De tuinbonen zitten in de grond. Ieder jaar koop ik van bio-zaadhuis de bolster de tuinboon en nog andere zaden. Tegenwoordig een makkie, je kan de zaden per internet bestellen en je krijgt ze netjes thuis, mét factuur.Hier in frankrijk telen en eten de mensen vrijwel geen tuinboon, en als ze het er over hebben dan noemen ze het "die italiaanse boon".Ze vinden hem te bitter. Dat maakt deze boon voor mij juist favoriet!
Uit het kookboek de zilveren lepel italiaanse maaltijdsoep, wel wat werk, maar oo zoo lekker Napolitaanse minestrone:
Leg een gele paprika onder de hete grill tot het vel verkoold is en blaren trekt. Doe hem in een plastic zak en bind deze dicht. wacht tot de paprika wat afgekoeld is, vrijf het velletje eraf, halveer en ontpit hem en snijd hem klein. Hak 50 grampancetta met een halve ui, een halve wortel en een teentje knoflook fijn. verhit twee lepels olie, doe het pancettamengsel erbij en bak het in een paar minuten op een laag vuur lichtbruin. Bak 3 ontvelde, ontpitte en kleingesneden tomaten 10 minuten mee en voeg dan 1 takje fijngehakte peterselie toe. Giet er twee liter water bij en voeg peper en zout naar smaak toe. Breng het aan de kook, doe twee aardappels in blokjes en 1 ons gedopte tuinbonen erbij. Laat het 10 minuten pruttelen. Voeg twee courgettes in plakjes, 1 ons gedopte doperwten, een kwart grof gesnipperde kool, 2 aubergines in blokjes en de gele paprika erbij. Hou de soep nog 30 minten op laag vuur. Doe er 1 ons penne (pasta) bij en kook ze in 10 minuten beetgaar. Voeg eventueel nog zout toe. Serveer de soep bestrooid met fijngehakte basilicum en geef er bv provolone, of andere italiaanse kaas bij.