Appels in Frankrijk
Foto
Categorieën
  • Aparte groentes (17)
  • Appelvrouw&Lie (76)
  • De tuin (76)
  • Dorpsleven (34)
  • Gereedschap (4)
  • Groenterecepten (27)
  • In Nederland (11)
  • Inmaakrecepten (17)
  • Jamrecepten (24)
  • Koken algemeen (9)
  • Kruidenrecepten (5)
  • Met Alcohol (14)
  • Oogst (6)
  • Pompoenen (21)
  • Recettes Lorraine (2)
  • Soeprecepten (4)
  • Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • Ratafía Catalan
  • Indische loopeenden
  • Vervolg Keyhole Garden
  • Woning met uitzicht te huur
  • Keyhole Garden deel 1
  • Keyhole Garden deel 2
  • Dahlia jam
  • Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
  • Ratafia dragon
  • Vrienden op de fiets
    Zoeken in blog

    Foto
    Gastenboek
  • Le compravendite in Italia relative a proprietà di lusso
  • Gli psicologi trovano i clienti sulla rete
  • L'attività esoterica nel mondo
  • Il posizionamento seo
  • Barbour Ariel Track Quilted Jacket Black

    Gastenboek

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    22-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Napolitaanse minestrone

    De tuinbonen zitten in de grond.
    Ieder jaar koop ik van bio-zaadhuis de bolster de tuinboon en nog andere zaden. Tegenwoordig een makkie, je kan  de zaden per internet bestellen en je krijgt ze netjes thuis, mét factuur.Hier in frankrijk telen en eten de mensen vrijwel geen tuinboon, en als ze het er over hebben dan noemen ze het "die italiaanse boon".Ze vinden hem te bitter. Dat maakt deze boon voor mij juist favoriet!

    Uit het kookboek de zilveren lepel italiaanse maaltijdsoep, wel wat werk, maar oo zoo lekker
    Napolitaanse minestrone:

    Leg een gele paprika onder de hete grill tot het vel verkoold is en blaren trekt. Doe hem in een plastic zak en bind deze dicht. wacht tot de paprika wat afgekoeld is, vrijf het velletje eraf, halveer en ontpit hem en snijd hem klein.
    Hak 50 gram pancetta met een halve ui, een halve wortel en een teentje knoflook fijn.
    verhit twee lepels olie, doe het pancettamengsel erbij en bak het in een paar minuten op een laag vuur lichtbruin.
    Bak 3 ontvelde, ontpitte en kleingesneden tomaten 10 minuten mee en voeg dan 1 takje fijngehakte peterselie toe. Giet er twee liter water bij en voeg peper en zout naar smaak toe.
    Breng het aan de kook, doe twee aardappels in blokjes en 1 ons gedopte tuinbonen erbij. Laat het 10 minuten pruttelen.
    Voeg twee courgettes in plakjes, 1 ons gedopte doperwten, een kwart grof gesnipperde kool, 2 aubergines in blokjes en de gele paprika erbij.
    Hou de soep nog 30 minten op laag vuur.
    Doe er 1 ons penne (pasta) bij en kook ze in 10 minuten beetgaar. Voeg eventueel nog zout toe.
    Serveer de soep bestrooid met fijngehakte basilicum en geef er bv provolone, of andere italiaanse kaas bij.



    Categorie:Soeprecepten
    22-04-2009, 12:16 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    18-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paardenbloemen en madeliefjes
    Nog even en ik kan paardenbloemenwijn maken. Het recept zal ik een dezer dagen geven, de paardenbloemen zijn ook nog niet zover, volgende week als het een warme en droge dag is - noodzakelijk voor de goede geur van de bloem - zal het wel lukken.
    Op dit moment genieten we alleen maar van de tuin, zoveel komt er tegelijk uit: de pruimen en mirabellen bloeien, de peren bijna.
    van de bloemen de verschillende soorten smeerwortel, het longkruid, de primula`s, de kievietsbloemen, de grote roze Jenneke bloem,( Hoe heet die toch Jenneke?) het  penningkruid, maagdenpalm, de gele dovenetel, geen spijt dat ik die allemaal geplant heb!


    Maar heel mooi deze week zijn toch wel de wilde bloemen!

    De paardenbloem, madeliefje, pinksterbloem, hondsdraf, kruipend zenegroen, het maartse viooltje en nog vele anderen waarvan ik de naam niet weet; wat een genot voor het oog!






    Categorie:De tuin
    18-04-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    17-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rabarber sinaasappel appeljam
    In een oud Lorrains kookboekje vond ik dit recept.

    Omdat ik alleen met halfsuiker ( van Gilze speciaalsuiker 500 gr.) werk ( een ander merk kan natuurlijk ook) heb ik het recept aangepast.
    Avond van te voren:
    Maak 1200 gram rabarber schoon, snij de uiteinden eraf, en schil ze eventueel.
    Snij de dikke stelen in de lengte doormidden.
    Doe de rabarber in een kom met 800 gram speciaalsuiker en zet afgedekt met plastic folie weg. Na een uur kan je het fruit nog een keer doorroeren.Laat staan tot de volgende dag. ( nooit iets van aluminium gebruiken met rabarber, dat gaat een reaktie aan)
    Snij 2 grote bio of onbehandelde sinaasappels in zeer dunne schijven.
    Doe in een pan met 200 ml water en 200 gram speciaalsuiker en kook tot de sinaasappels doorschijnend en gaar zijn.
    Dit duurt wel een half uurtje.Wordt het al wat droog doe er dan wat van het rabarbervocht bij zodat dat ook een beetje indikt.

    Schil ondertussen ongeveer anderhalve kilo appels, ik gebruikte de soort idared, haal het klokhuis eruit en rasp ze fijn. Je moet 1 kilo appels overhouden.
    Als de sinaasappels klaar zijn voeg je de appels en de rabarber met vocht toe.
    Pers twee kleine citroenen uit en voeg het sap toe.
    Breng de jam aan de kook, en laat pruttelen, minsten 5 minuten of totdat je denkt dat de jam goed is.
    Met speciaal suiker stijft de jam later in de pot.
    Ik heb uiteindelijk de staafmixer moeten gebruiken. De idared stukje (ik had ze niet geraspt)  waren nog niet `vermoesd` terwijl de rabarber en de oranjeappels al klaar waren Wel jammer want zo ben je die leuke sinaasappelschil sliertjes kwijt. Moesappels nemen dus en raspen is het advies.
    En misschien maar één citroen.
    Het resultaat is een heerlijk friszure jam die een beetje op sinaasappelmarmelade lijkt.



    Categorie:Jamrecepten
    17-04-2009, 19:46 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    07-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cock-a-leekie soep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De laatste prei is uit de tuin, de eerste sla er al weer in! Een van de 1e soepen waar ik aan denk als ik veel prei heb is de schotse  cock-a-leekie soep, een recept gekregen van mijn zus die met haar Lie lange tijd in Schotland woonde.

    1  soepkip van 1 á 1,5 kg. in stukken
    een ruime kilo prei
    2 l runder of kipbouillon (van tablet)
    20 pruimedanten (gedroogde pruimen)

    Was en snijd de prei in ringen.  Houd 1 stuk prei apart en snijd het in (zeer) dunne reepjes  Vul een soeppan met de kip en de bouillon. Voeg de prei en pruimedanten toe en breng de soep aan de kook. Laat de soep 45 minuten zachtjes koken tot de kip gaar is. Schep de kip  uit de pan met een schuimspaan en laat uitlekken op een vergiet. Pluk het vlees van de kip en doe deze terug  in de soep.

    Serveer de soep in kommen met wat reepjes prei.





    Categorie:Soeprecepten
    07-04-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    31-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Macedonische groenteschotel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Al sinds jaar en dag  heb ik de gewoonte om, als het Nederlandse elftal speelt een maaltijd te maken met recepten uit het land van de tegenstander.
    Hoe dat zo gekomen is? geen idee meer, misschien met het idee de tegenstander "op te vreten"?
    Afgelopen zaterdag Schotse lamskarbonades.
    Soms is het een land met een onbekende keuken (Luxembourg?Wel eens van flamicherzooï gehoord?) ga ik op internet zoeken naar iets lekkers.

    Daar heb ik nu helemaal geen tijd voor, het is immers lente! De hele dag ben ik in de tuin te vinden, in ieder geval vanaf het moment dat ik de gewone dingen in huis heb afgeraffeld! De tuinbonen, tomaten, basilicum, peterselie, selderij en afrikaantjes zijn gezaaid. Paden worden gemaakt in de gefreesde tuin.
    Vandaag 120 uien, 30 teentjes knoflook en 30 sjalotten geplant. Tussendoor neem ik steeds een half uurtje om paden te ontdoen van dikke pollen gras, en om opkomende brandnetels met wortel en al uit te trekken, een zwaar werkje als je een maagbreukje hebt,  maar met een beetje spreiding prima te doen. Rek en strek.

    Op mijn lijstje voor de aankomende dagen staan nog 100 klussen.
    Toch eten we morgen Macedonisch. Uit blik!



    Categorie:Appelvrouw&Lie
    31-03-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    28-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.affouage, bos en recycling

    L'affouage est le droit de prendre du bois dans une forêt.( "affouage is het recht om hout uit het bos te halen").

    Wij wonen in een fijn dorp. Ons dorp heeft al erg lang een goed bosbeleid, en de inwoners profiteren daarvan.
    Ook ons Hollanders wordt toegestaan hout uit het bos te halen.Het maakt niet uit dat we hier in een tweede huis wonen, we betalen belasting en hebben dus dezelfde rechten als andere dorpsbewoners. Très sympa. Wij zijn dus affouagistes!

    Ons zijn 9 genummerde kruinen ( houppiers) toegewezen, de stammen zijn verkocht om de gemeentekas te spekken. Aan zo`n kruin zit plenty hout, soms 4 stère of meer. Genoeg te kappen! Er kwam hulp uit Nederland en we hebben weer enkele fijne dagen doorgebracht in het bos.
    We hebben geluk met ons perceel dit jaar, gemakkelijk bereikbaar, vlak aan het pad, dus geen gesleep met kettingzagen, benzinetankjes, snoeischaren en picknickmand.

    Wat je wel en niet mag in het woud staat allemaal in ons contrat vente de bois de chauffage beschreven. Zo staat erin hoe je je hout moet zagen en plaatsen (op stère`s van 1.05m hoog en 1m lang) op welke plek (niet plaatsen op pad, op jonge boompjes, tegen een boom aan of op het perceel van je buren) en wat het kost, nl 8 euro per stère. Hout wat beneden de 7 cm doorsnee heeft is gratis. Vergeet je naam er niet op te zetten, anders 10 euro boete!
    Ook is er een kalendertje met de dagen waarop gejaagd word; je wordt geacht op deze dagen niet in het bos te komen. In februari moest de dag van de jacht nog vastgesteld worden, dat we die nooit te weten zijn gekomen heeft geen problemen opgeleverd.

    Op ons contract stond ook op de tweede regel het woord Menu.
    Dat zou nog bij de overeenkomst kunnen horen, maar een paar regels verder staat er tussen de regels gedrukt: saumon au citron en verderop brie sur toast, chocola mandarine en na de regel over de boete`s: champagne...Ik zag het voor me; onze (milieu) vriendelijke burgervader had teveel oudejaarsavond menu`s uitgedraaid en zag er geen been in deze te hergebruiken. Goed dorp!!






    Categorie:Dorpsleven
    28-03-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    26-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geroosterde pastinaak
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In januari had ik de pastinaken uit mijn tuin gehaald,en in de kas in de aarde gelegd om ze te bewaren zonder het risico te lopen op uitdrogen of muizvraat. Door de warmte van de afgelopen weken waren ze al flink aan t uitlopen. Tijd voor een pastinaakrecept!
    Tegenwoordig kan je overal op het internet blogpagina`s vinden over pastinaken.
    Hier in Nederland was het een vergeten groente; in het Verenigd Koninkrijk kun je het overal kopen en eten.


    Hier volgt een recept van geroosterde pastinaak als bijgerecht.
    je kunt het originele recept ook volgen op een video door het adres van de volgende site te kopiëren:
    http://www.videojug.com/film/how-to-make-roasted-parsnips
    Aanrader!

    Schil 750 gram pastinaak, heb je hele dikke wortels bij snij sommige dan in de lengte doormidden.
    Zet een pan water op het vuur die groot genoeg is om de wortels in te koken, en doe er zout bij.
    Verwarm de oven voor op 200 graden, doe 5 eetlepels olie in een schaal die groot genoeg is om de pastinaken naast elkaar te leggen, en verwarm deze schaal in de oven.Kook de pastinaak 5 minuten tot ze nog niet helemaal zacht is en laat uitlekken.
    Pak de hete schaal uit de oven en doe er de uitgelekte pastinaak in, draai de pastinaken met twee vorken tot ze helemaal met olie bedekt zijn.
    Bestrooi met een beetje zout en vers gemalen peper.
    Bak 15 minuten, draai de wortels op de andere kant en bak nog 15 minuten.
    Laat ze uitlekken op keukenpapier.


    Categorie:Groenterecepten
    26-03-2009, 14:53 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    17-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lente Lente Lente...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen O wat een heerlijkheid, 25 graden in de kas en 15 buiten! Narcissen, cornus mas, krokussen en helleborussen bloeien, en de vogels vliegen alleen nog maar in paren! De eerste hommels, lieveheersbeestjes en vlinders, spitten, zaaien, snoeien, maaien, ruiken, voelen, proeven.. de lente ligt op mijn tong!
    Wat is dat eigenlijk,dat effect dat alles in het voorjaar een extra dimensie krijgt?

    Op Wikepedia las ik:

    De dagen in de lente worden ten opzichte van de voorgaande winter langer, en het zonlicht wordt sterker. Dat heeft effect op mensen, omdat de hoeveelheid serotonine en dopamine hoger wordt. Dit zorgt voor een algemeen welbevinden en enige euforie, met name bij natuurvolken (..) die veel buiten zijn. Dat het verlangen naar een partner of seks groter wordt is echter niet bewezen, en is mogelijk alleen te danken aan andere, minder verhullende kleding van de mogelijke partners.

    Ik begrijp dat ik als "natuurvolk" zelf geen invloed heb op mijn euforie, ik kan dus niets anders doen dan er aan toegeven! Joepie!

    Bijlagen:
    moestuin.jpg (94.7 KB)   



    Categorie:De tuin
    17-03-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    15-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Graffiti in Brussel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag ben ik weer teruggekomen op het Franse landje. Na enkele weken thuis in Nederland, kreeg ik verdomd veel zin om in de tuin te werken!
    Met het boekenweekgeschenk goedkoop naar Zuid België reizen zag ik wel zitten... ik had er niet op gerekend dat het  Feijenoord-PSV was, waardoor ik in een bomvolle trein vol met puisterige pubers naar Rotterdam reisde.Véél lawaai. Hand in hand kameraden heb ik nergens horen zingen.
    Vanaf Brussel Noord was de trein rustig.
    Ik werd verrast door graffiti van vogels (kraaien?) die als een soort strip op de muren van de open treintunnel vanaf station Brussel-Luxembourg vlogen.
    Deze vogelreeks gaat tientallen meters door, en is vanuit de trein te bekijken als een film.Op foto kan je er niet helemaal aan af zien wat er zo bijzonder aan is, je kunt natuurlijk altijd zelf eens de trein nemen.
    Na de kraaienreeks even niets, waarna als een toetje er nog wat ooievaars over de muren stapten.
    Na wat googlen heb ik de maker gevonden;BONOM,  kijk maar eens op http://www.flickr.com/groups/bonom/pool/ voor meer foto`s van zijn werk dat door heel brussel te vinden is en vooral bestaat uit skeletten van dino`s, vissen, ook fossielen heb ik gezien.



    Categorie:In Nederland
    15-03-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    05-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het paradijs ontdekt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen http://www.elsevier.nl/web/wetenschap/tientallennieuwesoortenontdektinparadijs.htm

    In het artikel wat u vind als u bovenstaande link kopieert leest u over een gebied van meer dan een miljoen hectare bos in Papoea-Nieuw-Guinea waar waarschijnlijk ( in ieder geval niet de laatste tijd) nog nooit een mens heeft geleefd.
    Deze vogel is daar ontdekt, tot nu toe was hij onbekend.
    Een stukje uit een van de artikelen:
    De groep stootte wellicht op het meest ongerepte ecosysteem in het gehele Aziatisch-Pacifische gebied. Ze ontdekten er gigantische bloemen in prachtige kleuren, boomkangoeroes en stekelige miereneters. Ook vloog er een zeldzame, goudgevlekte prieelvogel en zagen de expeditieleden een koppeltje paradijsvogels met zes lijnen op de kop. Van deze paradijsvogels werd gedacht dat ze waren uitgestorven.
    De dieren leken totaal niet bang, wat erop duidt dat ze niet eerder een mens tegenkwamen.
    Jammer, van mij had het zo mogen blijven, de rust zal er nu wel verstoord worden, we willen natuurlijk allemaal naar het paradijs....


    Categorie:In Nederland
    05-03-2009, 12:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    01-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog meer pompoen,soep,oven,bijgerecht.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Mijn kleinzonen aten een hele tijd graag pompoensoep. Dit is jammer genoeg niet meer zo.. Als ik dit gerecht voor hen maakte, dan deed ik dat voornamelijk met in de oven gaar gemaakte pompoen:

    Schil de pompoen niet, maar was de pompoen en snij hem doormidden. Haal met een eetlepel de zaden eruit.  Snijd de helften in 8 parten. Bestrijk elk part rondom ruim met olijf- of andere olie en leg ze in een ingevette ovenschaal met de schil naar beneden. Bak de pompoen in een ruim half uur gaar op ongeveer 220 graden.

    Het ligt aan de pompoensoort, de dikte van de schijven en je oven hoelang het precies duurt.
    Met dit gare vruchtvlees, wat heerlijk zoet is, een enkele gekookte wortel of prei en een half litertje bouillon maakte ik dan een fijne gepureerde soep voor hen wat ze met brood opaten.

    je kunt deze gebakken pompoen ook simpelweg invriezen, voor als je teveel pompoen in een keer moet verwerken, of als bijgerecht serveren bestrooid met wat sesamzaad, rozemarijn of grof gemalen zeezout.

    Je kunt de pompoen ook pureren en aangemaakt met wat creme fraîche (of roomboter)  zout en peper als bijgerecht eten.



    Categorie:Pompoenen
    01-03-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    25-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kraanvogels
    De kraanvogels zijn terug! Terug, dat wil zeggen ze zijn onderweg.Van Afrika naar Zweden. Ieder vroeg voorjaar komen hier duizenden kraanvogels over.  .
    De eerste tekenen van de kraanvogels in het voorjaar geven mij een lekker blij lentegevoel.
    Voor je de vogels ziet hoor je ze al,  het geluid klinkt een beetje als "kruukruu", de latijnse naam grusgrus en de franse grues komt daar vast vandaan.
    Doorgaans zie ik de eerste vogels op flinke hoogte, draaiend in groepen, soms boven elkaar, naar elkaar roepend.. Het lijkt alsof ze op elkaar wachten, terwijl ze rondjes draaien boven het dorp tot de achterblijvers hen weer hebben ingehaald, en vaak zweven ze er dan met zijn allen met een flinke snelheid ervandoor.
    Ik moet me iedere keer bedwingen om niet - a la Niels Holgerson - naar ze te roepen "hier ben ik, neem me mee!!" Soms doe ik dat zachtjes toch.

    Dikwijls komen ze in de ochtend op de maisvelden van het dorp grazen.
    Voorzichtig ga ik dan kijken, je moet wel op afstand blijven, want ze zijn schuw, alhoewel je met een auto of tractor nog in de buurt kan komen, dat zijn ze kennelijk gewend! Hoe dichterbij je komt, hoe oorverdovender het geluid.
    Adembenemend.
    De foto`s heb ik gepikt van de sites van de vogelbescherming!




    Categorie:Dorpsleven
    25-02-2009, 21:29 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoensoep met mascarpone
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik had dit blog beter Pompoensoep in Frankrijk kunnen noemen. Maar de bodem van de pompoenberg is in zicht.
    Dit recept heb ik van internet, ik weet helaas niet meer waarvandaan. Herken je je eigen recept, sorry dat ik het van je gepikt heb, en bedankt, het was heerlijk!

    Schil een pompoentje van ongeveer een kilo, en snij hem in blokjes.
    Schil drie aardappels, en snij in blokjes
    Maal twee theelepels venkelzaad
    Ontvel 3 tomaten, pel drie teentjes knoflook
    Doe alle bovenstaande ingrediënten in een pan, en giet er water bij totdat het onderstaat. Meet dit water, en doe er groente- of tuinkruidenbouillon blokjes bij naar maat.
    Kook dit gaar in ongeveer 20 minuten, pureer de soep, en voeg eventueel nog zout en peper bij.
    Serveer met een eetlepel mascarpone op het bord, en geef er ( grof) geraspte parmezaan bij.
    In plaats van venkelzaad gebruik ik vaak dillezaad, andere smaak, je moet even experimenteren welk zaad je lekker vind. Ik maal het in de elektriese koffiemolen.
    Als ik mijn eigen oranje biopompoentjes gebruik, dus vaak,  -en voornamelijk als ik gepureerde soep maak- laat ik de schil aan de pompoen,simpel, even lekker, en mooie kleur!




    Categorie:Pompoenen
    25-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    23-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoenkoekjes twee
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Mijn buurvrouw maakt ook Pompoenkoekjes, het zijn eigenlijk meer pannekoekjes. erg lekker.
    Ze vond het te moeilijk om precies de hoeveelheden aan te geven, we gaan dus maar zelf een beetje gokken.
    Rasp een -halve of hele- kleine geschilde en ontpitte pompoen vrij grof.
    Breng een pan water aan de kook, doe er zout in, en kook de pompoen -eventueel in gedeeltes, het moet snel aan de kook- twee minuten vanaf het moment dat het kookt.
    Giet af.
    Maak een pannekoekbeslag zoals je gewend bent, voeg wat geraspte gruyere of belegen kaas toe en de pompoen.
    De vulling moet moet niet al te dik zijn. Bak er pannekoekjes van zoals je gewend bent.
    Bestrooi eventueel extra met geraspte kaas. Je kunt dit recept ook zoet maken, dan de geraspte pompoen in water zónder zout koken.


    Categorie:Pompoenen
    23-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    20-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkouden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier is iedereen verkouden. ook de Abbelvrouw. En slap ook nog.
    Vandaag dus geen tuinverhaal en geen recept.  Lie krijgt gebakken eieren voor zijn geld.
    Net geleerd trouwens dat deze uitdrukking ( eieren voor zijn geld kiezen ) hier in Frankrijk
     als: mettre de l`eau dans son vin klinkt. Dat is in ieder geval iets wat Lie zeker niet zal doen.
    Zo voel ik me vandaag: een heet hoofd en een beetje scheel...



    Categorie:Appelvrouw&Lie
    20-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    19-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoenkoekjes met kruidenkwark
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit recept komt uit het boek Kürbisglück, auteur Andrea Oppermann, dat ik vorig jaar met Kerst heb gekregen. Het is voorlopig alleen in het Duits te verkrijgen.
    Roer in een kom 250 gram kwark met een eetlepel gehakte peterselie en een eetlepel gesneden bieslook. Voeg eventueel een beetje verse knoflook uit de knijper toe. Breng op smaak met zout en peper.

    Rasp 300 gram geschilde en schoongemaakte pompoen, rasp 200 gram geschilde wortel, snij 150 gram schone kleine preitjes zéér fijn.
    Doe de groente in een kom. Klop in een andere kom 2 à 3 eieren,  2 theelepels kerriepoeder en zout en peper. Doe dit samen met 6 à 7 eetlepels bloem bij de groente, zeer goed vermengen.
    verhit rijkelijk olie in een goede anti-aanbakpan,vorm met twee eetlepels koekjes van het mensel, druk ze een beetje plat, en bak deze aan beide kanten 4-5 minuten tot ze gaar en knapperig zijn. Warm houden.
    Ook lekker: de koekjes niet te lang bakken, op bakplaat leggen, en bestrooien met geraspte belegen kaas, deze laten smelten onder de grill!




    Categorie:Pompoenen
    19-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    17-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eau de vie met sinaasappels/Brulot
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is een recept wat mijn buurman wel eens meeneemt als hij een feestelijk toetje wil serveren. Hier in de Lorraine nemen mijn buren vaak een voorgerecht of dessert mee als we ze uitnodigen voor een maaltijd.

    Neem per persoon een "non traitée après recolte" ( niet behandeld na de oogst) sinaasappel en snijd deze in plakken.
    Leg de plakken in een vuurvaste schaal, leg er 2 of meer suikerklontjes per sinaasappel tussen (dit is een beetje  naar smaak, zelf hou ik niet zo van erg zoet.)
    Verwarm enkele deciliters eau de vie in een steelpan- de eau de vie moet de sinaasappelplakken net bedekken-,en steek het aan als het de drank warm is,giet dit over de sinaasappels. Doe eerst het licht uit, het ziet er mooi uit als je de sinaasappels met het brandende vocht bedruipt.
    Giet dus met een soeplepel voorzichtig de brandende eau de vie steeds over de sinaasappels. Doe dit enkele minuten. Pas op met spatten.
    Als je ophoud met bedruipen stopt het banden.
    Serveer onmiddellijk de plakken sinaasappel met het vocht en eet het warm.


    Categorie:Met Alcohol
    17-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    16-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoen met aardappelen uit de oven.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog een pompoenrecept, dit keer uit "de zilveren lepel", super Italiaans kookboek, uitgegeven bij van Dishoeck.
    4 vastkokende aardappels in plakken van een halve centimeter,
    1 grote ui in ringen,
    400 gram pompoen in plakken van 1 centimeter
    4 rijpe tomaten ontveld en in blokjes
    zout en peper.
    Verhit de oven tot 180 graden,  vet een ovenschaal in met olie.
    leg afwisselend  laagjes aardappel ui en pompoen, verdeel er de tomaat over en besprenkel alles met olijfolie naar smaak.
    Zet het gerecht 1 uur in de oven, laat voor het opdienen 5 minuten rusten. Ik maak het zelf vanavond.
    Naschrift: Ik heb het dus gemaakt, en dat viel een beetje tegen. Niet de smaak, ( ik had het nog een beetje lekkerder gemaakt door in de tomaten"saus" nog een teen uitgeknepen knoflook en een halve theelepel oregano te doen), die was erg goed,  maar het duurde enorm lang voor het gaar was. Als ik het weer maak dan zal ik de aardappelplakken fijner snijden of zelfs voorkoken, en de 1e drie kwartier er aluminiumfolie overdoen.
    En de oven op 200 graden zetten.



    Categorie:Pompoenen
    16-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    15-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Mudam in Luxemburg

    Vandaag met Lie en twee vriendinnen naar het Luxemburgse museum van de moderne kunsten geweest, het Mudam.
    We hoefden niet te betalen want er was een wisseling tussen twee exposities, en veel ruimtes waren afgesloten vanwege het  inrichten van exposities. Dat was jammer, want de 1e keer dat ik er was kon ik ook niet overal in, en deze keer waren er nog meer ruimten afgesloten,
    vrijwel de hele bovenverdieping.
    Dat was het enige minpunt, want verder hadden we een fijne middag, begonnen met een prima lunch in het Mudam café.
    Het gebouw zelf, gebouwd door architect Pei is het bezoek meer dan waard!!
    Foto1: Gebouwd op de oude muren van fort Thüngen door architect Ieoh Ming Pei  (bekend van het Louvre in Parijs).
    Foto2: Detail van een glas-in-lood raam in een gotisch geïnspireerde kapel door Wim Delvoye.





    Categorie:Dorpsleven
    15-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    13-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Valse Vegetariër
    Mensen die mij nog niet zolang kennen zullen niet geloven dat ik enige tijd vegetariër ben geweest.Héél diep van binnen ben ik het nog.
    Halverwege de jaren 70, samen met Ex-Lie en nog enkele vrienden had ik zelfs een stichting, Kasjroet geheten, die als doel had het bevorderen van gezonder eten. Én minder vlees. We hadden zelfs de slogan van de keurslagers gepikt:( Minder) vlees mevrouw, u weet wel waarom! waarmee we in de Kerkstraat in Hilversum mensen aanspraken. We verstrekten gratis linzensoep, en deelden kruidenthee met honing uit..(minder suiker meneer, weet u wel waarom?).

    Al lang geen vegetariër meer, probeer ik nog steeds weinig vlees te eten. dat is hier in de Lorraine erg lastig. Ieder jaar krijg ik een half varken aangeboden, en wordt ik verleid met aangeboden hulp voor het maken van eigen worst, bloedworst, fromage de tête en paté.En lekker dat het is..! Dit jaar heb ik het varken geweigerd, kreeg toen 5 kg wild zwijn aangeboden... en voilá Wildpaté! Zie categorie recettes lorraine.


    Categorie:Appelvrouw&Lie
    13-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    Foto
    Kijk ook eens op deze blogs...
  • Paradijs in GF!
  • Paradis (franstalig)
  • Moestuinforum
  • Agnes` kruidentuin
  • St.Laurent sur Othain
  • Hernia diafragmatica
  • Diana`s mooie moestuin
    Archief per jaar
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs