Er circuleert heel wat schrikwekkende informatie over kanker. Haast zowat alles werd al met deze dodelijke ziekte in verband gebracht. We zetten de meest bizarre mythes op een rijtje en scheiden de feiten van de fictie.
Zoetstoffen Sinds de komst van dieetdranken in de jaren '50 worden kunstmatige zoetstoffen in verband gebracht met kanker. Onderzoek bij ratten suggereerde dat de stof cyclamaat tumoren in de blaas zou veroorzaken, daarom werd dit verbannen in Amerika. Dan kwam er saccharine, maar had hetzelfde effect. Deze stof werd nooit verboden, maar voeding dat dit bevat moest wel een waarschuwing krijgen. Sindsdien kon geen enkel onderzoek meer bewijzen dat cyclamaat of saccharine schadelijk is bij mensen. Saccharine staat nu niet meer op de lijst van kankerverwekkende stoffen. Aspartaam heeft een slechte reputatie, maar ook hierover bestaat nog geen bewijs dat dit daadwerkelijk schadelijk is.
Mondwater Verschillende studies uit de late jaren '70 relateerden ethanol (een bestanddeel van mondwater) aan mondkanker. Onderzoekers zeggen dat het de weefsels in de mond gevoeliger maakt voor kankerverwekkende stoffen die je onder meer in sigaretten vindt. Het bewijs tegen mondwater is echter zwak. Gezondheidsexperts zeggen dat je dit veilig kunt gebruiken zolang je de gebruiksaanwijzing volgt, dit betekent dat je hier maximum twee keer per dag mee je mond spoelt en niet inslikt.
Statines Deze cholesterolverlagende medicatie zou volgens een studie uit 2007 tot de ontwikkeling van verschillende kankers, waaronder borst-, darm en prostaatkanker, leiden. Een onderzoek uit 2008 bekeek vijftien klinische tests en daaruit was geen verband af te leiden tussen het gebruik van deze medicatie en kanker.
Gsm De grote studie over dit onderwerp onderzocht het verband tussen een hersentumor en gsm-gebruik, die kon dit niet bevestigen noch ontkennen. Ze volgden bijna 13.000 volwassenen gedurende tien jaar. Bij gebruikers was een iets hoger aantal van gliomen, een specifieke soort van agressieve hersentumor, merkbaar bij gsm-eigenaars. Maar in het algemeen hadden gebruikers minder kankers dan niet-gebruikers.
Deodorant Sinds een tiental jaar circuleren er mails die waarschuwen over het verband tussen antitranspiranten en borstkanker. Sommige studies suggereerden dat aluminium en parabenen in antitranspiranten en deodorants het hormoon oestrogeen nabootsen, wat in een hoge aantallen het risico op borstkanker bij een vrouw kan verhogen. Ook hierover bestaat echter weer geen sluitend bewijs. Er is nog meer onderzoek nodig naar dit verband.
Beha Twee antropologen suggereerden dat vrouwen die regelmatig beha's dragen meer risico lopen op kanker dan degenen die dat niet doen. De theorie hierachter is dat dit kledingstuk toxines in de borst doet opstapelen. Het verband tussen beide is nooit bewezen.
Haarverf De bezorgdheid omtrent haarverf ontstond in 2008 nadat er een patroon duidelijk werd van blaaskanker bij mannelijke kappers. Maar het bewijs was te zwak om te zeggen dat mensen die af en toe haarverf thuis gebruiken ook risico lopen. De meeste onderzoeken spreken het verband tussen haarverf en kanker tegen. (ep)
|