In Gent is gisteren middag een kookboekje voorgesteld dat recepten en verhalen van Europese stoofpotjes bundelt. In het kader van de Week van de Smaak proefde Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) van het gastronomisch patrimonium dat drie topchefs uit België, Hongarije en Spanje gaarden.
"De drie landen die dit jaar het voorzitterschap van de Europese Unie delen, hebben een rijke culinaire geschiedenis, " zegt Eef Rombaut van Faro, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed.
In de uitgave 'stEUw' wordt de geschiedenis van Europese stoofpotjes geschetst, gevolgd door recepten van drie topchefs uit België, Hongarije en Spanje. Schrijfster Katrien Van Bouwel dook drie maanden lang in oude kookboeken, historische en archeologische onderzoeken rond eten en koken.
Ze maakte een overzicht van Europese stoofpotjesgewoontes van de prehistorie tot de slowfoodtendensen. "Ik ging op zoek naar de keuken van alledag en de meest gebruikte stoofmethodes. Ik kwam terecht bij recepten met goedkope ingrediënten en brandstofverbruik maar die wel gezond zijn en waarbij de smaken heel goed bewaard bleven."
Bij fornuizenimporteur ADEK stelden drie topchefs een traditioneel en vernieuwend recept van de uitgave voor. Wouter Keersmaekers, sterrenchef van restaurant De Schone van Boskoop in Boechout, gaarde kalfswangen met bier, room en wintergroenten. Sterrenchef en muzikant Sergio Arola maakte een visstoofpotje. De Brussels-Hongaarse traiteur Valeria Teveli bereidde een stoopotje met kip en rundstoofvlees.
'StEUw' is vanaf vandaag te downloaden op www.weekvandesmaak.be of te bestellen bij Faro op het nummer 02/243 13 50. (belga/adb)
|