Appels in Frankrijk
Foto
Categorieën
  • Aparte groentes (17)
  • Appelvrouw&Lie (76)
  • De tuin (76)
  • Dorpsleven (34)
  • Gereedschap (4)
  • Groenterecepten (27)
  • In Nederland (11)
  • Inmaakrecepten (17)
  • Jamrecepten (24)
  • Koken algemeen (9)
  • Kruidenrecepten (5)
  • Met Alcohol (14)
  • Oogst (6)
  • Pompoenen (21)
  • Recettes Lorraine (2)
  • Soeprecepten (4)
  • Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • Ratafía Catalan
  • Indische loopeenden
  • Vervolg Keyhole Garden
  • Woning met uitzicht te huur
  • Keyhole Garden deel 1
  • Keyhole Garden deel 2
  • Dahlia jam
  • Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
  • Ratafia dragon
  • Vrienden op de fiets
    Zoeken in blog

    Foto
    Gastenboek
  • Le compravendite in Italia relative a proprietà di lusso
  • Gli psicologi trovano i clienti sulla rete
  • L'attività esoterica nel mondo
  • Il posizionamento seo
  • Barbour Ariel Track Quilted Jacket Black

    Gastenboek

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    25-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kraanvogels
    De kraanvogels zijn terug! Terug, dat wil zeggen ze zijn onderweg.Van Afrika naar Zweden. Ieder vroeg voorjaar komen hier duizenden kraanvogels over.  .
    De eerste tekenen van de kraanvogels in het voorjaar geven mij een lekker blij lentegevoel.
    Voor je de vogels ziet hoor je ze al,  het geluid klinkt een beetje als "kruukruu", de latijnse naam grusgrus en de franse grues komt daar vast vandaan.
    Doorgaans zie ik de eerste vogels op flinke hoogte, draaiend in groepen, soms boven elkaar, naar elkaar roepend.. Het lijkt alsof ze op elkaar wachten, terwijl ze rondjes draaien boven het dorp tot de achterblijvers hen weer hebben ingehaald, en vaak zweven ze er dan met zijn allen met een flinke snelheid ervandoor.
    Ik moet me iedere keer bedwingen om niet - a la Niels Holgerson - naar ze te roepen "hier ben ik, neem me mee!!" Soms doe ik dat zachtjes toch.

    Dikwijls komen ze in de ochtend op de maisvelden van het dorp grazen.
    Voorzichtig ga ik dan kijken, je moet wel op afstand blijven, want ze zijn schuw, alhoewel je met een auto of tractor nog in de buurt kan komen, dat zijn ze kennelijk gewend! Hoe dichterbij je komt, hoe oorverdovender het geluid.
    Adembenemend.
    De foto`s heb ik gepikt van de sites van de vogelbescherming!




    Categorie:Dorpsleven
    25-02-2009, 21:29 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoensoep met mascarpone
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik had dit blog beter Pompoensoep in Frankrijk kunnen noemen. Maar de bodem van de pompoenberg is in zicht.
    Dit recept heb ik van internet, ik weet helaas niet meer waarvandaan. Herken je je eigen recept, sorry dat ik het van je gepikt heb, en bedankt, het was heerlijk!

    Schil een pompoentje van ongeveer een kilo, en snij hem in blokjes.
    Schil drie aardappels, en snij in blokjes
    Maal twee theelepels venkelzaad
    Ontvel 3 tomaten, pel drie teentjes knoflook
    Doe alle bovenstaande ingrediënten in een pan, en giet er water bij totdat het onderstaat. Meet dit water, en doe er groente- of tuinkruidenbouillon blokjes bij naar maat.
    Kook dit gaar in ongeveer 20 minuten, pureer de soep, en voeg eventueel nog zout en peper bij.
    Serveer met een eetlepel mascarpone op het bord, en geef er ( grof) geraspte parmezaan bij.
    In plaats van venkelzaad gebruik ik vaak dillezaad, andere smaak, je moet even experimenteren welk zaad je lekker vind. Ik maal het in de elektriese koffiemolen.
    Als ik mijn eigen oranje biopompoentjes gebruik, dus vaak,  -en voornamelijk als ik gepureerde soep maak- laat ik de schil aan de pompoen,simpel, even lekker, en mooie kleur!




    Categorie:Pompoenen
    25-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    23-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoenkoekjes twee
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Mijn buurvrouw maakt ook Pompoenkoekjes, het zijn eigenlijk meer pannekoekjes. erg lekker.
    Ze vond het te moeilijk om precies de hoeveelheden aan te geven, we gaan dus maar zelf een beetje gokken.
    Rasp een -halve of hele- kleine geschilde en ontpitte pompoen vrij grof.
    Breng een pan water aan de kook, doe er zout in, en kook de pompoen -eventueel in gedeeltes, het moet snel aan de kook- twee minuten vanaf het moment dat het kookt.
    Giet af.
    Maak een pannekoekbeslag zoals je gewend bent, voeg wat geraspte gruyere of belegen kaas toe en de pompoen.
    De vulling moet moet niet al te dik zijn. Bak er pannekoekjes van zoals je gewend bent.
    Bestrooi eventueel extra met geraspte kaas. Je kunt dit recept ook zoet maken, dan de geraspte pompoen in water zónder zout koken.


    Categorie:Pompoenen
    23-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    20-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkouden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier is iedereen verkouden. ook de Abbelvrouw. En slap ook nog.
    Vandaag dus geen tuinverhaal en geen recept.  Lie krijgt gebakken eieren voor zijn geld.
    Net geleerd trouwens dat deze uitdrukking ( eieren voor zijn geld kiezen ) hier in Frankrijk
     als: mettre de l`eau dans son vin klinkt. Dat is in ieder geval iets wat Lie zeker niet zal doen.
    Zo voel ik me vandaag: een heet hoofd en een beetje scheel...



    Categorie:Appelvrouw&Lie
    20-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    19-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoenkoekjes met kruidenkwark
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit recept komt uit het boek Kürbisglück, auteur Andrea Oppermann, dat ik vorig jaar met Kerst heb gekregen. Het is voorlopig alleen in het Duits te verkrijgen.
    Roer in een kom 250 gram kwark met een eetlepel gehakte peterselie en een eetlepel gesneden bieslook. Voeg eventueel een beetje verse knoflook uit de knijper toe. Breng op smaak met zout en peper.

    Rasp 300 gram geschilde en schoongemaakte pompoen, rasp 200 gram geschilde wortel, snij 150 gram schone kleine preitjes zéér fijn.
    Doe de groente in een kom. Klop in een andere kom 2 à 3 eieren,  2 theelepels kerriepoeder en zout en peper. Doe dit samen met 6 à 7 eetlepels bloem bij de groente, zeer goed vermengen.
    verhit rijkelijk olie in een goede anti-aanbakpan,vorm met twee eetlepels koekjes van het mensel, druk ze een beetje plat, en bak deze aan beide kanten 4-5 minuten tot ze gaar en knapperig zijn. Warm houden.
    Ook lekker: de koekjes niet te lang bakken, op bakplaat leggen, en bestrooien met geraspte belegen kaas, deze laten smelten onder de grill!




    Categorie:Pompoenen
    19-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    17-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eau de vie met sinaasappels/Brulot
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is een recept wat mijn buurman wel eens meeneemt als hij een feestelijk toetje wil serveren. Hier in de Lorraine nemen mijn buren vaak een voorgerecht of dessert mee als we ze uitnodigen voor een maaltijd.

    Neem per persoon een "non traitée après recolte" ( niet behandeld na de oogst) sinaasappel en snijd deze in plakken.
    Leg de plakken in een vuurvaste schaal, leg er 2 of meer suikerklontjes per sinaasappel tussen (dit is een beetje  naar smaak, zelf hou ik niet zo van erg zoet.)
    Verwarm enkele deciliters eau de vie in een steelpan- de eau de vie moet de sinaasappelplakken net bedekken-,en steek het aan als het de drank warm is,giet dit over de sinaasappels. Doe eerst het licht uit, het ziet er mooi uit als je de sinaasappels met het brandende vocht bedruipt.
    Giet dus met een soeplepel voorzichtig de brandende eau de vie steeds over de sinaasappels. Doe dit enkele minuten. Pas op met spatten.
    Als je ophoud met bedruipen stopt het banden.
    Serveer onmiddellijk de plakken sinaasappel met het vocht en eet het warm.


