuren aanwezig zijn als er een ontbreekt stopt dit proces of nog erger het begint zelfs niet.

      Er zijn 20 van deze bouwstenen(aminozuren) nodig voor dat de vogel lichaamseiwitten kan aanmaken 12 kan het lichaam zelf aanmaken 8 moeten via het voedsel komen dit noemen we de “essentiële aminozuren” 

    • Vetten: hebben een belangrijke functie als het gaat over brandstof voor het lichaam het zijn erg calorierijke stoffen. Ook bij de olie gedragen vitamines zijn ze van groot belang, verder zal het in het lichaam worden opgeslagen als appeltje voor de dorst om in minder voedselrijke periodes deze reserve te kunnen aanspreken.

      voor de vogels zijn het vooral de essentiële vetten die van belang zijn.

      Vooral gekiemd zaag is rijk aan deze essentiële vetten, het belang van het verstrekken van gekiemd zaad aan de vogels word hier door duidelijk.   

    • Koolhydraten: zijn suikers en doen in het lichaam vooral dienst als energie bron en behoren dan ook tot de brandstoffen. Men kan deze suikers opdelen in drie groepen. de eerste groep bestaat uit de direct opneembare en noemt men de:

    • monosachariden

    • glucose welke voorkomt in vruchten en honing,

    • fructose deze komt voor in vruchten, wortels en bladeren

    • galactose deze vormt samen met glucose de lactose in melkproducten

    • disachariden

    • sacharose de bekendste zijn bieten en rietsuiker zijnde gewone kristal suiker en afgeleiden

    • lactose  melksuiker deze is voor onze vogels van geen nut aangezien ze het verteringsenzym lactase niet bezitten

    • maltose komt vooral voor in gekiemde gerst

    • polysachariden

    • zetmeel komt vooral voor in aardappelen, granen, mais, rijst en puilvruchten het is voldoende aanwezig in de vogelzaden, groenvoer en vruchten het is dan ook het hooftaandeel van de voeding voor onze kanaries.

    Het teveel aan koolhydraten word omgezet in vet en opgeslagen in het lichaam, Of de suikers uit honig komen of uit een klontje suiker maakt voor de vogel niets uit uiteindelijk blijft er glucose over wat de vogel opneemt. Er nog even bij vermelden dat in wezen alle suikers buiten deze uit zetmeel af te raden zijn voor kanaries enkel bij ziekte kunnen snelle suikers een tijdelijke boost geven om het herstel te bespoedigen.

    Sommige zaden bevatten weinig vet en worden daarom al snel bij een dieet aangeraden, nemen we wit zaad als voorbeeld, men vergeet wel dat dit voor de helft uit zetmeel bestaat suikers dus “dieet”?

    Water behoord tot de bouwstoffen zo bestaat bloed voor 95% uit water en spieren voor 70 tot 80%, het doet ook dienst als transportmiddel bij aan en afvoer van allerhande stoffen. Het is ook van belang bij de regeling van de lichaamstemperatuur.

    Eerst vind er een vertering van de voeding plaats en dit onder invloed van verschillende enzymen, daarna komt de stofwisseling die 24 op 24 uur zal plaatsvinden.


     



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (5 Stemmen)
    Categorie:KWEEKHOK
    03-01-2017, 22:03 geschreven door avdeynde  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TEN HUIZE VAN DIRK PELGRIMS

    TEN HUIZE VAN ………DIRK PELGRIMS

    In 10 vragen

    1 Wie is wie?

    Dirk is 53 jaar oud en oorspronkelijk afkomstig van Heist statie, maar nu reeds jaren samen met zijn gezin wonende aan de Aarschotbaan te Beerzel .  Professioneel  is Dirk een onmisbare schakel bij bussenbouwer Van Hool, buiten zijn vogels is Dirk ook liefhebber van motorcross en ook aan het water kan men hem vinden daar laat hij zijn talenten bewonderen al visser.

    2 Het Begin.

    Op 15 jarige leeftijd word Dirk door de vogelmicrobe besmet en dit door een omweg via de vogelvangst, het is dan ook niet te verwonderen dat zijn eerste vogels uit wildzang bestaan. In 1979 sluit Dirk aan bij zijn eerste club “De Valk Putte”  en neemt hij aan hun show deel. Met zijn 8 ingeschreven vogels voornamelijk geel en goud bruin kanaries behaald hij één EP. In het klassement beland hij op de laatste plaats wat hem twee prijzen opleverde, één klassement prijs en één rode lantaarn, welke tot op de dag van vandaag nog ergens is terug te vinden in het ouderlijk huis.

    3 Vandaag.

    Dirk bezit vandaag nog 3 rassen postuurvogels, de Belgische Bulten en de Fife Fancy’s kwamen dank zij Jos Vetters in 1984 in zijn bezit, en toen dat zelfde jaar een liefhebber stopte met zijn bestand aan Japan Hoso’s kwamen deze ook in Dirk zijn bezit. Vandaag bestaat zijn bestand uit 100 koppels kweekvogels gespreid over de 3 rassen.

    Dirk maakt zich ook verdienstelijk binnen verschillende clubs, bij de “Vlaamse Border & Fife Fancy club” maakt hij de dienst uit als voorzitter, ook bij BPC. Antwerpen is hij bestuurslid als schatbewaarder waakt hij daar over de financiën. Verder is hij nog lid in de plaatselijke verenigingen van Pijpelheide “De Heikneuter” en te Putte bij “De Valk”.

    4 De kweek.

    De kweek neemt een aanvang tegen het laatste weekeinde van februari, met zijn Belgische Bulten houd hij het bij kweken per koppel, zijn ondervinding zegt hem dat dit het beste resultaat oplevert met dit  ras. Met Fife Fancy en Japan Hoso doet hij het vooral met wisselbroed het gaat soms tot 5à6 popjes die hij laat trappen door één man.

    De basis voor zijn eivoer is van het merk “ King eivoer” dit word aangevuld met rusk en één hard gekookt ei per 150 gram eivoer, hieraan voegt hij nog gekiemde zaden toe en verder krijgen ze als groenvoer broccoli voorgeschoteld, tijdens de kweek kunnen ze vrij beschikken over pellets van Pretty Bird.

    5 Algemene verzorging.

    Gans het jaar kunnen de vogels beschikken over de zaadmengeling van Beyers welke uit een 50/50 mengeling bestaat van 55 - KANARIE SUPREME en 80 - KANARIE KWEEK ZONDER RAAPZAAD, verder krijgen ze gerantsoeneerd 2 tot 3 maal in de week pellets voorgeschoteld.

    6 Deelname aan show.

    Dirk neemt vooral deel aan de 1dag shows welke worden ingericht door de B.P.C –federatie en verder aan enkele plaatselijke shows van de clubs waar hij lid is.

    Als voorbereiding gaat hij zijn vogels 3 dagen voor de dag van keuring een bad aanbieden waar ze vrij kunnen over beschikken, de dag van de inkorving worden enkel de pootjes nog gewassen indien dit nodig is.

    Hij vind de kwaliteit van de keuring beter op de 1dag shows aangezien het hier gewoonlijk specialisten van het ras zijn die de keuring uitvoeren en volgens hem dan ook een beter inzicht hebben aangaande het ras.

    Het stoort hem soms wel op plaatselijke shows dat de beoordeling tot 5 punten kan verschillen met een tussen tijd van één week en uitgevoerd door dezelfde keurmeester?

    7  Zijn voorkeur gaat naar?

    De Fife- Fancy draagt zijn voorkeur weg, en wat vindt Dirk nu het belangrijkste aan een goede Fife- Fancy? Goede rondingen en vooral breed op de schouders en een zeer goede bevedering zijn Dirk zijn stokpaardje. Wat de poten betreft is hij geen voorstander van te gestrekte hoge poten, wel moeten de dijen zichtbaar zijn juist boven de knie. Ook een goed gesloten en afgelijnd achterlichaam en stuit zijn voor Dirk belangrijk aangezien ze zo de zichtbaarheid van de dijen accentueren.

    Wat hem soms wel stoort is dat er een overdreven belang word gehecht aan de te hoge poten die tenslotte maar voor 10 punten zorgen, en de verwaarlozing van de goede vormen in het voordeel van die hoge poten.

    8 De toekomst.

    Voor zich zelf heeft hij in de toekomst als doel gesteld van met de drie rassen die hij kweekt naar een hoger niveau te evolueren en de absolute  top te behalen.

    Voor wat de toekomst van de liefhebberij betreft hier in België stelt hij vast dat de jongeren afhaken, daar waar hij in de zuiderse landen vooral veel jonge mensen ziet participeren, hij hoopt dan ook dat in België deze trend terug ingang zal vinden.

    Voor de verschillende soorten van clubs ziet hij zowel voor de plaatselijke clubs als voor de speciaal clubs  een doel weggelegd in de toekomst om de hobby levendig te houden.

    9 Belangrijkste shows voor Dirk.

    Als dienstdoende voorzitter is de show van ”De Vlaamse Border & Fife Fancy Club”   eentje waar hij groot belang aan hecht natuurlijk, ook de show van BPC. Antwerpen is een van de hoogtepunten in het komende seizoen en dan als kers op de taart  het WK in het Spaanse Almeria.

    10 Goede raad aan beginners.

    Beginnen doet men best niet te groot en dure investeringen in kooien en kweekbakken zijn voor niets nodig, neem de nodige tijd om iets op te bouwen en stel uw verwachtingen niet te hoog in het begin.

    Doe de nodige ervaringen op met niet direct de duurdere en soms moeilijk te kweken rassen, kweek de eerste jaren bv. Fife-Fancy of Gloster deze zijn erg toegankelijk voor iedereen.

    De visie van Dirk voor wat betreft het kweken van kwaliteit Fife- Fancy is van te starten met een popje dat kort van stuk is en de juiste rondingen bezit, ze moet gewoon af zijn. De man mag desnoods een kleine fout laten zien welke de pop kan compenseren maar hij moet dan wel een andere surplus bijdragen aan het koppel. Verwaarloos nooit uw pigmentvogels hetzij groen of blauw, geel x geel gaat op termijn smalle vogels opleveren, laat de cinnamon kleur aan de gevorderden anders gaat het verdoken door uw stamlijnen lopen en het heeft ook versmalling tot gevolg.  

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (8 Stemmen)
    Categorie:KWEEKHOK
    03-01-2017, 00:00 geschreven door avdeynde  
    Reacties (0)
    31-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De achilleshiel van de bloedluis.

    AVDE++++++++++++

    De achilleshiel van de bloedluis.

    Wie niet slim is moet sterk zijn zegt het spreekwoord of omgekeerd wie niet sterk is moet slim zijn. Dit laatste is zeker van toepassing op de bloedluis, sterk kan men ze niet noemen. Door een verborgen nachtleven te leiden en zich te verstoppen in onze kweekkamer of volières kan men wel van enige slimmigheid spreken.

    Door sterk te zijn kan men soms de slimste te snel af zijn maar men kan ook proberen door slim te zijn de slimste te snel af te zijn. Twee of meerdere slimmeriken samen leveren uiteindelijk ook maar één slimste op. Genoeg de filosoof uitgehangen naar de praktijk nu, door de levenswijze van de bloedluis eens van naderbij te bekijken gaan we op zoek naar de achilleshiel van dit vervelend beestje.

    Het zwakke punt van de bloedluis is dat ze steeds naar de vogel toe moet om te kunnen overleven, en ook weer terug naar haar schuilplaats.  We weten ook exact welke weg ze hierbij zal volgen als de vogel zit te slapen, ze zal altijd langs de zitstok passeren waarop de vogel zit te rusten en ook de terugweg zal over de zitstok gaan. Wel deze zitstok kan een belangrijk gegeven zijn dat we in ons voordeel kunnen uitspelen bij de bestrijding van de bloedluis. Bij de keuze van onze zitstokken kunnen we rekening houden met enkele voordelen die sommige modellen bezitten. Zo zal een zitstok die men slechts langs één zijde tussen de tralies gaat klemmen er voor zorgen dat er slechts één oprit is voor de bloedluis  die naar de vogel loopt. Men kan de zitstok makkelijk vergelijken met een autostrade voor de bloedluis, aangezien  ze hier allemaal moeten passeren op weg naar het restaurant.  Wel als we deze weg nu eens gaan vol leggen met wolfsklemmen en schietgeweren voor de luis? Hoe we dit dan wel kunnen doen? gewoon door deze te behandelen met een luis dodend middel met een goede nawerking zoals bv. Solfac of Elector. Door houten zitstokken te gebruiken gaan deze zich vol zuigen met dit middel en na drogen een dodenweg worden voor de luizen. Door nu wekelijks uw zitstokken te reinigen en te behandelen tegen de luizen zorgt men voor een afdoende behandeling tegen de luizen.

    In de kweek stelt er zich dan weer een ander probleem,  de luizen lui als ze zijn gaan zich schuil houden zo kort mogelijk bij de vogels en dan vooral de jonge vogels in het nest. Het nest en zijn directe omgeving is dan ook weer de uitgelezen plaats om ze te bestrijden, ook hier weten we weer exact waar ze zich gaan schuilhouden.

    Door het gebruik van stenen nesten kan men net als bij de houten zitstokken deze zich laten volzuigen met een luis dodend middel, zo ook de eventuele binnen nestjes als men deze gebruikt kan men zo behandelen.

    Afhankelijk van welk middel men gebruikt en zijn nawerking zijn ze nu 6 tot 8 weken luizen vrij. Middelen zonder goede nawerking zijn hier niet voor geschikt, denken we maar aan de spuitbussen met Ardap bv. die geen nawerking bezitten. Slim als ze zijn gaan ze zich dan schuil houden in het nestmateriaal zelf, ook hier kunnen we ze dan weer met succes gaan bestrijden door een luizen dodend poeder te strooien in de nestjes. Men kan hiervoor verschillende poeders gaan gebruiken. Ikzelf bedien mij van een silica poeder type Home Shield  maar dan eentje met witte kleur om te voorkomen dat men witte bultjes er roze gaan uitzien. Wie het geluk  heeft van nog Carbaryl poeder te bezitten kan net als ik doe dit mengen onder het silica poeder. Bij het wegnemen van het derde ei ga ik het nest overvloedig bepoederen met deze mengeling wat er gaat voor zorgen dat gans het nestje gaat werken als een dodencel voor de luis. Door men lezingen over de behandeling van luizen her en der te velde wisten de aanhoorders me te vertellen dat ze ook mierenpoeder of calcium carbonaat wisten toe te passen met succes, en er voor zorgen dat de luizen uit uw nestjes weg blijven. last but not least ga ik de nesthouder eveneens behandelen met Mite-Killer van Versele-Laga zodat elk onderdeel van het nest en zijn directe omgeving een specifieke dodende werking kan uitoefenen op de luizen.

    Als de luis nu de slimste wil zijn laat ze mijn vogels met rust, en zoekt ze een makkelijker slachtoffer elders.

    Als ze tot dit besluit komt en er ook naar handelt mag ze van mij best de titel dragen van “luis Got Talent”, en kan ik best leven met tweede slimste te zijn, het is maar de vraag hoe ge het wilt bezien natuurlijk.


    De poederbus

    zo zien mijn nestjes er uit na het bepoederen, een dodencel voor de luizen

    werkt zeer goed

    voor wie het nog heeft cardaryl

    met deze producten maak ik van de zitstok voor de luizen een Highway To Hell

    en weer een ander middel om de luizen te doden

    mijn luizen valletjes zijn ook weer aanwezig

    een goed middel om de zitstokken te ontsmetten

    drogen in de zon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (13 Stemmen)
    Categorie:KWEEKHOK
    31-03-2016, 22:10 geschreven door avdeynde  
    Reacties (0)
    16-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE VEREN MAKEN DE VOGEL

    AVDE

     

    DE VEREN MAKEN DE VOGEL

    Nu we weer gaan kweken kunnen we eens stil staan bij de kwaliteit van de veren die onze jonge kanarie zal bezitten eens hij volgroeit is. Als we de groei van een vogelveer eens nader onder de loep nemen komt men tot het besluit dat eens ze volgroeit is men geen rechtstreekse invloed meer kan uitoefenen op de opbouw kwaliteit van de veer. De vogel kan enkel nog voor de verzorging van zijn veren zorgen, en wij als liefhebber kunnen hem hier bij helpen door regelmatig voor badgelegenheid te zorgen . Een volledig volgroeide veer is een dode structuur die enkel nog vastzit aan het vogellichaam met het spoel van de veer, ze ontvangt enkel nog spierimpulsen om te bewegen. Denken we maar aan driftige mans die hun kopveren laten opkomen, of aan zieke vogels die gaan dik zitten wat niets anders is dan het oprichten van hun veren.  

    Hoe groeit een veer nu eigenlijk bij onze kanaries? De groei van veren start bij de veerfollikels die van bloed voorzien worden. De groei van veren spreid zich bij kanaries ongeveer uit over zes weken, tijdens deze groei periode zal ze steeds van bloed voorzien worden we noemen dit dan ook bloed pennen. Eens ze volgroeit is trekt het bloedvat in de schacht en het spoel zich terug en is er geen stofwisseling meer tussen de kanarie en zijn veren.

    Als we dit alles weten is het ook niet moeilijk om te begrijpen dat na deze uitgroei  producten toedienen om de kwaliteit te verbeteren of het pigment te verdiepen geen enkel nut meer heeft. In de praktijk komt het er op neer dat het toedienen van Sedachol en al zijn afgeleiden buiten de rui periode geen invloed kan hebben op de kwaliteit van de veren en dan ook nutteloos is indien men het met deze gedachte gaat doen.

    Ook het toedienen van kleurstoffen of stoffen ter ondersteuning van de kleurontwikkeling hebben geen enkel nut meer eens de veer volgroeit is. Producten waarvan men beweerd dat ze de pigmenten kunnen verdiepen zoals chlorella of spirulina  kunnen dan ook enkel maar van nut zijn tijdens de ontwikkeling van de veren. Of ze werkelijk een invloed uitoefenen is nog maar de vraag? net als bij het aanzuren van het drink water heeft men believers en non believers. Bij navraag aan enkele kwekers met faam van gepigmenteerde kleurkanaries kreeg ik soms te horen dat het geen nut heeft en dan weer eens dat het zonder niet kan?  Zelf kan ik uit ondervinding stellen dat toen ik half in de kweek stopte met spirulina toedienen ik geen zichtbaar verschil kon vaststellen bij de jongen hun bevedering. Wat ik wel weet is dat de smaak die het toevoegt aan het eivoer helemaal niet graag word gelust door de voederende popjes. Bij deze producten word voor de werking  steeds verwezen in termen van” toedienen van product “X” KAN “ er voor zorgen dat dit of dat gebeurt men vermeld nooit dat het zo is maar het kan zo zijn?. Als bewijs van de werking verwijst men dikwijls naar de kleur van de horendelen( poten, nagels en snavel) bij vogels uit de zwart serie of  de Lizard welke  duidelijk donkerder horendelen overhouden door het toedienen van deze producten. Denken we maar aan de bruidssluier die er voor gaat zorgen dat de poten en de snavel van de lizard gaan verdonkeren. Door aan dit verdonkeren van de horendelen rechtstreeks al het  eumelanine vast te koppelen, dus ook dit in de bevedering gaat men voorbij aan het feit dat het eumelanine in de bevedering buiten de ontwikkelingsfase( rui en jonge in de nest) doodde materie is en dit in de horendelen levend eumelanine is.

    Uit wat bestaan de veren van onze kanarie en hoe groeien ze? Bij de vorming van de veer in de veerfollikel krijgt de veer een genetische code mee zodat ze weet welke vorm en uitzicht ze zal hebben en tot welk doel ze zal dienen. In het spoel van de veer worden bouw en kleurstoffen aangevoerd tijdens de ontwikkeling van de veer. Tijdens de gehele groeitijd ontvangt de veer via de open onderkant ( de spoel, die dan bloedspoel heet) zijn voedsel. De pigmentatie in de veer wordt voornamelijk verzorgd door melanine-producerende cellen. Ze voegen deze toe voor dat de keratinisatie de veer gaat vormen, keratine komt ook voor in de nagels en snavel van de vogel. Daar waar deze melanine vormende cellen ontbreken treed er geen pigmentatie op in de bevedering men kan dit duidelijk zien aan de naakte jongen in de nest waar deze zones zich bevinden door de donkere vlekken op de huid bij bonte kanaries. Men kan bij een kanarie over drie verschillende soorten van melanizatie spreken welke elk een aparte werking vertonen, zo zal een zuiver vetstof kleurige kanarie het zij  geel ,rood of wit nog steeds donker gemelanizeerde ogen bezitten, ook bontvorming op pootjes of nagels is mogelijk.

