Archief per maand
  • 12-2010
  • 03-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 09-2005
    Onze favorieten
  • chambre d'hôtes 'la garrigue'
  • muziekgroep transit (toon)
  • pieter in costa rica
  • cédric en parapente
  • E-mail : marleengrauwels@gmail.com

    je kan ons altijd bereiken via email of telefoon 0565814252

    Blog als favoriet !
    nieuwsbrief 'le ran'
    nieuwtjes uit het dagelijkse leven van karel en marleen, cleo, mieke en basje, vasco en kiki, alaska en rèveuse, fleur en titus en de zovele schapen, konijnen, kippen, vissen... in 'la douce france'
    Le Ran-La Salvetat-Peyralès
    02-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Allerzielen, en het regent pijpenst(i)elen ! Een ideaal moment om nog eens en nieuwsbriefje te tikken.
    Onze regio zit volgens meteo france in de oranje alert zone, overvloedige regen en harde wind. Van dat laatste hebben we al een serieuze portie gehad, Karel stond midden in de nacht op om de koepel van het zwembad extra te vergrendelen.

    Morgen zullen onze dorpsgenoten met gezonde competitiegeest het aantal millimeters regen per m² (iedereen heeft hier zijn pluviometer)citeren in de hoop een record te kunnen boeken.

    Regen hebben we nodig!! En met de zachte temperaturen en de regen zullen de paddestoelen uitkomen. Gisteren vonden we de eerste ‘cèpe’ (eekhoorntjesbrood), we plukten al coulemelles ( parasolzwam), girolles of cantherelles (hanekam) en rosés des prés (weidechampignons). Bakken met veel look en peterselie en presenteren op een snede geroosterd brood. Heerlijk als aperitiefhapje!!

    Tijdens de maand oktober hadden we een voortreffelijke nazomer:genietbare temperaturen, zon die net genoeg warmte gaf, zwemmen in 24°...

    En we maakten nog een uitstap naar de Atlantische Oceaan. Biscarosse plage was een ware ontdekking: een oceaan met metershoge golven, uitgestrekte verlaten stranden, rustig kamperen onder de dennenbomen.De honden konden zich ongehinderd uitleven, wij wandelden kilometers langs het ongerepte strand.
    Het bezoek aan de hoogste duin van Europa dune du Pilat, 105 meter hoog, 2700 meter lang, 500 meter breed en 60 kubieke meter zand, leek teveel op Scherpenheuvel – toestanden, maar gelukkig vonden de meeste bezoekers een wandeling boven op de duin niet de moeite zodat het prachtige landschap er voorbehouden was voor de moedigen, die er niet tegenop zagen kilometers te ploeteren door het mulle zand.










                                                                                                                                                                                        



    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    De overgang van de prachtige nazomer naar de herfst kwam te bruusk!
    Plots dook de temperatuur een tiental graden naar beneden, en beseften we dat de winter voor de deur staat.
    We kregen er zelfs al een voorsmaakje van: verleden donderdag reden we in een sneeuwstorm naar Villefranche, we deden er dubbel zo veel tijd over dan normaal, vijf centimeter sneeuw op de weg, chauffeurs die 20km per uur reden, vrachtwagens die de steile hellingen niet op geraakten en de weg blokkeerden. Gelukkig paatselijke toestanden want voorbij Villefranche, op weg naar Villeneuve-sur-Lot, waar we onze vrienden Luc en Lou bezochten, normaliseerden de weer- en wegenstoestanden.

    Onze Schotse vrienden Dawn en Euen zijn begonnen met de productie van saffraan. Ze kochten in het begin van dit jaar 4.500 krokusbollen, plantten ze in hun tuin, en deze maand konden ze de eerste krokussen plukken en de saffraan drogen
    Al in de 13de eeuw was saffraan een handelsproduct in deze streek. Waarschijnlijk werd de saffraan hier bekend via de kruisvaarders die terugkeerden uit het ‘Heilige Land’. In de 15de eeuw kwamen handelaars uit Duitsland deze specerij kopen op de markt in Villefranche of Bruniquel (Tarn et Garonne).
    De bloem is paars, met gele meeldraden en rode stempels. Het specerij wordt verkregen uit de stempel van de bloem. De bloem zelf is steriel, maar wordt gekweekt met behulp van bloembollen. Elke bloem heeft drie saffraanstempels die rood zijn en naar beneden toe meer geel van kleur worden. Image Hosted by ImageShack.us
     
    Voor het verbouwen van saffraan zijn extreme omstandigheden nodig, koude winters en hete, droge zomers. De grond moet droog en kalkrijk zijn, met weinig bomen en vlak. Daarnaast moeten er goede afwateringsmogelijkheden zijn om te voorkomen dat de bollen van de plant niet beschadigd raken. De bollen worden in juni en juli geplant, iets wat handmatig gedaan wordt. Aan het einde van oktober of het begin van november worden de draden geoogst.
    De krokus bloeit bij zonsopgang en omdat de bloem snel verwelkt en de stempels hun aroma en kleur verliezen worden de bloemen tussen zonsopgang en tien uur 's ochtends geoogst. Nadat de bloemen geoogst zijn worden ze zo snel mogelijk van hun stempels ontdaan. Om één kilogram saffraan te oogsten zijn 180 tot 200.000 bloemen nodig.
    De stempels hebben een hoge vochtigheidsgraad en daarom worden ze gedroogd. Het proces van roosteren geeft de saffraan haar uiteindelijke uiterlijk. Na het roosteren is er nog 20% over van het gewicht van de verse stempels, een kilo stempels levert dus 200 gram saffraan die klaar is voor consumptie.

    De oogst bij Euen en Dawn bedroeg 1.5gram saffraan (van ongeveer 200 krokussen).


    Het seizoen van de kastanjes is bijna voorbij, gisteren raapten we nog een zak vol, kookten en pelden ze (een werkje waarvoor je heel veel geduld nodig hebt) om ze in te vriezen. Een gebraden eend of parelhoen opgevuld met kastanjes wordt hier geapprecieerd.
    Goed nieuws voor Willy en Geert.
    In Villefranche is er elke week een speciale markt voor producteurs van noten of kastanjes. Euen (onze Schotse vriend) verkocht ongeveer 300kg kastanjes (eigen productie) aan 1.50€/kg voor de grote en 1.00€/kg voor de kleinere kastanjes.
    Op de eigendom van Willy en Geert in Le Cassan staan noten- en kastanjebomen. Goud waard?!


    Cultuur in La Salvetat-Peyralès
    Ineke Blom en haar compagnon Piet van de Poll, twee Nederlanders die sinds enkele jaren in de buurt (Castelmary) wonen hebben een toneelgezelschap, ‘théâtre courage’ uit de grond gestampt. Gisterenavond werd in een stampvolle feestzaal ‘Charlie et la chocolaterie’ opgevoerd. Ineke inspireerde zich bij het schrijven van dit toneelstuk op het boek van Roald Dahl , Piet regisseerde. Kinderen en volwassenen uit verschillende dorpen werden voor één avond sterren op het podium.


    Op 15 augustus wordt een muziek-toneel-dans- spektakel opgevoerd in ons dorp. Een idee dat in wording is. Morgen heeft de derde vergadering plaats, ik zal er aanwezig zijn. Het vraagt een beetje moed de vergaderingen te volgen, iedereen praat door mekaar, vertelt dingen die niets met de vergadering te maken hebben, kinderen lopen rond en maken drukte (kinderoppas van de Bond van Grote en Jonge gezinnen bestaat hier niet). Maar het tot stand komen van zo een spektakel is de moeite om te volgen.

    Meer hierover in de volgende nieuwsbrieven.



    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs