Proteïnes en koolhydraten zijn goed voor vier calorieën per gram en elke gram vet betekent negen calorieën. Om gezond en energiek te blijven draait het er allemaal om de energie die je opneemt te maximaliseren, aldus voedingsexperte Sarah O'Neill. Zij geeft alvast enkele tips om energiek te blijven zonder bij te komen.
- Eet kleine porties, zo blijf je energiek. Als je maag te vol zit, denken je hersenen dat je geen voeding meer nodig hebt en dat je je kan ontspannen. Als je altijd een beetje hongerig blijft, blijf je wakker omdat je een volgende maaltijd moet vinden, het is een instinct dat we erfden van onze voorouders.
- Drie maaltijden per dag en enkele snacks tussendoor zijn ideaal. Neem altijd onmiddellijk na het opstaan een ontbijt. Havermoutpap met bessen of volkorentoast is een energieke keuze. Bij de lunch kies je best voor magere proteïnes als tonijn met rijst, hetzelfde geldt voor het avondmaal, maak bijvoorbeeld kalkoen of kip met couscous of quinoa klaar. Bij het avondmaal mag je koolhydraten eten.
- De laatste jaren kregen koolhydraten een slechte reputatie. Er is niets mis met deze voedingsgroep, maar kies dan wel voor volkorenbrood, bruine rijst of pasta. Deze maken traag energie vrij, zodat je energiek blijft tot de volgende keer dat je eet. Witbrood zorgt voor een snelle piek in je bloedsuikerspiegel, gevolgd door een snelle daling, waardoor je meer zin in snoep krijgt.
- Mensen eten te veel vlees. Het is echter gezond en op energetisch vlak beter om proteïnes uit vleesvrije producten als soya te halen. Dit zit namelijk boordevol voedzame aminozuren.
- Als je om vier uur een energiedipje krijgt, zijn er tal van snacks die je er bovenop kunnen helpen. Denk aan een smoothie of een banaan, deze suikers komen direct in de bloedbaan terecht. Dit is in tegenstelling tot vet, wat lang duurt om te verteren. Als je echt op iets wil om te knabbelen, zijn noten een goede optie. Zin in chocolade kun je stillen met een kop magere chocolademelk. (ep
|