    De vetstof kleuren worden gevormd uit  carotenoïden of pro-vetstof kleurstoffen die zich in de voeding van de kanarie bevinden en die door bepaalde enzymen worden omgezet in vetstof kleuren. De gele grondkleur bij onze kanaries word bv. mede gevormd uit het aanwezige luteïne in de voeding. Ook hier is het weer dat de vetstof kleur word toegevoegd aan de ontwikkelende veer het is dus bij opkleuren van belang dat men tijdens deze ontwikkeling hetzij in het nest aan de jonge vogel of aan de vogels in de rui kleurstof gaat toedienen hetzij geel, rood of oranje. Voor een perfect opkleuren is het zelfs aan te raden van 14 dagen voor de leg van de eitjes reeds kleurstof toe te voegen aan het eivoer.

    Nog een doordenkertje om af te sluiten “ met welk water mag men dopen?”  of meer toepasbaar  “ welke postuurvogels mag men kunstmatig opkleuren”, in tijd van nood  kan en mag men met alle water dopen, in tijd van nood kan en mag men alle postuurvogels kunstmatig opkleuren ook deze in de officiële kleur van Vaticaanstad??? 


    MOOI OPGEKLEURD EN NIET EENS ZO MOOILIJK TOE TE PASSEN

    WIE OPKLEURD MOET HET WEL GOED DOEN

    VAN EEN KLEURIG VOGELTJE GESPROKEN

    VEREN IN VOLLE ONTWIKKELING

    DE WITTE STREPEN IN DE VEER GEVEN AAN DAT ER WAT MIS WAS MET DE GEZONDHEID



    OOK DEZE STREEPJES GEVEN AAN DAT ER WAT MIS WAS

    MOOI OPGEKLEURD

    spirulina PROEF ER MAAR EENS VAN DAN WEET U WAAROM DE VOGELS DIT NIET LUSTEN

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (13 Stemmen)
    Categorie:KWEEKHOK
    16-03-2016, 22:48 geschreven door avdeynde  
    Reacties (0)
    01-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van gekiemde zaden en ….. Sint-Antonius

    Van gekiemde zaden en ….. Sint-Antonius ++++++++++++++++AVDE

    Het verstrekken van gekiemde zaden aan onze kanarie en dit dan vooral tijdens de kweek bied niets dan voordelen bij het opgroeien van de jonge kanaries. Als we de kiemen van zaden en granen eens van naderbij gaan bekijken komen we er al snel achter waarom deze kiemen niets dan voordelen bied.+++++

    Wat gebeurt er nu tijdens het kiemproces van een graankorrel die vol zit met vooral zetmeel dat deze plots gaat veranderen in een super food voor de kanaries? Het zetmeel dat in alle granen rijkelijk aanwezig is, wordt tijdens het kiemen voor een groot gedeelte omgezet in suikers. Het voordeel van deze suikers is dat ze direct opneembare energie leveren. Het zetmeel, het eiwit en het vet dat de kiemen nog bevatten zijn bovendien gemakkelijker verteerbaar door het hoge gehalte aan enzymen dat ze bevatten. Men kan deze omzetting vergelijken met een soort van voorvertering van de zaden en granen. Sommige stoffen die de opname van mineralen beletten zoals bv. fytinezuur wordt afgebroken, andere stoffen verhogen dan weer zoals bv biotine dat met 50% verhoogd en waardoor de stofwisseling een stuk verbeterd wat dan weer gaat zorgen voor een snellere opname van de voedingsstoffen. 

    De kwaliteit van de eiwitten verbeterd en de voedingswaarde stijgt, het gehalte aan vitaminen A,B,C en E kan 10 X toenemen en soms afhankelijk van welk soort van graan of zaad wel tot 300% voor vitamine A en tot 600% voor vitamine C.

     De opname van mineralen (zoals calcium en magnesium) is veel efficiënter. Tijdens het kiemen binden deze mineralen zich aan eiwitten in de zaden waardoor ze efficiënter worden opgenomen in het lichaam. Ook het gehalte aan enzymen gaat aanzienlijk toenemen in de kiem, deze zorgen ervoor dat de vogels meer vitaminen, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren kunnen opnemen uit de voeding. Dit  gaat er ook voor zorgen dat alle lichaamsprocessen efficiënter gaan verlopen. Door de gekiende zaden gaat het voor de jonge vogel ook makkelijker worden om bv het eivoer beter te verteren en op te nemen.

    Door het kiemproces gaan de zaden licht verteerbaar worden aangezien de stoffen die de enzymen ontwikkeling afremmen (inhibitoren) worden afgebroken, deze stoffen moeten het zaad eigenlijk beschermen tegen te vroeg ontkiemen.  

    Kiemen werken ontzurend in het vogellichaam, het is belangrijk de zuur-base balans in evenwicht te houden want sommige ziekten gedijen beter in een zuur milieu. Dankzij het kiemproces worden zaden en granen alkalischer (meer base) en werken ze dus ontzurend.

    Zo zie je maar dat achter dat kiemen een hele wereld van chemische processen schuil gaat, zou het mogelijk zijn van dit alles samen te vatten in één groen bolletje zoals wel eens word beweerd?

    Het is natuurlijk zo dat het proces van kiemen op een correcte manier moet gebeuren, anders kan men wel eens voor verassingen komen te staan. Welke manier van kiemen u toepast heeft geen belang het is net als met het maken van eivoer dat iedere liefhebber zijn eigen methode heeft ontwikkeld en als deze goede resultaten oplevert hoeft men niets te veranderen.

    Het eerste en enige wat men nooit mag vergeten bij het verstrekken van gekiemde zaden  is van er eerst uw neus eens in te steken en bij het minste verdacht luchtje van verzuring gaat alles in de kompostbak.

    Men mag nooit te veel gekiemde zaden in een keer verschaffen en de pas ontluikende  kiemen bieden de meeste toegevoegde waarde voor de vogels. Beweren dat te lange kiemen slecht zijn voor de vogels is een brug te ver, zolang ze niet verzuurt zijn mag men ze aan de vogels verschaffen maar naar voedingswaarde toe gaan ze dan deze van groenvoer benaderen.

    Laat u niet afschrikken door allerhande verhalen over grote sterfte door het verstrekken van gekiemde zaden mits één beetje oplettendheid bij het kiemen gaat het niets dan voordelen bieden. Men hoeft helemaal geen microbioloog te zijn om dit kiemen tot een goed einde te brengen één beetje gezond boeren verstand volstaat ruimschoots.

    Hoe ik het dan wel doe, wel voor de volgers van men blog vatte ik dit in 2013 al eens samen, de dag van vandaag is er nog niets veranderd aan men werkwijze.

    Mei 2013

    Welke methode men ook gebruikt voor het kiemen is van minder belang, zolang men maar de drie belangrijkste basisprincipes nakomt, zijnde weken, spoelen en drogen. Met drogen bedoel ik dat men het gekiemde zaad door zijn vingers kan laten rijzen zonder dat het nog aan elkaar klit. Ik gebruik voor het kiemen van klassiek kiem zaad een kiem apparaatje dat mij voldoening geeft bij dit proces, niet iedereen is over de werking tevreden maar voor mij voldoet het. Het bied mij de kans om kleine hoeveelheden kiemzaad dag dagelijks vers klaar te hebben. De eindafwerking van dit kiemzaad doe ik wel in een zift omdat dit het spoelen en drogen beter toelaat. Gekiemde zaden zullen max twee dagen de hoge voedingswaarde behouden, daarna is het zeker niet slecht maar moet men het beschouwen als groenvoer en niet meer als gekiemd zaad.

    Het is niet zo dat alleen de vogelliefhebbers de kracht van gekiemde zaden aanwenden om topvogels te kweken. Ook de brouwers van de  Sint-Antonius brouwerij gelegen in het centrum van Booischot wisten reeds zeer vroeg dat gekiemde granen een oerkracht bezaten om er bier van te brouwen wat ze dan ook deden tot in 1954. Het mouten van de gierstkorrels is een zeer belangrijk onderdeel van het brouwproces en bepaalt de latere kleur en smaak van het bier, zo zie je maar dat het kweken van topbultjes en het brouwen van bier meer raakpunten heeft dan men zou verwachten.   


    OP DAG EEN EN TWEE LATEN WEKEN EN TWEEMAAL PER DAG SPOELEN 

    OP DAG DRIE IN EEN ZIFT EN UITSPOELEN TOT HET WATER HELDER IS

    HET DROGEN



    NA 6 TOT 8 UUR DROGEN IS HET KLAAR

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (9 Stemmen)
    Categorie:KWEEKHOK
    01-03-2016, 22:40 geschreven door avdeynde  
    Reacties (0)
    26-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NIEUWE UPDATE

    Nieuwe Update++++++++++AVDE

    In een wereld waar alles altijd maar sneller gaat is iets nieuw zeer snel verouderd. Om dit enigszins op te vangen heeft men de update uitgevonden. Zo ook was er een update nodig voor men bestand, niet dat het zo slecht was. Sommigen denken dat de bloedlijn van Jos Vetters te min is om te presteren op een hoog niveau niets is minder waar of het moet zijn dat men twee wereldtitels, twee maal zilver en één maal brons behalen op een WK. als slecht wil bestempelen. Van nul beginnen en 6 jaar later deze resultaten behalen men kan slechter af wezen.

    Met het updaten was er ook een groter werkgeheugen nodig  wat werd opgevangen door een uitbreiding van men kweek installatie welke werd opgedreven naar 100 kweek koppels. Dit nieuw gedeelte is bijna volledig bevolkt met de bultjes van Wim Hofman.

    Ook een nieuwe installatie moet men  preventief behandelen om zo veel mogelijk problemen te voorkomen in de toekomst. Een rook tablet  koudijs heeft zijn kwaliteiten voor wat betreft de onderdrukking van aanwezige virussen, bacteriën, schimmels en gisten maar tegen de rode bloedluis heeft het geen werking.

    Zo een behandeling is erg spectaculair de kweekruimte vult zich met een dikke rook en de vogels ondervinden daar niet de minste hinder van. Zou het kunnen zijn dat het  ademhalingssysteem van de vogels  en de werking via luchtzakken er voor zorgt dat ze geen hinder  ondervinden?

    De kweek zal dit jaar wat later plaats vinden ik kies  voor de meer  traditionele aanpak en ga koppelen tegen Sint-Jozef  op 19 maart. Zo zal de rustperiode wat langer duren tussen het show seizoen en de kweek. Ook zullen de bultjes die verhuisden van Grembergen naar de Pijpelheide meer tijd hebben om deze overgang te verwerken.

    Al de kweekmans zitten nu apart opgekooid en starten met hun fluit concert om 5 uur in de morgen, en stoppen daar pas mee om 20 uur in de avond. Nu er twee afzonderlijke kweekruimtes zijn bied dit de mogelijkheid van de mans en popjes elk apart op te lichten. Dit oplichten doe ik niet stelselmatig maar ik geef ze onmiddellijk 14 uur licht, dit is voor de bultjes in de eerste week wel even aanpassen maar daarna gaat dit zeer vlot.         


    HET NIEUWE GEDEELTE VOOR DE HOFMAN BULTJES













    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:KWEEKHOK
    26-02-2016, 21:11 geschreven door avdeynde  
    Reacties (0)
    25-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE TAM-TAM



    GEZOND VERSTAND ++++++++++++++++++++++++++++++++++AVDE

    De tam-tam  galmde door het oerwoud en bracht het goede nieuws dat gezond verstand het heeft gehaald. Wat hij dan wel heeft verkondigt wel dat de standaard voor de Belgische bult niet en ik herhaal “niet” zal veranderen!!!!!!!!!!!!!!

    Het is nu maar te hopen dat de afgevaardigde die de Belgische belangen zal moeten verdedigen in  Palaiseau zich begeeft binnen de grenzen van het mandaat dat is afgesproken. Het profiel voor deze vertegenwoordiger zou minstens de nodige taalvaardigheid moeten laten blijken en verder een integer persoon zijn die zich niet zal laten beïnvloeden door mensen die nu ze op een democratische manier hun slag niet hebben thuis gehaald het zeker nog eens gaan proberen op een andere manier.

    Het ronselen van liefhebbers door sommige mensen  om voor de verandering te kiezen heeft dan wel niet het verhoopte effect gehad maar geeft wel aan dat ze er niet voor terug deinzen om hun invloed aan te wenden om hun slag thuis te halen.

    En er is nog meer goed nieuws te melden uit het kamp van de Belgische bult liefhebbers, zo zal Luik op zijn 1dag show van 8 oktober  exclusief voor 5 rassen de bult op nemen voor deze show. Maar het beste nieuws over deze show te Luik is dat de keurmeester van dienst niemand minder zal zijn dan Wim Hofman de grootste en meest succesvolle liefhebber van de bult die België kende de laatste jaren. De mensen in Luik hebben begrepen dat het nergens voor nodig is van buitelanders te laten komen die dan aan die arme  Belgen  komen vertellen hoe een bult er nu juist uit moet zien. In navolging van de slogan “ de koers is van ons en wij bepalen hoe ze er uit zal zien” wel “ de Belgische Bult is van ons en wij bepalen hoe die er uit zal zien”. Er zal ook een challenge gevormd worden door de speciaal clubs van de Belgische Bult, ik zal zeker een bezoekje brengen aan de show in Namen en Luik daar deze het niveau halen waardig aan de Belgische bult.  

    En het goede nieuws houd maar niet op, zo is er hoop dat de heropleving van de Belgische Bult in de West-Vlaamse contreien er zal voor zorgen dat de kiemen van een speciaal club onder  KBOF vlag voor dit prachtig ras zal bewaarheid worden. Stel u voor wat voor een succes dit zou kunnen worden  onder de vlag van de gerenommeerde  “Goude Ring Show” aan heel de wereld laten zien dat de beste liefhebbers in het land van herkomst wonen. Dat de nodige en bekwame mensen daar in West-Vlaanderen voor aanwezig zijn met een kloppend bulten hart daar ben ik van overtuigt, en dat de gedachte er leeft hebben ze al eens geuit. Nu maar hopen dat ze hun droom in waarheid durven om te zetten, en dat ze het niveau  opwaarderen zodat gure achterzaaltjes van cafés en uitgestalde bultjes op stellingen bestaande uit op elkaar gestapelde stoelen en tafels tot het verleden behoren.   

     

     




    DROMEN TOEGESTAAN

    WAT EEN VERLIES VOOR DE B.B. MAAR WAT EEN WINST ALS KEURMEESTER WIM HOFMAN


    DAT ZIJN PIPO'S ZEKER
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:KWEEKHOK
    25-02-2016, 16:03 geschreven door avdeynde  
    Reacties (0)
    22-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WK. PORTUGAL


     

      

    Mooie dagen +++++++++++++++++++AVDE

    Nu de dagen weer gaan lengen en de lichten  aanflitsen in veel kweekkamers om de kweek wat te vervroegen nemen we weer een aanloop naar de kweek 2016. De bultjes van kweekjaar 2015 zijn gearchiveerd en kregen de stempel grand cru, met  Goud , zilver en brons op het WK in Porto kan men ze niet minder waarderen.

    Zo een WK als deelnemer en bezoeker ervaren brengt u op de hoogmis van onze liefhebberij, zo ook trokken we dit jaar naar Matosinhos in Portugal om onze ingestuurde vogels ter plaatse te kunnen bewonderen. Samen met Marc, Werner, Willy, Maurice, Lucien, Koen, en Danny  vertrok ik van  Brussels South Charleroi Airport richting  Porto, na twee uurtjes in een stalen vogel landen we op de luchthaven van Porto. Onder leiding van de Werner Van Dessel die als gids fungeerde aangezien hij hier op bekend terrein was na zijn optreden als keurmeester enkele maanden vroeger gingen we de huurwagen oppikken. Na wat discussie over één verzekering konden we vertrekken, als chauffeur hadden we een prof meegebracht de Marc, als eigenaar van wel 12 privé wagens was het de geschikte man. Het zou later blijken dat we een prof nodig hadden daar de Portugese politie ons in de vroege morgend van ons vertrek  huiswaarts aan de kant zette om de Marc te laten blazen. Wie de Marc kent weet dat hij voor 30 pintjes coca-cola niet om gaat, maar geen druppel alcohol aanraakt, ook al was het ten huize Vitor Neves een porto van wel 60 jaar oud.

    De inrichters hadden mooi werk geleverd in een prachtig zalencomplex waar de show plaatsvond was alles in orde, ook de verzorging van de vogels was OK. Men gaat voor de show en om uw eigen vogels te zien blinken met de behaalde medailles, hier doe ik het dan ook voor. Geen  koffiezetten of friteuses als klassement prijs geef mij maar een rozetje en een medaille op het hoogste niveau voor minder doe ik het niet.

    Verder is zo een WK ook één groot sociaal gebeuren waar men collega vogelliefhebbers uit verschillende landen kan ontmoeten en ook nu waren de vaste waarden aanwezig. Verbroederen met de andere aanwezige Belgen is dan ook een vast gebeuren, plaats van afspraak is gewoonlijk daar waar men kan rusten en de dorstige laven, als Belgen zijnde gebeurt dit met schuimende cola en sprankelende limonades. We konden ook proeven van de plaatselijke gastronomie na een bezoek ten huize Vitor Neves de winnaar van de show in Antwerpen werden we door Vitor twee avonden uitgenodigd in een gezellig plaatselijk restaurantje. 

    Wat de behaalde medailles betreft van onze afvaardiging ter plaatse valt deze wel mee, de Van Dessel bevestigde zijn boerenjaar met een hoop medailles, ook Dirk Pelgrims viel in de prijzen en dit maal met het behalen van goud,  voor Winkelmans-Torfs was het hoogste schavotje ditmaal te hoog gegrepen, maar met zilver en brons kan men niet ontevreden zijn. Den Alex Beylemans viel dit jaar ook in de medailles, allemaal leden van de Vlaamse Border en Fife Fancy Club, moet ge niet vragen wat voor een kleppers daar lid van zijn.

    Men collega keurmeester Walter Optiels wist met zijn glosters de eer voor België hoog te houden met een zilver medaille. Hij was de enige Belgische deelnemer die een medaille wist te behalen met dit erg populaire ras.

    Nu een goede kweek en dan op naar Spanje, afspraak in Almeria voor de 65ste Mondiale.

      

     

         


    VEEL BEZOEKERS

    WAT WAS DAT ?????? NIETS AAN DE HAND DE WERNER LOSTE DAT WEL OP

    HIJ WAS DAN OOK OP BEKEND TEREIN WE ZIEN HEM HIER ENKELE MAANDEN VROEGER AAN HET WERK ALS KEURMEESTER 

    VERBROEDEREN

    VOOR EEN PROF KOMEN DE VOGELS ALTIJD EERST

    TWEE DIKKE VRIENDEN 

    DE MARC EN DE KOEN VERSTERKEN DE INNERLIJKE MENS

    KENT GE DA MOPJE AL VAN DIE BELG, DIE PORTUGEES EN DIE ITALIAAN  

    MOE? MAAR VOLDAAN KLAAR VOOR DE TERUGREIS IN DE VROEGE MORGEND

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (12 Stemmen)
    Categorie:KWEEKHOK
    22-02-2016, 23:07 geschreven door avdeynde  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 11/09-17/09 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 28/03-03/04 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • Belgische bulten groep Oost Vlaanderen
  • club italiano bossu
  • Richard Peeters en zoon Johan --- glosters en yorkshires
  • Belgische bulten Wim Hofman
  • VLAAMSE BORDER & FIFE FANCY CLUB
  • bossu belga Giuseppe Colucci
  • bossubelge
  • visita-al-aviario-de-juan-jose-oliva.
  • Lizards kanarie
    Welkom op mijn blog!
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    applenieuws
    www.bloggen.be/appleni
    Foto
    Foto

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs