In een oud Lorrains kookboekje vond ik dit recept.
Omdat ik alleen met halfsuiker ( van Gilze speciaalsuiker 500 gr.) werk
( een ander merk kan natuurlijk ook) heb ik het recept aangepast.
Avond van te voren:
Maak 1200 gram rabarber schoon, snij de uiteinden eraf, en schil ze eventueel.
Snij de dikke stelen in de lengte doormidden.
Doe de rabarber in een kom met 800 gram speciaalsuiker en zet afgedekt
met plastic folie weg. Na een uur kan je het fruit nog een keer
doorroeren.Laat staan tot de volgende dag. ( nooit iets van aluminium
gebruiken met rabarber, dat gaat een reaktie aan)
Snij 2 grote bio of onbehandelde sinaasappels in zeer dunne schijven.
Doe in een pan met 200 ml water en 200 gram speciaalsuiker en kook tot de sinaasappels doorschijnend en gaar zijn.
Dit duurt wel een half uurtje.Wordt het al wat droog doe er dan wat van het rabarbervocht bij zodat dat ook een beetje indikt.
Schil ondertussen ongeveer anderhalve kilo appels, ik gebruikte de soort idared,
haal het klokhuis eruit en rasp ze fijn. Je moet 1 kilo appels
overhouden.
Als de sinaasappels klaar zijn voeg je de appels en de rabarber met vocht toe.
Pers twee kleine citroenen uit en voeg het sap toe.
Breng de jam aan de kook, en laat pruttelen, minsten 5 minuten of totdat je denkt dat de jam goed is.
Met speciaal suiker stijft de jam later in de pot.
Ik heb uiteindelijk de staafmixer moeten gebruiken. De idared stukje
(ik had ze niet geraspt) waren nog niet `vermoesd` terwijl de rabarber
en de oranjeappels al klaar waren Wel jammer want zo ben je die leuke
sinaasappelschil sliertjes kwijt. Moesappels nemen dus en raspen is het
advies. En misschien maar één citroen.
Het resultaat is een heerlijk friszure jam die een beetje op sinaasappelmarmelade lijkt.