Avde=================================
DE TELLER STAAT OP NUL
Met het WK te Rosmalen kwam er een einde aan het show seizoen 2014 en werd de teller weer op nul gezet. Met de kweek nemen we een nieuwe aanvang naar het nieuwe show seizoen 2015 dat ditmaal zal eindigen op het WK te Portugal. Voor de bultjes naar het WK vertrokken werden deze opgelicht zodat eens ze terug zijn zij direct kunnen starten met de kweek.
De eerste nestjes zijn dan ook al gevuld met eitjes en sommige popjes zijn al aan het broeden zodat we binnen een tien tal dagen de eerste bultjes mogen verwachten. De voorbereiding verliep voorbeeldig zonder enige strubbeling laat ons hopen dat dit de voorbode is van een goede kweek.
Voor mij bestaat een goede kweek uit 200 à 250 jonge bultjes, de 48 koppels welke ik samenstelde moeten de klus maar klaren en deze verwachting inlossen. Maar de weg naar een goede kweek is bezaaid met vallen en schietgeweren, er kan 1000 en 1 dingen mislopen.
De eerste vereiste om alles vlot te laten verlopen is dat de vogels gezond zijn bij de aanvang van de kweek. We mogen niet vergeten dat kweken voor onze kanaries een zware inspanning is en dat vooral de popjes de meeste offers dienen te brengen. Zoals steeds ga ik een 8 tal weken voor de aanvang van de kweek op bezoek bij de dierenarts voor mij is dat bij Trigenio te Nijlen. Na een onderzoek door Peter Coutteel werden men bultjes als gezond verklaard en was behandelen niet nodig.
De normale voorbereiding met wat vitaminen en mineralen ter ondersteuning voor de nakende kweek werden toegediend dus moeten ze er klaar voor zijn. Voor wat het eivoer betreft ga ik dit jaar een nieuwe toepassing uitproberen bij een aantal koppels en als de resultaten goed zijn gaat de vernieuwing zich doorzetten naar al de koppels. Het uiteindelijke doel is van tegen het einde van de kweek zonder commercieel eivoer te gaan kweken. Als het waar is dat de uiterst kleine hoeveelheden chloor in leidingwater of de verwaarloosbare hoeveelheden van nitriet of wat dan ook in sla of appels een slechte invloed hebben op de kweek resultaten van onze kanaries. Wat moet ik dan denken van de stoffen die worden toegevoegd aan commercieel eivoer on dit tot 18 maanden houdbaar te maken na fabricatiedatum?
Zoals elk jaar komt er weer wat nieuw op de markt dit jaar is het Perle Morbide . Het was al een twee tal jaar aan het sluimeren maar dit jaar is het hot dankzij een goede setting in de markt en de nodige reclame. Op fluisterende toon en met geheimzinnige papiertjes die de naam vermelden zo gaat men met dit nieuwe wonderkind om, kweken was nog nooit zo gemakkelijk als men maar Perle Morbide voedert. Als we de samenstelling eens onder de loep nemen is er niets nieuw onder de zon, geen enkel ingrediënt laat een betere kweek verwachten. Maïs, gemalen tarwe, gemalen haver, maïsglutenmeel, kokosolie, sojaolie, aardappeleiwit zijn geen wondermiddelen en de rest zijn kunstmatige kleur stoffen en wat vitaminen of aminozuren die in elk vitaminepreparaat voor vogels zijn terug te vinden. Wie het zich wil aanschaffen moet er naar op zoek aangezien het op niet veel plaatsen te verkrijgen is dit ondersteund natuurlijk de wonderbaarlijke geheimzinnige kwaliteiten die men er aan toe dicht.
Zo nieuw is het trouwens niet het is al een aantal jaren op de markt, oorspronkelijk komt het uit Amerika de firma Pretty Bird van de pellet voeding heeft het al lang in haar gamma en voor de helft van de prijs.
Dat het kiemzaden zou vervangen is een commerciële leugen en slaat nergens op het is totaal onwaar en dan al zeker naar voedingswaarde toe het kan hoogstens de rusk of couscous vervangen in het eivoer door het rul te maken. Dat ze het graag eten is waar maar de meeste mensen eten ook graag friet en taarten die zijn lekker, maar of het goed is?
Welke weg ik moet gaan en welk type bult ik moet kweken is nog een raadsel aangezien enkele wijze zich gaan buigen over de toekomst van de bult. Men denkt er aan de standaard aan te passen, met het argument dat de hedendaagse bult is geëvolueerd. Is deze evolutie dan wel in de goede richting geweest? Is het niet zo dat men vogels moet trachten te kweken welke naar de standaard toe evolueren. Als de standaard niet meer beantwoord aan de hedendaagse bult zijn er dan in het verleden foute keuzes gemaakt? Zijn er toen zaken extra beloond die niet gevraagd werden en zo de bult liet evolueren van de standaard weg. Moet ik nu van die kleine bultjes met een werkhouding in cijfer 1 gaan kweken, of net die lange smalle met gestrekte Gibber poten. Er moeten ook meer punten komen op de bevedering stelt men voor, en bij één andere houdingvogel schaft men juist de rubriek bevedering af, ofwel zijn al de neges zwart of wel geen enkele. Men moet wel weten wat men wil natuurlijk anders word vogels kweken naar de standaard moeilijk.
We zien wel waar het schip strand misschien zit er wel meer toekomst in de Parijse Frisé die in bestelling zijn en maak ik volgend jaar een volledige overstap naar dit ras zodat dit kweekjaar wel eens men laatste zou kunnen zijn als Belgische Bult liefhebber.
niets nieuw onder de zon al 15 jaar op de markt

 Het Nieuwe wonderkind vanaf nu is vogels kweken kinderspel
 Als conservatief ben ik tegen veranderingen maar als het moet enkele voorbeelden die wel wat in zich hebben als nieuw type bult



|