L'affouage est le droit de prendre du bois dans une forêt.( "affouage is het recht om hout uit het bos te halen").
Wij wonen in een fijn dorp. Ons dorp heeft al erg lang een goed bosbeleid, en de inwoners profiteren daarvan. Ook
ons Hollanders wordt toegestaan hout uit het bos te halen.Het maakt
niet uit dat we hier in een tweede huis wonen, we betalen belasting en
hebben dus dezelfde rechten als andere dorpsbewoners. Très sympa. Wij
zijn dus affouagistes!
Ons zijn 9 genummerde kruinen ( houppiers) toegewezen, de stammen zijn
verkocht om de gemeentekas te spekken. Aan zo`n kruin zit plenty hout,
soms 4 stère of meer. Genoeg te kappen! Er kwam hulp uit Nederland en
we hebben weer enkele fijne dagen doorgebracht in het bos. We hebben geluk met ons perceel dit jaar, gemakkelijk bereikbaar, vlak aan het pad, dus geen gesleep met kettingzagen, benzinetankjes, snoeischaren en picknickmand.
Wat je wel en niet mag in het woud staat allemaal in ons contrat vente de bois de chauffage beschreven. Zo staat erin hoe je je hout moet zagen en plaatsen (op stère`s van 1.05m hoog en 1m lang) op welke plek (niet plaatsen op pad, op jonge boompjes, tegen een boom aan of op het perceel van je buren) en wat het kost, nl 8 euro per stère. Hout wat beneden de 7 cm doorsnee heeft is gratis. Vergeet je naam er niet op te zetten, anders 10 euro boete! Ook is er een kalendertje met de dagen waarop gejaagd word; je wordt
geacht op deze dagen niet in het bos te komen. In februari moest de
dag van de jacht nog vastgesteld worden, dat we die nooit te weten zijn gekomen
heeft geen problemen opgeleverd.
Op ons contract stond ook op de tweede regel het woord Menu. Dat
zou nog bij de overeenkomst kunnen horen, maar een paar regels verder
staat er tussen de regels gedrukt: saumon au citron en verderop brie sur toast, chocola mandarine
en na de regel over de boete`s: champagne...Ik zag het voor me; onze (milieu) vriendelijke burgervader had teveel oudejaarsavond menu`s uitgedraaid en zag er geen been in deze te hergebruiken. Goed dorp!!
Categorie:Dorpsleven
28-03-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
26-03-2009
Geroosterde pastinaak
In januari had ik de pastinaken uit mijn tuin gehaald,en in de kas in de aarde gelegd om ze te bewaren zonder het risico te lopen op uitdrogen of muizvraat. Door de warmte van de afgelopen weken waren ze al flink aan t uitlopen. Tijd voor een pastinaakrecept! Tegenwoordig kan je overal op het internet blogpagina`s vinden over pastinaken. Hier in Nederland was het een vergeten groente; in het Verenigd Koninkrijk kun je het overal kopen en eten.
Hier volgt een recept van geroosterde pastinaak als bijgerecht. je kunt het originele recept ook volgen op een video door het adres van de volgende site te kopiëren: http://www.videojug.com/film/how-to-make-roasted-parsnips Aanrader!
Schil 750 gram pastinaak, heb je hele dikke wortels bij snij sommige dan in de lengte doormidden. Zet een pan water op het vuur die groot genoeg is om de wortels in te koken, en doe er zout bij. Verwarm de oven voor op 200 graden, doe 5 eetlepels olie in een schaal die groot genoeg is om de pastinaken naast elkaar te leggen, en verwarm deze schaal in de oven.Kook de pastinaak 5 minuten tot ze nog niet helemaal zacht is en laat uitlekken. Pak de hete schaal uit de oven en doe er de uitgelekte pastinaak in, draai de pastinaken met twee vorken tot ze helemaal met olie bedekt zijn. Bestrooi met een beetje zout en vers gemalen peper. Bak 15 minuten, draai de wortels op de andere kant en bak nog 15 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Categorie:Groenterecepten
26-03-2009, 14:53 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
17-03-2009
Lente Lente Lente...
O wat een heerlijkheid, 25 graden in de kas en 15 buiten! Narcissen, cornus mas, krokussen en helleborussen bloeien, en de vogels vliegen alleen nog maar in paren! De eerste hommels, lieveheersbeestjes en vlinders, spitten, zaaien, snoeien, maaien, ruiken, voelen, proeven.. de lente ligt op mijn tong! Wat is dat eigenlijk,dat effect dat alles in het voorjaar een extra dimensie krijgt?
Op Wikepedia las ik:
De dagen in de lente worden ten opzichte van de voorgaande winter langer, en het zonlicht wordt sterker. Dat heeft effect op mensen, omdat de hoeveelheid serotonine en dopamine hoger wordt. Dit zorgt voor een algemeen welbevinden en enige euforie, met name bij natuurvolken (..) die veel buiten zijn. Dat het verlangen naar een partner of seks groter
wordt is echter niet bewezen, en is mogelijk alleen te danken aan
andere, minder verhullende kleding van de mogelijke partners.
Ik begrijp dat ik als "natuurvolk" zelf geen invloed heb op mijn euforie, ik kan dus niets anders doen dan er aan toegeven! Joepie!
17-03-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
15-03-2009
Graffiti in Brussel
Vandaag ben ik weer teruggekomen op het Franse landje. Na enkele weken thuis in Nederland, kreeg ik verdomd veel zin om in de tuin te werken! Met het boekenweekgeschenk goedkoop naar Zuid België reizen zag ik wel zitten... ik had er niet op gerekend dat het Feijenoord-PSV was, waardoor ik in een bomvolle trein vol met puisterige pubers naar Rotterdam reisde.Véél lawaai. Hand in hand kameraden heb ik nergens horen zingen. Vanaf Brussel Noord was de trein rustig. Ik werd verrast door graffiti van vogels (kraaien?) die als een soort strip op de muren van de open treintunnel vanaf station Brussel-Luxembourg vlogen. Deze vogelreeks gaat tientallen meters door, en is vanuit de trein te bekijken als een film.Op foto kan je er niet helemaal aan af zien wat er zo bijzonder aan is, je kunt natuurlijk altijd zelf eens de trein nemen. Na de kraaienreeks even niets, waarna als een toetje er nog wat ooievaars over de muren stapten. Na wat googlen heb ik de maker gevonden;BONOM, kijk maar eens op http://www.flickr.com/groups/bonom/pool/ voor meer foto`s van zijn werk dat door heel brussel te vinden is en vooral bestaat uit skeletten van dino`s, vissen, ook fossielen heb ik gezien.
Categorie:In Nederland
15-03-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
In het artikel wat u vind als u bovenstaande link kopieert leest u over een gebied van meer dan een miljoen hectare bos in Papoea-Nieuw-Guinea waar waarschijnlijk ( in ieder geval niet de laatste tijd) nog nooit een mens heeft geleefd. Deze vogel is daar ontdekt, tot nu toe was hij onbekend. Een stukje uit een van de artikelen: De groep stootte wellicht op het meest ongerepte ecosysteem in het
gehele Aziatisch-Pacifische gebied. Ze ontdekten er gigantische bloemen
in prachtige kleuren, boomkangoeroes en stekelige miereneters. Ook
vloog er een zeldzame, goudgevlekte prieelvogel en zagen de
expeditieleden een koppeltje paradijsvogels met zes lijnen op de kop.
Van deze paradijsvogels werd gedacht dat ze waren uitgestorven. De dieren leken totaal niet bang, wat erop duidt dat ze niet eerder een mens tegenkwamen.
Jammer, van mij had het zo mogen blijven, de rust zal er nu wel verstoord worden, we willen natuurlijk allemaal naar het paradijs....
