Veel oranje en donker groene groenten eten als wortels, zoete aardappel en groene bonen staat in verband met minder ziekten en een langer leven, dat blijkt uit een recent onderzoek.
Sterfte De onderzoekers analyseerden informatie van meer dan 15.000 mensen. Aan het begin van de studie gaven ze een bloedstaal en informatie over HUN medische achtergrond en levensstijl. Na veertien jaar bleek dat bijna 4.000 deelnemers gestorven waren. Hoe meer alfacaroteen de deelnemers in hun bloed hadden aan de start van de studie, hoe lager hun risico op ziekten en vroegtijdige sterfte was. Degenen met het hoogste niveau van deze stof in hun bloed hadden 39 procent minder kans om te sterven als degenen het met laagste niveau. De wetenschappers hielden ook rekening met factoren als leeftijd en rookgedrag.
DNA-schade herstellen Alfacaroteen is, net als betacaroteen een lid van de familie van het antioxidant carotenoïde. Wetenschappers geloven dat dit de gezondheid stimuleert door de DNA-schade door zuurstof te herstellen. Een hoge consumptie van fruit en groenten wordt al langer geassocieerd met een lager risico op gezondheidsproblemen als kanker en hartziekten, aldus professor Chaoyang Li. Het is echter nog niet duidelijk welke elementen bijdragen tot gezondheidseffecten en hoe ze dat doen.
Twijfels Toch bestaat er nog wat twijfel over het verband tussen alfacaroteen en een lang leven. "Deze stof is op zijn minst deels verantwoordelijk, maar er kunnen nog andere oorzaken zijn. Alfacaroteen deelt veel chemische eigenschappen met betacaroteen. De twee zijn met elkaar verbonden", aldus expert Howard Sesso. Uit eerder onderzoek blijkt dat alfacaroteen tien keer efficiënter is in het blokkeren van sommige vormen van hersen-, lever- en huidkanker dan betacaroteen. (ep)
|