kanaries Belgische bultjes
het wel en wee van mijn bultjes
Inhoud blog
  • TEN HUIZE VAN……WERNER VAN DESSEL
  • POSTUURKANARIES WASSEN
  • DE VOEDING VAN ONZE KANARIES.
  • TEN HUIZE VAN DIRK PELGRIMS
  • De achilleshiel van de bloedluis.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • site WOUT VAN GILS alles over de kanarie
  • vogel links
  • Link beginpagina
  • blog van Marc De Rechter
  • brabantse speciaalclub kleur postuur kanarie
  • FIORINO
  • Belgische bulten groep Oost Vlaanderen
  • Borders
  • 05-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DRINKWATER VOOR DE VOGELS
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    DRINKWATER AANZUREN OF NIET?

    Naar aanleiding van een besmetting met megabacterie van men vogelbestand ging ik op zoek naar een middel om dit te voorkomen. Ik kwam al snel bij het aanzuren van het drinkwater als hulpmiddel ter voorkoming van megabacterie. Zoals het maar al te dikwijls is met beweringen onder de vogelliefhebbers was het ook hier weer een afwegen van verschillende meningen. De voorstanders beweren dat het niets dan voordelen heeft zoals de bevordering van de vertering, het afremmen van de groei van ziekmakende bacteriën het zou eetlust opwekkend, ontslakend en weerstand verhogend werken. Het zou verder coccidiose voorkomen wat het toedienen van medicatie hiertegen overbodig maakt, en ook megabacterie zou mogelijk onderdrukt worden. Niks dan goede eigenschappen zo te zien, maar de tegenstanders doen dit alles af als sterk overroepen en onbewezen eigenschappen. Zoals het vaak is zal de waarheid ergens in het midden zitten zeker.

    Dan maar op zoek naar de dieperliggende reden waarom het wel of niet kan werken. Eerst moet ik de vertering van de kanarievogel eens van naderbij bekijken.

    DE BEK EN DE MONDHOLTE: aangezien een kanarie geen tanden heeft kan hij het eten niet fijnmalen in de bek, nochtans maakt hij wel handig gebruik van zijn bek om het eten in kleine stukjes te verdelen. Bij het eten van pellets kan men dit mooi observeren, hij kan deze kleine bolletjes die de pellets zijn makkelijk doorslikken als hij wil maar zal dit niet doen. Hij gaat deze pellets ronddraaien in zijn bek en breken waarna hij het grootste stukje even op zijn zitstok zal leggen om vervolgens de stukjes verder te verkleinen. Als de stukjes klein genoeg zijn zal hij deze doorslikken om dan pas het grotere stuk dat op de zitstok ligt terug in de bek te nemen en verder te vermalen. Bij dit alles wordt in de mondholte speeksel toegevoegd dit bevat enzymen die het verteren een handje toesteken, ook zorgt dit speeksel voor het beter glijden door de slokdarm naar de krop.

    DE KROP: in de krop gaat de vermenging plaats vinden van het eten met het opgenomen water, dit alles gaat weken en de eerste vertering van koolhydraten vind plaats. De zuurwaarde in de krop zal rond de 4,5 ph zijn of we nu aangezuurd water geven of niet deze ph waarde wordt gestuurd door de vogel zelf. Wel is het zo dat hoe zuurder het aangeboden drinkwater is hoe minder dat de vogel zelf moet bijsturen. Vervolgens gaat het voedsel naar de kliermaag.

    DE KLIERMAAG: hier gaat de eerste echte vertering plaatsvinden van de eiwitten onder invloed van de toegevoegde maagsappen en gaat de zuurtegraad zakken naar 2,3 ph van hier gaat het verder naar de spiermaag.

    SPIERMAAG: onder invloed van de aanwezige kiezeltjes en de knedende beweging gaat de voeding verder verkleinen en word beter verteerbaar. Hier word de kalk opgelost en losgemaakt van de voedingsstoffen om dit beter te kunnen verteren. Er nog even bij vermelden dat voor deze maal functie er scherpe kiezel nodig is opgebouwd uit kiezelzuur, en niet het grit of oesterschel dat opgebouwd is uit calcium daar dit gewoon word opgelost in het zuur van deze spiermaag welke een ph heeft van 1,5 tot 2. Vanaf hier gaat het verder naar de darmen waar de opname van de voedingstoffen zal gebeuren.

    Dit wetende kan ik nu de beweringen toetsen van de voorstanders over aanzuren aan de feiten zoals ze voorliggen, zijnde de verschillende ph waarden in de verschillende fases van de vertering. Wat ik nu nog moet weten zijn de waarden van ph waartegen de beestjes niet kunnen om te zien of aanzuren  enige baat heeft.

    In de volgende tabel de waarden voor deze beestjes,

    Organismen

    Minimaal

    Optimaal

    Maximaal

    bacterie

    3,0 - 4,0

    6,0 - 7,5

    9,0 - 10,0

    gist

    2,0 - 3,0

    4,5 - 5,5

    7,0 - 8,0

    schimmel

    1,0 - 2,0

    4,5 - 5,5

    7,0 - 8,0

    Zo te zien heeft aanzuren wel zin voor de beperking van bacteriën, maar zal het weinig invloed hebben op gisten en schimmels vrees ik. Ondanks deze wetenschap ben ik over gegaan tot het aanzuren van men drinkwater. Baat het niet schaad het niet denk ik hierbij, en ook omdat er veel liefhebbers zijn die er lovend over spreken.

    Meten is weten was vroeger een van de punten waar veel waarde werd aan gehecht toen ik nog werkt bij de firma Levis. Ook de ph waarde van water gedragen verven moest worden bepaald en bijgestuurd om rotting te voorkomen. De ph waarde kan men aflezen op een schaal gaande van 1 tot 14, waarbij 1 zeer zuur is en 14 zeer alkalisch, een ph waarde van 7  geeft aan dat iets neutraal is. Het meten van deze ph waarde kan op een eenvoudige manier gebeuren door de liefhebber thuis. Men kan zich hier een ph meter voor aanschaffen in een aquarium of tuincentrum wat vrij duur is. Goedkoper en eenvoudiger gaat dit met ph meet trips welke men kan aankopen bij de apotheker en maar enkele euro’s kosten. Waar men verder moet op letten is de ph waarde welke men wenst te bekomen. Na opzoekingen op het net kom ik tot een ph waarde van 5.5 welke men als ok  beschouwt voor vogels. Nog een eigenaardigheidje over de ph waarde die men dikwijls niet weet of over het hoofd ziet, de waardeschaal voor ph stijgt of daalt logaritmisch. Wat wil dit zeggen?  De daling of stijging verloopt niet zoals we ons gewoonlijk voorstellen of met andere woorden 1+1 =2 en +1 = 3, welnu voor ph waarden welke logaritmisch dalen of stijgen, gaat dit zo 1+1= 10 en +1= 100. Dit wetende ga ik wel opletten met men ph bepaling daar het verschil tussen 7ph (neutraal) en 5ph wel 100 maal zuurder is dan gewoon kraantjes water, bv regenwater zit in de buurt van 5 ph en is het drinkwater voor 90% van de vogels in de natuur. Dit alles is nog aanvaardbaar maar ph 4 is wel al 1000 maal zuurder dan gewoon kraantjes water. Is een ph waarde van 4 gevaarlijk? Neen, zo heeft coca cola ook een ph van 4 en dat kan men gewoon drinken, of nemen we iets zuur zoals een citroen welke een waarde heeft van 2.2 tot 2.4 of azijn met een waarde van 2 tot 3.4 ph. Waar men wel moet mee opletten is de concentratie van zuur in een vloeistof, zo bevat azijn gewoonlijk tussen de 6 tot 8% azijnzuur. Indien men azijnzuur in zijn pure vorm gaat nemen is de zuurtegraad hetzelfde maar is het wel een stuk agressiever.

    En dan de praktijk, ik ga aanzuren met appelazijn en voeg een soeplepel(10ml) toe aan een liter water dit geeft mij een drinkwater met een zuurtegraad van +- 5ph. Dit aangezuurd water ga ik drie dagen per week verschaffen aan de vogels, en nu maar hopen dat al dat goede wat ik hoorde over aanzuren waarheid was.

    NOG ENKELE WEETJES OVER AANZUREN EN DRINKWATER.

