In januari had ik de pastinaken uit mijn tuin gehaald,en in de kas in de aarde gelegd om ze te bewaren zonder het risico te lopen op uitdrogen of muizvraat. Door de warmte van de afgelopen weken waren ze al flink aan t uitlopen. Tijd voor een pastinaakrecept! Tegenwoordig kan je overal op het internet blogpagina`s vinden over pastinaken. Hier in Nederland was het een vergeten groente; in het Verenigd Koninkrijk kun je het overal kopen en eten.
Hier volgt een recept van geroosterde pastinaak als bijgerecht. je kunt het originele recept ook volgen op een video door het adres van de volgende site te kopiëren: http://www.videojug.com/film/how-to-make-roasted-parsnips Aanrader!
Schil 750 gram pastinaak, heb je hele dikke wortels bij snij sommige dan in de lengte doormidden. Zet een pan water op het vuur die groot genoeg is om de wortels in te koken, en doe er zout bij. Verwarm de oven voor op 200 graden, doe 5 eetlepels olie in een schaal die groot genoeg is om de pastinaken naast elkaar te leggen, en verwarm deze schaal in de oven.Kook de pastinaak 5 minuten tot ze nog niet helemaal zacht is en laat uitlekken. Pak de hete schaal uit de oven en doe er de uitgelekte pastinaak in, draai de pastinaken met twee vorken tot ze helemaal met olie bedekt zijn. Bestrooi met een beetje zout en vers gemalen peper. Bak 15 minuten, draai de wortels op de andere kant en bak nog 15 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier.