Fransen zijn keukenprinsen, Engelsen kunnen niet koken: een huizenhoog cliché dat vele jaren lang standhield. Het negatieve beeld van de Engelse keuken is echter aan het verdwijnen, zo wijst een recent onderzoek uit.
Wie regelmatig eens scones, crumble, uitgebreide ontbijten, Jamie Oliver-creaties of Nigella Lawson-recepten op tafel zwiert, zal het beamen: de horrorverhalen over de Engelse keuken zijn op zijn zachtst gezegd overtrokken. Toch bleef het beeld van de Britse culinaire traditie als 'saai' en 'gedomineerd door fish & chips' hardnekkig bestaan.
English breakfast Een internationaal onderzoek, uitgevoerd bij zo'n 26.000 respondenten, blijkt die oude clichés echter te doorbreken, zo meldt het Britse bureau voor Toerisme. De bevraging liep in 36 landen, en daarbij bleek dat Engels eten vooral in landen als Rusland, Estland en Egypte een goede reputatie geniet. Bij Engels eten denken mensen nog het vaakst aan een 'full English breakfast' met onder meer eieren, worst en bacon.
In (Zuid-)Europese landen met een eigen grote culinaire traditie blijkt de Britse keuken nog steeds geen hoge ogen te gooien. Zo houden ze onder meer in Italië, Spanje en Frankrijk nog steeds niet van de Engelse kookkunst. Ook in Japan kampen de Britten nog met een negatief imago. Die crumble-met-sashimi zal dus nog niet voor morgen zijn, en dat is misschien maar best ook. (hlnsydney/tw)
|