    Categorie:Met Alcohol
    17-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    16-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoen met aardappelen uit de oven.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog een pompoenrecept, dit keer uit "de zilveren lepel", super Italiaans kookboek, uitgegeven bij van Dishoeck.
    4 vastkokende aardappels in plakken van een halve centimeter,
    1 grote ui in ringen,
    400 gram pompoen in plakken van 1 centimeter
    4 rijpe tomaten ontveld en in blokjes
    zout en peper.
    Verhit de oven tot 180 graden,  vet een ovenschaal in met olie.
    leg afwisselend  laagjes aardappel ui en pompoen, verdeel er de tomaat over en besprenkel alles met olijfolie naar smaak.
    Zet het gerecht 1 uur in de oven, laat voor het opdienen 5 minuten rusten. Ik maak het zelf vanavond.
    Naschrift: Ik heb het dus gemaakt, en dat viel een beetje tegen. Niet de smaak, ( ik had het nog een beetje lekkerder gemaakt door in de tomaten"saus" nog een teen uitgeknepen knoflook en een halve theelepel oregano te doen), die was erg goed,  maar het duurde enorm lang voor het gaar was. Als ik het weer maak dan zal ik de aardappelplakken fijner snijden of zelfs voorkoken, en de 1e drie kwartier er aluminiumfolie overdoen.
    En de oven op 200 graden zetten.



    Categorie:Pompoenen
    16-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    15-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Mudam in Luxemburg

    Vandaag met Lie en twee vriendinnen naar het Luxemburgse museum van de moderne kunsten geweest, het Mudam.
    We hoefden niet te betalen want er was een wisseling tussen twee exposities, en veel ruimtes waren afgesloten vanwege het  inrichten van exposities. Dat was jammer, want de 1e keer dat ik er was kon ik ook niet overal in, en deze keer waren er nog meer ruimten afgesloten,
    vrijwel de hele bovenverdieping.
    Dat was het enige minpunt, want verder hadden we een fijne middag, begonnen met een prima lunch in het Mudam café.
    Het gebouw zelf, gebouwd door architect Pei is het bezoek meer dan waard!!
    Foto1: Gebouwd op de oude muren van fort Thüngen door architect Ieoh Ming Pei  (bekend van het Louvre in Parijs).
    Foto2: Detail van een glas-in-lood raam in een gotisch geïnspireerde kapel door Wim Delvoye.





    Categorie:Dorpsleven
    15-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    13-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Valse Vegetariër
    Mensen die mij nog niet zolang kennen zullen niet geloven dat ik enige tijd vegetariër ben geweest.Héél diep van binnen ben ik het nog.
    Halverwege de jaren 70, samen met Ex-Lie en nog enkele vrienden had ik zelfs een stichting, Kasjroet geheten, die als doel had het bevorderen van gezonder eten. Én minder vlees. We hadden zelfs de slogan van de keurslagers gepikt:( Minder) vlees mevrouw, u weet wel waarom! waarmee we in de Kerkstraat in Hilversum mensen aanspraken. We verstrekten gratis linzensoep, en deelden kruidenthee met honing uit..(minder suiker meneer, weet u wel waarom?).

    Al lang geen vegetariër meer, probeer ik nog steeds weinig vlees te eten. dat is hier in de Lorraine erg lastig. Ieder jaar krijg ik een half varken aangeboden, en wordt ik verleid met aangeboden hulp voor het maken van eigen worst, bloedworst, fromage de tête en paté.En lekker dat het is..! Dit jaar heb ik het varken geweigerd, kreeg toen 5 kg wild zwijn aangeboden... en voilá Wildpaté! Zie categorie recettes lorraine.


    Categorie:Appelvrouw&Lie
    13-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wild Pâté uit de Lorraine
    Wild Pâté

    5 kilo ontbeend wild zwijn: braadstuk, schouder etc,
    2 kg  vetspek (rug) van het varken

    Draai deze samen met 1 bosje peterselie, 100 gram sjalotten, 1 ui en 3 tenen knoflook door de vleesmolen.

    Weeg het vlees nog eens, en voeg 18 gram zout per kilo toe.
    Doe er 8 eieren, 4 eetlepels suiker, 5 fijngemalen blaadjes laurier en 2 fijngemalen takjes tijm ( met takje en al, gaat prima samen met de laurier in het bakje van de staafmixer), halve theelepel quatre epices (kaneel, kruidnagel, gember en nootmuskaat, als mix te koop) 100 gram bloem, 3 gram gemalen peper, en voor wie dat lekker vind een glas cognac. Meng goed door met de handen.
    Laat het 24 uur op een koele plek staan. Meng nogmaals goed door.

    Doe het dan met een lepel in weckpotjes,druk er goed de lucht uit! meestal kiest men voor potten van 200 gram ( 2persoons) of 350 gram. Volg nauwgezet de hygiëne regels voor het wekken, kijk op:
    (http://nl.wikipedia.org/wiki/Wecken) en http://home.hccnet.nl/v.kleven/wecken.shtml .

    Doe de potten niet te vol, en sluit af met schone en hele ringen.
    Plaats in de weckketel, breng de temperatuur naar 100 graden en steriliseer 3 uur lang op deze temperatuur.
    Laten afkoelen in de ketel, potten controleren op luchtdichtheid/vacuum en koel en donker opbergen.
    Heb je een kleine hoeveelheid dan kan je het ook in de oven bakken au bain-marie op 200 graden anderhalf a twee uur afhankelijk van de grootte van de terrine.






    Categorie:Recettes Lorraine
    13-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    12-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sneeuw in de Lorraine
    Vandaag is alles weer wit,  dat brengt natuurlijk problemen. Ik kan niet in de tuin werken. De bakker komt pas om 12 uur, en heeft dan weinig brood meer. Lie kan niet op klus. Dan kan hij me mooi helpen met het maken van  de everzwijnpaté. Morgen het recept.






    Categorie:Dorpsleven
    12-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    10-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mild madras pompoensoep.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Mijn voorraad pompoenen loopt ernstig gevaar.
    Door de strenge winter, en onze afwezigheid van enkele weken is het te koud geweest in mijn benedenkeuken, en moeten Lie en ik erg ons best doen
    de verrotting voor te zijn: veel pompoen op het menu dus!!

    Vaak maak ik pompoen kerriesoep, een easy recept zonder nadenken onder het koken..
    Hier in NO frankrijk kan je niet echt aan een goed kerriemengsel komen. De Lorrainers vinden het al heel wat om kerrie uit een potje van de supermarkt te gebruiken. Wel houden z
    e bijna allemaal van een lekker kerrie-smaakje.
    Ik koop in Nl bij de Indische toko het kerriemengsel mild madras, wat super past bij de pompoen.

    Fruit zachtjes een ui in een scheutje olie (bv arachide), en voeg een á twee eetlepels mild madras toe ( afhankelijk of je een sterke of een wat zachtere kerriesmaak wilt)
    Schil en snij een pompoen van ongeveer een kilo
    in blokjes, bv een oranje of groene hokkaido of een butternut,( die je in de turkse en marokkaanse winkels kan kopen, zie foto)  en doe deze bij de ui. Voeg ongeveer anderhalve liter water bij ( één liter als je dikke soep wilt) en 3 kruidenbouillon of kippenbouillon blokjes ( met kippenbouillon is de smaak wat voller, de kruidenbouillon is voor de vego dag en ook erg lekker).
    Als de pompoen gaar is kan je de soep fijnmaken met de staafmixer.

    met deze soep kan je knutselen wat je wilt, prei toevoegen, peterselie, koriander,knoflook of kokosmelk...zelf vind ik hem simpel het fijnst.




    Categorie:Pompoenen
    10-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    09-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuinsoep van de Appelvrouw
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Ingrediënten: (PER PERSOON!!), ongeveer: 50gr. mager rundgehakt (van de groene slager), 25 gr. spekblokjes(idem)100 a 200 gr. oranje pompoenvlees, half preitje, halve w.wortel,kwart ui, teen knoflook geperst,1 takje bladselderij, 6 takjes peterselie, ( 4 jeneverbessen en 4 pimentkorrels op grote pan soep,) kruidenbouillonblokjes, olijfolie, zout, peper, provencaalse kruiden.

    Voorbereiding: Was alle groenten, schil de pompoen, en maak er kleine blokjes van, snij de prei aan ringen, schrap de w.wortel en maak er blokjes van,snipper de ui grof, snij of knip de kruiden fijn, kruid het gehakt met de provencaalse kruiden( kwart theelepel per 250 gr.) en het zout&peper, plet de piment en de jeneverbes met de platte kant van een groot mes op een plank.

    Bereidingswijze: Doe de olie in de pan en fruit de ui zachtjes glazig, voeg na enkele minuutjes de geperste knoflook toe, en na nog een minuutje de spekblokjes,piment en de jeneverbes. laat nog een minuutje sudderen, voeg alle fijngesneden groente toe, en water, zoveel dat het een stevige soep wordt. meet de hoeveelheid toegevoegd water zodat je per iedere halve liter een kruidenbouillonblokje kunt toevoegen. Breng zachtjes aan de kook. Draai ondertussen balletjes van het gehakt. Als de soep bijna kookt voeg dan het gehakt toe en de bladselderij, verhit nog even tot kookpunt, roer en zet uit. Laat de soep een tijdje staan, ik maak hem meestal aan het eind van de ochtend, en eet hem `savonds. Als je de soep gaat eten, verwarm dan de soep en voeg de peterselie toe. Haal eventueel voor het opnieuw verwarmen met keukenpapier het erop drijvende vet eraf, dit is gezonder, maar wel iets minder voor de smaak.

    Eet de soep met turks brood of ciabatta en neem er een lekkere pittige kaas bij.





    Categorie:Pompoenen
    09-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoet hete pompoensoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten

    1 kleine pompoen ( -+ 1 kg.)mag een butternut,uchi-kuri of bleu hubbard zijn, of welke andere pompoen met zoet en dik vruchtvlees) in blokjes ( ontpit en geschild), 2 teen knoflook gesnipperd, 1 ui gesnipperd, 1 cm verse gember fijngesneden,1 klein rood pepertje ontpit en fijngesneden, 300 gr.zoete aardappel geschild en in blokjes,300 gr. winterwortel in blok/plakjes, 2 ruime eetlepels patak`s currypaste mild (b.v. korma curry paste ) 3 blokjes tuinkruidenbouillon van maggi (voor halve liter per blokje), scheutje olie.En anderhalve liter water!

    Bereidingswijze

    Fruit in een scheut olie de ui met het pepertje, de knoflook, de gember en de currypaste enkele minuten tot de ui glazig is. Voeg de andere ingredienten toe en breng aan de kook.Laat 10 tot 15 minuten zachtjes koken. Ik maak de soep in de morgen,en zet hem uit als hij kookt,dan zijn de smaken in de avond lekker door elkaar getrokken. Je kunt de soep ook fijnmaken met de staafmixer, dat is ook erg lekker, maar dan heb je geen "bite"

    Serveertips

    Garneren met enkele ringetjes rode peper, eten met indiaas brood of een lekkere bruin broodje met zaden




    Categorie:Pompoenen
    09-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    08-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Appelvrouw is terug!!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    In december is de "Appeljam in Frankrijk" verdwenen! Mijn eigen schuld? Of van mijn provider? Niemand weet het, feit is dat het blog onherstelbaar verdwenen is...
    Niet getreurd, gewoon opnieuw beginnen  en dan wel bij een andere provider: dit keer maar eens bij onze Belgische zuiderburen geprobeerd!
     
    Zoals eigenlijk overal is het hier flink winter...hierbij een fotootje van ons brugje over de beek.
    Het enige werk wat ik nu in de tuin kan doen is het wegknippen van opgroeiende -en in de weg staande- hazelaars, en het met de hand verwijderen van heel veel wilde braamslierten in de bosjes rond de poel.


    Verder is het tijd te genieten van mijn werk van deze zomer...zo eet ik bietjes zoetzuur, st fiacrebonen, mirabellen en jams uit de weckpot, en vele groenten uit de vriezer.


    Categorie:Appelvrouw&Lie
    08-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    Foto
    Kijk ook eens op deze blogs...
  • Paradijs in GF!
  • Paradis (franstalig)
  • Moestuinforum
  • Agnes` kruidentuin
  • St.Laurent sur Othain
  • Hernia diafragmatica
  • Diana`s mooie moestuin
    Archief per jaar
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!