Categorie:In Nederland
05-03-2009, 12:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
01-03-2009
Nog meer pompoen,soep,oven,bijgerecht.
Mijn kleinzonen aten een hele tijd graag pompoensoep. Dit is jammer genoeg niet meer zo.. Als ik dit gerecht voor hen maakte, dan deed ik dat voornamelijk met in de oven gaar gemaakte pompoen:
Schil de pompoen niet, maar was de pompoen en snij hem doormidden. Haal met een eetlepel de zaden eruit. Snijd de helften in 8 parten. Bestrijk elk part rondom ruim
met olijf- of andere olie en leg ze in een ingevette ovenschaal met de schil naar
beneden. Bak de pompoen in een ruim half uur gaar op ongeveer 220 graden.
Het ligt aan de pompoensoort, de dikte van de schijven en je oven hoelang het precies duurt. Met dit gare vruchtvlees, wat heerlijk zoet is, een enkele gekookte wortel of prei en een half litertje bouillon maakte ik dan een fijne gepureerde soep voor hen wat ze met brood opaten.
je kunt deze gebakken pompoen ook simpelweg invriezen, voor als je teveel pompoen in een keer moet verwerken, of als bijgerecht serveren bestrooid met wat sesamzaad, rozemarijn of grof gemalen zeezout.
Je kunt de pompoen ook pureren en aangemaakt met wat creme fraîche (of roomboter) zout en peper als bijgerecht eten.
Categorie:Pompoenen
01-03-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
25-02-2009
Kraanvogels
De kraanvogels zijn terug! Terug, dat wil zeggen ze zijn onderweg.Van Afrika naar Zweden. Ieder vroeg voorjaar komen hier duizenden kraanvogels over. . De eerste tekenen van de kraanvogels in het voorjaar geven mij een lekker blij lentegevoel. Voor je de vogels ziet hoor je ze al, het geluid klinkt een beetje als "kruukruu", de latijnse naam grusgrus en de franse grues komt daar vast vandaan. Doorgaans zie ik de eerste vogels op flinke hoogte, draaiend in groepen, soms boven elkaar, naar elkaar roepend.. Het lijkt alsof ze op elkaar wachten, terwijl ze rondjes draaien boven
het dorp tot de achterblijvers hen weer hebben ingehaald, en vaak zweven
ze er dan met zijn allen met een flinke snelheid ervandoor. Ik moet me iedere keer bedwingen om niet - a la Niels Holgerson - naar ze te roepen "hier ben ik, neem me mee!!" Soms doe ik dat zachtjes toch. Dikwijls komen ze in de ochtend op de maisvelden van het dorp grazen. Voorzichtig ga ik dan kijken, je moet wel op afstand blijven, want ze zijn schuw, alhoewel je met een auto of tractor nog in de buurt kan komen, dat zijn ze kennelijk gewend! Hoe dichterbij je komt, hoe oorverdovender het geluid. Adembenemend. De foto`s heb ik gepikt van de sites van de vogelbescherming!
Categorie:Dorpsleven
25-02-2009, 21:29 geschreven door Appelvrouw Reacties (1)
Pompoensoep met mascarpone
Ik had dit blog beter Pompoensoep in Frankrijk kunnen noemen. Maar de bodem van de pompoenberg is in zicht. Dit recept heb ik van internet, ik weet helaas niet meer waarvandaan. Herken je je eigen recept, sorry dat ik het van je gepikt heb, en bedankt, het was heerlijk!
Schil een pompoentje van ongeveer een kilo, en snij hem in blokjes. Schil drie aardappels, en snij in blokjes Maal twee theelepels venkelzaad Ontvel 3 tomaten, pel drie teentjes knoflook Doe alle bovenstaande ingrediënten in een pan, en giet er water bij totdat het onderstaat. Meet dit water, en doe er groente- of tuinkruidenbouillon blokjes bij naar maat. Kook dit gaar in ongeveer 20 minuten, pureer de soep, en voeg eventueel nog zout en peper bij. Serveer met een eetlepel mascarpone op het bord, en geef er ( grof) geraspte parmezaan bij. In plaats van venkelzaad gebruik ik vaak dillezaad, andere smaak, je moet even experimenteren welk zaad je lekker vind. Ik maal het in de elektriese koffiemolen. Als ik mijn eigen oranje biopompoentjes gebruik, dus vaak, -en voornamelijk als ik gepureerde soep maak- laat ik de schil aan de pompoen,simpel, even lekker, en mooie kleur!
Categorie:Pompoenen
25-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
23-02-2009
Pompoenkoekjes twee
Mijn buurvrouw maakt ook Pompoenkoekjes, het zijn eigenlijk meer pannekoekjes. erg lekker. Ze vond het te moeilijk om precies de hoeveelheden aan te geven, we gaan dus maar zelf een beetje gokken. Rasp een -halve of hele- kleine geschilde en ontpitte pompoen vrij grof. Breng een pan water aan de kook, doe er zout in, en kook de pompoen -eventueel in gedeeltes, het moet snel aan de kook- twee minuten vanaf het moment dat het kookt. Giet af. Maak een pannekoekbeslag zoals je gewend bent, voeg wat geraspte gruyere of belegen kaas toe en de pompoen. De vulling moet moet niet al te dik zijn. Bak er pannekoekjes van zoals je gewend bent. Bestrooi eventueel extra met geraspte kaas. Je kunt dit recept ook zoet maken, dan de geraspte pompoen in water zónder zout koken.
Categorie:Pompoenen
23-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
20-02-2009
Verkouden
Hier is iedereen verkouden. ook de Abbelvrouw. En slap ook nog. Vandaag dus geen tuinverhaal en geen recept. Lie krijgt gebakken eieren voor zijn geld. Net geleerd trouwens dat deze uitdrukking ( eieren voor zijn geld kiezen ) hier in Frankrijk als: mettre de l`eau dans son vin klinkt. Dat is in ieder geval iets wat Lie zeker niet zal doen. Zo voel ik me vandaag: een heet hoofd en een beetje scheel...
Categorie:Appelvrouw&Lie
20-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (1)
19-02-2009
Pompoenkoekjes met kruidenkwark
Dit recept komt uit het boek Kürbisglück, auteur Andrea Oppermann, dat ik vorig jaar met Kerst heb gekregen. Het is voorlopig alleen in het Duits te verkrijgen. Roer in een kom 250 gram kwark met een eetlepel gehakte peterselie en
een eetlepel gesneden bieslook. Voeg eventueel een beetje verse
knoflook uit de knijper toe. Breng op smaak met zout en peper.
Rasp 300 gram geschilde en schoongemaakte pompoen, rasp 200 gram geschilde wortel, snij 150 gram schone kleine preitjes zéér fijn. Doe de groente in een kom. Klop in een andere kom 2 à 3 eieren, 2 theelepels kerriepoeder en zout en peper. Doe dit samen met 6 à 7 eetlepels bloem bij de groente, zeer goed vermengen. verhit rijkelijk olie in een goede anti-aanbakpan,vorm met twee eetlepels koekjes van het mensel, druk ze een beetje plat, en bak deze aan beide kanten 4-5 minuten tot ze gaar en knapperig zijn. Warm houden. Ook lekker: de koekjes niet te lang bakken, op bakplaat leggen, en bestrooien met geraspte belegen kaas, deze laten smelten onder de grill!
Categorie:Pompoenen
19-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
17-02-2009
Eau de vie met sinaasappels/Brulot
Dit is een recept wat mijn buurman wel eens meeneemt als hij een feestelijk toetje wil serveren. Hier in de Lorraine nemen mijn buren vaak een voorgerecht of dessert mee als we ze uitnodigen voor een maaltijd.
Neem per persoon een "non traitée après recolte" ( niet behandeld na de oogst) sinaasappel en snijd deze in plakken. Leg de plakken in een vuurvaste schaal, leg er 2 of meer suikerklontjes per sinaasappel tussen (dit is een beetje naar smaak, zelf hou ik niet zo van erg zoet.) Verwarm enkele deciliters eau de vie in een steelpan- de eau de vie moet de sinaasappelplakken net bedekken-,en steek het aan als het de drank warm is,giet dit over de sinaasappels. Doe eerst het licht uit, het ziet er mooi uit als je de sinaasappels met het brandende vocht bedruipt. Giet dus met een soeplepel voorzichtig de brandende eau de vie steeds over de sinaasappels. Doe dit enkele minuten. Pas op met spatten. Als je ophoud met bedruipen stopt het banden. Serveer onmiddellijk de plakken sinaasappel met het vocht en eet het warm.
Categorie:Met Alcohol
17-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
16-02-2009
Pompoen met aardappelen uit de oven.
Nog een pompoenrecept, dit keer uit "de zilveren lepel", super Italiaans kookboek, uitgegeven bij van Dishoeck. 4 vastkokende aardappels in plakken van een halve centimeter, 1 grote ui in ringen, 400 gram pompoen in plakken van 1 centimeter 4 rijpe tomaten ontveld en in blokjes zout en peper. Verhit de oven tot 180 graden, vet een ovenschaal in met olie. leg afwisselend laagjes aardappel ui en pompoen, verdeel er de tomaat over en besprenkel alles met olijfolie naar smaak. Zet het gerecht 1 uur in de oven, laat voor het opdienen 5 minuten rusten. Ik maak het zelf vanavond. Naschrift: Ik heb het dus gemaakt, en dat viel een beetje tegen. Niet de smaak, ( ik had het nog een beetje lekkerder gemaakt door in de tomaten"saus" nog een teen uitgeknepen knoflook en een halve theelepel oregano te doen), die was erg goed, maar het duurde enorm lang voor het gaar was. Als ik het weer maak dan zal ik de aardappelplakken fijner snijden of zelfs voorkoken, en de 1e drie kwartier er aluminiumfolie overdoen. En de oven op 200 graden zetten.
Categorie:Pompoenen
16-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
15-02-2009
Het Mudam in Luxemburg
Vandaag met Lie en twee vriendinnen naar het Luxemburgse museum van de moderne kunsten geweest, het Mudam. We
hoefden niet te betalen want er was een wisseling tussen twee
exposities, en veel ruimtes waren afgesloten vanwege het inrichten van
exposities. Dat was jammer, want de 1e keer dat ik er was kon ik ook
niet overal in, en deze keer waren er nog meer ruimten afgesloten, vrijwel de hele bovenverdieping. Dat was het enige minpunt, want verder hadden we een fijne middag, begonnen met een prima lunch in het Mudam café. Het gebouw zelf, gebouwd door architect Pei is het bezoek meer dan waard!! Foto1:
Gebouwd op de oude muren van fort Thüngen door architect Ieoh Ming Pei
(bekend van het Louvre in Parijs). Foto2: Detail van een glas-in-lood raam in een gotisch geïnspireerde kapel door Wim Delvoye.
Categorie:Dorpsleven
15-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
13-02-2009
Valse Vegetariër
Mensen die mij nog niet zolang kennen zullen niet geloven dat ik enige tijd vegetariër ben geweest.Héél diep van binnen ben ik het nog. Halverwege de jaren 70, samen met Ex-Lie en nog enkele vrienden had ik zelfs een stichting, Kasjroet geheten, die als doel had het bevorderen van gezonder eten. Én minder vlees. We hadden zelfs de slogan van de keurslagers gepikt:( Minder) vlees mevrouw, u weet wel waarom! waarmee we in de Kerkstraat in Hilversum mensen aanspraken. We verstrekten gratis linzensoep, en deelden kruidenthee met honing uit..(minder suiker meneer, weet u wel waarom?).
Al lang geen vegetariër meer, probeer ik nog steeds weinig vlees te eten. dat is hier in de Lorraine erg lastig. Ieder jaar krijg ik een half varken aangeboden, en wordt ik verleid met aangeboden hulp voor het maken van eigen worst, bloedworst, fromage de tête en paté.En lekker dat het is..! Dit jaar heb ik het varken geweigerd, kreeg toen 5 kg wild zwijn aangeboden... en voilá Wildpaté! Zie categorie recettes lorraine.
Categorie:Appelvrouw&Lie
13-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
5 kilo ontbeend wild zwijn: braadstuk, schouder etc, 2 kg vetspek (rug) van het varken
Draai deze samen met 1 bosje peterselie, 100 gram sjalotten, 1 ui en 3 tenen knoflook door de vleesmolen.
Weeg het vlees nog eens, en voeg 18 gram zout per kilo toe. Doe er 8 eieren, 4 eetlepels suiker, 5 fijngemalen blaadjes laurier en 2 fijngemalen takjes tijm ( met takje en al, gaat prima samen met de laurier in het bakje van de staafmixer), halve theelepel quatre epices (kaneel, kruidnagel, gember en nootmuskaat, als mix te koop) 100 gram bloem, 3 gram gemalen peper, en voor wie dat lekker vind een glas cognac. Meng goed door met de handen. Laat het 24 uur op een koele plek staan. Meng nogmaals goed door.
Doe de potten niet te vol, en sluit af met schone en hele ringen. Plaats in de weckketel, breng de temperatuur naar 100 graden en steriliseer 3 uur lang op deze temperatuur. Laten afkoelen in de ketel, potten controleren op luchtdichtheid/vacuum en koel en donker opbergen. Heb je een kleine hoeveelheid dan kan je het ook in de oven bakken au bain-marie op 200 graden anderhalf a twee uur afhankelijk van de grootte van de terrine.
Categorie:Recettes Lorraine
13-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (1)
12-02-2009
Sneeuw in de Lorraine
Vandaag is alles weer wit, dat brengt natuurlijk problemen. Ik kan niet in de tuin werken. De bakker komt pas om 12 uur, en heeft dan weinig brood meer. Lie kan niet op klus. Dan kan hij me mooi helpen met het maken van de everzwijnpaté. Morgen het recept.
Categorie:Dorpsleven
12-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (1)
10-02-2009
Mild madras pompoensoep.
Mijn voorraad
pompoenen loopt ernstig gevaar. Door de strenge winter, en onze
afwezigheid van enkele weken is het te koud geweest in mijn
benedenkeuken, en moeten Lie en ik erg ons best doen de verrotting voor te zijn: veel pompoen op het menu dus!!
Vaak maak ik pompoen kerriesoep, een easy recept zonder nadenken onder het koken.. Hier in NO frankrijk kan je niet echt aan een goed kerriemengsel komen. De Lorrainers vinden het al heel wat om kerrie uit een potje van de supermarkt te gebruiken. Wel houden ze bijna allemaal van een lekker kerrie-smaakje. Ik koop in Nl bij de Indische toko het kerriemengsel mild madras, wat super past bij de pompoen.
Fruit zachtjes een ui in een scheutje olie (bv arachide), en voeg een á twee eetlepels mild madras toe ( afhankelijk of je een sterke of een wat zachtere kerriesmaak wilt) Schil en snij een pompoen van ongeveer een kilo in blokjes, bv een oranje of groene hokkaido of een butternut,( die je in de turkse en marokkaanse winkels kan kopen, zie foto) en doe deze bij de ui. Voeg ongeveer anderhalve liter water bij ( één liter als je dikke soep wilt) en 3 kruidenbouillon of kippenbouillon blokjes ( met kippenbouillon is de smaak wat voller, de kruidenbouillon is voor de vego dag en ook erg lekker). Als de pompoen gaar is kan je de soep fijnmaken met de staafmixer.
met deze soep kan je knutselen wat je wilt, prei toevoegen, peterselie, koriander,knoflook of kokosmelk...zelf vind ik hem simpel het fijnst.
Categorie:Pompoenen
10-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
09-02-2009
Tuinsoep van de Appelvrouw
Ingrediënten:
(PER PERSOON!!), ongeveer: 50gr. mager rundgehakt (van de groene slager), 25
gr. spekblokjes(idem)100 a 200 gr. oranje pompoenvlees, half preitje, halve
w.wortel,kwart ui, teen knoflook geperst,1 takje bladselderij, 6 takjes
peterselie, ( 4 jeneverbessen en 4
pimentkorrels op grote pan soep,) kruidenbouillonblokjes, olijfolie, zout, peper,
provencaalse kruiden.
Voorbereiding: Was alle groenten, schil de pompoen, en maak er kleine blokjes van, snij de
prei aan ringen, schrap de w.wortel en maak er blokjes van,snipper de ui grof,
snij of knip de kruiden fijn, kruid het gehakt met de provencaalse kruiden( kwart theelepel per 250 gr.) en het zout&peper, plet de piment en de
jeneverbes met de platte kant van een groot mes op een plank.
Bereidingswijze: Doe de olie in de pan en fruit de ui zachtjes glazig, voeg na enkele
minuutjes de geperste knoflook toe, en na nog een minuutje de spekblokjes,piment
en de jeneverbes. laat nog een minuutje sudderen, voeg alle fijngesneden groente
toe, en water, zoveel dat het een stevige soep wordt. meet de hoeveelheid
toegevoegd water zodat je per iedere halve liter een kruidenbouillonblokje kunt
toevoegen. Breng zachtjes aan de kook. Draai ondertussen balletjes van het
gehakt. Als de soep bijna kookt voeg dan het gehakt toe en de bladselderij,
verhit nog even tot kookpunt, roer en zet uit. Laat de soep een tijdje staan, ik
maak hem meestal aan het eind van de ochtend, en eet hem `savonds. Als je de
soep gaat eten, verwarm dan de soep en voeg de peterselie toe. Haal eventueel
voor het opnieuw verwarmen met keukenpapier het erop drijvende vet eraf, dit is
gezonder, maar wel iets minder voor de smaak.
Eet de soep met turks brood of ciabatta en neem er een
lekkere pittige kaas bij.
Categorie:Pompoenen
09-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
Zoet hete pompoensoep
Ingrediënten
1 kleine pompoen ( -+ 1 kg.)mag een butternut,uchi-kuri of bleu
hubbard zijn, of welke andere pompoen met zoet en dik vruchtvlees) in
blokjes ( ontpit en geschild), 2 teen knoflook gesnipperd, 1 ui
gesnipperd, 1 cm verse gember fijngesneden,1 klein rood pepertje ontpit
en fijngesneden, 300 gr.zoete aardappel geschild en in blokjes,300 gr.
winterwortel in blok/plakjes, 2 ruime eetlepels patak`s currypaste mild
(b.v. korma curry paste ) 3 blokjes tuinkruidenbouillon van maggi (voor
halve liter per blokje), scheutje olie.En anderhalve liter water!
Bereidingswijze
Fruit in een scheut olie de ui met het pepertje, de knoflook, de
gember en de currypaste enkele minuten tot de ui glazig is. Voeg de
andere ingredienten toe en breng aan de kook.Laat 10 tot 15 minuten
zachtjes koken. Ik maak de soep in de morgen,en zet hem uit als hij
kookt,dan zijn de smaken in de avond lekker door elkaar getrokken. Je kunt de soep ook fijnmaken met de staafmixer, dat is ook erg lekker, maar dan heb je geen "bite"
Serveertips
Garneren met enkele ringetjes rode peper, eten met indiaas brood of een lekkere bruin broodje met zaden
Categorie:Pompoenen
09-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (1)