Zoals de andere jaren ben ik eind januari gestart met de kweek. De eerste ronde zag er formidabel uit, tot het noodlot toesloeg, van de 80 jonge vogels die ik liggen had heb ik er maar 15 groot gekregen. Wat de oorzaak was is het nog altijd na gokken.
Na raadpleging van een dierenarts en volgen van zijn kuur is de 2 de ronde van start gegaan, inderdaad nu kreeg ik de jonge wel groot maar had meer slechtte eieren, hiervoor hadden ze wel gewaarschuwd. Aangezien de vogels nog in goede conditie zaten na de 2 de ronde hebben we besloten om toch maar een 3 ronde te doen en zouden wel zien waar we uitkomen. Ondertussen is de kweek volledig gedaan en zijn alle jonge vogels in de volière geraakt. Na de problemen van de eerste ronde mag ik toch niet klagen heb een kleine 200 jonge vogels op stok zitten, klaar voor in te enten tegen de pokken. Ondertussen zijn er al verschillende jonge die al bijna uit geruid zijn en de Yorken bijna op kleur, kan ik toch wel vast stellen dat er weer een paar mooie TT vogels tussen zitten, waardoor we ons mannetje kunnen staan en hopelijk toch een paar titels opbrengen. Persoonlijk zien ik vooral uit na de confrontatie met de ander lizards kweker in Keijenborg waar ik dit jaar een tweede plaatst te verdediging hebt in de schimmelreeks met de gebroken cappen. Hopelijke kan ik dit jaar in de blauwe reeks ook iets mee kraaien.
Ondertussen heb ik mijn bestand uitgebreid met een 3 tal koppels Irisch Fancy, en een koppel cresten. Van cresten zeggen ze dat het moeilijke kweekvogels zijn, heb 2 jonge groot gekregen van 1 nestje, het 2 de nestje is er nooit gekomen. Met de Irisch Fancy is het een nog mooiere verhaal, per toeval heb ik deze kunnen aankopen bij een invoerder en zijn hiermee pas gestart te kweken in Maart en tot nu toe heb ik een 20 tal jonge uitvliegen over 2 rondes en het mooiste is dat ik er dadelijk een witje bij heb, nu maar afwachten als het TTvogels zijn, dat is het andere belangrijke puntje.
De lizard word onderverdeeld bij de postuurkanarie met name de getekende
WELKE KLEUREN
De lizard heb je in 4 kleuren De goud lizard ( geel intensief ) De zilver lizard ( geel schimmel ) De blauwe lizard (witte ondergrond ) De rode lizard (rood opgekleurd )
CAPPEN
Volkap , gebrokken cap en kaploze lizards De Cap van een Lizard moet ovaal zijn en niet te ver in de nek doorlopen , boven de ogen moet een oogstreep zichtbaar zijn ,bij een gebroken Cap moet het onderbroken gedeelte mooi geschubt zijn en bij de Non cap moet de schubtekening van de snavel overlopen naar de rugtekening
TEKENING
Het voornaamste aan de Lizard is de rugtekening deze moet in een lijn van de kop tot de staart lopen zo dat er een hagedis tekening ontstaat vandaar dan ook de naam Lizard.
Van de rugtekening gaan we naar de flanktekening deze moet goed zichtbaar geschubt zijn en ook goed onderbroken.
Dan komen we ook bij een belangrijk punt de borsttekening
HOORNDELEN
De poten en de snavel , moeten zo donker mogelijk zijn dit kan men verkrijgen door ze twee maal per week bruidssluier te geven
dit hebben ze ook nog heel graag verder moet een Lizard het liefst buiten gehouden worden want de zon verwijderd zo het bruine pigment wat een lizard wel eens laat zien.
KWEKEN
Het samenstellen van een kweekkoppel is niet gemakkelijk , je mag geen 2 volkappen of ook geen intensieve bij elkaar paren , ikzelf selecteer op de tekeningen en de kleur de cappen komen pas op het einde Probeer altijd een intensieve man of pop op een geel schimmel te zetten met een goeie tekening ,zal nooit een volkap op een volkap zetten .
TENTOONSTELLING VOGEL
Nu komen we tot de Lizard als tentoonstellingsvogel ik geloof en ik denk dat er velen kwekers het met mij eens zijn dat de Lizard een van de moeilijkste vogel is om tentoon te stellen want als een jonge Lizard een staart of vleugelpen verliest komt deze terug met een witte omranding daarom moet men de jonge vogels al in een vroeg stadium
uit selecteren en niet te veel bij elkaar in een kooi zetten.Men zoekt de tentoonstellings vogels al vroeg uit en let op dat de vogels geen witte nagels hebben , verder moet de bevedering glad en glanzend zijn.
Vaker ziet men Lizards die een slechte veren kwaliteit hebben en een lichte schubtekening deze vogels moet men verwijderen .
Verder ziet men ook vaker Lizards met een grove rugtekening en of een (strikje) in de nek deze vogels moet men ook verwijderen de grondkleur moet helder en goed verdeeld over de vogel lopen.
Nadat ik Brabantse kampioen geworden was met de lizards en lang twijfelen toch maar eens deelgenomen aan het Belgische kampioenschap in Wieze KBOF. In eerste instante had ik er toch geen goed oog in de vogels lieten niet meer dezelfde indruk als een paar weken geleden, maar ze waren in geschreven. Woensdagavond in regen en sneeuw toen maar op gereden naar Weize om de vogels in te korven eenmaal aangekomen in de zaal viel alle zenuwen weg, zag de vogels zitten en had er een goed oog in. Nu moesten ze alleen de keurmeesters nog overtuigen. Donderdagavond vol spanning naar de website gesurfd van de KBOF, en kon vast stellen dat ik 4 x goud en 1 x brons had maar ik wist niet met welke vogels. De zaterdag namiddag op gereden naar de zaal en kon zelf vast stellen wat ik al een tijdje wist de lizards waren bij de beste, maar wat we vooral blij maakte was dat ik zowel met de stam als stel de beste had. De vierde kampioen was een yorkshire man die viertiendagen ervoor ook Brabantse kampioen was geworden, met de raza had ik een bronze medaille weten weg te kapen. Ik krijg veel lof over mijn stam lizards van de aanwezige keurmeester die mij persoonlijk kwam geluk wensen met zo mooie lizards.
Belgische Kampioen enkeling 2012
Beste stam in show
Kampioen enkeling nog eens
Een pop van de stam
Een schimmel pop met 91 punten
Belgische kampioen met de yorkshire man
Mijn beste pop die ik niet mee genomen heb maar reeds klaar zit om mee te kweken, deze was de vijfde beste in de Yorkshire show in Namur YCCB
Heb al een paar TT achter de rug en de resultaten zijn ook dit jaar weer bevredigingd, heb wel geen medaille behaald op de lizarddag in Keijenborg maar de kwaliteit was ook dit jaar weer van hoog niveau. Wat ik het belangrijkste vond dat was dat ik toch 18 vogels van de 20 met 90 of meer had.
De eerste TT waar ik dit jaar aan deelnam was ons clubkampioenschap van Brabantse speciaalclub kleur en postuurkanaries. Twee weken erna was het de beurt in Zonhoven PCL en ddar wist ik ook mijn prijzen te pakken, zoals hierboven al beschreven was het resultaat van Keijenborg bevredigingd. Met vandaag het hoogtepunt op de BPC show in Namur waar ik op een na alle eerste wegkaapte. In de beste of seven nam ik alle plaatsen in. Nu gaan we ons klaarmaken voor het provinciaal kampioenschap in Drieslinter en misschien dat ik dit jaar ook eens na Wieze gaan.