    Is het nu waar of onwaar dat men geen water rechtstreeks van de kraan mag geven aan de vogels? De logica achter deze bewering volgens de aanhangers van deze handelswijze is te vinden in de bewering dat de chloor in kraantjeswater niet goed is voor de vogels. Men gaat water de avond voor dat men dit aan de vogels geeft aftappen en laat de chloor gedurende de nacht verdampen. Als chloor niet goed is voor de vogels is dit een goede oplossing op het eerste gezicht of niet?

    Als men gaat zien waarom dat chloor toevoegt word begint men al te twijfelen aan deze werkwijze. Chloor wordt in heel lage concentraties toegevoegd aan het leidingwater om de eventueel aanwezige bacteriën te doden. Dus als de chloor weg is kunnen aanwezige bacteriën hun gang gaan dat lijkt me nu wel geen voordeel. Niet erg natuurlijk aangezien watermaatschappijen drinkwater moeten leveren zonder bacteriën en dit ook doen in de mate van het mogelijke. Dus in het drinkwater recht uit de kraan zitten geen bacteriën, maar waar zitten ze dan wel? Op alles wat niet gesteriliseerd is zitten van die klein beestjes bv. op onze handen zitten gemiddeld 150 verschillende bacteriën in een hoeveelheid van een paar miljoen per vierkante centimeter. In onze drinkbekers van de vogels al hebben we deze uitgeschrobd met welk antibacterieel middel ook er blijven altijd wel een paar van die beestjes achter. Als ik hier nu recht van de kraan water in doe zorgt de aanwezige chloor ervoor dat de aangroei in de eerste uren beperkt is, als er geen chloor aanwezig is gaat de aangroei onmiddellijk op volle toeren draaien. Hoe snel gaat dat dan wel?  Voor E-coli gaat dit zo, op 10uur vermenigvuldigt ze met factor 1000 en op 24uur met een factor van ver boven het miljoen, voor andere bacteriën zijn er kleine verschillen mogelijk. Even terug naar onze drinkbekers voor de vogels waar ik water indoe dat een nacht heeft gerust ook al zat er maar één beestje in dan zijn dit er nu al 1000. En tegen de avond zijn dit er al enkele miljoenen als ik dit nu twee dagen niet ververs zijn dit er meer dan het aantal mensen dat op de wereld rondloopt.

    Met wat zuurt men nu het best zijn drinkwater voor de vogels aan, is dit appel azijn, medicinaal zoutzuur, citroenzuur of nog wat anders? Van alles zijn er voorstanders en tegenstanders zo is appelazijn het meest natuurlijke beweren sommigen, en zo moet zoutzuur niet worden omgezet in de maag van de vogel omdat ze dit zelf ook aanmaken zegt de andere, dit is allemaal wel waar maar welk werkt nu het best als antibacterieel middel voor onze vogels? Om dit te achterhalen moeten we eerst op zoek naar hoe deze antibacteriële werking tot stand komt door zuur. Deze werking in het drinkwater is een verhaal van splitsen in +ionen en –ionen, HCL –moleculen en H+ en CL atomen, om een lang verhaal kort te maken ik snapte er niets van. Dan maar een telefoontje gedaan naar een vroegere collega die de gave bezit om als doctor in de scheikunde iets verstaanbaar te maken voor een jongen die van de vakschool kwam. Na een lange uitleg vatte ik het nog niet maar ik onthield dat enkel het % van ongedissocieerd zuur van belang was. Het is dit  ongedissocieerd zuur dat overblijft in het drinkwater dat een antibacteriële werking heeft.

    Tabel van ongedissocieerd zuur: ( bij een oplossing in water met een ph van 4)

    Azijnzuur: +-80%  ongedissocieerd zuur

    Melkzuur: +-37%  ongedissocieerd zuur

    Citroenzuur: +-10%  ongedissocieerd zuur

    Zoutzuur:  0 % ongedissocieerd zuur

    Weer is een fabeltje naar de maan geholpen hoop ik, uit dit alles leer ik dat men keuze van appelazijn de juiste is.

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:KWEEKHOK
    05-08-2012, 23:39 geschreven door avdeynde  
    Reacties (0)
    02-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NOG EVEN GEDULD

    NOG EVEN GEDULD

    De kweek is nog slechts een herinnering, voor sommige een goede en voor anderen een minder goede. Het is weer augustus en hoogzomer de hogere temperaturen helpen onze gevederde vrienden om goed door de ruitijd te komen. Ook de ongewenste kleine beestjes(rode mijt) maakt dankbaar gebruik van vocht en warmte om bij menig liefhebber een uitbraak te forceren, her en der steken ze de kop op. De muggen zijn ook van de partij en als verspreider van het gevreesde vogelpokken virus vervullen ze hun taak, op plaatsen waar er een uitbraak is gaan ze voor verspreiding zorgen in heel de buurt. De meeste liefhebbers namen hun voorzorgen om besmetting te voorkomen door de vogels in te enten tegen deze ziekte.

      De jonge bultjes zijn al door de eerste zift gepasseerd en ongeveer de helft bleek er door te vallen. Met de andere helft kunnen we nu verder werken, ze zitten nu per drie in een kweekbak met een TT-kooi er voor, hier kunnen ze nu verder ruien. Door de dagelijkse verzorging kunnen ze wennen aan de korte nabijheid van mensen. De staart en vleugel pennen zijn nagezien en de afgebroken of slechte pennen zijn verwijderd.

    Het is nu zes weken voor de start van het TT-seizoen, op 15 september gaan we van start op de 1dag show te Namen en dan volgen ze elkaar snel op. Namen was vorig jaar men beste 1dag show met een derde best in show was dit men beste resultaat dat ik behaalde. In het Waalse landgedeelte draagt men de Belgische bult hoog in het vaandel wat zich vertaald in een goede reeksindeling. Te Oost-Vlaanderen op de 1dag show was de concurrentie voor men bultjes niet te onderschatten, al de latere medaille winnaars op het wereldkampioenschap met Belgische bult waren van de partij. De mooiste 1dag show vorig jaar was zonder meer Antwerpen de grootst en meest gewaardeerde onder de 1dags shows in België, weliswaar vooral naar de Engelse rassen georiënteerd en met een minder goede  reeksindeling voor de Belgische bult spijtig. Onder de meerdaagse shows was de Gouden ring show te Roeselare de grootste en mooiste show van het land hij kon de concurrentie aan met de grote buitenlandse shows. Te Zandhoven was er de vernieuwde Diamond  Bird show in een prachtige nieuwe zaal met 3800 vogels op weg naar een plaats bij de grootste van het land.

    VOORLOPIGE KALENDER VAN TT WAAR IK GA DEELNEMEN

    15/9 NAMEN 1DAG – 22/9 WEST-VLAANDEREN 1DAG – 29/9 OOST- VLAANDEREN 1DAG – 6/10 ANTWERPEN en/of HAKENDOVER en/of BEERZEL – 13/10 DIAMOND BIRD en DE HEIKNEUTER PIJPELHEIDE – 18-20/10 BPC LIMBURG en/of HOUWAARTSE UIL – 28/10 BPC OOST- VLAANDEREN en/of BEGIJNENDIJK – 3/11 BPC NAMEN + BULTEN SHOW – 10/11 BPC LUIK – 17/11 PROVINCIAAL  HULSHOUT – 24-25/ 11 AMPV  NEDERLAND - 28-2/ 11 GOUDE RING ROESELARE en SPECIAAL SHOW VOOR BELGISCHE BULT TE STEKENE

    Hierna nog het Belgisch kampioenschap AOB dat nu een week later in het jaar plaats vindt. En dan is er nog het wereld kampioenschap te Hasselt waar ik hoop aan deel te nemen. Alles zal afhangen van hoe goed de bultjes zijn in wat vooraf gaat. Als ik hier deelneem moet dit zijn in de overtuiging dat ik een kans maak. De Olympische gedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen is voor losers, als ik enkel met deze gedachte moet deelnemen kan ik beter gaan als bezoeker en de vogels bewonderen van de echte kampioenen.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    Categorie:KWEEKHOK
    02-08-2012, 22:29 geschreven door avdeynde  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 11/09-17/09 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 28/03-03/04 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • Belgische bulten groep Oost Vlaanderen
  • club italiano bossu
  • Richard Peeters en zoon Johan --- glosters en yorkshires
  • Belgische bulten Wim Hofman
  • VLAAMSE BORDER & FIFE FANCY CLUB
  • bossu belga Giuseppe Colucci
  • bossubelge
  • visita-al-aviario-de-juan-jose-oliva.
  • Lizards kanarie
    Welkom op mijn blog!
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    thestyleguy
    www.bloggen.be/thestyl
    Foto
    Foto

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs