De laatste tijd heb ik vrijwel alleen maar recepten van internet heb gehaald..even snelsnel in de avond je -in de koelkast aanwezige- ingrediënten invullen bij Smulweb. Soms kreeg ik dan recepten waar ik niets mee kon, maar vaak bracht het me op ideeën.
Nu heb ik weer het vertrouwde kookboek ontdekt; dat wil zeggen kookboeken, want ik heb er wel een stapeltje. Sommige boeken heb ik nog niet veel uit gekookt, één daarvan ben ik nu aan het ontdekken: de Franse Kookkunst/uitgave de Lantaarn. Een fraai boek, met vooral klassieke recepten, volgens de flipover (of hoe heet zo`n flap met tekst aan de binnenkant van een boek?) "aangepast aan de eisen van de moderne kok en de hedendaagse keuken". Dat zullen we nog wel eens zien..of proeven. Er staan recepten in als Ballotine van Jonge Eend met Kastanjes en Blanc-Manger met Wilde Aardbeien. Alles met hoofdletters! Het boek is prachtig geïllustreerd met meesterwerken uit de Franse klassieke en moderne kunst. Deze soep is denk ik wel het meest simpelste gerecht uit dit boek. Daar ga ik mee beginnen...
Winterse Soep met Drie Groenten.
Verhit 2 eetlepels koudgeperste olijfolie in een grote pan (niet van aluminium) en voeg 2 ons in dunne plakjes gesneden bleekselderij toe. Fruit op een matig vuur 2 minuten. Voeg 4 ons geschilde en in blokjes gesneden aardappels toe, fruit 1 minuut mee en voeg dan 750 gram in blokjes gesneden pompoen en een halve liter water toe. Voeg er zout naar smaak bij en breng het aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat de soep ongeveer 40 minuten pruttelen of totdat de aardappel uiteen begint te vallen. Dien de soep heet op en voeg aan tafel peper naar smaak toe. Garneer het bord met een blaadje selderij. De soep kan ook uitstekend koud gegeten worden.
Op de foto Jarrahdale, een goed te bewaren winter-pompoen met dik -ietwat droog-smakelijk vruchtvlees.