De druppel
Soms maken we al is gebruik van één of meerdere druppels bij het doseren van de meest verschillende zaken voor onze vogels. Denken we maar aan één druppel Birdyll in het badwater, of aan de druppel Ivermectine of Frontline in de nek van de vogel ter voorkoming van de zwarte of rode luis. Ook moet men soms al eens een ziek vogeltje helpen door toediening van een druppel medicatie om weer gezond te kunnen worden. In de bek druppelen heeft het voordeel dat de dosering juist kan worden bepaald en niet afhankelijk is van veel of weinig drinken bij toediening langs het drinkwater.
Bij het woord dosering kan men zich de vraag stellen een druppel hoeveel is dat en zijn alle druppels even groot?
Als een vloeistof vanwege de fabrikant wordt aangeboden in een druppel flacon dan is de bijgeleverde pipet of druppelaar afgestemd om druppels te vormen met een juiste hoeveelheid van het product. De juiste manier voor het gebruik van een druppelaar bestaat er in door de druppelaar te vullen en het overtollige product aan de buitenkant te laten afdruipen. Vervolgens gaat men een druppel vormen via een lichte druk op de pipet, de op deze manier gevormde druppels zullen steeds een zelfde volume bezitten. Men dient de druppelaar wel steeds onder een zelfde hoek te plaatsen bij het vormen van de druppel best loodrecht naar onder.
Sommige denken nu misschien wat een gedoe voor een simpele druppel, een druppel is een druppel, en de grote heeft geen belang! Als het over een druppeltje Jenever gaat is dat inderdaad zo, maar aanhoor eerst dit verhaaltje dat ik en vele anderen al hoorde vertellen door liefhebbers. Bij een uitbraak van zwarte luis belt de Jef onmiddellijk naar zijn goede vriend en collega kweker de Gust om te vragen wat er moet gebeuren. Hij krijgt de raad van te druppelen met Frontline om de luizen te doden, één druppel per vogel in de nek moet volstaan om de beestjes te doden volgens de Gust. De volgende morgen zijn niet alleen die kleine beestjes dood maar ook veel vogels. Wat liep er mis? Gaf de Gust slechte raad aan de Jef!! het was toch maar één druppel per vogel wat hij toediende. De twee vrienden konden er maar niet uitkomen hoe het kwam dat bij de ene de luizen stierven en bij de andere de vogels.
De oplossing voor dit mysterie is echter simpel te verklaren, als men weet dat afhankelijk van met wat of met welke druppelaar, en de manier waarop men hem gebruikt om een druppel te vormen er een verschil in volume kan optreden met een factor 5.
Enkele weetjes over de druppel
De grote van een druppel gevormd met een pipet of druppelaar is beïnvloedbaar door het soort vloeistof en de viscositeit of stroperigheid van deze vloeistof. Denken we hierbij maar aan een druppel water en een druppel honing welke gevormd worden door een zelfde druppelaar, wel deze zullen onderling van grote verschillen door de viscositeit. Ook de grote van het raakvlak, de vorm en het materiaal waaruit het pipet is gemaakt is mede bepalend voor de grote van een druppel, druppels blijven beter hangen aan glas dan aan plastic. Een druppel uit een naald welke men gebruikt voor inspuitingen is veel kleiner dan een druppel uit een glazen druppelaar.
Dat de voorstelling van de peervormig druppel enkel opgaat als deze ergens aan vast hangt, eens de druppel vrij in de lucht is heeft hij een bolvorm, dus alle regendruppels zijn rond en niet peervormig.
Dat regendruppels tijdens hun reis van regenwolk naar aardoppervlakte onderling niet of zeer zelden tegen elkaar botsen, ook al zijn ze soms met miljoenen samen onder weg.
Dat de grote van een druppel uit een klassieke druppelaar of pipet ergens tussen de 0.05ml en 0.01ml varieert.
 
  
Na 69 jaar wachten is de teerdruppel eindelijk gefotografeerd
|